Ako dostať aspoň nejakú materskú?
Ahojte, nájde sa tu prosím niekto, kto mi vie fundovane poradiť?
Skúsim stručne opísať moju situáciu, keby bolo čokoľvek treba doplniť/upresniť, pýtajte sa prosím.
Takže - aktuálne som na rodičovskej dovolenke s mojim synom, narodený 02/2014. V polovici októbra mám termín s druhým bábom.
Nie som však bohužiaľ zamestnaná, resp. nemám pracovnú zmluvu.
Som advokátka, t.j. kvázi SZČO, a teda som v inom režime.
Platila som si len prvý rok činnosti od roku 2013 /advokátka som od 01.07.2013/ minimálny zdravotný odvod, potom som v 2014 podala DP a ako mi vypočítali reálnu výšku zdravotného odvodu a sociálneho odvodu, pozastavila som si od 22.09.2014 činnosť na advokátskej komore, lebo povinné odvody mi boli privysoké, aj tie ostatné povinné platby komore.
Prihlásila som sa ale na SP aj ZP, platí teda teraz za mňa štát.
Ihneď, ako som zistila, že som tehotná, som volala na SP aj ZP, či budem mať nárok na materskú, resp. či ho viem nejak získať. Povedali mi, že nebudem mať ani ho už získať neviem. Teda že budem mať už len rodičovský príspevok rovno, resp. na dve deti cca 250 eur mesačne.
Nedávno som bola ale vonku s kamarátkou advokátkou, ktorá mala obdobnú situáciu a tá mi poradila, že sa to urobiť dá, že jej tam samej nejaká materská vypočítaná bola. Pointa by mala byť tá, že si musím na jeden deň obnoviť činnosť na komore /nie je problém/ a ďalší deň nastúpim na materskú dovolenku. Odvtedy bude za mňa opäť platiť štát, ale materská sa mi kvôli tomu jednému obnovenému dňu vraj vypočíta z nejakej "predpokladanej sumy". Bližšie som to s ňou zatiaľ neriešila, nebol na to priestor.
Ja nemám veľmi rada takéto odrby, ale ak by takáto zákonná možnosť naozaj bola, rada by som ju využila. Odvodov sa ešte za život naplatím, tak by som si to vybrala takto dopredu ;)
Vopred ďakujem.

@girlie_konik ja len malú poznámku, rodičovský nebudeš mať na dve deti, len na jedno, t.j. 203,20 eur. Vyššia suma 254 eur sa poskytuje pri dvojičkách