icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

svirky
18. okt 2015

@zalka vlastne 12.8.2015

zalka
18. okt 2015

@svirky v posledných 2 rokoch si si platila dobrovolné poistenie v nezamestnanosti? lebo naozaj to nesedí ani tak aani tak ani tak ...

svirky
18. okt 2015

@zalka mam tu rozpis na rozhodnuti,dobrovolne mam tu rozpisane v odbobiach od 5.11.2013 do 27.7.2014 a to bolo rozkusovane ,lebo to bolo len v ramci OCR,alebo PN a za to obdobie,ako som pisala je to okolo 102 dni...len,ako pisem,ze som bola stale zamestnana...

zalka
18. okt 2015

@svirky v poriadku asi tam bol nejaký den .. čo si ho aj zaplatila a tým pádom ti to málinko znížilo priemer na podporu ...
a nebudeš ju mať maximálnu ale len skoro maximálnu ...

svirky
18. okt 2015

@zalka ok,tak potom asi toto mi tam muselo zahrat tu chaos rolu...este na konci rozhodnutia som si vsimla,ze sucet vym.zakladov je 265,66 a z toho mi mi DVZ vysiel 53,1320 a ked som to vydelila tak mi vyslo 5...moze to byt tak,ze tie 4 dni dovolenky boli iba 2 pracovne a 3 dni preplatena...strasny chaos a bordel je v tom...

zalka
18. okt 2015

@svirky nie ... mala si 2 dni dovolenky ... lebo cez víkend sa dovolenka nečerpe ...
a 1 den si kdesi musela zaplatiť poistenie v nezamestnanosti dobrovolne ... a preto ti to tak dalo ...
252,99 hrubá mzda ... + 12,67 e za 1 den DVZ ...
dokopy tých 265,66 / 5 kalendárnych dní ... nie pracovných

svirky
18. okt 2015

@zalka aha,panecku,zeby este toto si clovek ustrazil pocas tychto rokov,ci platil ten 1-2 dobrovolne...takze tym padom to sedi,ze?

zalka
18. okt 2015

@svirky no ja by som povedala že hej ...

svirky
18. okt 2015

@zalka pravdupovediac nemam tam chut sa ist pytat a nedaj boze hadat...dost ma prehanali s vyp.paskou a ostatnymi papiermi...ale nedalo mi to,lebo po preratani mi vychadzala ina suma (vyssia) a nie ta,ako tam je...vam verim,pretoze vy ste ovela viac,ako nejaka soc.poistovna a hlavne neskutocne ludska a zlata...mate u mna ohromny obdiv a obrovsku vdaku...

zalka
19. okt 2015

@svirky no ako je to skoro maximum .. teda podpora .. ak sa ti nechce a nemáš chuť riešiť nerieš ... asi o 30 eur bude nižšia podpora mesačne ako maximálna ...

svirky
19. okt 2015

@zalka ako,keby som vedela,ze som v prave a nebudu zo mna robit blbca,tak urcite by som sa sla poinformovat,len z principu...ja som typ,co take veci chcem mat na poriadku,takze urcite by som to riesila...ja som pochopila aj som si vedoma,ze podpora bude nizsia ,ako maximum,len mne nesla do hlavy ta suma na rozhodnuti a poprosim som mala vymeriavaci maximum...ma zmysel ist na tu soc.poistovnu????

zalka
19. okt 2015

@svirky ak si mala DNP platené v posledných 2 rokoch ... tak nie max. VZ si nemala lebo sa robil priemer

svirky
19. okt 2015

@zalka praveze nie som si vedoma,alebo nie uplne ista ,ci som nieco platila z DNP,lebo ked som sa nahlasila,tak to bolo hned nastupu na OCR,alebo PN a ukoncenie to iste...musim sa pohrabat v papieroch,ci tam nieco najdem...

zalka
19. okt 2015

@svirky no asi si 1 den platila ... tak mi to vychádza ...

svirky
19. okt 2015

@zalka tak,ked to ide o jeden den,tak to aj mozno moze byt...na tom jednom dni by som sa vazne nehadala,lebo sa mohlo stat,ze tam niekde utiekol ☹ to je ten rozdiel okolo 12,60,-???

zalka
19. okt 2015

@svirky áno z minima si bola prihlásená ... a toľko to robí ...

svirky
19. okt 2015

@zalka ano z minima...tak potom je to v poriadku a ja mam aspon dusu na pokoji...obrovska vdakaaaaaaaaaa 🙂 🙂 🙂

zalka
19. okt 2015

@svirky rado sa stalo

caterine
9. nov 2015

Baby kolko eur je teraz maximalna podpora? Dakujem

zuzula68
30. nov 2015

@zalka ahoj, chcela by som ťa poprosiť za moju sestru, či by si vedela poradiť : Ona pracuje od r.2012 v UK na zmluvu,pričom trvalý pobyt má stále na SR dňa 25.5. 2015 išla na MD , ktorú tam má platenú 9 mesiacov. V máji 2016 sa plánuje ona sama s malým vrátiť na SR, na RD by mala mať nátok čo si zisťovala, len by nás zaujímalo, že ona , keď tam vlastne dá výpoveď či by mala nárok na podporu na SR?? Ďakujem za odpoveď

zalka
30. nov 2015

@zuzula68 no musela by dokázať, že stredisko záujmov je tu, ale stačilo by pár dní po skončení PP v UK odpracovať na SVK a podporu bby jej iste vyrátali
a ak by odpracovala za 56,50e na den .. v hrubom tak by mala max. podporu

zuzula68
30. nov 2015

@zalka no oni tu stavajú chalupu, tak to by dokázala, ale bez toho , aby sa zamestnala na podporu by nemala nárok?? a keby sa jej podarí nejako sa teda zamestnať tak tam by koľko dní musela akože odpracovať ? a potom by dala hneď výpoveď hej? a po skončení podpory ona by mohla požiadať o rodičák?

zalka
30. nov 2015

@zuzula68 hej stačí den dva ... aby odpracovala ..
no vieš nemusí to stačiť, známy sa vracal po 9 rokoch z IRL a nedostal nič ... a to mu patrí dom na svk .. takže je to na posúdení úradníka.
Istota je zamestnanie na SVK pár dní.

zuzula68
30. nov 2015

@zalka ok diky a po skončení podpory si môže požiadať o rodičách do 3 rokov? bude mať naň nárok?

zalka
30. nov 2015

@zuzula68 áno presne tak ... a za čas kým bude poberať podporu môže RP poberať jej partner.

zuzula68
30. nov 2015

@zalka, Ďakujem, ti veľmi pekne za odpovede 🙂

zalka
30. nov 2015

@zuzula68 rado sa stalo

myzma
30. nov 2015

@zalka ahoj, mozem poprosit o pomoc? V oblasti podpory v nezamestnanosti sa velmi nevyznam... Od 11/2009 som na retazovej rodicovskej, posledny tpp som mala na dobu urcitu so zanikom 01/2010, odvtedy som bola na md, potom rd, potom md z dnp, potom rd az doteraz. Pred materskou som robila 7 rokov, chcem sa spytat, ci mam po skonceni rd narok na podporu, alebo si musim platit dobrovolne poistenie pre vznik naroku, ked mi rd skonci? Dakujem moc za radu

zalka
30. nov 2015

@myzma nie nárok na podporu nemáš,
a dobrovolné by si si musela platiť 730 dní tj. 2 roky aby si mala nárok na podporu ...

myzma
30. nov 2015

@zalka dakujem za odpoved, mi to nebolo z tych dostupnych info jasno, kedze narok na podporu nie je, ak sa vyplaca materske a rodicovsky.... Som nevedela, ci to mam chapat, ze obdobie pred nastupom na md, rd sa pocita ci nepocita....