icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

loralora
19. júl 2016

@zalka ďakujem ti za odpoveď 🙂

zacik
19. júl 2016

@naramka ak si niekto ucelovo necha zvysit prijem na 90dni u noveho zamestnavatela aby vysla maximalna materska, tak sa nemozno cudovat zvysenej buzeracii zo strany statu....kontrola zo socialnej poistovne byva zamerana na papierovacky okolo zamestnancov a mozu ziadat veci 5 rokov dozadu, napr. mzdové listy, mesačné výkazy poistného, štvrťročné výkazy poistného na poistenie zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze, rekapitulácie výplatných listín, pracovné zmluvy, dohody a iné doklady o vzniku pracovnoprávnych vzťahov, vyhlásenia zamestnancov na uplatnenie zníženej sadzby poistného na starobné poistenie, rodné listy ich detí a potvrdenia o návšteve školy, evidencie dochádzky atd.

pravdepodobne akykolvek nedostatok odmenia pokutou na hornej hranicy sadzby, drzim palce nech to dobre dopadne

zalka
19. júl 2016

@majrab no z toho čo píšeš tak áno, lebo v čase skončenia PP bola tehotná , tak má nárok na MD z OL ak má splnenú podmienku 270 dní poistenia

naramka
19. júl 2016

@zacik dakujem pekne, ved ja som kontrolu aj cakala....bohuzial dostala som sa do takej situacie, vypovedali mi najomnu zmluvu a kedze som uz bola tehotna nestihla by som otvorit dalsie, nikto by ma nikde nezamestnal tak som to riesila v manzelovej firme, inak by som skoncila na urade prace... a takto mi to poradila pani v SP...no ved uvidim teda ako to dopadne,a dakujem 🍀

majrab
19. júl 2016

@zalka dakujem 🙂

majusqa77
19. júl 2016

@naramka ale prosim ta, jasne, ze ak mas moznost, to sprav. socialka robi taketo kontroly uplne bezne a verim, ze manzel si vo firme drzi papiere v poriadku a nema sa coho bat

janulik2306
29. júl 2016

Ahojte dievčatá chcela by som sa Vás opýtať termín pôrodu mam 20.2 doteraz som pracovala len na dohodu a bola som sa pýtaťt v SP tak z dohody bolo platené aj nemocenské tak hádam sa to započítava do tých 270 dni. moja otázka je ak by som sa 8.9.10.2016 zamestnala na tpp na tých 90 dní a november a december šla na PN tak PN sa tiež počíta do tých 270 dní??? lebo s tými dnami som dost na hrane a neviem ci tie 2 mesiace sa mi budu ratať alebo isť na tpp az neskor a tak rovno na MD? dakujem za odpoved

anickami
29. júl 2016

@janulik2306 Dohodu si uz ukoncila?

anickami
29. júl 2016

@janulik2306 Pokial ti pocas PN bude trvat PP, tak sa ti to do tych 270 dni zarata. Myslim,ze by si mohla ist na PN z oboch zamestnani. A potom na MD z posledneho.

Za posledne 2 roky mas nejake ukoncene nemocenske poistenie?

janulik2306
1. aug 2016

@anickami dohodu mám ešte stále otvorenú ale tam mi píše zamestnávateľ len smiešny plat ale dohodli sme sa žeby mi kvôli materskej dal zmluvu s vyšším platom

sivamyska1
1. aug 2016

Kocky pls ... Gynekologicka mi dala papier na matersku , ale ja mala dve prace cize potrebujem tie papiere dva ? Alebo oboch zamestnavatelov vpisem do jedneho ?

majusqa77
1. aug 2016

@sivamyska1 dve ziadosti o materske

sivamyska1
1. aug 2016

@majusqa77 dakujem . Tak si k nej musim este po jednu zajst 😉

miniaturka19
2. aug 2016

ahojte, hľadám vo všetkých možných témach ale môj prípad neviem nikde nájsť, možno mi budete vedieť poradiť, minulý rok som skončila vysokú školu a na TPP som začala pracovať 1.11.2015 teraz som v prvom trimestri čiže rodiť by som mala niekedy na prelome marca-apríla, a teraz neviem či budem mať nárok na materskú lebo niekto mi hovoril, že sa to ráta tak, že musím mať už rok odpracovaný a medzi tým neostať tehotná ale mne sa to nezdá, čítam tu niečo o 270 odpracovaných dňoch čo je ak dobre rátam 9 mesiacov a to mám splnené, prosím poraďte.

anickami
2. aug 2016

@miniaturka19 staci mat 270 dni pred porodom a aktivne nemocenske poistenie (byt zamestnana) alebo byt v ochrannej lehote.
Predpokladam, ze tvoj TPP este trva, takze narok ti vznikne

milasssku
12. aug 2016

Baby ako to je s tými 90dňami pred nástupom na materskú, 270dni poistenia z minulého oka splnam a teraz som si na 90 z zvýšila plat,na školení mi Mihál povedal že stačí zmeniť zmluvu z dohody na TPP a pracovnú pozíciu a už sa mi to bude rátať, No dnes keď som bola zaniesť papier na materskú tak ma vyviedli z omylu že je to stále jeden zamestnávateľ že to sa nepočíta.Ale že daju to aj taknna posúdenie.Co mám teda očakávať? Nemáte niekto skúsenosť? Ďakujem

majusqa77
12. aug 2016

@milasssku ukoncila si dohodu a dala tpp? Ak ano, mali by posudzovat iba tpp. Ak by nie, ja by som sa odvolala

milasssku
12. aug 2016

@majusqa77 Áno ukoncili sme úplne dohodu s pozíciou predavačka a sprvaili riadnu pracovnú zmluvu na TPP s funkciou prevádzkar. Bolo nám povedane ze takto je to este lepšie ,že nieje to take "okaté" ako pri úplnej zmene zamestnávateľa. A včera mi.mila pani za okienkom povie že to sa nepočíta že musi byť zmena zamestnávateľa.Ako všetko by bolo ok keby som nezaplatila skoro 2000€ odvodov 😣

dena1973
12. aug 2016

@milasssku Ak sa zmenil poistny pomer z dohody na pracovny zmluvu, tak je to v poriadku. V novom poistnom pomere ( TPP) do nastupu na materske je potrebne odpracovat min. 90 kal. dni bez PN a OCR. Vtedy sa bude pocitat z noveho poistneho pomeru.

milasssku
12. aug 2016

@dena1973
Áno mám odpracovaných vyše 100dni, No som strašne zvedavá dúfam že pani za okienkom bola len nesprávne informovaná lebo ma picne,no pri najhoršom sa odvolam a budem to riešiť 😉

dena1973
13. aug 2016

@milasssku Neviem o tom, ze by bola nejaka zmena. A doteraz to takto fungovalo. V kazdom pripade, ak to neuznaju je potrebne sa pre istotu odvolat.

radovanka
31. aug 2016

Babenky idem sa aj ja opytat..
Ci poradit.... od roku 2012 som na RD predtym som bola zamestnana...RD mi stale pokracuje kvoli zdrav. problemom dcery....prac.pomer stale trva ale zacala som v roku 2014 pracovat v tej istej firme na dohodu (kde mam smiesny zarobok na papirry)... tento rok som otehotnela a termin mam januar 2017...na SP mi povedali ze mam narok na MD aj z PP aj z dohody.... ak dobre rozumiem MD mi vyrataju z toho papiera co dam potvrdit mzdarke???moze tam napisat ze by moj zarobok bol 1200 €??? A z toho vyrataju MD ?

majusqa77
31. aug 2016

@radovanka teoreticky moze. Prakticky ak to bude velky rozdiel oproti poslednemu prijmu - treba mat v poriadku papiere ak by sa nahlasili na kontrolu

radovanka
31. aug 2016

@majusqa77 co by v tomto pripade kontrolovala kontrola v papieroch.....???

radovanka
31. aug 2016

@majusqa77 dakujem za odpoved

majusqa77
31. aug 2016

@radovanka novy platovy vymer, preradenie na inu poziciu - pripadne aby vedeli zdovodnit to zvysenie platu

radovanka
31. aug 2016

@majusqa77 dakujem si uzastna...

tin_ka_ke
6. sep 2016

Ahojte, chcem sa spýtať alebo si nechať poradiť ešte predtým ako sa pôjdem spýtať na socialku. Odpracovane roky aj dní mi sedia. Na materskú by som mala nastúpiť apríl 2017, takže materské sa mi budú vyratavat za kal.rok 2016. A teraz otázky 🙂 1) môj príjem je každý mesiac iný - tabuľkový plat + odmeny podľa konkretneho mesiaca = môže to byť aj 0e ale aj 500e. Prichádza mi to v 1 platbe na účet od 1 zamestnávateľa, odvody a dane idú z celej sumy. Takže predpokladam, že sa bude brať do úvahy aritmeticky priemer všetkých mesiacov, je to tak?
2) ráta sa do priemeru na materskú aj tzv. 13. plat? Ďakujem za odpovede a pomoc. Na oficiálnych stránkach som nevedela nájsť konkrétne info o prípade ako je ten moj. PS: môj zamestnávateľ je štát. Teda patrí pod štát

majusqa77
6. sep 2016

@tin_ka_ke rata sa zo sumaru toho, z coho sa platia odvody. A ono sa to len vola 13ty plat, vzdy to musi byt zuctovane v niektorom z 12tich mesiacov 🙂

tin_ka_ke
6. sep 2016

@majusqa77 super, takže sa ráta všetko, z čoho sa platili odvody 🙂 ďakujem, hneď mám krajší deň ❤