Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@kristinka.s tebe sa berie iba to co pracujes - ty mas v obdobi 2 roky pred zaevidovanim sa na urade prace vymeriavaci zaklad.
@kaktusik007 dakujem za odpoved, a ked som este 2 roky nepracovala a bola som vramci toho aj na RD? tak tych zvysnych 6 mesiacov sa berie MD alebo...?
@kaktusik007 preco 2 tyzdne??...to je len priklad ...mozno by to boli len 2-3 dni...len sa pytam....pracovny pomer by sa ukoncil este v skusobnej dobe...plati aj v tomto pripade max vymeriavaci zaklad??
@kristinka.s ako ze si nepracovala??? bola si predtym zamestnanec, mala si prerusene poistenie v nezamestnanosti z tohto dovodu???? alebo si po MD nastupila do novej prace bez toho, aby si predtym nejaku dobu poistenia mala??? dost podstatne zalezitosti, potrebujes mat 730dni poistenia minimalne, bez toho to nepojde
@enny_1 mal by platit
@kaktusik007 dakujem za odpoved .. 🙂 ...idem zistovat este do soc. poistovne...ked nieco zistim dam vediet
@kaktusik007 pracujem uz 6rok u toho isteho zamestnavatela, medzicasom som bola 1,5 rok na MD a RD, teda 6mes na MD a 6mes na RD, do prace som sa vratila pre 16 mesiacmi. Narok by som asi mala, otazne je, aky bude VZ.
@kristinka.s nie je to otazne, je to uplne jasne a vies si to vypocitat - zrataj si hrube mzdy za tych 16 mesiacov a vydel poctom dni mimo dni, kedy si bola PN, na OCR... a mas
@kaktusik007
diky moc za odpoved, si zlata 😉
pozerala som si zmluvu, a mam tam len "Bratislava, sídlo zamestnavatela". 🙂
len to je sukromna vysoka skola, ja som ucila na ich jazykovom centre, ktore rozpustili, ale skola ako taka ostala. len tam mam jednat s nejakou tetuskou na ekonomickom oddeleni, ktoru nepoznam a ani ona mna, a zisti, ze existujem asi az v den, ked sa tam ukazem 😀 podatelna ani nic take tam nefunguje, tak este si to preverim a pozistujem a urcite si vypytam potvrdo od gynekologa, ze som tehu, kedy mam termin porodu a tak.
@margarita kopia tehu knizky prvej strany staci, ine potvrdenie nepotrebujes... akurat si povinna to ze si tehu nie len pisomne oznamit ale aj preukazat, ak chces aby na teba platila ochrana v zmysle zakonnika prace a pozeralo sa na teba ako na tehotnu.
ak tam mas Bratislava, sidlo zamestnavatela a pracovala si inde a to inde zrusili, tak maj usmev na tvari 🙂
urcite to potvrdenie s tvym listom daj proti podpisu, vytlac si dve strany a jednu si nechaj potvrdit prevzatie...
ale mam z toho dobry pocit, dobre to dopadne, nemas sa coho bat, vyhodia ta az po druhej rodicovskej najskor 😀 😀 😀
@kaktusik007
diky,
vybavim to v buducom tyzdni a dam vediet, ako som dopadla 🙂
ahojky...
neviete mi povedat ci sa nechystaju nejake zmeny resp. nie su podpisane nejake zakony ohladom poberania podpory v nezamestnanosti k nejakemu najblizsiemu datumu?? ide mi o to aby som si nieco nepokazila koli niecomu o com neviem 😅 napr. podmienka trvania na ziskanie podpory...a pod. suvisiace temy k tomu... vdaka...
dobrý den
chcem sa informovat ohladne vysky podpory .8.6.2009som nastupila na MD,syn sa narodil 26.03.2009,dna 16.11.11 som sa zaevidovala na urade prace.dna 31.12.2010 som dostala vypoved s odstupným k 13.12.2010,chcem sa informovat z akej doby sa mi bude pocitat vym.zaklad na podporu?pani na socialke mi povedala,že mam narok iba na sumu 160eur-ktorá sa pocita z posledných 2rokov co som bola na rod.prispevku,iba ten zaklad podpory,avsak ked som volala na socialku do BA tam mi povedali,že za posledne 2roky u mna nenasli žiadny vym.zaklad tak by sa mal pocitat z predchadzajucich 2rokov.To som pracovala pred nastupom na MD v 3zamestaniach.pokial by som naozaj na to nemala narok,neovplyvni vyska odtupneho ktoré som dostala dna 13.12.2011 vysku podpory? nerata sa to ako vyplata? dakujem za odpoved
@kaktusik007 ahoj, poradis, tykala by sa teoreticky aj mna podpora v nezamestnanosti ked budem po viacerych materskych - myslim ze sa to vola retazovy porod? nerozumiem tej veci s rozhodujucim obdobim. Povedzme ze naposledy som pracovala do 20. januara 2011 (dovtedy nepretrzity zamestnanecky pomer 16 rokov), bola som na prvej materskej, potom presla na rodicovsku, potom zase na matersku a na dalsiu rodicovsku ktora skonci 3/2015. Ak si vyberiem povedzme nasledne staru nevycerpanu dovolenku a az potom by som dala vypoved so zacatim trebars 5/2015, mozem poziadat o podporu v nezamestnanosti a budu brat do uvahy moj maximalny vymeriavaci zaklad v roku 2011?
@tulina77 na uvod ti chcem pogratulovat, ze si na tom este lepsie ako ja 😉 aj ked vekovy rozdiel budes mat vacsi 🙂 co sa tyka otazky k teme, tak pochopila si to spravne - ale tu sa bavime o aktualnej legislative, ktovie co bude v roku 2015 😀 len ta poopravim:
aktualne je to tak, ze sa za rozhodujuce obdobie, z ktoreho sa pocita vyska denneho vymeriavacieho zakladu, beru posledne 2 roky pred zaevidovanim sa na urade prace - cize ak sa zaevidujes 15.08.2012, pozeraju obdobie 15.08.2010-14.08.2012. ak v tomto obdobi nemas vymeriavaci zaklad, a mas tam len poistenie prerusene z dovodu poberania rd, tak sa ako rozhodne obdobie rata 2 roky pred nastupom na tuto rodicovsku dovolenku.
aktualne je vyhodne, aby mamicky do prace nastupili -alebo si nechali preplatit dovolenku a az potom ukoncovali pracovny pomer, pretoze tymto si zabezpecia vymeriavaci zaklad v tych 2 rokoch pred zaevidovanim sa na urade prace, no a podpora sa im rata iba z tohto vymeriavacieho zakladu... a ak su mamicky sikovne a zabezpecia si hrubu mzdu na 75€ na den aspon, tak im potom vyjde kralovska maximalna podpora - cca 1100€/mesiac. tych 75€/den treba brat na kazdy kalendarny den, cize ak je v tom obdobi vikend, treba tu sumu patricne navysit...
a je to 🙂
ale co bude v roku 2015.... ktovie
a este jedna vec - maximalny vymeriavaci zaklad pre matersku je asi polovicny oproti tomu v poisteni v nezamestnanosti
@kaktusik007 dakujem za odpoved 🙂 patrila by mi teda polroka maximalna podpora. Pozerala som si to aj na stranke socpoist, ale je to tam tak zvlastne napisane ze sa spomina viacmenej iba obdobie rodicovskej dovolenky a nie poberanie materskej, tak som nevedela ako to myslia. Pochybujem ze s troma skolkarmi budem schopna pracovat v plnom pracovnom nasadeni (bezne do siestej, siedmej vecer) tak skumam moznosti ako uz vobec nikdy nepracovat... no nikdy, aspon kym nepojdu do skoly. Taky je moj plan 😉 Viem ze existuje predlzeny rodicovsky, ale to je myslim uplne bez penazi od statu. To sa mi zda lepsie byt pol roka na podpore, ak by mi ju samozrejme priznali. A potom snad jedine polovicny uvazok. Je mi zahadou ako to robia ostatne mamicky, ktore maju viacero malinkych deti - to fakt idu do prace? a kto sa im o tie deti stara? lebo zadarmo to asi nebude a ked by som mala platit niekoho, co by sa mi starali o moje deti a este aj o domacnost tak to vsetko co zarobim zas budem musiet iba niekomu zaplatit. Nehlade na to ci by som nasla vobec cloveka starat sa o dve stvorrocne a jedno trojrocne dieta zaroven. No, uvidime co bude v roku 2015, mas pravdu. Aj ked mam taky pocit, ze socialny system na Slovensku sa nejako dramaticky nemeni.
@tulina77 ty budes mat inak velku vyhodu - budes mat po materskej 3 deti do 3 rokov veku, takze pekne krasne, ked ti skonci materska, ziadny rodicovsky prispevok!!!! 😉
@kaktusik007 Viš mi to vysvetliť? Asi som zas o niečo prišla, keďže medzi mojim najstarším a dvojkami bol rozdiel 1 rok a 4 mesiace... Ale poteš ma, však to neplatilo ešte pred 4 rokmi... 😅
@kaktusik007 Jáj už som si toprečítala vyššie 😅 No sprostá som, ale čo už... 🙄 Aj pre také slnko svieti 😀 😀 😀
Ja som to však trošku zmenila - jeden z dvojičiek má priznané dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, tak RD dostáva manžel (tento mesiac 1 x ale omylom nám zrušili prídavky na deti 😖 tak nám doplatia bud.mesiac) a ja budem 1/2 roka poberať nezamestnanecký...
Ahojte! Mohla by som poprosit niekoho kto sa v tom vyzna ci som spravne pochopila vypocet davky v nezamestnanosti ?
Takze ukoncim pracovny pomer 28.1.2012 (to je posledny den RD) a zamestnam sa v novej firme plynule od 29.1.2012 a dostala by som vypoved napr. 15.2 2012 rozhodujuce obdobie pre vypocet davky v nezamestnanosti je od 29.1 2012 do 15.2.2012? A do tlaciva pre SP kde sa vypisuju vymeriavacie zaklady sa vypise len vymeriavaci zaklad za 3 dni januara a 15 dni februara?
Vymeriavaci zaklad je vlastne suma hrubej mzdy za dany mesiac z ktorej sa odviedli odvody do SP? ta sa potom vydeli poctom dni rozhodujuceho obdobia tj 18 a vyjde denny vymeriavaci zaklad? a 50% z tejto sumy je denna davka v nezamestnanosti?
Takze aby sa to lahko pocitalo denne zarobim 100E v tomto obdobi je 13 prac . dni tj 1300 E zarobok vydelim poctom kalendarnych dni rozhodujuceho obdobia co je 18 a dostanem denny vymeriavaci zaklad ?
1300:18= 72,222E a z toho 50% tj 36,111 x 31dni v mesiaci= 1119,44E je davka v nezamestnanosti za mesiac ktory ma 31 dni?
@tanitta no vypisat ti ich musi ....vsetky vymeriavacie zaklady 4 roky dozadu...len je jeden velky rozdiel ...ak ti vypisala vymeriavaci zaklad v mesiaci kedy si ukoncila HPP bude sa ti pocitat denny vymeriavaci zaklad z tejto sumy ...ak ti to nevypisala bude sa ti pocitat obdobie dvoch rokov pred rodicovskou dovolenkou...a v tom moze byt velky rozdiel
@kaktusik007 citam tvoje prispevky.po navrate z RD mam 4 dni prerobene a mam ist na ocr. a po nej uvazujem nad ukoncenim pp. takze vz budem mat tie 4 dni? tych 10 dni OCR sa nerata?
@tanitta to mas suprove....kolko dni si robila po RD?...a aku sumu si tam mala?.....vydel si to a polovica z toho je tvoja denna davka eciek v nezamestnanosti....DPvN ti to samozrejme ovplyvni ale musi sa to tusim platit 26 tyzdnov...a je otazne z akej sumy si si to platila...uvidim co vymyslim ja 😝 ..potom dam vediet 😅
Ahojte, chcela by som sa spytat; dostala som rozhodnutie o naroku na podpru vo vyske 50 % DVZ 55,0639 e. Ide mi o to, ze z toho mi nevychadza max. podpora napriek tomu, ze som mala max. a vyssie odvody pred nastupom na MD a RD. Mam z toho rozhodnutia taky dojem ze ako VZ zobrali rok 2008. Ake mate vy skusenosti a vedomosti? Vdaka

@enny_1 ja tieto paragrafy poznam len preto, ze sa ma tykali, to som si nastudovala, veci, co odo mna chces, netusim...
ak si aj mala maximalnu matersku, tak ta bola cca 650€, co je na maximalnu podporu malo, ta je 1100€ 😀
ten novy pracovny pomer... ehm... 2 tyzdne ??? preco tak dlho??? malo by to stacit aj na dva tri dni a pracovny pomer sa moze skoncit v skusobnej dobe este