icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

evadz
29. nov 2013

Ďakujem zalka, nepotešila si ma, prajem pekný deň.

zalka
29. nov 2013

@evadz je mi to jasné :( škoda

bubulka722
2. dec 2013

@zalka Ahojky! Tak boj trvá. Dnes som si bola po dovolenkový lístok, ktorý mi po niekoľkých telefonátoch odmietli dať a aby som mala doklad o čerpaní dovolenky, tak dnes prvým dňom čerpanej dov. som si ho bola ráno osobne vyzdvihnúť. No ani ti nebudem opisovať čo som si zažila. Až mi to príde totálne divné, prečo s tým mali taký problém...
Chcem sa ťa opýtať, kedy sa dá preveriť opätovné prihlásenie na SP. Volala som tam a pani mi povedala, že ide len o prerušenie RD a to musí zamestnávateľ urobiť do 8 dní, takže v piatok najneskôr by to tam mali mať. Je to tak? Ja mám vraj tiež oznámiť na SP do 8 dní prerušenie RD kvôli tomu, že som dôchodkovo poistená štátom...
Vždy si radšej všetko takto preverujem. ĎAKUJEM zatiaľ!!! 😉

zalka
2. dec 2013

@bubulka722 no áno ty máš 8 dní na to ... a ja som vždy riešila SP radšej skôr , v predstihu ako oneskorene takže v tom ti poradiť neviem ...

bubulka722
2. dec 2013

@zalka Takže je v podstate v poriadku, že môj zamestnávateľ oznámi SP prerušenie RD do 8 dní? Chcela som si preveriť, či ma naozaj reálne prihlásil keďže dnešným dňom som začala čerpať po RD dovolenku, ale pani v SP mi povedala, že sa nejedná o prihlásenie, keďže ja prihlásená som, ide vlastne len o prerušenie. Vieš zamestnávateľovi veriť nemôžem, jeho jednanie je prinajmenšom divné a nemám istotu, že bude konať tak ako sme sa dohodli len ústne. Dnes som si bola pre kópiu dovolenkového lístka, takže už mám ako-tak predpoklad, že so mnou nemôže vyhúpať. Viac v IP. 😉

zalka
2. dec 2013

@bubulka722 dobre si urobila , mať písomný dôkaz je základ ... 🙂

zaketa
4. dec 2013

@zalka ahoj tak po dlhšom čase sa ozivam a chcem ti povedať veľké ĎAKUJEM!Tak ako si radila.
Dostala som výpoveď z organiz.dôvodov,zobrala 4dni dovolenky,ostatok preplatene,odstupné k tomu.
Dnes mi prišlo vyrozumenie zo SP a mám to😉 max.podporu.
Ani ďakujem nestačí,ze pomahas,radis.SI POKLAD!Prajem všetko len to dobre 🙂 Krásne sviatky.

zalka
4. dec 2013

@zaketa rado sa stalo .. teším sa s tebou ...🙂

januska11
4. dec 2013

@zalka Ahojte zienky, aj ja vás prosím o radu, lebo v okolí vám nevie nik poradiť, alebo skôr nechce?! Ja som pracovala od Maja do decembra, potom som nastúpila na MD, RD, potom zasa MD, RD a teraz 4.2. mi končí rodičovský a mám sa vrátiť späť, ale v robote to nevyzerá dobre, chcú ma pichnut na druhé miesto, aby som dala sama výpoveď, aby mi nemuseli dávať odstupné asi. A tak rozmýšľam, že dám výpoveď, len neviem či mám nárok na podporu, predtým som nepracovala. Koľko musím mať odrobene? Alebo ako to je?

zalka
5. dec 2013

@januska11 samozorejme máš nárok na podporu, čerpaj 1-2 den dovolenky a zvyšok si daj preplatiť a bude podpora max. 800 e

januska11
5. dec 2013

Ďakujem za radu, takže nemám dorobiť týždeň, iba tu dovolenku 2 dni?

zalka
5. dec 2013

@januska11 stačí dovolenka ... bude max. podpora potom

mariro
6. dec 2013

@zalka Ahoj,chcem ta poprosit o radu pre sestru.21.4.2014 jej konci RD,dovolenku ma 16 dni,Platila si aj pocas RD DNP ,a od minuleho roka od 1.2. 2012 z minima.Byvala na PN,alebo OCR a sem tam nejaka platba .Ide mi o to ze v tom DNP mala aj poistenie v nezamestnanosti a vraj tie platby dokazu narobit sarapatu pri priemerovani a pocitani VZ.Kedze pojde na UPSVaR.V praci jej daju cerpat dovolenku a preplatia ako bude treba,len neviem ci jej 1 den bude stacit ak su tam vyssie spominane platby v DNZP z minima.Aby ziskala max podporu?Ovplyvnia to alebo nie?Dakujeeeem 🙂

zalka
7. dec 2013

@mariro no kedže sestra končí RD v roku 2014 a to bude v platnosti novela zákona, tak neviem ti teraz s určitosťou povedať, či jej tie DNP ublížilo alebo nie... lebo neviem povedať či jej budú podporu rátať ak by čerpala 1 den dovolenky... alebo budú rátať z pred nástupu na MD ...
lebo sa zákon zmení v tom zmysle, že SP bude skúmať kedy výjde vyššia podpora... či pred nástupom na MD .. z toho príjmu .... alebo z príjmu počas RD a vyplatia tú vyššiu podporu ...
a neviem ako to bude, či do toho príjmu budú započítať aj to po skončení RD alebo nie ...

mariro
7. dec 2013

@zalka takze budeme vidiet az po novom roku ako to bude?To DNP teda nespravi nic?Potom by jej teda stacilo cerpat 1 den dovolenky pred skoncenim RD a ostatne preplatit?

zalka
7. dec 2013

@mariro pozri ja neviem ako to bude ... ale ak to bude tak, že budú posudzovať príjem pred MD ... a na druhú stranu váhy dajú príjem počas RD a po skočnení RD ... tak to DNP naozaj narobí šarapatu ... ale ja netuším ako to budú posudzovať zatial

mariro
7. dec 2013

@zalka ok,tak si zatial pockame...a budeme mudrejsi po Novom roku 🙂 dakujem

zalka
7. dec 2013

@mariro rado sa stalo ... 🙂

barbora258
8. dec 2013

Ahojte chcem poprosit o radu.1.11.2013 mi koncila rodicovska dovolenka...moj syn bude mat teraz 16.dec. 3 roky a nakolko mi nejde este do skolky nemozem nastupit do prace..takze k 13.dec. somnou zamestnavatel rozviaze prac.pomer dohodou.Preto sa chcem spytat kedy a kam sa mam ist hlasit!!! Dakujem

epelino
8. dec 2013

Ahojte, tak vam poviem co som zistila v SP ja. pytala som na to, ze od 19.1.2014 keby som ostala nezamestnana ako by sa mi ratala podpora.. lebo som pocas RD par mesiacov aj pracovala na dohodu a tam som mala nizky prijem.. a ci by mi preplatena dovolenka zo zamestnania, ktore sa chystam ukoncit navysila davku...
A odpoved... este nevedia naisto, ako to bude podla novely pravdepodobne z vyssieho zarobku, teda mojho prijmu pred MD. Preplatena dovolenka by vplyv nemala, takze nie je sanca, aby mi vysla max. podpora. ide o to ze sa berie prijem 2 roky pred posudozovanim. kedze zo zamestnania som nemala prijem, a teda neplatili za mna odvody do soc. poistovne, nebude sa mi ta dovolenka ratat do VZ. Keby som po skonceni materskej vycerpala co len jeden den dovolenky pred nastupom na rodicovsku, tak by sa mi to ratalo aj z preplatenej dovolenky. ale to som ja nevedela a necerpala som. Takze snad ste ma pochopili, lebo pisem ako tatar.

petusik2182
9. dec 2013

@zalka Ahoj, prosim o radu. Mne konci RD asi 25.12.2013 ked bude mat dcera 3 roky. S mojim miestom sa nerata, tak neviem kedy mam podpisat vypoved, aby som dostala vyssiu podporu v nezamestnanosti...a teraz rozmyslam ako tu jedna pisala,kedze dcera byva casto chora,tak vymeskava zo skolky...Da sa predlzena RD vybavit aj po cerpani podpory v nezam.? Kedy to mam vsetko ist vybavovat? Dakujem pekne

emma_932
9. dec 2013

@zalka aj ja by som ta poprosila o radu 🙂 RD mi konci 23. 2. 2014, som spolumajitelka v sro, kde som aj zamestnana. planujeme dalsie babo a do dalsej materskej by som isla na urad prace. je mi jasne, ze sa musim zbavit svojho podielu v sro, otazka je ako dlho pred nastupom na urad prace to treba urobit? ci je tam nejaka lehota? alebo mam ist radsej na PN?? dakujem...

zalka
9. dec 2013

@petusik2182 áno dá sa predlžený RP vybaviť aj po poberaní podpory ... a hlúpo ti končí PP ... je tam veľa dní sviatkov ... ale ak by si čerpala dovolenku 27.12. v piatok .. a piatok 27.12. by ti skončil PP tak by si pri zaplatení dovolenky a preplatení dovolenky mala n árok na max. podporu.

zalka
9. dec 2013

@emma_932 no rozhodnúť sa musíš ty ... ono prepis podielu nie je záležitosť jedného dňa , takže to by už trebalo začať konať aby sa to do februára stihlo ak chceš ísť na UP ... aj PN pomôže ak by si bola v tom čase tehu .. odpracovať akože den dva a ísť na PN

emma_932
9. dec 2013

@zalka dakujem!

zalka
9. dec 2013

@emma_932 držím palec aby si sa rozhodla správne ... 🙂

akrimkamirka
9. dec 2013

@zalka Ahoj Zalka, poprosím Ťa i ja o radu.. vo februári bude mať malá tri roky a ja si chcem podať žiadosť o predĺženú rodičovskú (platenú), som zamestnaná. A chcem sa opýtať, ak by mi takáto predĺžená rodičovská skončila napr. po roku, mala by som potom nárok na podporu? (teraz nárok mám, pred MD som pracovala 5r u zamestnávateľa) a keby som počas predĺženej rodičovskej otehotnela, mala by som nárok na materskú? ďakujem🙂

zalka
9. dec 2013

@akrimkamirka ak by si nedala výpoved tak 2x áno...

akrimkamirka
9. dec 2013

@zalka Ďakujem za odpoveď🙂

zalka
9. dec 2013

@akrimkamirka rado sa stalo