Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Ahojte dievcata, idem sa len uistit, ci to bude takto OK? 270 NP splnene, k 31.7.2017 ukonceny jeden TPP, zaciatok druheho 1.8.2017, nastup na MD vypocitany na 11.11.2017 (6T pred TP), mozem ale nastupit uz 1.11.2017 (8T pred TP)
Mozem, alebo to musi byt tych 6T?
Ak pracovný pomer trvá, tak nástup na materské môže byť v rozmedzí od 6 do 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom.
Ahojte baby. Mám známu ktorá robila v jednej firme.. keď sa rozhodli mať bábo, jej priateľ (vtedy jej bol aj vedúci) jej umelo zvýšil plat. Stále dostávala ten istý, len na papiery bol vyšší, tým pádom mala vyššie odvody. Ona otehotnela na šupu a za 9 mesiacov išla na materskú. Vďaka tomuto mala skoro najvyššiu možnú materskú aká sa teraz dá.. neviete ako to presnejšie funguje?
A ako to je pri živnosti? Ja som si chcela otvoriť voľnú živosť a platiť najvyššie odvody aby sa mi to potom vrátilo v tej materskej. Len sa neviem nikde dočítať, ako dlho by som musela mať tú živnosť a odvádzať to... a aká je suma tých odvodov .. a koľko by som potom mala nárok na materskú. Že či sa to vlastne opláca 🙂 Prosím ak máte niekto skúsenosti, napíšete. ĎAKUJEM!
Caute je tu niekto kto by mi poradil ako to mam urobit aby som dostal co najvyššiu matersku? Tu je môj stav:
Uzavrel som si dobrovoľné poistenie (ďalej len DP) z min. vymeriavacieho základu ku dňu 01.09.2017, ktoré bude trvať do 30.11.2017. Potom si uzavriem nové DP z iného vymeriavacieho základu a to od 01.12.2017 (01.01.2018-verzia 2), ktoré bude trvať minimálne do 31.05.2018 (01.07.2018) a od 01.06.2018 (02.07.2018) by som nastúpil na materskú so starším dieťaťom (dat. nar. 04.12.2015) do jeho 3 rokov (cca 27 týždňov) a potom hneď by som išiel na materskú s mladším dieťaťom na 28 týždňov (dat. nar. 07.08.2017).
Moje otázky:
1/ Budem mať nárok na materskú splnením 270 dní poistenia?
2/ Z akého vymeriavacieho základu sa mi bude počítať materská (z prvého poistenia z roku 2017, z druhého poistenia prelom rokov 2017/2018 - (v roku 2018-verzia 2) alebo priemer týchto dvoch poistení). Prvé DP bude zrušené a potom bude uzatvorené druhé poistenie od decembra 2017 alebo nového roku 2018.
3/ Máme 2 deti - stačí ak do starostlivosti preberiem iba jedno dieťa /staršie/ budem s ním na materskej do dovŕšenia 3 rokov a potom hneď pôjdem na materskú s mladším dieťaťom?
Za odpoveď alebo radu vopred Ďakujem.
@paloolap
max. VZ pre rok 2018 je 1824 eur, platba mesačná je 641,13 eur , z minima 441,50e tento rok je to 155,18 eur ( dala by som aj poistenie v nezamestnanosti do toho poistenia lebo dva roky poistenia nazbieraš si myslím veľmi jednoducho aby si po MD1 a MD2 a dákej krátkej PN mohol čerpať aj podporu v nezamestnanosti )
platiť treba z max. VZ cca 6 mesiacov a 3 mesiace z minima
takže to je 3x155,18 + 6x641,13 eur = 465,56+3846,78 = 4312,34 eur zaplatíš štátu a dostaneš späť 6,5x 1368 = 8892 eur x 2 deti = 17784 eur
takže si v pluse 13471,66 eur cca
1) áno
2) z druhého DNP z maxima ak splníš podmienku 182 dni poistenia
3) z druhého DNP z maxima pre rok 2018 ak nastúpiš na MD po skončení prvej MD
PS: nemáš žiadne poistenie? v posledných dvoch rokoch?

Ahojte. Vedeli by ste aj mne poradiť? Plánujeme bábo. Možno som už aj teraz tehotná neviem ale do konca roka by sme chceli stihnúť ak sa podarí. Ale prejdem k podstate. K 30.7.2017 som dala výpoveď dohodou. Pracovala som od 2/2016 na zmluvu. Mám odrobene tie dni čo potrebujem len momentálne som nezamestnaná. Pani v sociálnej mi povedala že nemám nárok na materskú . Ako by som mohla dosiahnuť aby som mala nárok? Stačilo by sa zamestnať aj na polovičný úväzok? Ide o to že ak sa potvrdí tehotenstvo tak budem od začiatku na rizikovom takže neviem či sa mi oplatí hľadať ešte tento rok robotu.dakujem za každú radu
@majusqa77 a stačilo by aj na polovičný úväzok? Ak áno tak potom z toho platu by sa mi počítala materská?alebo aj z predchádzajúceho zamestnania. A ešte jedna otázka ak by stačilo na polovičný a dostala by som sa na PN tak automaticky za mňa platí odvody zamestnávateľ až kým sa nedostanem na materskú?
@shimanka Ak nastupis na MD v r.2018 tak tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2017. Ak by si chcela aby to bol len príjem z novej prace musela by si v nej odpracovat 90dni bez PN a OCR.
Pocas PN za teba nikto odvody neplatí. Je to totiz nezdaniteľny príjem a nema platit ake odvody. A btw.preco by aj mal?! A dokonca zamestnavatel?
@zalka Ahoj zalka. Vidim velmi odborne odpovede k SZCO. Ak by si bola mila chcrla by som sa spytat.
Moj priatel je SZCO od 1.5.2017 ja som na MD ako zamestnankyna.
Chcela by som sa opytat ci ma moj priatel nejake vyhody ak by si na mna, ci dieta mohol nieco skratit, pridat, skrtnut a podobne. Mame 3r syna a dalsi je na ceste o par dni. 🙂
Dakujem ak by si bola taka mila a ochotna. Pekny dnik
Ahojte, prosím vás o radu... Manžel je SZČO, odvádza sa si minimálne odvody od júna tohto roka. Kedy by si musel a na ako dlho zvýšiť odvody na maximum aby dostal najvyššiu materskú? Ďakujem
@popoluska24 26tyzdnov
@evittam takže stačí keď si cca 7 mesiacov pred nástup na materskú zvýši odvody? A v tom čase ako bude poberať materskú na prvé dieťa môžem ja poberať materskú na druhé? Ďakujem
@popoluska24 nie,nemôžeš poberat MD na druhe dieťa
@popoluska24 nemôžte poberať obaja materskú naraz
@nivea777 ani rodicak?
@popoluska24 nie

@zalka budem doma. Len som chcela ušetriť január, február soc. odvody 😉 len sa bojím, aby mi to neovplyvnilo MD.