Ako maximalizovať materskú

lula313
15. sep 2018

Ahojte, poprosim vás o radu. Som poberateľkou materskej dávky, tu mám vďaka nadčasom v roku 2017 skoro maximálnu. Cca okolo marca 2020 a neskôr by som chcela porodiť druhé dieta(ak sa samozrejme podari). Ako si mám maximalizovať druhu matersku, aby sa nevychádzalo z môjho bežného/predpokladaného hrubého platu cca 1320eur? Niekde som dokonca citala, že pri druhej materskej by denná materska dávka nemala byt nižšia ako pri prvej materskej. Je to pravda?
Ďalšia otázka je, čo nemôžem spravit, aby som si matersku neznížila? 7.10. Nastupujem na rodicak. Ak by som požiadala teraz o čerpanie dovolenky, malo by to nejaký vplyv na výšku ďalšej materskej? Dakujem

evittam
15. sep 2018

@lula313 Zatiaľ neschválili o com pises-ze druha MD nesmie byť nizsia. Pokial nastupis na "retazovu MD" tak tvoj VZ pre MD bude tvoj predpokladany prijem t.j.staci sa dohodnut so zamestnávateľom aby potvrdil ten isty ako si mala pri prvej MD. Preplatena dovolenka po MD ti nepomôže tu si radsej nechaj po RD.

evakalna
16. sep 2018

@lula313 To s akou pravdepodobnosťou si si istá, že v septembri 2018 porodíš dieťa v marci 2020? Ty si nejaká čarodejnica alebo slon indický? Slonica indická má graviditu okolo 22 mesiacov. Alebo si robot z 29. storočia?

evittam
16. sep 2018

@evakalna Zeby 50/50 ? A napr.s mojimi skusenostami aj viac.😉 Tehotenstvo sa da aj planovat pokial samozrejme nemáš nejake zdravotné problémy. Napr obe moje tehotenstva boli planovane. A vysli ako sme chceli-dokonca druhe až prekvapivo.😉 A nie nie som ani slon indicky a ani carodejnica.

lula313
autor
16. sep 2018

@evakalna veď píšem, že ak sa samozrejme podari, že nám to opäť nemusi vyjsť na 1x. Naša dcéra sa mi podarila porodiť v deň mojej 30tky, ako som si to priala, naplánovala a vypocitala, že chcem barana, lebo som si vravela, že to je citlivé znamenie a keďže som sama baran, myslela som si, že ju budem vediet pochopit a dat jej to, čo nevedeli mne dat moji rodičia. A keďže sa nám to už raz podarilo, tak sme sa s mužom dohodli, že skúsime sa trafiť zas na moje narodky, že aspoň sa mu budú lahsie pamätať narodeniny😀 ale jasne, človek mieni, pán boh meni, preto píšem, že chcela by som a ak sa samozrejme podari..
@evittam žiaľ robím vo veľkej firme, kde mi podľa mna rovnaký predpokladaný príjem nebudu chcieť potvrdiť a je to taká firma, že dnes sú na Slovensku, zajtra v Číne, preto som aj uvažovala nad tým, že by som čerpala dovolenku pred rodicakom, len teda neviem, že pokial by som ju čerpala, či by sa na dalsi porod pozeralo ako na retazovy... hlavne keď od 1.1.2019 by možno mohol platiť ten zákon o tom, že by ďalšia materska nemala byt nižšia..

lula313
autor
16. sep 2018

@evittam a samozrejme Dakujem za radu😉

evittam
16. sep 2018

@lula313 Ako som ti už napísala-dovolenku si radšej nechaj po RD, nevieš čo bude.

evittam
16. sep 2018

@lula313 Btw.ja som chcela prve do 30.,syn sa mi narodil 8dni pred.😁😉