icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

maraide
11. jan 2016

Noo, akurat som zostila, ze uctovnicka akosi nezaregistrovala ten dekret o zvyseni mzdy od 1.12. 2015. Takze otazka - co spravit teraz?

evittam
11. jan 2016

@maraide Nepotrebuješ žiadny "dekrét", záleží od toho čo ti zamestnávateľ potvrdí do potvrdenia pre SP ohľadom MD - aký by si mala predpokladaný príjem, ak ti potvrdí tých 1300,- Eur tak budeš mať max.MD. 😉

dena1973
11. jan 2016

@maraide Ak máš nástup na materské v r. 2016, tak rozhodujúcim obdobím pre výpočet materského je rok 2015. Ak si celý rok bola na RP a nepracovala si, tak sa ti bude materské počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Od zamestnávateľa závisí aký vymeriavací základ ti určí.

maraide
11. jan 2016

@evittam no hej, ale potrebujem to mat aj nejako podchytene papierovo, nie? Ked som mala od 1.1.2014 plat 370 €, tak mi asi nevyjde z toho max. materska len tak, nie?

maraide
11. jan 2016

@dena1973 takze staci dodatok k zmluve, ze od 1.12. 2015 sa mi zvysuje plat?

evittam
11. jan 2016

@maraide Áno, stačí dodatok k zmluve...Ale SP toto nevyžaduje, zamestnávateľ len potvrdzuje tvoj predpokladaný príjem. Toto riešila moja kolegyňa nedávno, počkaj pošlem ti odpovede, čo jej napísali z SP...

dena1973
11. jan 2016

@maraide Áno stačí dodatok k zmluve. Ty ideš na materské až v 8/2016. Tam sa potvrdzuje aký by si mala príjem keby si nastúpila v tom mesiaci do práce....

evittam
11. jan 2016

@maraide Poslala som ti to do IP.. 😉

maraide
11. jan 2016

Dakujem moc, baby 🙂

mantilka
11. jan 2016

@dena1973 Ahoj, poplietli mi v praci narok na dovolenku. Kazdy mesiac mam na vzplatnej paske iny "blud". Prosim vies mi poradit kolko dovolenky mi patri za rok 2015?
Do prace som nastupila po RD 3.9.2015. Bola som PN od 16.9. do 31.9. 2015. Odvtedy naďalej pracujem, sem tam paragraf.

heckula
12. jan 2016

ahojte prosim vas neviete mi poradit s priatelom planujeme babetko koncom leta tohto roku pracujem cez agenturu uz pol roka na zmluvu urcitu predlzili mi ju znovu na pol roka mala by som potom narok ma matersku 😖 😖 😖

dena1973
12. jan 2016

@heckula Ak ku dnu porodu bude splnena podmienka 270 dni nemocensho poistenia za posledne 2 roky + ku dnu nastupu na materske bude trvat PP resp. ak PP bude ukonceni, ale stihnes do nastupu na materske ochrannu lehotu (ochr. lehota je 8 mes. po ukonceni PP), tak narok na materske vznikne.

dena1973
12. jan 2016

@mantilka S tymto ti bohuzial neporadim. Skus poprosit evittam, zalka, gapa. Mozno by skor vedeli...

janajanciarova8
12. jan 2016

Ahojte😉, prosím o radu...
Minulý rok som pracovala 3mesiace na dohodu, potom som bola od aprila do septembra nezamestnana vedena na Úrade, od septembra 2015 zamestnana na dobu neurčitú!
Chcem sa opýtať či by bolo vhodné zvýšiť si plat kôli materskej( termin pôrudu 09/2016)
Nakoľko som zamestnaná sama u seba, viem si to zvýšiť okamžite!
Ďakujem

dena1973
12. jan 2016

@janajanciarova8 Musel by vzniknut novy pracovny pomer u ineho zamestnavatela min. na 90 kal. dni bez PN a OCR a z tohto poistenia potom nastupit na materske t.j. PP by trval az do nastupu na materske...

majusqa77
12. jan 2016

@dena1973 a nevies ako to je ked by sa pp (ten 90 dnovy) skoncil tesne pred nastupom na md? Z coho by sa materska ratala?

janajanciarova8
12. jan 2016

@dena1973 Čiže sa mám zamestnať u iného zamestnávateľa? A teda stačí len 90kaldndárnych dní? a len z toho sa mi vypočíta MD? Ďakujem

dena1973
12. jan 2016

@majusqa77 Z toho posledneho, ak tam bolo odpracovanych 90 kal. dni bez PN a OCR + je splnena podmienka 270 dni NP za posl. 2 r. pred porodom. Tam plynie ochranna lehota, ak nevznikne novy PP.

dena1973
12. jan 2016

@janajanciarova8 Ak bude u noveho zamestnavatela odpracovanych 90 kal.dni bez PN a OCR, bude splnena podmienka 270 dni nem.poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom, bude ku dnu vzniku naroku tento novy prac. pomer trvat - narok na materske vznikne. Ak by boli vsetky podmienky pre narok na materske splnene pocitalo by sa z prijmu od noveho zamestnavatela.

janajanciarova8
12. jan 2016

@dena1973 Veľmi pekne ďakujem, takže zatiaľ budem mať minimálnu mzdu cca do mája a potom prejdem k novému zamestnávateľovi kde si dám najvyšší možný príjem (90dní aspoň) a v auguste začnem MD.

majrab
12. jan 2016

@dena1973 90 dni v novej praci by stacilo aj ak by bola zmluva na dobu urcitu napr. 4 mesiace?

majusqa77
12. jan 2016

@dena1973 to ma. Dakujem ;)

dena1973
13. jan 2016

@majrab V zásade by aj stačilo... ak by odpracovala tých 90 dní bez PN a OČR...no ku dňu nástupu by mal PP trvať, aby nevznikli nijaké pochybnosti....

majrab
13. jan 2016

@dena1973 ahaa ok 🙂

dena1973
13. jan 2016

@majrab No ešte chcem pripomenúť, že musí byť splnená aj podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom...na to nezabúdať 🙂

majrab
13. jan 2016

@dena1973 ano vieem 🙂 tato podmienka je splnena no ak mi da gynekolog pn tak to mam vyriesene. Ukoncim dokodu a spravim si DNP ja som taka " nenarocna" mne staci aj minimum a nie sa stresovat co kde ako kedy vybavit. A troska si pomarodujem troska poplatim a uz 🙂

katkup
18. jan 2016

ahojte, idem si aj ja po radu 🙂
bola som 3 roky na MD-RD, nasledne som musela byt PN a este si zo zdravotnych dovodov docerpavam dovolenku.
V praci asi pred 2 rokmi nase financne odd. prevzala externa firma, takze moja pozicia uz neexistuje :(
Sef mi ponukol inu pracu, ale bohuzial spojena aj so sluzobkami, co bohuzial si teraz pri dietati uz nemozem dovolit, kedze nikto z rodiny mi nevie vypomoct s malou...
Teraz som v rozpakoch, co mam robit po dovolenke a ako to funguje? kedze ja som neprijala nim tuto novuponukanu poziciu, ci ja mam dat vypoved, alebo oni mi daju vypoved? dakujem za info

havana_frost
18. jan 2016

@katkup Ak ti nemôžu ponúknuť primeranú prácu podľa pôvodnej pracovnej zmluvy, nemusíš prijať ponúknutú inú a výpoveď ti musí dať zamestnávateľ pre nadbytočnosť. V takom prípade budeš mať nárok aj na odstupné.

katkup
18. jan 2016

@havana_frost
dakujem 🙂, tiez si myslim, ale nebola som si ista....lebo ta praca je primerana podla povodnej, len ta moja bola cisto len office praca a toto je uz spojene so sluzobkami a kvoli tomu sa mi neda ju prijat, poziadala som len cisto o pracu na office....a tak som zvedava ako to dopane :(

majusinka
Autor odpoveď zmazal