icon

Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

renca561
11. nov 2013

ano s rodinymi je to cca 220 eur co ja viem mne sa to nezda

moncicip
11. nov 2013

@renca561 Nieje to somarina. Nemozes poberat rodicovsky prispevok a prispevok na strostlivost o dieta sucasne. A ak prestanes pracovat tak rodicovsky uz spat nedostanes ak si uz raz poziadala o jeho odnatie v suvislosti s tym ze si ziadala o prispevok na jasle.

moncicip
11. nov 2013

@renca561 Presne ako pise @simca06022011 Somarina to urcite nieje a zmysel to ma ak za jasle platis mesacne viac ako 230 eur co v kazdom vacsom meste sa tak plati. Ak by si nejakou nahodou platila za jasle cca 200 eur mesacne tak jasne ze sa ti ten prispevok vybavovat neoplati.

merilin
8. jan 2014

@zalka
@simca06022011
Prestudovala som si predchadzajuce prispevky, no chcem sa opytat, do akeho veku dietata stat preplaca tych 230 €? Lebo su aj jasle, ktore su do 4 rokov.
Moja ma este len 17 mesiacov, chcem ju dat od 2 rokov...

A este otazky pre kamaratku, ta chce dat malu rovno do skolky, nakolko ma 2,8 rockov, no nechce stratit RP.
Pokial viem, RP nestrati, ked dieta bude davat do skolky len na menej ako 4 hodiny denne, vsak? tj. 8-12 ak bude dlhsie ako do 12-tak by stratila? To potom ohlasuje materska skolka ako dlho tam dane dieta je?
Vopred dakujem za odpovede

zalka
8. jan 2014

@merilin Tých 230e prepláca do 3 rokov veku dieťaťa.
RP nestratí bude ho dostávať do 3 rokov dieťa aj ked bude dieťa celý den v škôlke.

merilin
8. jan 2014

@zalka dakujem pekne 🙂

zalka
8. jan 2014

@merilin rado sa stalo

simca06022011
8. jan 2014

@merilin ako pise zalka, do 3 rokov mate narok na rodicovky alebo na prispevok / a je fuk ci bude doma alebo v skolke alebo jasliach. Po 3 rokoch nic.

jankaremka
22. jan 2014

Dobrý deň... modelová situácia - otec pracuje, mamička je na RD s 1,5 ročnou dcérou a poberá rodičovský príspevok a popri tom má DoVP u svojho zamestnávateľa na pár hodín týždenne. Dieťa by chceli dať opatrovať osobe s oprávnením. Do HPP sa ešte nevráti. Ona si asi nemôže požiadať o preplatenie vzniknutých nákladov spojených s opatrovaním. Je možné, aby si mamička zrušila poberanie rodičovského príspevku a otec si požiadal o príspevok na starostlivosť a tak následne požiadal o preplatenie nákladov na základe potvrdenia od oprávnenej osoby?
Ďakujem

zalka
22. jan 2014

@jankaremka ak otec požiada o preplatenie skutočných nákladov, tak mamička sa musí vrátiť do práce alebo dať výpoved ... alebo čerpať neplatené volno u zamestnávateľa prvého ... lebo už nebude na rodičovskej dovolenke

jankaremka
22. jan 2014

@zalka rozumiem...dakujem Vám

zalka
22. jan 2014

@jankaremka rado sa stalo

matozazzo
22. jan 2014

@jankaremka Ak pracujes na DVP a plati z toho zamestnavatel odvody, aj na dochodkove poistenie, narok na preplatenie nakladov za jasle mas. Viac: http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...
Ale pre istotu by som si to este overila.
Ak by si chcela previest RP na otca a potom nasledne ziadat o preplacanie Prispevku na starosltivost, nemohla by si byt nezamestnana. Nepriznaju ti ho.

zalka
22. jan 2014

@matozazzo stačí ak jeden rodič ten čo má dôchodkové poistenie požiada o preplatenie starostlivosti, a zadávateľka by musela sa vrátiť do práce tej prvej lebo RD by jej skončila ...

matozazzo
22. jan 2014

@zalka Ale jankaremka pise, ze dcerka ma 1,5 roka... do skoncenia RP je este daleko...

zalka
22. jan 2014

@matozazzo ale ak poberá príspevok na starostlivosť, tak nemá nárok na rodičovský príspevok. len jeden môže dostať

matozazzo
22. jan 2014

@zalka jaj, sme sa nepochopili :D Jasne, myslela som to tak, ze ak manzel pracuje, presiel by na neho RP a nasledne Prispevok, jeho manzelka by musela pracovat. Ak bude cerpat neplatene volno alebo bude nezamestnana, narok na Prispevok by manzel podla mna nemal. Skumaju sa obaja, ci nie? Aspon u nas to neuznavaju a prisne vsetko kontoluju, mozno je nejaka vynimka. Beru to tak, ze ak jeden pracuje, druhy je na RP a nie nezamestnany...

zalka
22. jan 2014

@matozazzo nie neskúmajú, kamarátka je szčo, a neplatila odvody povinne a na UP jej povedala že o príspevok na starostlivosť môže požiadať otec detí, že dajú... takže vychádzam z tej info

zebra41
22. jan 2014

neviete mi poradit, ci mam narok na prispevok na jasle ak som na materskej s mladsim dietatom? starsi chodi do jasliciek a prispevok som poberala do 6 tyzdnov po narodeni mladsej. no vraj podla noveho zakona je materska brana ako zamestnanie a tym padom mam narok pocas materskej s mladsim narok na preplatenie jasiel na starsieho.

matozazzo
22. jan 2014

@zalka Ale tam je rozdiel SZCO a nezamestnany. Alebo ak pracuje na DVP, musi byt z nej platene aj dochodkove. Ak nie je, nema narok. SZCO sa povazuje za pracujuceho, aj ked neplati odvody.

matozazzo
22. jan 2014

@zebra41 Narok na Prispevok mas len do 6.tyzdnov od narodenia druheho dietatka. Potom uz nie, az ked sa vratis do prace, aj ked si na materskej. Je to ohranicene danymi 6 tyzdnami.

zalka
22. jan 2014

@matozazzo no mýliš sa kamoška mala dohodu a neakceptovali jej to, trebalo PP abo aby otec detí požiadal ...

zebra41
22. jan 2014

@matozazzo aha ok, len mi tu tvrdili,ze od Noveho roku sa to zmenilo. no skoda 🙂 vdaka za odpoved

matozazzo
23. jan 2014

@zalka Je rozdiel na aku dohodu pracuje, Su dohody, kde si mozes vybrat, ci budes alebo nebudes platit dochodkove poistenie. Ak ho z danej dohody neplatis, narok nevznika. Ak platis, tak by mal...

zalka
23. jan 2014

@matozazzo no tak teraz si ma dorazila ... prosím ťa napíš mi z ktorej dohody sa neplatia dôchodkové odvody , lebo ja čo viem tak z každej sa platia dôchodkové, a akurát je rozdiel že pri nepravidelnom príjme sa neplatia nemocenské a poistenie v nezamestnanosti ... toť asi toľko k tomu ... ale napíš mi tú dohodu kde sa neplatí dôchodkové ušporím ... 🙂

matozazzo
24. jan 2014

@zalka tak je to len z dohody o brigad. Praci studenta... mali sme studujucu mamicku, pracujucu na dohodu a tam si to overovala...

zalka
26. jan 2014

@matozazzo no samozrejme DoBPŠ sa týka všetkých ... myslím to teraz ironicky ... 🙂

matozazzo
27. jan 2014

@zalka Pochopila som, ale mnoho mamiciek pocas materskej este studuje, tak to mozu vyuzit.. a to nemyslim ironicky, myslim, ze otazka znela uplne inak a k tomu som sa vyjadrila predtym jasne 😉
Ironia tu nie je na mieste...

zalka
27. jan 2014

@matozazzo zbytočne sa naťahujeme nemyslíš?

delilah1
27. jan 2014

Maminky prosim poradte mi ak viete. V january som si nasla pracu, nevratila som sa do tej z ktorej som sla na matersku tam ma vsak stale eviduju ako by som bola na rd. Syn ma 2 r a 8m a od januara sme ho dali do jasiel a poziadali o prispevok na jasle. Nova robota sa mi nepaci tak chcem ist spat do starej, tam to vsak musim mesiac vopred oznamit a tu vzika problem: ku koncu januara dam vypoved v novej robote ale do starej ma zoberu najskor az v marci, pridem o prispevok na jasle za februar ? Mozem sa zahlasit spat na rodicak? Dakujem