Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@evittam akurat som toto aj ja pisala ze mam splnenych 270 dni.Babky poradte mi ako to najlepsie urobit aby bolo dobre???
@skrinkaminka No tak ak chceš najvyššiu MD tak tak ako som napísala....
@skrinkaminka Prípadne, v ktorom si tt.?
@skrinkaminka Ešte by tu bola možnosť - ak si nejak len okolo 5.-7-tt., tak dať výpoveď, prihlásiť sa na DNP z maxim.VZ, zaplatiť týždeň-pár dní a dať sa PN až do nástupu na MD - ak máš takú možnosť-aby si nemusela platiť také vysoké odvody a vlastne ak stihneš to DNP 26.týždňov pred nástupom na MD tak by ti vyšla MD z tohto....
@evittam pisala som ti spravu
Akurat som tu citala,ze ma moze zamestnat aj ten isty zamestnavatel len na novu zmluvu s max.vymeriavacim zakladom. Netreba menit zamestnavatela. Tu to je https://dennikn.sk/blog/7-rad-ako-si-vylepsit-m...
@skrinkaminka socialka tvrdi ine
@skrinkaminka
Áno, platilo by to, tak ako píšeš, ak by si bola zamestnaná na dohodu a zamestnávateľ by ti zmenil prac. zmluvu na TPP + odprac. by si 90 kal. dní do nástupu na materské (bez PN a OČR).
Ak však máš už v súčasnosti TPP, tak zmena zmluvy u toho istého zamestnávateľa nič nevyrieši. Stále sa bude brať do úvahy celý predchádzajúci kal. rok (ak ho máš u toho zamestnávateľa odpracovaný). Ak chceš, aby sa počítalo z nového VZ, tak iba zmena zamestnávateľa z vyšším VZ + odprac. 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské.
Prečítaj článok ešte raz - aj tam sa píše, že musí byť zmena zamestnávateľa... 😒
@dena1973 ja mam pracovny pomer na 20 hodin tyzdenne, ani tak sa to neda?
@majusqa77 vies mi poradit?
@skrinkaminka myslim, se si to mala hore dost jasne napisane.... ...ja viem tiez tak, ze ina zmluva u toho isteho zamestnavatela nestaci. Ich nezaujima na kolko je to hodin
Tal jedine dat vypoved a zamestnat sa inde. To znamena ze odpracujem u noveho zamestnavatela 90 dni pred nastupom na MD a potom sa mi to bude ratat z novej zmluvy. Chapem to spravne?
@skrinkaminka Áno. Ak u tohto zamestnávateľa máš 270 dní NP, tak stačí u nového zamestnávateľa odpracovať do nástupu na materské 90 kalendárnych dní (ale bez PN, OČR) a výpočet materského bude z vymeriavacieho základu od nového zamestnávateľa.
@dena1973 po 90tich dnoch mozem ist na PN?
@skrinkaminka Áno. a aj PN sa bude už po tých 90 dňoch počítať z nového VZ.
@dena1973 tak dakujem uz je mi to jasne.
@skrinkaminka a stoji ti to za to?? Je to velke riziko,ze ta v skusobnej dobe ked zistia ze si tehu prepustia
@skrinkaminka Nie je začo. Len si to dobre premysli u koho sa zamestnáš...
No jasne dakujem 🙂
@evittam dakujem 🙂 uz mi to ke trochu jasnejsie 🙂 to by záviselo od toho ci som tehotná. Zamestnám sa na max. Na tych 90 dni a potom by som šla na PN. Ak nie zostanem na podpore a budem hľadať novú prácu 🙂
@evittam kolko vychadza DNP na 2tyzdne z najvyssieho VZ????
@skrinkaminka Okolo 220Eur.
Baby, uz sa na to raz pytala na ploche, ale vidim ze vy ste tu akesi diadne zbehle. Od 1.4. mam tpp, tehotna este nie som, ale pytam sa hypoteticky, kedze s mm sme uz o babatku premyslali. Ak by som na zaciatku roka 2017 oznamila ze som tehotna, s najvascou pravdepodobnostou mi nepredlzia zmluvu, co znamena ze by som bola nezamestnana. Kolko a kto hlavne by mi matersku platil? O naroku 270 dni viem a viem ze by sa mi pocitala za hruby prijem v roku 2016. Zaujima ma vsak, ze ked nebudem (mozno) zamestnana, nezanika tak povinnost vyplatenia MD vo vypocitanej vyske? Dakujem 😊
@bia49 Ak budeš už tehotná počas pracovného pomeru a ti aj nepredĺžia zmluvu tak budeš v ochrannej 8-mesačnej lehote a budeš mať nárok na MD. A materskú každej žene platí sociálna poisťovňa - nikto iný. Ak máš TPP od 1.4.2016 tak tvoj VZ pre MD by bol od 1.4.2016-1.4.2017 - teda ak budeš dovtedy zamestnaná.
@evittam naozaj ti srdecne dakujem za odpoved. Necakala som ze bude vyplatena plna vyska, na ktoru budem mat narok. Ci budem zamestnana o to sa nebojim, praveze ma nechcu pustit odtialto. Mam cerstvo po vyske a uz mam 24 rokov a nevidim dovod ostavat tam, kde sa absolutne necitim dobre. Dokonca mi 2 roky "zakazali" odist, v zmluve to nemam, ale veduca otazky, ci budem musiet byt cele 3 roky na MD a ci sa nebudem chciet vratit hned po pol roku... No take sibnute to tam je. Preto si krasne pockam na narok a padam 😊 dakujem este raz
@bia49 Nemáš za čo. A ak ti raz vznikne nárok na MD tak ti vznikne na celú a nie na časť - to sa nedá. No a ja som sa len pýtala ohľadne toho zamestnania, lebo si písala, že ti asi zmluvu nepredĺžia....A teraz píšeš, že ju máš na minimálne 2 roky - či teda ako to je? A na MD 3 roky nebudeš - MD trvá 34 týždňov.

@skrinkaminka u ineho by ti tiez nepomohlo, bo by si aj u neho musela mat 270 dni