icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

majusqa77
9. okt 2016

@nivea777 vidis a podla mna je maximalne nefer, ze odvody platim z niekolkonasobne vyssieho vym.zakladu ako mam pocitanu matersku....

nivea777
9. okt 2016

@majusqa77 povedzme si pravdu,ze na slovensku zena maloktora ma viac ako 1300 eur v hrubom..takze tych co by percentualne mali narok na viac penazi,nie je az tak vela.. aspon v nasom kraji zeny v hrubom 1300 eur maju velmi zriedkavo

majusqa77
9. okt 2016

@nivea777 a??? To neznamena, ze je to fer voci tym maminam, ktorych sa to tyka

nivea777
9. okt 2016

@majusqa77 v niecom síce nefer,ale pre vsetky zeny jednotne..ked to ma byt materske na rok 2017 tak nech ho daju od 1.1.. ked teda nie od zaciatku roka tak nech to potom neprezentuju ako materske 2017

vacica59
18. okt 2016

Ahojte, chcem sa spytať báb čo sa vyznáte.. Mám v 2 rokoch odpracovaných 270dní, mam nové zamestnanie a som zamestnaná od augusta 2015, z toho som bola 3 mes na PN a teraz idem na 3 mes naspäť do práce, ciže budem mať splnenú podmienku 90 dní platenia odvodov. Materská sa mi bude počítať iba z toho čo som odviedla do soc.pois. alebo sa to bude priemerovať s tou PN kde som neodvádzala nič?? Ďakujem

dena1973
18. okt 2016

@vacica59 Ak mas splnenu podmienku 270 dni nemocen.poistenia za posledne 2 r. pred porodom, tak narok na materske vznikne.
Ak u noveho zamestnavatela mas ku dnu nastupu na materske odpracovanych 90 kal.dni ( po odpocitani PN a OCR), tak sa bude pocitat s obdobia od augusta 2015 do mesiaca pred pred nastupom na materske (t.j., ak bude nastup na materske v 12/2016, tak sa bude brat prijem do mesiaca november 2016). V pripade, ze bude nastup na materske az v r. 2017, tak sa bude pocitat z celeho kal.roka 2016. PN sa do vypoctu neberie. Pri vypocte ide cisto o dosiahnuty vymeriavaci zaklad v rozhodujucom obdobi.

lusinka_1
18. okt 2016

Ahojte potrebovala by som poradit..som SzČO 6 rokov, v septembri som zistila ze som tehu a porod mi vychadza na maj 2017, splnam podmienku 270dni poistenia, chcem sa opytat ktorý rok mi budu ratat pre vypocet materskej, nakolko Danove priznanie pre rok 2016 podam az v marci 2017 a prepocet odvodov pre poistovne je jul 2017 to je 2 mesiace po planovanom porode. Dufam, ze som to zrozumitelne opisala,Dakujem🙂

gapa
18. okt 2016

@lusinka_1 materské, ak potrvá tvoje poistenie až do roku 2017 sa bude rátať z vym.základov v roku 2016. Nie je podstatné, z ktorého danového priznania sa odvody pre nem.poistenie v roku 2016 rátali (pol roka je to z roku 2014 a pol roka z roku 2015). Ak by nem.poistenie zaniklo v roku 2016 (a nové nevzniklo do nástupu na md 6týž. pred termínom), tak by sa rátalo z vym.základov v roku 2015.

lusinka_1
18. okt 2016

@gapa dakujem za odpoved..a mam este jednu otazku: Keby som sa zamestnala na 3 mesiace do konca roka 2016 u dalsieho zamestnavatela a subezne by mi isla zivnost tak sa to ako posudzuje.

gapa
18. okt 2016

@lusinka_1 nesplníš podmienku aspon 270dní nem.poistenia v obd. 2roky pred pôrodom. Ku dnom prac.pomeru sa môžu prirátať dni akéhokolvek UKONčENéHO nem.poistenia v tomto období. Tj. ak máš ukončené poistenie aby to spolu dalo 270dní, tak by si mala nárok aj zo zamestnania, inak len zo živonsti.
Ale tiež velmi záleží, ak jedno poistenie zanikne, druhé vznikne, strácaš nárok z predchádzajúceho, lebo vznikom nového poistenia (obnovením starého) zaniká tzv. ochranná lehota po ukončení poistenia. Ale ty sa pýtaš na súbežné, tam je možné uplatnenie nároku z oboch, ale by musela živnosť zaniknúť, prerušiť pred nástupom na md, aby sa časť dní z ukončeného nem. poistenia szčo prirátala k prac.pomeru.
No a či stále bude toto platiť aj v r.2017 by som si radšej potom overila priamo cez poradnu soc.poistovne po novom roku (lebo niečo sa môže zmeniť)

tetapetra
18. okt 2016

@nivea777 kazda moze povedat, ze to alebo je nefer. Tiez som dostavala na jasle 230€ a o par mesiacov to zvysili. A co tie, ktore brali 55%? Ja som brala 65%, ktora je za to, aby nam vsetkym dorovnavali kolkokrat sa cokolvek zvysi? 😉

lusinka_1
18. okt 2016

@gapa dakujem pekne za odpoved, aj ked mi je jasne ze sa to meni stale takze v nicom nie je istota. Pytam sa len z toho dovodu, ze by som nerada skoncila s minimalnou materskou a tak hladam moznosti ako to este zvratit. A bohuzial moja uctovnicka v tomto velmi nevie poradit. Ale tak ak sa bude ratat z roku 2016 tak by som si mohla danove priznanie urobit tak, aby to vyslo dobre. A odvody sa platia ked som na materskej?

vacica59
18. okt 2016

@dena1973 dakujem

gapa
18. okt 2016

@lusinka_1 uff, sorry, asi som to nenapísala zrozumitelne (priznávam, aj teraz neviem ako presne to formulovať) - ty už vym.základy pre nem.poistenie povinne poistenej szčo za rok 2016 neovplyvníš (do sociálnej poistovne), vymeriavacie základy pre rok 2016 sa stanovili podla danových priznaní z rokov 2014 a 2015. Tvoje danové priznanie za rok 2016 nijako neovplyvní tvoju materskú, na ktorú nastupuješ v roku 2017, lebo DP za 2016 je podklad pre výpočet odvodov až od 1.7.1017, ako si písala a to už nie je rozhodujúce obdobie

lusinka_1
18. okt 2016

A teda nemozem ovplyvnit vysku materskej ani keby som sa este k zivnosti zamestnala okt-dec 2016 napr na 1300€ v hrubom a zaroven pokracovala v zivnosti?

zalka
18. okt 2016

@lusinka_1 90 dní bez OCR a PN a pred nástupom na MD by si musela pozasteaviť alebo zrušiť živnosť a musela by si mať aktívne poistenie v zamestnaní lern tak môžeš mať vyššiu MD.

lusinka_1
18. okt 2016

Teoreticky... a keby som sa zamestnala od januara do marca 2017 (90dni bez PN, dufajuc), tak potom by mi ratali aj zo zivnosti aj z pomeru?

lusinka_1
18. okt 2016

@zalkateoreticky... a keby som sa zamestnala od januara do marca 2017 (90dni bez PN, dufajuc), tak potom by mi ratali aj zo zivnosti aj z pomeru?

zalka
18. okt 2016

@lusinka_1 zo živnosti 270 dní, z PP 270 dní
nemáš šancu získať 270 dní z PP
preto musíš živnsoť prerušiť ... čo je na tom nepochopiteľné????
urob to ako chceš ty a horko zaplačeľš ked dostaneš MD niečo okolo 300e

lusinka_1
18. okt 2016

@zalka tomu sa prave snazim vyhnut ale dakujem za info 😉

zalka
18. okt 2016

@lusinka_1 tak vieš čo máš robiť pred nástupom na MD prerušiť živnosť, po nástupe .. po pár dnoch si ju môžeš skludom obnoviť

tanusenka
18. okt 2016

Ahojte baby chcem sa vas spytat planujem ist z materskej do materskej len ma napadlo ci sa da aby som mala druhu matersku vyssiu ako prvu ked sa dam pripoistit...

evittam
19. okt 2016

@tanusenka Málo informácii. Tvoj PP, z ktorého si išla na prvú MD trvá? Pripoistiť sa nedá - buď si zamestnanec, SZČO alebo dobrovoľne poistená osoba - súbeh nie je možný. 😉

gemelos
19. okt 2016

Môj prípad: pracujem vyše 10 rokov u jedného zamestnávateľa (na papieri minimálna mzda). 6.2.2017 mám nástup na MD. Chcela by som ku koncu októbra 2016 ukončiť so zamestnávateľom pracovný pomer. A od novembra 2016 by som sa chcela zamestnať u druhého (samozrejme kde mi pôjdu odvody vyššie). Čiže november, december, január budem u nového. Bude sa mi teda materská vypočítavať iba z tých posledných 3 mesiacov od nového zamestnávateľa? Rozmýšlam správne?

No otázky aj tak ešte mám dve: musím medzi tými dvomi zamestnaniami byť nejaký čas (1 - 2 dni) nezamestnaná a až potom nastúpiť, alebo môžem v jeden deň skončiť a hneď na druhý začať u nového?

a druhá..nevadí, že je to obdobie 90 dní na prelome dvoch rokov?

gapa
19. okt 2016

@gemelos ak nebudeš pn, očr a vyjde ti tých 90kal.dní platených pred nástupom na MD, tak je to ok a nevadí ani prelom rokov. Vklude môže jeden nadväzovať na druhý, ak si u iného zamestnávatela.

tanusenka
19. okt 2016

@evittam Prisla som z Anglicka dva mesiace pred materskou som bola nezamestnana ...vznikol mi narok na matersku (chvalabohu) a len spekulujem ci sa da aby som mala druhu vyssiu ...

evittam
20. okt 2016

@tanusenka Tak ak chceš mať vôbec nárok na druhú MD - tak musíš spĺňať podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom. No a z čoho sa ti vypočíta MD to už záleží na okolnostiach - na akú mzdu sa zamestnáš, prípadne aký vymeriavací základ si určíš pri platení DNP.....

gemelos
20. okt 2016

@gapa - prosím ťa, a tých 90 dní musí byť ODPRACOVANÝCH 90 dní, alebo 90 kalendárnych dní stačí (čiže 3 mesiace cca). Lebo pracovných je v mesiaci 20, 21. Tak ako to mám správne chápať? Ja nastupujem už 6.2. ma MD, tak či to vôbec stíham zmeniť toho zamestnávateľa.

zalka
20. okt 2016

@gemelos 90 kalendárnych dní

nivea777
20. okt 2016

@gemelos ak mas istotu ze ta ten zamestnavatel tehotnu zamestna na tie 3 mesiace.. tak si to pories aby si mohla v novembri od 1.11 nastupit..to ti akurat vyjde k 6.2 okolo 100 dni