Ako mám žiadať o príspevok na jasle?
Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?
@nikinka72 zalezi co mas uvedene v zmluve so zariadenim, ak tam mas uvedene platenie skolkovneho mesacne nezavisle na tom kolko dni dieta vanstevuje skolku na 230 a stanovenu aj stravnu jednotku na den tak sti budu platit 230+ stravna jednotka na den x pocet dni ktore dieta navstevje skolku...ale zalezi naozaj na tom ako mas postavenu zmluvu lebo uz sa nedokladuju uhrady ale ide sa podla zmluv so zariadeniami a co je v nich uvedene.
Ahojte chcem sa spytat, kedy mi vyplatia prispevok na jasle? Za chvilku ideme platit za druhy mesiac a este mi nic neprislo..
Ahojte, neviete mi poradit? Toho casu nastupujem na matersku s druhym babom. Syn bude mat v juli dva roky. Ak by som ho dala do jasli, dostala by som prispevok na jasle? Ci je to len v pripade, ze by som sla do prace? Dik 🙂
ahojte baby, prosim vas potrebujem radu. som na materskej este do septembra a dnes mi volali, ci by som sa nechcela vratit skor do prace. ako je to s preplacanim jasliciek a materskou? kolko preplaca stat na jaslicky? dakujem
Dievčatá tiež mám otázku. Doteraz som poberala prispevok na škôlku, avšak som si založila živnosť. Aby toho nebolo malo som denný študent. Ako to teraz bude? Prídem o prispevok na škôlku? Dakujem za každú radu 🙂
@zzuzulinka Prepláca skutočné náklady do výšky max.280,- Eur, RP ale poberať v tom prípade nebudeš.
@mamamojejdcery Nie neprídeš - prečo by si mala?
Dakujem za odpoved 🙂 a mám nejakú povinnosť oznámiť živnosť úradu prace?
@mamamojejdcery Nie, pokiaľ nie si evidovaná ako nezamestnaná, ale to asi nie ak máš dieťa do 3 rokov - si na RD....
@mamamojejdcery kedze si student dennej formy mas preplacane jaslicky na zaklade toho- ano mas povinost do 8 dni oznamit uradu zmenu soc. postavenia a aktalizovat ziadost o prispevok na starostlivost a dolozit kopiu SZCO.
@9lf9
Aha, tak toto som nevedela, že aj takto to funguje. Ospravedlňujem sa za mylnú informáciu a ďakujem - zase som o niečo múdrejšia. 😉
@mamamojejdcery
Ahojtee.Nevie mi niekto poradit,Chcem dat maleho do jasli, ale len na pol dna.Ja ostavam doma.Ci mi zoberu rodicovsky prispevok?A este ako by to bolo so skolkou?Dakujemmmm 🙂
Dakujemmm😉
Caute, chcem sa opytat. 25.8. Nastupujem do zamestnania, kedy dostanem aj pracovnu zmluvu. Avsak dcerka ide uz od 15.8. do jasli. Za august sme si jasle uz zaplatili, len chcem vediet, ze dokedy treba podat ziadost o prispevok na jasle na urade prace, aby som dostala vypltene od nich v septembri? Respektive je mozne, ze mi peniaze z uradu nabehnu uz v auguste, aby sme mohli zaplatit september? Dakujem 🙂
@lencuskapancuska pokial ste do prace nastupili 25.8.2016 narok na prispevok bude od 1.9.2016, po podani ziadosti je zakonna lehota na spracovanie 30 dni, peniaze chodia mesiac pozadu.
@lencuskapancuska neviem ci som dobre pochopila, ze by ste si chceli podat ziadost uz za 8/2016, da sa aj to a oplati sa vam to vtedy pokial ste tie naklady za jasle mali za august vyssie ako je suma rodicovskeho. len sa treba zastavit na urade a dat ziadost o odnatie rodicovskeho a od toho isteho dátumu si treba podat ziadost o príspevok na starostlivost.
@9lf9 dakujem za odpoved.
Ano, cena za jasle bola v auguste 305 eur, od septembra to bude 330 eur pausalne.
Takze ak si podam ziadost dajme tomu k tomu 25.8., tak najskor peniaze dostanem v oktobri za september? A teda je mozne, ze by mi preplatili aj za august?
Hned ako dostanem zmluvu, teda 25.8. idem na urad podat ziadost
@lencuskapancuska ahoj, priprav sa na to, ze ta budu este na urade buzerovat, ze mas doniest potvrdenie od zamestnavatela alebo cestne vyhlasenie, ze si do prace skutocne nastupila. Lebo ja som doniesla zmluvu (par dni pred nastupom do prace) a teta na urade mi oznamila, ze zmluva nic neznamena, lebo co ak realne do prace aj tak nenastupim?! Uz si nepamatam co som tam potom niesla, ale radsej si to over...
@lencuskapancuska 1.dolezite je, kedy mas skoncenie rodicaku. nemozes brat aj jedno aj druhe. takze ak das odnatie k 31.7., mozes si za august poziadat o príspevok na starostlivost..
2.musis mat kopiu prac.zmluvy (kde je uvedene, ci je zmluva na dobu urcitu/neurcitu) a potvrdenie o nastupe do prace
3.treba k tomu dalsie potvrdenia, skusim to najst a pridam fotku...
inak - ja som ziadala od 28.6., teraz neviem, ci v tento den, alebo 29.6. som bola aj so ziadostou na UP a uz k 15.7. som mala peniaze na ucte...
Doklady, potrebné pri vybavovaní príspevku na starostlivosť o dieťa
Ku každej kópii treba priniesť originál dokumentu na nahliadnutie
1. žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa
2. fotokópia rodného listu dieťaťa (originál na nahliadnutie)
3. rozhodnutie o odňatí rodičovského príspevku (ak bol pred uplatnením si nároku na príspevok na starostlivosť poberaný) alebo potvrdenie, do kedy bol rodičovský príspevok vyplácaný alebo kópia žiadosti o jeho odňatie; prípadne potvrdenie sociálnej poisťovne, dokedy bol nárok na materské
- pri „šesťtýždňovom nároku“ na PnS (keď dieťa nedovŕšilo 3 roky a narodil sa mu súrodenec) rozhodnutie sociálnej poisťovne o nároku na materské + rodný list novorodenca
4. čestné vyhlásenie majiteľa účtu (tlačivo sa vypĺňa pri podávaní žiadosti; dátumy sa zhodujú)
5. potvrdenie zo zamestnania:
a) zamestnanec: potvrdenie o nástupe do zamestnania – aktuálne (s dátumom po nástupe) s uvedením dátumu odkedy dokedy, rsp. na dobu neurčitú.
V potvrdení musí byť uvedené, kedy bol nástup do zamestnania po rodičovskej (materskej) dovolenke.
b) SZČO: živnostenský list (nie starší ako 3 mesiace) + výpis z obchodného al. živnostenského registra + potvrdenie o povinnom dôchodkovom poistení ako SZČO zo sociálnej poisťovne
6. zmluva s poskytovateľom starostlivosti o dieťa (fotokópia + originál na nahliadnutie)
a) ak starostlivosť zabezpečuje P.O: zmluva so zariadením, ktoré poskytuje starostlivosť o dieťa: uvedený rozpis, čo sa poskytuje, odkedy, dokedy (príp. na dobu neurčitú a v akej sume). Zmluva musí byť uzatvorená medzi poskytovateľom a konečným užívateľom
b) ak starostlivosť zabezpečuje F.O na základe živnostenského listu: živnostenský list fyzickej osoby + zmluva so živnostníčkou (uvedený rozpis, čo sa poskytuje a v akej sume, od kedy, dokedy, ) zmluva musí byť uzatvorená medzi poskytovateľom a konečným užívateľom
Zo zmluvy, z dohody alebo z rozhodnutia musí byť zrejmé, aké sú stanovené mesačné výdavky poskytovateľa starostlivosti o dieťa za konkrétne dieťa - pobyt, stravné, starostlivosť a s tým spojené výdavky uhrádzané na účet poskytovateľa.
7 + 8: Poučenie + KARTA účastníka
od 01.01.2016 sa príspevok vypláca na základe dohodnutej úhrady za poskytovanú starostlivosť medzi poskytovateľom a oprávnenou osobou, najviac v sume 280 Eur.
Zo zmluvy, z dohody alebo z rozhodnutia musí byť zrejmé, aké sú stanovené mesačné výdavky poskytovateľa starostlivosti o dieťa za konkrétne dieťa, uhrádzaná na účet poskytovateľa.
Zmluva musí obsahovať tiež údaj, odkedy je starostlivosť o dieťa poskytovaná a dokedy (príp. na dobu neurčitú).

@nikinka72 to platilo stále tak, platili len skutočné výdavky ...