icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
3. dec 2012

@zuzkajl
pozor aj na materské!!! ak posledný den trvania pp nebude trvať nem.poistenie (nebudeš napr. čerpať dovolenku), tak by ti nárok nevznikol.
ale aké budä zmeny v zákone neviem.

evcam
4. dec 2012

@gapa ahojte. baby co sa tomu rozumiete. mima a gapa. potrebujem poradit ak mate cas. momentalne som na rodicovskej dovolenke ta mi konci 6.1.2013. pred materskou som bola zamestnana 7 rokov po narodeni dcerky a to konkretne vo februari 2011 ked mala dcerka rok som dostala vypoved z firmy dovod bol rusenie prevadzky. dostala som troj mesacne odstupne od februara 2011 som si zacala platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti a to do februara 2012 kedy sa poistenie muselo zrusit z dovodu moznosti platenia iba balicka poistenia v sume tusim okolo 175 eur mesacne samozrejme, ze na to som uz nemala tak mi poistenie skoncilo vo februari 2012. chcela by som vediet ked sa prihlasim po skonceni rd a to po 6 stom januari 2013 na urad prace ci mam narok na podporu v nezamestnanosti. dakujem eva

zuzkajl
4. dec 2012

@evita68 ďakujem za rýchlu odpoved. Nebola som si istá tým obdobím preto ta otázka. Písala som na SOPO ale mi odpísali len formou paragrafou, ktoré som si ja už dávno prečitala. Neodpovedali, či mi bude stačit ten jeden deň. Takže ešte raz vďaka.

zuzkajl
4. dec 2012

@gapa ďakujem za odpoveď, to že musím posledný den trvania PP pracovat alebo čerpat dovolenku to viem, na to ma upozornila aj SOPO. či budú zmeny v zakone to už neovplyvním, preto sa chcem evidovat na úrade prace ešte pred materskou kým mam narok na dávku pretože ked skončím MD v 02/2014 tak to už nebudem mat narok na nič. Preto ma zaujíma to obdobie z ktorého sa mi dávka v nezamestnanosti vypočíta.

gapa
4. dec 2012

@zuzkajl
áno z toho jedného dna a si ustráž tú materskú, na tvojej strane si overím, či mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu celomesačnú mzdu. aj ked sa tie potvrdenia teraz nemusia dávať, vraj si ich vyžiada SP sama, tak by som sa o tom so mzdárkou radšej porozprávala, lebo ak to budú robiť takto (nič sa nezmení a nezačnú to inak vykladať, lebo sa to dá aj inak vyložiť), tak tvoja materská na 1den bude suma, ktorú uvedie mzdárka ako pravdepodobný vym.základ za mesiac tvojho nástupu na md (vid Zákon o sociálnom poistení § 57 myslím ods.2 druhá veta (neviem, či sa tento papagraf nemenil a nie je to iný odsek a či dokonca nie je zmena) sa vydelí číslom 30 (podla zákona vždy len týmto číslom) a 65% z toho bude tvoja materská na den.
často usmernujú dať minimum alebo aby nedala len vym.základ za ten 1den!!! tiež by sa to delilo 30timi!!!

gapa
4. dec 2012

pozerala som na stránke ministerstva, teraz tam nie je ešte nič zmenené na ich stránkach ale viem že návrhy boli a toto chceli aj zmeniť (čo sa týka materskkej teraz myslím)

gapa
4. dec 2012

@evcam
takže si zamestnaná cca od 2003, cca v dec.2010 si išla na md, vo februári 2011 sa skončil pp počas čerpania RD (teda predpokladám bez odovdov, ak si si riadnu dovolenku nie čerpala ale dala preplatiť). Od 2/2011 do 31.1.2012 si si platila dobrov.poist. v nezam. a sa zaeviduješ na up od 7.1.2013

neviem aké budú zmeny, no podla terajšieho zákona nárok na podporu budeš mať a bude sa rátať z obdobia 7.1.2011-6.1.2013, teda z vym.základu, z ktorého si si platila dobrov. poistenie v nezam. (ak si predtým nečerpala po md dovolenku alebo neodpracovala nič, tak to odstupné sa neráta). Ešte je podstatné, či si platila celé poistné do SP v splatnosti, lebo mesiace, za ktoré si mala nedoplatky sa do obdobia poistenia nerátajú.

mimco1
4. dec 2012

ahojte dievčatá @gapa @mima

dobrý den poprosím vás
o radu pre neter,
ktorá si platila o 10/2011 14,47 € v januári si to zmenila na vyššie 50,75€ a dobrovoľné poistné jej končilo 2.10.2012
za toto posledné poistné ale zaplatila až 12.11.2012 sumu 7,25€ na materskú nastúpila 10.10.2012

no napísali jej že jej materské zamietajú a nemá nárok na materské od 10.10.2012 do 4.6.2012 z dôvodu neskorej platby

chcela by som vás poprosiť či by sa s tým ešte niečo dalo robiť alebo nie

dakujem vám veľmi pekne

evcam
4. dec 2012

@gapa dovolenku mi preplacali este ked som bola tehotna bola som na rizikovom a preplatili mi ju tusim vtedy ale nie som si ista. platila som si to vsetko nacas. potom ked sa menil ten zakon o DNP mi prisiel domov papier, ze to nemusim rusit, ze ak neprejdem na ten novy system platenia tak sa mi to automaticky rusi. takze mam narok na podporu v nezamestnanosti aj ked som prestala platit v tom februari 2012?

evcam
4. dec 2012

@gapa a ake doklady budem potrebovat na vybavenie podpory? diky

gapa
4. dec 2012

@mimco1
bohužial, napadá mi, žiadať o matetrské mohla 2.10.2012, vtedy ani neskorá platba nevadí. Ale neviem, či sa dá nová žiadosť dať, ak už jedna bola podaná, nestretla som sa s tým.

gapa
4. dec 2012

ak je to v termíne najskôr 8týž. pred termnom.

mimco1
5. dec 2012

@gapa

dakujem ti velmi pekne no jej sa bábätko už narodilo a teda už nárok nebude mať a papier jej prišiel ked bolo v pôrodnici
🙂

gapa
5. dec 2012

@mimco1
nejde o to kedy sa fakticky narodilo, ale od termínu, čo bol na žiadosti o materské (žiadať o materské môže ktorýkolvek den v rozmedzí 8-6týž. pred týmto očakávaným termínom, jedine ak by skutočne porodila pred dnom nástupu na md, tak sa to mení, ale ak porodí napr. aj den po nástupe na md, teda dajmetomu 7týž. a 6dní pred temínom, ak na md ide 8týž. pred, tak nevadí)

ale toto je už ozaj taká neistá vec, len mi to tak napadlo, nikdy som nezistovala, či sa dá dať dve žiadosti s iným termínom (ak ide o dobr.poistenú osobu)

mimco1
5. dec 2012

@gapa
dakujem si fakt super

mimco1
5. dec 2012

@mimco1
a ešte ma napadlo nedalo by sa to využiť aspon na ošetrovačku alebo pn?

gapa
5. dec 2012

@mimco1
dalo sa, teraz sa tiež dá, no nie z maxima, ale len z minima, ak sa prihlási najneskôr v den vzniku očr na balík poistenia.

mimco1
5. dec 2012

@gapa
aha to zn. že sa znova prihlási nanovo a potom ide na očr? alebo aj pn?
a môže to len ten kto bol dobrovoľne alebo mal platené dlhšie, alebo to môže aj niekto kto vôbec neplatil nemocenské

a potom sa to dá zrušiť?
dakujem ti

gapa
5. dec 2012

@mimco1
len kto má v období 2roky späť pred vznikom pn aspon 270dní trvania nemoc.poistenia (berú sa aj dni predchádzajúceho ukončeného poistenia)

samozrejme sa dá zrušiť, no najskôr dnom, kedy podáš odhlášku, nie spätne, tj. bacha na nedoplatky, sú to vysoké sumy už teraz. A samozrejme platiť v splatnosti!!!

janiklaura
10. dec 2012

gapa al. ine dievcata, ktore viete poradiť, RD mi skončila 4.12, 5.12 som 1 den cerpala dovolenku a zvysok dovolenky a odstupne mi preplatia. Celá suma mi bude vyplatená v januari 2013, to je najblizsi vyplatny termin, no na nete som sa docitala, ze by to mohol byt problem, co sa tyka platenia odvodov do Sp. Moja otazka znie, či nie je potrebné zo strany zamestnavatela vyplatit peniazky uz v decembri a nie az v januari, ci to potom nebude tak, že ak to bude v januari tak sa uz z toho nebudu platit odvody do Sp a teda ani poistenie v nezamestnanosti, lebo sa to bude brat ako plnenie po skoncení pracovneho pomeru, alebo je to ok.Poradte mi prosim. Dakujem.

racik
10. dec 2012

@janiklaura mala som to podobne ako ty 5.11. koniec RD 6., 7.11. dovolenka a vypoved, odstupne... prislo mi to na ucet vcera a to sa aj berie do podpory v nezamestnanosti

janiklaura
11. dec 2012

dakujem racik a mas aj normalne stiahnute vsetky odvody?

evita68
11. dec 2012

@janiklaura je to ok, zamestnávateľ ti to zúčtuje v decembri, v januári iba vyplatí /ako bežne sa vypláca mzda/.. odvody budeš mať stiahnuté, neboj.. ak si sa zaevidovala na úrad práce, budeš mať max. podporu..

janiklaura
12. dec 2012

Dakujem evita68, uz som stresovala.Pekny den.

racik
12. dec 2012

@janiklaura potvrdzujem to co napisala evita68 a dnes mi prislo rozhodnutie SP .. ze max.podpora, este som mala aj prekrocene denny VZ .. tak urcite ti to dopadne dobre

tanika5
14. dec 2012

@gapa ahoj, chcem ťa poprosíť, ak môžeš mi poradiť. Posledného novembra mi končila podpora (6 mesiacov) mala som sa ísť hlásiť na sociálku? Mala som to na mysli, že tam pôjdem, no ostali sme chorí aj ja aj drobec a úplne mi to vyfučalo z hlavy. Podpora za november mi zatiaľ nedošla, môže to byť tým, že som sa tam nebola hlásiť? V pondelok tam pobežím a dúfam, že to vybavím ak to je tak ☹ Ďakujem

caterine
15. dec 2012

Ahojte baby, v piatok mi prišlo rozhodnutie z poistovne a schvalili mi max. podporu. Chcem sa velmi pekne podakovat @gapa a @mima595 za ich rady a pomoc. Dalej jedno velke dakujem patri aj @jankar27 a @evita68, ktore mi tiež vždy velmi ochotne odpovedali, ked mi nebolo niečo jasne. Prajem Vam krasne Vianoce 😉

evita68
16. dec 2012

@caterine caterinka, aj tebe pekné Vianoce.. 🙂

dominicek19
16. dec 2012

ahojte, chcem sa spytat syn bude mat 19.12. 3 roky nastup do prace je 19 alebo 20? D

evita68
16. dec 2012

@dominicek19 20.12.