icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
22. nov 2017

@bielavila áno urob to na začiatku tehu, a naozaj bud sa na týžden zamestnaj u iného, alebo ostan doma ako dobrovolne nezamestnaná ..
ak píšeš že môžeš skôr porodiť, tak možno ťa okolnosti dotlačia ísť na PN ... tak aj preto na začiatku tehu

bielavila
22. nov 2017

@zalka ano aj prve som rodila skor a zrejme pojde aj druhe , ok takze si to dam na tyzden ako dobrovolne nezamestnana, potom sa znova zamestnam a mozem ist na to iste miesto len s vysokym platom? co sa pn tyka, tak snad nie, ja robim home office doma na pc, tak na to pn potrebovat nebudem, ale skor ten skorsi porod...mohla by som ti niekedy napisat ked mi nebude nieco jasne? vidim ze sa vyznas, tak aby som sa vedela s niekym poradit velka vdaka

zalka
22. nov 2017

@bielavila no lepšie by bola iná pracovná pozícia, kludne

bielavila
22. nov 2017

@zalka super velka vdaka 🙂

paulita23
22. nov 2017

@zalka ahoj, citala som komentare vyssie a ty tam pises, ze nie je dobre dat vypoved a hned sa zamestnat na ine miesto (kvoli vyssej MD) - je to chyba?? ked mi pracovny pomer skoncil k 31. a hned od 1. som sa zamestnala inde...

zalka
22. nov 2017

@paulita23 ak si sa zamestnala inde tak to problém nie je, ak by si sa zamestnala tam kde si bola zamestnaná tak tam by bol obrovský problém ...

paulita23
22. nov 2017

@zalka tak predtym som bola u zivnostnika a potom som sa zamestanal u s.r.o., aj ked nazov je skoro ten isty 😀, ale su tu samozrejme 2 rozne osoby, aj pracovna pozicia sa mi zmenila

zalka
22. nov 2017

@paulita23 to je v poriadku

milanak
22. nov 2017

@zalka
viac vecí mi je nejasných.
1.prečo by sa mi v roku 2018 rátalo z minima bez ohľadu na VZ za tie dva mesiace, ktoré mám odpracované. To že pred nástupom na MD v roku 2015 som mala odpracovaných 1,5 roka sa neráta? Žiadna ochranná lehota?

2.Aktuálna RD mi končí v 8/2018, čiže 9-12/2018 môžem a nemusím byť zamestnaná a to má asi dosť podstatný vplyv na materskú v prípade nástupu v roku 2019, či nie? Takže by to nemuselo byť z minima?

3.AK odpracujem tento rok 90 dní, tak sa mi bude rátať v roku 2018 z príjmov z roku 2017. Nestačí odpracovať napr. len tých 29 dní, ktoré som odpracovala a ostatné dni som na RD, čiže akože "pracujem" - lebo som v PP. či to je len moja mylná predstava? 🙂 Ďakujem za odpovede

zalka
22. nov 2017

@milanak
1) lebo si písala že si bola nezamestnaná, a potom si odpracovala 2 mesiace ... a na to aby ti bolo vôbec rátané fMD z toho zamestnania kde si teraz na RD potrebuješ mať 90 dní bez PN a OCR odpracované a to ty nemáš preto si stojím za tým, že tvoja MD by bola z minima
.
2) vyššiu MD len za predpokladu, že ostaneš zamestnaná kde si a odpracuješ ešte toľko dní aby si mala spolu z rokom 2016 tých 90 dní vtedy by sa ti MD v roku 2019 rátala z VZ roku 2018 tj. zo zamestnania po skončení RD

3) áno ak odpracuješ 90 dní ... reálne práca reálnych 90 kalendárnych dní bez PN, MD, OCR ... tak bude rátaná MD v roku 2018 ale ak si odpracovala len 29 dní tak už nestihneš získať v roku 2017 90 dní

milanak
22. nov 2017

@ zalka

zruším aktuálny pracovný pomer v 12/2017

do novej práce nastupim v 1/2018 (výplatná páska bude 0, lebo som na RD), budem zamestnaná viac ako 90 dní (s tou nulou) a v 9-10 alebo 11/ 2018 nastúpim na MD nebude to tak, že sa mi bude rátať z toho roku 2018 - VZ predpoklad?

Ja viem, že si písala - reálna práca, reálnych 29 dní, ale predsa🙂

súdim podľa toho:

ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

ďakujem

zalka
22. nov 2017

@milanak hm... pozri sa kamarátka robila dva mesiace, 60 dní išla na PN, potom na MD, potom RD, po RD odpracovala 5 dní a šla na PN ... to bol január 2017,
v 2016 bola celý rok na RD, pracovala v 2015 a predsa jej dali PN z minima a nie z maxima ako mala plat a ani nie z predpokladaného platu.... lebo nemala vo svojej práci odpracovaných 90 dní ...

takže urob ako myslíš, a ak si myslíš že stačí tebe 29 dní ked iné ženy potrebujú 90 tak si na omyle, ale potom neplač , že máš minimálnu MD ....

milanak
22. nov 2017

@zalka

nič si nemyslím, preto sa pýtam. A tiež mám veľa kamošiek s rôznymi skúsenosťami. Keď raz zákon niečo hovorí, tak asi soc. poist. mala pravdu v prípade tvojej kamarátky.

Ja som chcela poznať svoju situáciu, resp. objasniť. Nie situácie niekoho iného.
a plakať tu tiež neprídem 🙂 no vďaka za odpovede. dobrú noc

zalka
22. nov 2017

@milanak to som myslela expresívne to plakanie.
Ako vyskúšala to, a sama som bola zvedavá ako to dopadne lebo zákon hovorí, že predpokladaný príjem .. a ten mala vysoký ale PN jej dali z minima a odvolali sa na to že nemá v novom pre nu novom zamestnaní 90 dní ...

jaja23
23. nov 2017

Ahojte, chcem sa opýtať...zamestnávateľ mi dal minimálnu mzdu ako základ platu ale keďže mám odmeny hrubú mzdu mám vyššiu...Materská sa ráta zo základu alebo z hrubej mzdy?
A tiež prosím dá sa ešte zvýšiť doplácaním do sociálnej poisťovne?
Ďakujem

majusqa77
23. nov 2017

@jaja23 z vym.zakladu. z celej sumy platis odvody, tak sa budu ratat aj davky
A neda

diduska777
30. nov 2017

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Chcela by som vedieť ci je pravda, ze ak mi konci materská napr. 27ho v mesiaci, vyplatia mi aj rodičovský za tie 2-3 dni v mesiaci v plnej sume? Mala by som nastúpiť na 1.12 a vychádza to do 27.8 - teda ak to rátam správne. Dakujem za odpoved 🙂

diduska777
30. nov 2017

Pardon, končiť by mala 27.7. Nie v auguste. Dakujem

zuzik307
30. nov 2017

@diduska777 ano, dostanes matersku za 27 dni + cely rodicovsky prispevok...

diduska777
30. nov 2017

@zuzik307 dakujem pekne za odpoved 🙂 dufam, ze som to aj dobre vyrátala 🙂

marisha1982
30. nov 2017

@zalka ahoj, chcela by som ta poprosit o radu. v tomto roku som od 8.1. do 2.9. bola na MD. Pred nastupom na MD 2.1. do 6.1. som cerpala dovolenku (4dni dovolenka, 1den plateny sviatok). Po skonceni MD som opat v zamestnani cerpala dovolenku od 3.9. - 29.9. a od 30.9. som na rodicovskej. Podarilo sa mi opat otehotniet, s tym, ze nastup na MD by bol asi 12.6.18. Moj problem je, ze za september, ked som mala dovolenku, mi na mzdovom zabudli dat jeden prispevok, cim ma pripravili o dost vysoku ciastku z kazdeho mesiaca buducej materskej 😠 V praci mi stale zostavaju dva dni nevycerpanej dovolenky este za tento rok. Myslis, ze by mi pomohlo, ak by som si za december vycerpala opat jeden den dovolenky s tym, ze by mi do vyplaty pridali aj tento prispevok 100E? Na soc. poistovni by som si musela opat nahlasit zmenu na dochodkovom poisteni, vsakze?
Co sa tyka buduceho roku, ak by som ukoncila rodicovsku dovolenku, vycerpala si jeden den dovolenky z prace a nastupila na PN, z coho by sa mi tato PN ratala?

zalka
30. nov 2017

@marisha1982 no pomohlo by ti to keby že čerpeš dovolenku a pridajú ti ten príspevok .. a áno do SP by si musela nahlásiť zmeny.
Ak ideš na PN tento rok tak sa ráta z VZ 2016
ak nastúpiš na PN budúci rok tak sa bude rátať z VZ 2017

linea22
1. dec 2017

Baby pls potrebujem znovu radu😔😔😔od 28.11. Som na materskej...zmluvu mam do 31.12.2017 a to som vedela že mi nepredĺžia tým že budem 3 roky prec...ale mam ju do 31.12.,teraz mi volala riaditeľka že prišlo z BA že mi ukončujú zmluvu k 28.11. Ako som nastúpila na materskú to môžu???co ja teraz ako to nám riešiť ovplyvní mi to nejako materskú????

luliu
1. dec 2017

@linea22 materskú ti to neovplyvni. Ale podla mňa ti nemôžu ukončiť zmluvu skôr bez tvojho suhlasu. Ak im to nepodpises, zmluva konci 31.12 a podla mňa určite nepodpisuj. Za december budeš mat ešte nárok na dovolenku

ikonica
1. dec 2017

@linea22 neovplyvni lebo tu uz mas vyratanu z predchadzajuceho obdobia...len je to odnich divne ze ti skratili dobu urcitu... to myslim nesmu a vobec nechapem, co tym sleduju, kedze pocas materskej za teba neodvadzaju nic....ci by ta odhlasili teraz ci o mesiac, nic by sa nezmenilo uz....

linea22
1. dec 2017

@luliu
@ikonica nechapem ani ja😔že si to mam asi sama riešiť už so socialkou nie oni si myslím!!!aspon tak to povedala riaditeľka no v pondelok tam idem toto by vážne nemali

ikonica
1. dec 2017

@luliu ahaaaa to mi nenapadlo... chceli si tie dva dni dovolenky usetrit... toto tym sledovali...

ikonica
1. dec 2017

@linea22 uz si im to podpisala?ak ano uz je viac menej neskoro ale ak nie da sa este nieco robit.... ale aj ked si podpisala, mozno by sa to este dalo poriesit inspektoratom... ze ta dotlacili podpisat skorsie ukoncenie... vypovedti nesmu dat ak si tehotna a jedine co ti mohli podstrcit je skorsie ukoncenie doby urcitej...

linea22
1. dec 2017

@ikonica nie nie nepodpísala mam ísť v pondelok a ešte so spätným dátumom čo si myslia,ste som na hlavu?

ikonica
1. dec 2017

@linea22 tak im len slusne povedz ze trvas na povodnom datume.... to robis v statnej sprave?