Ako dlho sú ženy doma na materskej?
Ahoj, ako dlho su doma zeny s dietatom v roznych statoch? /materska plus rodicovska spolu/
Švajčiarsko 96dni
V Nemecku som bola doma do prvých narodenín dieťaťa, to som mala dobre platené. Teoreticky som mohla byť doma aj dva roky, ale finančne by som dostávala k polovicu menej peňazí a pri hypotéke to bolo tesne. Takže materská plus rodičovská ROK.
@pseudomonas87 ona sa podľa mňa nepýta kto bol ako dlho doma, ale zo zákona koľko je kde nárok
Nemecko materska 14-16 tyzdnov, potom rodicovska maximalne 2 roky platene, neplatena do 3 rokov. Irak napriklad materska nic (ano, robis, dokym neporodis), rodicovsky 9 mesiacov plateny. Neplateny ako dlho chces.
Rakusko necele 2 roky, alebo rok. Zalezi aky model
Rakusko 1 rok s plnym platom, alebo 2 roky s 50% platu.
Tu najdes prehlad o dlzke materskej dovolenky v europskych statoch
https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/data-and-vi...
Ale berie sa do uvahy len obdobie, za ktore moze rodic poberat prispevok minimalne vo vyske myslim 60% cistej mzdy. Cize napr. v pripade SK sa berie do uvahy len materska, nie rodicovska dovolenka.
@titla prave mna zaujima materska + rodicovska, teda kolko je realne zena s dietatom doma
V Anglicku 9 mesiacov,pocita sa do toho aj cas pred porodom,ak sa uz zene nechce robit.
V USA 3 mesiace.
Rodicovska skoro nikde nie je. Skonci materska bud nastupis do roboty alebo vas zivi muz
USA ak mas super zamestnavatela, tak aj 6 tyzdnov a aj ti podrzi miesto. Ale je to na zamestnavatelovi, od vlady nemas narok prakticky na nic (moze sa to lisit v jednotlivych statoch). Chcela si dieta? Ok, staraj sa - asi tak. A este aj za porod zaplatis tisice dolarov (tu zalezi aku mas poistku, ktoru si platis).
@viestta samozrejme su rozne regionalne nazvy, no ako citas aj tu, su rozne verzie. Mozu byt v jednom state doma rok alebo aj dva.
Realne mozes byt doma kolko Ti financie stacia.Dcera v Anglicku bola doma pri 1 dietati 10 mesiacov,mala hned do jasli.Pri 2 dietati 1 rok,potom bol zat doma este 1,5 roka,dobre im tam zapasoval covid,nakolko mu stat stedro platil as sedenie doma 😀
Ekvivalent slovenskeho rodicovskeho prispevku nie je takmer nikde, v Cechach maju iny model ale maju ho, ale napriklad Francuzsko, Britania nie.
Zijem v USA. Zeny maju vacsinou len pravo na to ze 3 mesiace po porode im zamestnavatel musi drzat miesto.
@viestta prosim, nekaz aj tuto temu. Baby pekne pisu, ja sa dozvedam informacie a opät si tu prisla poucovat a kazit temu.
Kde ta poucujem? Moj ty kvitku!!!
Španielsko 4 mesiace, otec dieťaťa má tiež nárok na 4 mesiace. Rodičovský príspevok tu neexistuje. Ak matka nenastúpi do práce, štát jej nič neplatí. Ak matka do práce nastúpi, dostáva 100E do 3 rokov dieťaťa.
@lavi24 toto som pocula. Nevies ako tam funguju jasle? Ved starat sa v jasliach o tak male deti, to si neviem predstavit.
kamaratka USA 12 tyzdnov a potom ostala zadarmo doma nez sli deti do skoly (4roky
viem, žijem tu. Malú mam v jasliach, súkromných. Existujú aj štátne jasle, ale nie je ich dosť pre všetky deti. V mojej štvrti žije cca 80 000 ľudí a máme iba 1 štátne jasle (losuje sa). Inak je škôl a aj jaslí dosť, ale platených.
sesterka Luxemburg davala do jasli parmesacne kvoli praci normalne tam mali kamery ze rodicia sa vedeli pozriet kedykolvek ale jej prispieval zamestnavatel inak nemala sancu to zaplatit
@lavi24 aky maju tak male deti rezim v jasliach? Kolko deti pripada na vychovavatelku? Ako je to s kojenim?
@mamina7070 ako to dietatko zvladalo?
normalnne tak ako my kedysi 😉
@mamina7070 hm, ja nepoznam nikoho, kto siel psrmesacny do jasli. Tak ma to zaujima.

v Českej republike najviac 4 rokov