icon

Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

lencuskapancuska
4. aug 2016

@majusqa77 dakujem pekne. Ja s najvacsou pravdepodobnostou budem ziadat sucasne o odnatie rodicaku, aj prispevok na jasle k 31.8., cize s platnostou od 1.9. Lenze pokial viem, peniaze sa vyplacaju spatne, takze by som najskor dostala v oktobri za september nie? Kedze zrejme v auguste mi nic nepreplatia, kedze este dostanem rodicak. Ci? Spravne to chapem?
@sandri dakujem, viem, ze na uradoch nejde nic bez "buzerovania". V piatok sa idem informovat

majusqa77
4. aug 2016

@lencuskapancuska nemozes ziadat sucasne. k 31.8. si das odnat rodicak a od 1.9. mozes mat prispevok na jasle. za august dostanes v septembri rodicak, za september v oktobri prispevok na starostlivost. ono - ak mas uz za august plny naklad na skolku, mozes to spravit aj o mesiac skor

lencuskapancuska
4. aug 2016

@majusqa77 lenže to by som si už hneď musela zrušiť rodičak, nie? Aby mi toho 15.8. už nebol vyplatený, ale žiadať o príspevok môžem najskôr keď budem mať zmluvu a to 25.8. nie? V piatok tam pôjdem a povypytujem sa, nech som naistom. Ale ďakujem

majusqa77
4. aug 2016

@lencuskapancuska ale. ak 25.8. budes mat zmluvu a dieta je v jasliach/skolke od 1.8., daju ti celych 280eur. ako som ti pisala, ja som ziadala 28.6. za jun a 15.7. som uz mala peniaze na ucte

fanny.fanny
16. aug 2016

Maminky, prosím poraďte. Som na RD, deti - dvojičky majú 1,5 roka, mohla by som si ísť privyrobiť od septembra do decembra. Deti by som rada umiestnila do súkr. jasličiek a požiadala o príspevok na jasle. Otázka je, či môžem ísť pracovať na dohodu a ak áno, na akú, aký typ - zamestnávateľ ma požiadal nech si to zistím. Je tam ohraničená výška príjmu alebo počet odpracovaných hodín? Pracovný pomer v pôvodnej práci mi trvá, ten by som si chcela ponechať. ďakujem vopred.

evittam
16. aug 2016

@fanny.fanny https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Môžeš pracovať na akúkoľvek zmluvu,dohodu, nič ťa neobmedzuje - ani počet hodín ani výška príjmu.

9lf9
16. aug 2016

@fanny.fanny staci mat akukolvek zarobkovu cinnost z ktorej je povinné dôchodkové poistenie, na vyske prijmu nezalezi. Ale kedze si kvoli tomuto prispevku musite dat odnat RP prezistite si v praci kde mate TPP aby ste nemali problem, ze ste po ukoncnei RP nenastupili naspat do prace, ak to problem nebude tak potom kludne do toho,

monikaa5a5a5a5
18. aug 2016

ahojte mám menší problém na sociálke mi povedali že si mám napísať sama žiadosť o čo vlastne žiadam hladala som po internete ale nič som nenašla vedeli by ste mi poradiť
😀

9lf9
18. aug 2016

@monikaa5a5a5a5 z vasho prispevku som moc nepochopila co vlastne potrebujete..spisat ziadost o odnatie RP?

fanny.fanny
18. aug 2016

@9lf9 takže podľa tohto by som asi mala dať v práci výpoveď, myslím, že by neboli zhovievaví 😀 a okrem toho tá nová firma má podobný charakter činnosti. Tak ešte skúsim otázku, ak by som sa v novej firme zamestnala (zamestnávateľovi je v podstate jedno či na dohodu alebo na TPP, keďže ma plánuje zamestnať aj po rodičovskej dovolenke), vybavím si príspevok na starostilivosť, ten by som poberala september-december a môžem sa vrátiť na RP napríklad od toho nového zamestnávateľa? môžem poprosiť radu aj od Vás @majusqa77 ? Ďakujem

9lf9
18. aug 2016

@fanny.fanny na RP sa mozete z prispevku na starostlivost vratit hoci kedy do 3r veku dietata- pocas poberanie RP mozete aj pracovat, ak pracovat nebudete a novemu zamestnavatelovi nebude vadit ze zostnete doma na RP, ak nie je problem. Potom by ste len na urade napisali ze od 1.1.2017 ziadate odnat prispevok na star. a od uvedeneho datumu si opat podate ziadost o RP.

bobulko
30. aug 2016

da sa v ten isty den zaniest ziadost na rodicovsky a aj ziadost na prispevok na jasle? materska mi konci pred koncom mesiaca a dcerka pojde do jasli od dalsieho,aby som nemusela ratat alikvotnu ciastku za jasle. tym padom mam narok na rodicovsky prispevok,ale od 1. zas uz chcem ziadat prispevok na jasle. a neviem ako to poriesit vsetko. za kazdu radu dakujem.

pawli712
16. nov 2016

Ahojte, som z toho citania uz debil :D ako to teda je ? Mam rodicovsky prispevok, ak chcem dat malu do sukromnych jasli a chcem aby mi vyplacali ten prispevok na jasle tak nemozem dostavat aj rodicak ?

meluela
16. nov 2016

@pawli712 nie, na upsvare zaroven poziadas o odnatie rodicaku, az potom ti vezmu ziadost na prispevok na starostlivost

majusqa77
16. nov 2016

@pawli712 nie. Bud jedno alebo druhe

pierkosz84
19. nov 2016

Viete mi prosim poradit tiez v podobnej veci. Buduci rok chcem nastupit do prace, ale do Rakuska a maleho by som chcela dat do sukromnych jasliciek. Aj napriek tomu ze budem pracovat v zahranici, budem mat narok na prispevok na jasle? Dakujem pekne

kulumulu123
19. nov 2016

ahojte maminy necitala som vsetky prispevky tak sa mozno budem opakovat ale vie mi niektora poradit?? mam 2.5 roc.dieta ktore by som rada dala do sukr jasiel/skolky aj napriek tomu ze nenastupujem do prace... mozem si vybavit prispevok na starostl.o dieta v jasliach? ako to vlastne je?? prispevok posielaju rodicovy kt plati jasle alebo jasliam kam chodi dieta?? dakujem

amadea3
19. nov 2016

@kulumulu123 nie, prispevok je iba pre pracujucich rodicov.

9lf9
20. nov 2016

@pierkosz84 to zalezi od viacerych faktorov..napr. kde bude dietatko navstevovat tie sukr. jasle

pierkosz84
20. nov 2016

@9lf9 syn bude chodit do jasli tu na Slovensku

9lf9
21. nov 2016

@pierkosz84 ak bude dieta v jasliach na SK a splnia sa vsetky ostatne podmienky tak myslim, ze nie je dovod, aby narok nevznikol, urcite budes musiet dolozit prelozene potvrdenie o navrate do zamestnania a potvrdenie mas z tohoto pomeru povinne dochodkove poistenie

shania31
21. nov 2016

@kulumulu123
PODMIENKY, ZA KTORÝCH MÁ RODIČ NÁROK NA PRÍSPEVOK 
má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území SR, 
dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území SR, 
starostlivosť o dieťa je poskytovaná na území SR, 
vykonáva zárobkovú činnosť a z tejto činnosti je povinne dôchodkovo poistená; za zárobkovú činnosť sa považuje aj poberanie materského, najdlhšie do 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa, 
študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole.

monkalm
15. júl 2017

@9lf9 Ahoj. Prosím poradíš aj mne? Od 1. 9. začne dcérka (toho času bude mať 2r.3 mes.) chodiť do súkromných jaslí. Zmluvu mám už doma. Ja však nenastúpim do práce hneď. Zrejme až od januára 2018. Ak nebudem pracovať, bude mi schválený príspevok na starostlivosť? Ďakujem za odpoveď.

9lf9
15. júl 2017

@monkalm aby si si mohla podat ziadost musis mat prac. pomer, szco, dohodu.. a z toho byt povinne dochodkovo poistena. Celkom presne nechapem tomu, ze mas PZ uz teraz ale robit budes na nu od 1/2018- lebo bud ju mas a od teraz za teba platia odvody alebo nie je PZ a z nej odvody a tym padom by si prispevok nedostala.

shania31
15. júl 2017

@monkalm
Podmienka je vykonavanie zarobkovej cinnosti (ako som pisala vyssie). T.j. zamestnavatel ti dava potvrdenie od kedy nastupis do prace. Ak 1.1.2018, mas narok na prispevok od 1.1.2018. Este doplnim, ak sa vratis do prace od 1.9.2017, ale budes cerpat a realne budes v praci od 1.11.2017, mas narok od 1.9.2017. K ziadosti o prispevok sa predklada spominane potrvdenie. A este doplnim, ze prispevok dostanes len vo vyske nakladov na skolku, max.280 € a to do 3.rokov veku dietata (ak realne mas v zmluve 200 €, tak ti budu vyplacat 200€).

shania31
15. júl 2017

@9lf9
Asi myslela, ze ma doma zmluvu so skolkou.

9lf9
15. júl 2017

@shania31 aha toma nenapadlo, ze to mohla byt zmluva so zariadenim, ale ak bude pracovat az od 1/2018 tak od 9/2017 lebo tolko dovolenky nebude mat. Ale ak pracuje otec dietatka tak si moze dat prispevok na seba on a je po probleme @monkalm

shania31
15. júl 2017

@9lf9
Ja ked som sa vracala z RD mala som zostatok dovolenky 84 dni- prve 2 mesiace som bola doma, ked chalani nastupili do skolky 😊 no jedine ako pises, bud manzel, alebo ak surne do skolky, tak zmierit sa do 1.1.2018 len s rodicakom 😀

zamilion
15. júl 2017

dievcata, mne nastupuje mala do jasli v septembri a ja som od 5.7.2017 evidovana ako nezamestnana a rodicovsky prispevok mam prepisany na manzela kvoli mojej podpore v nezamestnanosti.
a moja referentka na Urade prace povedala, ze tym, ze rodicak je na manzela, dieta je v jeho starostlivosti a teda ziadat bude o prispevok na jasle on a kedze on pracuje, dostane ho a nebudu skumat, ci uz pracujem aj ja.
@monkalm
@shania3

shania31
15. júl 2017

@zamilion
Ano, to uz bolo spomenute vyssie, ze manzel, a ak nahodou to nie je mozne, tak jedine zmierit sa s rodicakom. Dokonca poznam v niektorych castiach SK, kde sa oplati stale poberat rodicak, kedze naklady na jasle/skolku su nizsie ako vyska rodicovskeho prispevku.