icon

Ako je to s materskou a RP ak som nepracovala?

snilka
16. okt 2010

Ahojte žienky! Chcem radu, nejakej skúsenej žienky, ktorá sa vyzná v zákone a tak... Som vyše roka nezamestnaná, po výške. Prácu sa mi nepodarilo nájsť 😒 . Chcem sa opýtať, čo mám robiť aby som dostala materskú a RP, ak som evidovaná na úrade práce? Mám si začať platiť popri tom dobrovoľné nemocenské? V akej sume a akú dobu? Ešte nie som tehotná, ale chcela by som byť. Ďakujem za reakcie...Poteší INTERNÁ POŠTA!

vikiz
16. okt 2010

nie som odbornik, ale uz som sa aj ja dost vypytovala a dozvedela sa. si v blbej pozicii, pretoze nikto netusi co bude od januara, no pokial sa nic nezmeni tak si vyber z akeho vymeriavacieho zakladu chces platit DNP a prihlas sa na socialke . pozor do porodu ti musi vyjst 270 dni platenia. matersku by si potom dostala 55% z VZ, ktory si si vybrala a z ktoreh si budes platit DNP. no opakujem ak vam to nesuri pockala by som co bude v januari, Mihal chysta nejake zmeny, no ake to je vo hviezdach.

tinara23
16. okt 2010

ja osobne by som sa poistila aspoň z minimálneho VZ, myslím že 14 eur nikoho nezabije, aby plynulo aspoň 270 dni, ak sa chcete snažiť o bábo, človek nikdy nevie a keď zištiš, že si tehotná, je potrebné zrušiť a znovu sa prihlásiť z najvyššieho VZ, aby si mala lepšiu materskú. Musíš však túto zmenu stihnuť najneskôr 26 týždňov do MD. Toto ti radím podľa starého zákona, môže sa to zmeniť, DNP určite nezrušia, skôr chcú zamedziť zneužívaniu.

janulap
16. okt 2010

tinara23 prosim ta,ake zneuzivanie myslis?Pocula som,ze toto DNP niekto zneuzival koli marodke,ci co??Ale hadam nam maminkam,co si chceme prilepsit matersku to necha 😖

katarina822
16. okt 2010

ahojte neviem asi sa mylim ale matersku dostanes ale musis pracovat ak budes nezamestnana dostanes RP pravdepodobne 190eur ale ono ako sama vidis stale sa nieco v tomto meni DNP je minimalne 14eur mes.ale mozes platit viac a ak by si napr.po porode marodovala zo sebou alebo s babetkom tak dostanes nejake eura kolko neviem zavisi od dni na PN. dolezite je tych 270dni teda min. lenze treba pocitat ze kym zistis ze si tehu ubehne cca 5tyz. a alebo babo sa moze narodit skor .

snezka11
19. okt 2010

ak si budeš platit dobrovolne nemoc. poistenie z max. vymer. zakladu 270 dní tak dostaneš cca 600€ matersku a rodičovský podľa toho koľko schvália na budúci rok.

bellugia
19. okt 2010

Tak ja napríklad pracujem od mája 2010 a dúfam, že to stihnem tých 270 dní - aj keď nie som zvlášť dobrovoľne pripoistená... tak som zvedavá, v akej kategórii sa ocitnem 🙄