Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@mrauco - rozdiel je v tom, že podpora po ukonceni RD sa rata z odpracovanych dni...ale musi tam byt aspon 1 den odpracovany...
ak odpracujes 1 den a zvysnu dovolenku ti preplatia, tak podpora sa bude ratat z VZ deleno pocet odpracovanych dni..napr. mas hrubu mzdu na 1 den 30E, ten 1 den odpracujes a preplatia ti 10 dni dovolenky..to je tvoj VZ bude spolu 30 + /30x10/..to je spolu 330 deleno 1 den..VZ bude 330 a z toho 50% je podpora na 1 den..vyslo by 165E ale kedze maximum je cca. 25E, uznaju ti max. 25E
ak by si vsak vycerpala 10 dni dovolenky...teda nepreplaili by ti nic, tak by tvoj VZ bol 30x10 dni..co je 300 ale deli sa to 10..teda VZ na 1 den je 30 a z toho 50%je podpora...takže na den by si mala 15E na den...
ďakujem vám za informácie 🙂
@evita68 ved prave..že si odpovedal presne ako ie zenske v SP...odpovedaju na to, na co sa pytas...ale že sa zle opytala..na to ju neupozornis...ona tato tema nie je len o tom, že odpovedat presne na to, co sa zena pyta..lebo mnohe maju v tom chaos a nevedia, na co sa psrvane opytat, aby dostali dobru odpoved..ktora by im pomohla...
tu nie sme na sude, kde sa ma odpovedat presne na otazku..tu je forum, kde sa ma pomoct 😉
Dievčatá, chcem sa ešte spýtať, existuje zákonom upravená výška podpory? Myslím tým, aká môže byť minimálna a maximálna výška podpory v nezamestnanosti?
A čo to vlastne znamená "z priemernej mesačnej mzdy"? Mojej mzdy alebo mzdy celého podniku?
A nakoniec, ako sa počíta priemerná mesačná mzda? Myslí sa tým čistá mzda alebo hrubý príjem... Mám v tom chaos.
Dáte nejaké konkrétne čísla?
Dík.
@mima595 dakujem krasne 🙂 ale ako to takto nadhodit vedeniu? ked dam ziadost o cerpanie dovolenky 20.3. tak tento datrum musim dat aj do ukoncenia podpory? akoze jeden den robim aj davam vypoved?ak dam aj sama vypoved, kedze nebudu pristupni na ten poaragraf 64, tak mi tu zvysnu musia preplatit, a aj akceptovat, ze si vycerpam len ten jeden den?a dkaujem z avysvetlenie, vazne tieto veci nechapem a ani som nemla sajnu, ze sa to takto pocita.
@katuska169 ak pôjdeš na UP najneskôr 11.9.2013 tak nárok na podporu mať budeš, RP prepíš na mng. najlepšie k 1.vému v mesiaci, a ty sa zaeviduj na UP napr. 1.9.2013 a podporu budeš dostávať pol roka.
@evita68 sa v tom trošku pomýlila, teda ak by si šla na podporu po skončení RD tak nárok mať naozaj nebudeš.
@mrauco - o je už otazka tvojich presviedcacih schopnosti a vztahov na pracovisku 😉 ..v tom ti nikto nepomoze...odporucam..nastudovat o tom co najviac, aby si bola riadne v obraze a ist za veducim..vysvetlit, argumentovat..proste vyriesit to k tvojej spokojnosti 😉 😉 ..
ono je tam urcity priestor na manevrovanie...ci dostanes alebo nedostanes odstupne, ci ti preplatia dovolenku alebo ci ju nutia ta vycerpat..atd....
ak sa inak nebude dat, da sa pomoct aj dobr. poistenim...ale najprv sa v om zorientuj, aby si vedela o om co najviac..tak sa aj lepsie radi a nezaskoci nas nejaka nezrovnalost...
no veru ja sa vobec neorientujem. A toboz v dobr. poisteni, a asi sa to uz ani neda. Ak mozes tak mi len nacrtni ten variant, ze ak nevyjde prva moznost ako to je s tym DNP? 🙂 Ale budem rada, ak bude nejaka podpora aspon za cas, kym si maly zvykne na skolku a preklenieme letne prazdniny. Ale vazne dakujem. 🙂
@mrauco - podstatne je to, že ak nebude mat narok na odstupne a budes musiet cerapt celu dovolenku /teda nepreplatia ti ju/ tak je moznost sa na obdobie cerpania dovolenky /teda akože pocas pracovania/ sa dobrovolne pripoistit do vysky maxima pre vypocet podpory..je to už sice ovela drahsie, ale stale sa oplati....
@mima595 a kolko cini to maximum, pre vypocet podpory? akoze, aj ked mi daju podporu nizsiu aspon nieco budem mat. Aspon tych 170. TAk ak by som dostavala tu maximalnu podporu, tak to by som sa uz skusila fakt dohodnut s tou riaditelkou, furt to bude lacnejsie ako si nieco este doplacat, ked uz niet velmi z coho. Inak to bude dobra sou, lebo ja som sa odstahovala pocas MD z vychodu na zapad, takze to bude argumentov z jej strany pri vypovedi habadej ☹ poznas nejake pripady bab, ktore to takto urobili a vyslo im to?
Ahoj mám otázku 2.3.2013 má môj syn 3roky čiže mi končí RP mám nastupiť do prace ale firma dáva k 31.5.2013 všetkým výpovede aj s odstupným alebo su to odmeny neviem z dôvodu sťahovania firmy predtým som tam robila 3roky mám ešte 20dní dovolenky . Môžem si ešte zvýšiť niakym spôsobom podporu tak aby som dostala aj odstupné alebo sa to nedá.
@mima595 a tie tetuse mi to vyrataju,ze staci povedat, ze sa chcem pripoistit v nezamestnanosti z maxima, ci to musim ja urcit sama? A do uvahy sa berie ta hruba mzda , ktoru som mala pred MD?
Inac ak, by som sa dohodla na tej vypovedi s pragrafom, a jeden den by som cerpala dovolenku, tak vypoved sa dava od dna po tom dni dovolenky, alebo od dna nastupu, resp. dovolenky? Dik.
@mrauco - tety v SP ti neporadia..preto opakujem, nastuduj si co najviac, aby si vedela argumentovat a nenechala sa odbit..musis si byt osta, co chces a musis sa v tom vediet orientovat...
a pocita sa tvoja HM, pocas dovolenky...
mzda pres materskou saberie do uvahy, ak nemas VZ v obdbi 2 rokov pred zaevidovanim...
vypoved neviem....
tak dakujem, na stranke soc., poistovne najdem tie VZ? Tak pokukam. Zatial dufam v tu dohodu.
ups 78,60 eur
Zo stránky socpoist.sk
Denný vymeriavací základ v prvom polroku roku 2013 je najviac vo výške 51,6822 eura. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní, je teda 801,10 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je 775,30 eura. Pri výpočte na prvý polrok 2013 sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2011.

@evita68 prosim ta, urobi mi velky rozdiel, ked vycerpam vsetku dovolenku a len jeden den? preco je ten jeden den viac platene? Mne to nejde do hlavy, ze podpora sa bude vyratava, len z toho jedneho dna po skonceni RD. A ako sa vl., rata VZ? INac ja nemam nijake dobr. pripoistenie, ani nic ine. AK by som dostala vypoved hned po RD, tak nedostanem ziadnu podporu?
A obavam sa, ze na toto mi zametsnavatel nepristupi, ako ked mi nechce povedat kolko mam dovolenky, tak na to aby mi dala vypoved z nadbytocnosti s odstupnym neviem ako pristupi, ale na druhej strane sancu nema, lebo ma dalsie troch ludi na moju poziciu. Asi len trvat si na svojom.