icon

Ako je to s materskou zo Slovenska, keď žijeme v Anglicku?

alegro
18. feb 2014

Caute.Neviete mi nahodou vysvetlit pre mna dost zavaznu a podstatnu vec-situaciu???
Do UK som prisla za manzelom hned po skonceni vysky na SK.Od zaciatku tehotenstva som sa zaregistrovala tu u GP,vybavila si insurance number a samozrejme aj porodila tu dieta.
Prispevok pri narodeni dietata(porodne)som dostala na SK,lebo tu mi ho samozrejme zamietli...Chcela som si vybavit aj matersku,ale mile pani na urade mi povedali,ze na nu nemam narok,lebo moj manzel pracuje v UK....Nechala som to tak az kym som sa nedozvedela od pravnika,ze musim matersku dostavat....
Vycestovali sme na SK....Zacali to riesit.Na moju ziadost mi prisla odpoved,ze matersku nedostanem,lebo:cinnost zaujmov mojej dcery je vo Velkej Britanii,nema lekara na SK.Zase to zacal riesit pravnik a prisla dalsia odpoved,ze najvacsi problem je,lebo nema lekara na SK.
V ziadnom zakone nieje uvedene,ze kvoli tomu ja nemam dostavat na dieta peniaze....Ale je maximalne logicke,ze tie peniaze na dieta musim dostavat....
Takze co dalej?

bianca
18. feb 2014

a to riesis ked ma mala skoro 3 roky?

matozazzo
18. feb 2014

No myslim, ze narok zo SR nemas. Pokial si si tu neplatila odvody do SP aspon nemocenske, tak nemas narok.

liz_lemon
18. feb 2014

ty si zjavne mylis materske a rodicovsky prispevok

fidka79
Odpoveď bola odstránená
silaviat
18. feb 2014

a v uk si nikdy nerobila? Ani nepoberala benefity na dieta ci uz ty alebo manzel? na matersku nemas narok ani v UK ale mozes si vybavit aspon child benefit a child tax credit plus manzel working tax ... a tiez benefit na byt a council tax... si zajdi na citizens advice bureau a tam ti povedia presne na co mas narok a kde to vybavis... keby si bola tehotna a na urade prace tak este pred porodom 11 tyzdnov si mozes vybavit incom support ..

aliza
18. feb 2014

matersku rozhodne nemozes dostavat z Sk, matersku ti predsa plati zamestnavatel. Ak myslis rodicovsky, tak na ten nemas narok. Zrusili to v 2010, tvoj pravnik asi zaspal dobu 😖. Vidim, ze cakas babatko a co som pocula, uz vraj nedavaju ani to porodne, ak zijes v zahranici.

tahomi
19. feb 2014

Nemyslim to konkretne len na teba, tak aby si sa neurazila, lebo je vela takych pre mna spekulantov. Zijete, pracujete, odvody platite v UK, dieta sa vam narodilo v uk, cize do statnej kasy neprispievate absokutne nicim a ty chces aby ti nas stat=my vsetci platil rodicovsky prispevok? nepride ti to trodku scestne? preco by ti slovensko malo nieco platit?

hanelka1
1. apr 2014

no takze takto: ak tu nemas trvaly pobyt, a ani dieta tak na rodicovsky nemas narok. ak tu mas trvaly pobyt tak narok mas ak si oznamila narodenie dietatat socialnej poistovni-co asi ano, ked ti vyplatili ten prispevok pri narodeni..najst si lekara by v tomto pripade nebol problem. sa cudujem inak, ze dieta sa nenarodilo na SK a dali ti ten prispevok pri narodeni, teraz ti ho myslim uz nedaju ak sa ti druhe nenarodi na SK a nemas tu ani pobyt. darmo ta pravnik klame a taha z teba asi peniaze.ak by aj tvoj manzel pracoval v UK a ty by si tu mala trvaly pobyt tak tym padom je stredisko tvojich zaujmov na SK a narok na rodicovsky by si mala, len zdravotne poistenie by ti plynulo z manzelovej poistky-cize by tebe aj dietatu zdravotne na SK platili anglicania lebo sa to pise na poistku zivitela rodiny, ked si ty na rodicovskej dovolenke( cize si nezaopatreny clen rodiny). je to vseobecny medzinarodny zakon plati pre clenske staty EU, ak nieco chces vediet napis IP ak budem vediet, poradim.

maznacik007
1. apr 2014

Nemas narok ani na materske ani na rodicak a po novom uz ani na porodne pre toto druhe dieta ktore sa narodi ... vsetko si treba ziadat tam kde odvadza manzel dane

ten pravnik ta uplne zle informoval ...na materske mas narok len ak mas mn. 270 dni odpracovanych dni pred nastupom na materske ...