icon

Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

ziza55
30. okt 2012

@simca06022011 dakujem.---to je super ze preplatia cele...ja som akurat dnes platila 290 plus 55strava..takze 345eur spolu...preplatia tusim 230iba:(

simca06022011
30. okt 2012

@ziza55 ano 230eur to je max. suma (NASE JASLE STOJA PRESNE TOLKO :p)

ziza55
30. okt 2012

@simca06022011 a to som hladala jedny z najlacnejsich u nas v okoli

bobora
27. dec 2012

@kaktusik007 ahoj dúfam že neobťažujem,vedela by si mi prosím ťa povedať od čoho záleží či mi príspevok na jasle schvália v maximálnej výške 230€ lebo ak by mi schcálili 200€ tak sa mi to ani neoplatí vybavovať a nechám si rodičák,ďakujem

kaktusik007
27. dec 2012

@bobora to nezavisi od schvallenia, to je maximalna suma, ktoru ti urad bude preplacat.... ak ta jasle budu stat 70€, preplatia ti len 70€, ak ta budu stat 300€, preplatia ti len 230€

bobora
28. dec 2012

@kaktusik007 už rozumiem naše jasle stoja 320€ tak to som potom mala dostať tých 230€ a ked by mi potom do tých 3 rokov išla do štátne škôlky môžem si opäť požiadať o rodičák?

kaktusik007
28. dec 2012

@bobora samozrejme... akurat tieto prispevky sa navzajom vylucuju, mozes poberat za mesiac bud jeden, alebo druhy....

misiaksl
4. jan 2013

Ahojte, mohol by mi niekto polopate vysvetliť ako to je s týmto príspevkom? ☹ Mohla by som ho poberať aj keby sa o dieťa starala babka, ktorá je na dôchodku? Alebo to musia byť len výlučne jasle. Dakujem

milamoniq
6. jan 2013

zienky prosim poradte mi, som nejaka dopletene...nstupujem predcasne do povodneho zamestnania poberam rodicovsky prispevok, pozerala som alternativu s jaslami ..a teraz neviem ako to vlastne je...ak dcerka nema este 3 roky zostava mi narok na rodicovsky prispevok tych 190€ to viem...ale v pripad eze by som ju dala do jasli, asi by som poziadala o ten 230€ na starostlivost...a teraz mozno blond otazka , musim zrusit rodicovsky teda bud by som dostavala jeden alebo druhy prispevok....? pretoze jed som to ratala dcerka by bola v jasliach max 10dni do mesiaca..a je tam poplatok 210€...prosim o radu vysvetlenie...dakujem...
@jankohrasko

jankohrasko
6. jan 2013

@milamoniq no.. ak tomu dobre rozumiem, tak ked v jaslickach, je polatok 210 e, to znamena, ze naklady na jaslicky (zo zakona) Ti preplatia len do vysky 210 e. To znamena, ze cele naklady na skolku Ti pokryje prispevok na starostlivost.
Ak by si o neho nepoziadala, tak normalne do 3 rokov dostavas 199,60 eur (podla zakona od 1.1.2013).
Ano, ak poziadas o "Prispevok na starostlivost" musis zrusit RP (resp neviem, ci Ti ho automaticky nezrusia sami na UPSVaR)
Je to na Tebe, rozdiel medzi tym Ti tvori 10,40 eur. Takze je to len na Tebe, ci budes kazdy mesiac ziadat o preplatenie do vysky nakladov z "Prispevku na starostlivost" (Príspevok na starostlivosť o dieťa sa vypláca na základe PREUKÁZANÝCH výdavkov, NAJVIAC do výšky 230 eur.)
tu je vseob.info http://www.employment.gov.sk/prispevok-na-staro...
dufam, ze som aspon trocha poradila 😉 keby nieco, kludne sa pytaj 🙂

jankohrasko
6. jan 2013

@misiaksl
http://www.employment.gov.sk/prispevok-na-staro...
Výška príspevku

Výška príspevku na starostlivosť o dieťa za kalendárny mesiac je

a) v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac v sume 230 eur,

b) 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (starý rodič...) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok alebo rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o dieťa inak

- ak das dieta do jasliciek/ osobe, ktora ma zivnost vykonavat takuto cinnost (moze si babka zalozit zivnost), tak tam je narok v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac v sume 230 eur, a RP bude odnaty

milamoniq
6. jan 2013

@jankohrasko velmi pekne dakujem....takto po lopate mi to velmi pomohlo...kamoska ma domotala ze som uz ani nevedela ci mam vobec nastupit spat do prace... 🙂 v podstate dcerka bude za mesiac iba 10dni v jasliach , tk este uvidim zajtra idem zistit ci znizia poplatok ak nie tak asi ju radsej dam do sukromnych...kazdopadne dakujem...a v tom pripade si asi necham rodicovsky... 😉

majulino
6. jan 2013

mamicky len pre zaujimavost aby som si bola na 100 percent ista: aknastupim do prace alebo pojdem do skoly na denne studium schvalia mi 230 e alebo podla vydavkov za jasle popripade opatrovatelku? a co v pripade ak budem poberat aj stipendium? a co v pripade ak nebyvam na adrese trvaleho bydliska ale zijeme dokonca aj v inom okrese a kraji?

jankohrasko
7. jan 2013

@majulino

tu je link, kde su odpovede na Tvoje otazky:
http://www.employment.gov.sk/prispevok-na-staro...
Podmienky nároku

Oprávnená osoba má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa, ak

- vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
- sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
- má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
- dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.

ZHRNIEM 🙂
- ano, prispevok dostanes, ci pojdes do prace alebo studovat
- to iste, co som pisala vyssie, ak das dieta do jasli/ osobe, ktora ma na to zivnost alebo podnika, tak dostanes preplatenie vydavkov do max 230 e. Ak nechas dieta napr. staremu rodicovi (nema zivnost), tak budes dostavat 41,1 eur, vtedy sa oplati necaht si RP. Je moznost, ze stary rodic si moze zalozit zivnost na opatrovanie.
- vyplacanie RP/prispevku na opatrovanie nie je viazane na miesto trvaleho pobytu/ prechodneho pobytu citujem (pozeram, ze si v SR, tak je to ok):
"O príspevku na starostlivosť o dieťa rozhoduje a tento príspevok vypláca oprávnenej osobe úrad práce, sociálnych
vecí a rodiny príslušný podľa miesta jej trvalého pobytu alebo prechodného pobytu (ďalej len „platiteľ").
Príspevok na starostlivosť o dieťa sa poukazuje oprávnenej osobe na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej
banky v Slovenskej republike, alebo na žiadosť oprávnenej osoby sa vypláca v hotovosti. Príspevok sa nevypláca
do cudziny."
- stipendium urcite s tym nesuvisi/ nie je dovod (ja som stipendium dostala vzdy tusim jednorazovo na zaciatku roku, nemala som sice vtedy dieta, ale nemyslim, ze by s tym nejako suviselo, nikde sa to nespomina)

Tlacivo: Žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa
http://www.employment.gov.sk/ziadosti-a-potvrde...

dufam, ze som aspon trocha pomohla, pa

jankohrasko
7. jan 2013

@milamoniq drzim palce, ak sa rozhodnes nastupit do prace 🙂 kazdopadne do 3 rokov dietata bud prispevok na starostlivost/RP ostava 😉 😉 😉 menil sa zakon, predtym to bolo inak 🙂 rado sa stalo, pa

majulino
7. jan 2013

@jankohrasko dakujem ti velmi pekne veelmi si mi pomohla 🙂

jankohrasko
7. jan 2013

@majulino rado sa stalo, vsetko dobre 😉

bamb27
7. jan 2013

@jankohrasko prosim ta nevies mi nahodou poradit, potvrdenie o tom ze som nastupila do prace, mam si napisat vlastny papier, alebo je nejaky oficialny, ci v ramci tych tlaciv co vyplnam pre upsvr pre ziskanie prispevku na starostlivost, dik

jankohrasko
7. jan 2013

@bamb27 Ahoj, tu na konci tlačiva: "Žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa"
http://www.employment.gov.sk/ziadosti-a-potvrde...
je uvedene, ktore doklady treba dolozit k ziadosti o Prispevok na starostlivost o dieta:
citujem: "Doklad preukazujúci vykonávanie zárobkovej činnosti (pracovná zmluva, živnostenský list, príp. iný doklad o vykonávaní zárobkovej činnosti)"
____
Takze bud pracovnu zmluvu, alebo ŽL, alebo potvrdenie od zamestnavatela, alebo iný doklad o vykonávaní zárobkovej činnosti)". Takze "oficialny" od zamestnavatela.
a hlavne
+ OP
+ RL dietata
+ potvrdenie o naroku na materske
+ potvrdenie o vydavkoch.. (naklady na jaslicky, opapatrovatelka)
+ dochodkove poistenie
+ vyplnene tlacivo
atd

bamb27
7. jan 2013

@jankohrasko diky,, a teda ked prilozim kopiu prac. zmluvy tak nemusim uz nic ine? ..snad 🙂 ..okrem teda toho vyplneneho tlaciva (3 mi dali, ale nemam to prave pri sebe, normalne ziadost, potom take male A5kove, a cestne prehlasenie ), OP samozrejme, RL kopia samozrejme, este ziadost o odnatie rodicaku, a fakturu/pokladnicky blok z jasli ,,,a to potvrdenia o naroku na materske na socku ist dat potvrdit?

jankohrasko
7. jan 2013

@bamb27 tak 🙂

lubkasungirl
12. jan 2013

baby,chcem sa opytat,som na rodicaku,idem si zalozit zivnost - budem mat narok na prispevok na starostlivost o dieta,ak bude dieta so mnou?lebo pise sa v zakone citujem:
"Oprávnená osoba má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa, ak
vykonáva zárobkovú činnosť," no zaroven sa pise,ze
"Zárobková činnosť na účely tohto zákona je činnosť oprávnenej osoby, ktorá
a) je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,"
A problem je v tom,ze zacinajuci podnikatel nie je povinne dochodkovo poisteny - v mojom pripade ale budem dobrovolne,lebo si platim dobrovolny balik poisteni... Tak ako teraz? Mam ci nemam narok??? 😉

sharmana
12. jan 2013

@lubkasungirl najlepšie je zavolať na UPSVAR a tam ti vysvetlia všetko...

denduska
3. feb 2013

@jankohrasko ahoj prepáč že otravujem 😅 možno mi poradíš.. chcem sa opýtať, bola som na UPSVAR, chcela som si vybaviť tento príspevok...do pôvodnej práce som sa vrátila 14.januára 2013..jasle platíme cez IB tak, že na začiatku mesiaca nám dajú faktúru, riadne opečiatkovanú, podpísanú a podľa toho zaplatíme. Pani mi však povedala, že to nestačí, že oni berú ako doklad o zaplatení len ústrižok zo šeku alebo pokladničný príjmový doklad..že si mám vyžiadať z banky originál výpis z účtu, že sme to poslali a z jaslí potvrdenie, že im platba nabehla. To ako naozaj, to fakt nestačí faktúra? 😝 Díky 🙂

jankohrasko
3. feb 2013

@denduska neotravujes 😉 😵 myslim, ze pani ma pravdu.. Lebo to, ze Ti vystavia FA, neznamena, ze ju Ty aj uhradis. Nech Ti v skolke napisu na FA, ze "uhradene". Myslim, ze si mozes aj Ty sama vytlacit z IB (teda aspon ja mam CSOB taku ikonku), pripadne, ak pozaduje vypis z banky, tak treba ist do banky a poziadat nech Ti povrdia, ze ta jedna suma odisla z Tvojho uctu. Urcite by som jej nedala cely vypis uctu. Ale len tu konkretnu sumu, myslim, ze to v banke nie je problem 😉
Byrokracia je byrokracia, no oni to robia preto, aby naozaj mali vsetko dokladovane..
Vela stastia 🙂

zalka
3. feb 2013

@lubkasungirl nie nevznikne ti nárok na príspevok na opatrovanie, ale môže manžel požiadať o ten príspevok. Dobrovolné poistenie neakceptujú. Riešila to min. rok moja kamoška, aj napriek živnosti nemala nárok, musela si nájsť zamestnanie na pár hodín odkiaľ sa jej odvody do SP platili povinne.

lubkasungirl
3. feb 2013

@zalka no ale manzel plati odvody v holandsku,takze ani tak sa nebude dat... 😒

zalka
3. feb 2013

@lubkasungirl skús sa na to pýtať na UP, viem že kamoška si našla robotu aby mohla požiadať o ten príspevok. A to má aktívnu živnosť dlhé roky.

denduska
3. feb 2013

@jankohrasko díky 😉 a keď by som to napríklad platila v hotovosti, stačilo by, že by na faktúru napísali "uhradené" + pečiatka? potom to slúži ako doklad či nie? A ešte posledná otázočka, som tu zahliadla že treba potvrdenie o nároku na materské? 😨 to hádam nie...lebo toto mne ona nespomínala, ale keď ma otočí ešte raz, šľak ma trafí, lebo ledva to tam stíham z práce len jeden deň v týždni 😝

zalka
3. feb 2013

@denduska no vieš osobne si neviem predstaviť jasle, ako dajú pečiatku na faktúru a napíšu uhradené. Na to slúžia pokladničné doklady príjmové a výdavkové, a účel platby sa tam napíše úhrada faktúry č. ... a ten pokladničný doklad o úhrade spolu s faktúrou odovzdáš na UP.