Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ano, ale odhlasil ma z rd 10.,11. Som akoze pracovala, 12. Bola sobota
Preboha, to nie? Ja som robila za minimalnu? Preco?
@zuuzii no preto, že sa ti neobnovilo poistenie ... PP ti skončil v posledný deň RD ...( ak ti samozrejme RD neukončil 10.4. a toho 11.4. ti nedal že si pracovala ) nižšie je príklad ako to funguje... ja fakt neviem čo tvoj zamestnávateľ porobil, ako ťa odhlásil ako ťa nahlásil ... nebudem tipovať ... možno to spravil naozaj dobre a dostaneš 800e podporu .. a možno to dokafral a dostaneš min. podporu
vid príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
ahojte baby,
pisem co mi napisali zo socialky, ked som sa pytala na skoncenie po materskej. je to mozno trosku dlhe ale kto to riesi precita aj toto.
Dost ma prekvapila odpoved tykajuca sa vypovedi hned po materskej. vraj potom sa pocita z priemeru nie z tvojho prijm. Niekomu mozno pomoze,ale mne by uskodilo.
Nastastie som sa dohodla so zamestn.,ze budem cerpat jeden den dovolenky a ostatne preplati.
Výpočet dávky v nezamestnanosti v súvislosti s ukončením čerpania rodičovskej dovolenky:
1. V prípade, ak po skončení rodičovskej dovolenky dôjde ku skončeniu pracovného pomeru a tým pádom nebude v sledovanom období pred zaradením do evidencie uchádzačov ani jeden deň poistenia v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacích základov dosiahnutých v období dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky v zmysle Zákonníka práce (čiže z Vášho príjmu dosahovaného pred nástupom na rodičovskú dovolenku). V takomto prípade výška vyplateného odstupného a preplatenej dovolenky neovplyvní výšku dávky v nezamestnanosti, pretože sa bude vychádzať z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov pred nástupom na rodičovskú dovolenku a odstupné a dovolenka bude vyplatená ku dňu skončenia pracovného pomeru.
2. Ak by ste však skončili pracovný pomer neskôr, teda vykonávali by ste prácu aspoň jeden deň po skončení rodičovskej dovolenky, tak by sa výška dávky určila z vymeriavacieho základu dosiahnutého za toto obdobie trvania pracovného pomeru po skončení rodičovskej dovolenky, pričom by sa zohľadnila aj výška odstupného a preplatenej dovolenky. Z uvedeného vyplýva, že v takomto prípade by sa výška dávky počítala z iného vymeriavacieho základu a aj počet dní rozhodujúceho obdobia by bol odlišný.
Výpočet dávky v nezamestnanosti v súvislosti s ukončením čerpania materskej dovolenky:
1. V prípade, ak dôjde ku skončeniu pracovného pomeru pred skončením materskej dovolenky alebo v deň nasledujúci po dni jej skončenia a tým pádom nebude v sledovanom období pred zaradením do evidencie uchádzačov ani jeden deň poistenia v nezamestnanosti, za ktorý by bol vykázaný vymeriavací základ, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z tzv. konštanty, čo je v súčasnosti suma 402,50 € (teda výška dávky v mesiaci, ktorý má 30 dní, by bola 201,30 EUR). V takomto prípade výška vyplateného odstupného a preplatenej dovolenky neovplyvní výšku dávky v nezamestnanosti.
2. Ak by ste však skončili pracovný pomer neskôr, teda vykonávali by ste prácu aspoň jeden deň po skončení materskej dovolenky, tak by sa výška dávky určila z vymeriavacieho základu dosiahnutého za toto obdobie trvania pracovného pomeru po skončení materskej dovolenky, pričom by sa zohľadnila aj výška odstupného a preplatenej dovolenky.
@zalka ahoj, písali sme uz spolu dávnejšie o tom ako získam max. podporu. Idem ukončiť PP k 30.6. Od 1.7. Prepisujem rodičovský na manžela a ja sa od 1.7. Zamestnávam u známeho ktory ma živnosť. 2.7. Ukončíme pracovný pomer u známeho a 3.7. Sa idem hlásiť na ÚP. Mam este 2 otázočky. Moze ma kludne zamestnať aj živnostník? A známy musí za mna odviesť odvody zo 110€ za dva dni - teda toho 1.7. A 2.7. Alebo odviesť 220€ za dva dni????teda aj za 1.7. 110€ aj za 2.7. 110€ ?dakujem velmi pekne.
@zalka prednedávnom si mi radila, čo robiť po skončení RD a ako získať max. podporu v nezamest. Myslela som si, že už mi všetko jasné. Až doteraz ☹ Dozvedela som sa totiž, že podpora sa mi bude počítať so sumy, ktorú mi má zamestnávateľ preplatiť ako dovolenku, v mojom prípade 33 dní. Je to pravda? Ak je to tak, menilo by sa niečo, ak by som čerpala jeden deň dovolenky alebo nie?
@etella01 ahoj, akurat minuly tyzden mi kamaratka vravela,ze sa nieco zmenilo pri zamestnani na kratky cas a naslednej materskej. Ze musis byt zamestnana min 2 mesiace u noveho zamestnavatela, aby sa ti materska pocitala za toho noveho prijmu. U stareho by stacil aj jeden den napr. v vysokym prijmom. Pozor aby nieco take neplatilo aj pre podporu.🙂 to ma len tak napadlo,ale zalka by o tom asi nieco vedela.
@kacenka_83 dakujem za info ;) pozistujem ;)
@monline nemám skúsenosti s poberaním príspevku na opatrovanie a podporou v nezamestnanosti ... skúste napísať cez formulár na stránke SP ...http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s
citam citam no som z toho jelen cize otazocka : ja som poberala min.mzdu moja firma kde som pracovala skoncila ale ja nemam vypoved a som stale nahlasena ze tam pracujem cize ak mi skonci rd je vyhodnejsie si vybavit vypoved k tomu dnu alebo neskor 🙂 dakujem
@drobec222212 neskôr ... treba čerpať den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť
@zalka Prosim, vies, ako je to s podporou v nezamestnanosti, ak budem poberat prispevok z UPSVAR - odmena pestunovi (okolo 164 eur) a prispevok na dieta v nahr. rodinnej starostlivosti okolo 132eur,ale ten je pisaný na dieta. myslim tak, ze ci mi vznikne nárok na podporu,ak budem poberat oba príspevky. moc dakujem
(idem po RP ukoncit trvaly prac. pomer dohodou z dovodu stahovania , uz si mi ratala, ze mi vznikol nárok na dovolenku pocas materskej a aj poradila, ze mam cerpat jeden den a ostatne si dat preplatit - DAKUJEM 🙂 )

@zuuzii no to neviem, budú žiadať súčinnosť zo zamestnávateľom čo tam porobil ... my to neporiešime.