icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

evita68
13. mar 2013

@mmmarta už som ti písala, že ked nebudeš mať pracovný pomer, nemáš ako čerpať rodičovskú dovolenku !! budeš len poberať RP..
áno, ZP bude platiť za teba štát, pokiaľ tvoj príjem za rok nepresiahne čiastku 2918,70..

martaastano
13. mar 2013

Príjemný večer všetkym 🙂 potrebovala by som poradit,vlastne uistit sa ci vsetko co som si tu precitala som aj spravne pochopila 🙂 ak nie tak ma prosim opravte.
Do 06.06.2014 som na rodicovskej dovolenke,ale moj zamestnavatel zrušil moje pracovne miesto,nemam sa asi kam vratit a k 1.10 bude zamestnavatel ruseny,tak som sa rozhodla ze nastupim do prace teraz a napisem kroky ktore urobim:
1. zamestnavatel mi ponukne neadekvatne miesto,ja odmietnem a ukoncim pracovny pomer dohodou napr. k datumu 1.5 ,dolezite napisat §63.ods.1 b a mam narok na odstupne
2.mzdarka ma k 30.4. odhlasi zo soc. poistovne ukonci RD, vycerpam 1 den dovolenky,ostatnu mi preplatia a mam narok na max. podporu,
3. RP prepisem na manzela a kedy?skor ako pojdem na UP?
4.splnam to ze poslednych 730 dni je za mna odvadzane aj ked som na RD a som zamestnana od 2004
Dakujem za odpovede,mooooooc by mi to pomohlo 😀 😀 😀

hexena
13. mar 2013

ahojte prosim poradte kamoske odpoved na otazku:
pred tehu som odrobila bez prestavky cca. 11 rokov, pocas materskej/rodicovskej mi skoncil pracovny pomer, ktory som mala na dobu urcitu. Cize ked mi skonci teraz po 3 rokoch rodicovska som nezamestnana. Mam narok na podporu? Z coho sa mi vyrata? dakujem

zalka
14. mar 2013

@hexena kedy ti skončil PP .. dátum.

hexena
14. mar 2013

@zalka kamoske skoncil PP v maji 2011

zalka
14. mar 2013

@hexena no bohužial nárok na podporu nemá , mala sa nahlásiť na UP najneskôr v apríly 2012 vtedy by nárok mala . Mohla RP prepísať na mng a vybrať podporu, teraz už nedostane nič.

hexena
15. mar 2013

@zalka dakujem aspon za info

zalka
15. mar 2013

@hexena škoda že sa o to nezaujímala pred rokom ...

martaastano
15. mar 2013

Ahojte,chcela by som moooooc poprosit,vcera som tu dala otazku ci som pochopila spravne ako postupovat pri ukonceni pracovneho pomeru aby som dostala max.podporu a som teraz na RP,prosim pozrite vyssie a poradte,dakujem 🙂

zalka
15. mar 2013

@martaastano ale áno dobre si to pochopila. A RP prepíšeš na UP, najlepšie je tak, že tebe RP skončí 30.4. a mng. začne 1.5.13 a ty sa 2.5. môžeš nahlásiť na UP.

martaastano
15. mar 2013

dakujem za radu a nie je mi jasne ako sa pocita to,ze poistena musim byt za posledne 3 roky 2 roky. Postim uved mi to na mojom priklade,ked k 1.5 ukoncim PP aky je posledy datum ku ktoremu by som sa mohla nahlasit na podporu aby som na nu mala narok 😉

zalka
15. mar 2013

@martaastano 364 dní od skončenia PP .. takže bajočko 30.4.14 ked sa prihlásiš na UP môžeš čerpať podporu .
počas RD za teba nikto neplatí poistenie v nezamestnanosti , len zákon je takto postavený, že mamičky dostanú podporu aj ked technicky nepracovali.

martaastano
15. mar 2013

diky,uz mi je to teraz jasne 🙂 este ze ste tu baby mudre,inak by asi vacsina z nas nemala podporu lebo clovek sa o to zacne vacsinou zaujimat az neskoro 🙂

zuzka208
18. mar 2013

Ahojte potrebovala by som surne vasu pomoc,dnes som bola na soc.poistovni mam schvalenu max.podporu,ale nakolko som ukoncila PP o mesiac skor 28.2 2013 tak mi dostanem este aj rodic.prispevok za marec v aprili a tak mi prvu podporu daju az v maji.Najskor mi pani povedala ze ju dostanem v aprili a dnes zas ze nie lebo nemozu vyplacat subezne aj RPaj podporu.No ja som cela natesena bola ze ju dostenm uz v aprili nakolko by som ju surne potrebovala tak keby som RP prepisala na ten jeden mesiac na partnera dostala by som podporu uz v aprili???Neviem preco chceli odo mna aj to ci poberam RP ze oni si to vyziadaju a predtym mi nic take nepovedali tak som z toho trocha mimo.Len mam obavu ci aj ked by som RD prepisala na partnera a oni si medzitym vyziadaju to potvrdenie ze poberam RD ja tak ci potom budu akceptovat ze ja ho uz nebudem poberat??

jasminga
18. mar 2013

Zienky viete poradit? zamestnana som na PP na neurcito od septembra 2008, od januara 2010 na materskej, nasledne rodicovskej- bez cerpania dovolenky.. v marci mi skoncila rodicovska, no bola som este pn z dnp.. k poslednemu marcu mi ukonci dr pn, nasledne 1. aprila chcem cerpat dovolenku, 2. aprila dat vypoved a 3. aprila sa zaevidovat na UP z akej sumy mi ma zamestnavatel odviest odvody za ten den dovolenky, aby som mala co najvyssiu podporu? mam prijat aj odstupne, ktore bude do vysky max. 100eur? ci radsej toto odmietnut?

evita68
18. mar 2013

@jasminga aby si mal max. podporu, potrebuješ cca 52 eur za deň.. ty budeš mať ale dva dni - 2. a 3.
Odstupné 100 eur ? To čo je ? 🙂
Odstupné ti nevylučuje nárok na podporu..

jasminga
19. mar 2013

@evita68 no mala som upravenu zmluvu, aby nemuseli platit odvody.. preto take uzasne odstupne 😀

ako dva dni? aj za ten den ked dam vypoved musi odviest odvody?

zalka
19. mar 2013

@jasminga vždy ked sa čerpe dovolenka tak sa platia odvody a z toho sa ráta podpora v nezamestnanosti .
ak sa dovolenka nečerpe , a ukončí sa PP bez nástupu do zamestnania odvody sa neplatia ale podpora je potom rátaná z platu.

jasminga
19. mar 2013

@zalka ano, preto chcem cerpat jeden den dovolenku vid moj predchadzajuci prispevok.. k poslednemu marcu mi ukonci dr pn, nasledne 1. aprila chcem cerpat dovolenku, 2. aprila dat vypoved a 3. aprila sa zaevidovat na UP z akej sumy mi ma zamestnavatel odviest odvody za ten den dovolenky, aby som mala co najvyssiu podporu?

zalka
19. mar 2013

@jasminga no stačí 60 eur .. a podpora bude maximálna ... a 1 apríla dovolenku čerpať nebudeš, lebo je sviatok .. až 2 apríla .. a to potrebuješ za dva dni mať VZ 120 eur ... lebo sviatok je platený. Takže by sa započtíaval.

zalka
19. mar 2013

@jasminga a môžeš 2.4. čerpať dovolenku a aj výpoved mať v ten istý deň.

jasminga
19. mar 2013

@zalka jasne uz chapem.. uplne mi vypadlo ze je prveho sviatok..
a prosim ta, ked sa pojdem zaevidovat na urad prace, co vsetko mi tam treba, vies poradit?

zalka
19. mar 2013

@jasminga zápočtový list z roboty, ukončenie pracovného pomeru, ak si nebola v evidencii tak kopie maturitného vysvedčenia, proste ak niečo bude chýbať tak ti povedia čo máš ešte doniesť ... to ukončenie a zápočtový list sú najdôležitejšie.

jasminga
19. mar 2013

@zalka okey, dakujem krasne.. este mam poslednu otazku na teba, kedze sa vyznas 🙂

kedysi este po skole som sa zaevidovala na up, ale nasledne na to som odisla do zahranicia.. mala som sa ist hlasit no mlady rozum, odignorovala som to uplne.. potom po navrate som sa zamestnala a teraz budem prvykrat od vtedy znova evidovana na up.. nebude mi preto dufam pozastavena podpora v nezamestnanosti.. nestretla si sa s tym?

zalka
19. mar 2013

@jasminga no to skôr budeš mať nedoplatky v ZP ... ale vplyv na podporu to nemá.

jasminga
19. mar 2013

@zalka mockrat ti dakujem.. si skvela.. 🙂
nech sa ti vsetky tvoje rady vratia, ani nevies ako vela mamickam pomahas 😉

zalka
19. mar 2013

@jasminga rado sa stalo.

jasminga
19. mar 2013

@zalka este predsa 🙂

napadlo ma, ze by som pn ukoncila o tyzden skor.. je pre mna vyhodnejsie ist na up, ako byt pn.. (po financnej stranke, ale aj to ze by mi ostal tyzden cerpania pnky z dnp v buducnosti v pripade tehotenstva.. inac mi ostava presne 26 tyzdnov pred nastupom na md.. takto by som mala sedem dni rezervu.. )

lenze, rodicak mi skoncil v marci, v aprili mi bude teda este vyplateny.. nie som si ista ci by mi podporu vyplacali uz od marca.. to sa asi nejak vylucuje, nie?
(este pre pochopenie preco vymyslam, v septembri nastupujem na denne studium vs- to mi bude vyplacanie podpory pozastavene.. preto chcem vytazit co najviac 😀 )

alebo si to vsetko zbytocne komlikujem? 😅 😅

zalka
19. mar 2013

@jasminga no tak teraz som zmätená lebo vlastne ani netuším čo chceš .. :D ... ty si skončila RD, a aj PP .. a si tehotná? nechápem fakt ..

jasminga
19. mar 2013

😀 nie, skoncila som RD, ale este som Pn.. chcela som byt tehotna, ale nevyslo.. v buducnosti planujem otehotniet, no teraz si musime dat polrocnu pauzu.. PP idem ukoncit az teraz po PNke..

podstata otazky je ze ci mozem dostavat podporu uz v marci, ked mi zaciatkom marca len skoncil RD.. kdesi som citala ze, kedze som este v marci par dni na RD, tak oni to nejak ucelia, ze akoze som cely mesiac na RD a az od aprila je vyplacana podpora.. lenze nie som si tym ista.. ci mi to vies potvrdit alebo vyvratit..
@zalka