icon

Ako postupovať, keď som na Úrade práce a otehotnela som?

simonka1789
28. aug 2018

Baby prosim vas co robit? mam 2 deti, 5 rocnu dceru a 3 rocnu dceru. Ked dcera dovrsila 3 roky tak som sa isla nahlasit na urad prace od 2.8.2018 a poberam davku v nezamestnanosti nakolko som 2 roky pred tym bola zamestanana. Ale zistila som ze som tehotna co teraz? da sa to zrusit a ist potom na matersku normalne platenu alebo co co by ste mi poradili aby som normalne dostavala matersku nakolko som teraz nezamestna s podpodrou? poradte mi

evittam
28. aug 2018

@simonka1789 Aby si mala narok na MD tak sa musí obnoviť NP, cize bud zamestnanie alebo DNP. V ktorom si tt?

simonka1789
autor
28. aug 2018

@evittam co je NP? dnes som si robila test a je pozitivny takze mozno 5 tyzdny

evittam
28. aug 2018

@simonka1789 Nemocenske poistenie.

evittam
28. aug 2018

@evittam Tak si dat DNP z maxim.VZ-co najskor, zaplatit napr.tyzden a dat sa PN, podporu prerušiť a dobrat po MD.

evittam
28. aug 2018
magdalenaza
28. aug 2018

@simonka1789 kedy si ukončila pracovný pomer?

magdalenaza
28. aug 2018

@simonka1789 pýtam sa preto, lebo ja som bola v situácii, že som ukončila pracovný pomer, o dva týždne na to som otehotnela, dostávala som podporu v nezamestnanosti a mala som nárok aj na materskú, pretože som bola v ochrannej lehote. Vek mladšej dcérky teraz nie je dôležitý, o reťazový pôrod by sa jednalo, keby si porodila dovtedy, kým mladšia dcérka dosiahla tri roky, vtedy by si mala reťazovú materskú. Teraz je dôležitý presný dátum ukončenia pracovného pomeru a z toho vyplynie, či si v ochrannej lehote. Pokiaľ nie si v ochrannej lehote, tak ti zostáva len poberať podporu v nezamestnanosti a potom budeš mať nárok len na rodičovský príspevok

evittam
28. aug 2018

@magdalenaza No vypada to,podla jej príspevku,ze PP jej skončil skončením RD.
@simonka1789

simonka1789
autor
28. aug 2018

@magdalenaza dcera dovsila 3 roky 1.8 a presne vten den som ukoncila prac.pomer

simonka1789
autor
28. aug 2018

@magdalenaza kolko je ochrannna lehota?

evittam
28. aug 2018

@magdalenaza Ak si otehotnela po skončení PP tak si nemohla byt v OL. A nezavadzaj ak spravi ako píšem moze mat este max.MD

evittam
28. aug 2018

@simonka1789 Aby si bola v OL musela by si byť tehotná už počas trvania PP!!! OL je potom 8mesiacov.

evittam
28. aug 2018

@simonka1789 Tak teoreticky si mohla byť tehotna uz pocas trvania PP len je to ltt, budes potrebovať potvrdenie od lekara. A neviem aky si mala plat ale ak spravis co píšem môžeš mat MD cca 1300Eur/mesiac.😉

magdalenaza
28. aug 2018

@evittam dala som si tú námahu a vrátila sa späť pomaly o 6 rokov- dátum ukončenia pracovného pomeru som mala 31.10.2012, posledný menzes som mala 28.10.(teda podľa toho, ako to počítajú gynekológovia, som bola už tri dni tehotná pred ukončením pomeru), ale reálne som otehotnela 10.11.2012. Poprosím ťa, nehraj sa teda na vševediacu a neosočuj tu zo zavádzania. A k ostatnému, čo si písala zakladateľke témy, verím, že jej to pomôže, možno by pomohlo, keby si to napísala zrozumiteľnejšie, bez x skratiek v troch vetách.

simonka1789
autor
28. aug 2018

@magdalenaza takze co by si mi poradila?

simonka1789
autor
28. aug 2018

@magdalenaza lebo ja som mala posledny menzes 17.7. a vypoved som dala 1.8

magdalenaza
28. aug 2018

@simonka1789 nerada by som ti zle poradila, napísala som ti len môj konkrétny prípad a i keď je podobný tvojmu, tak je tam odlišnosť v tom, že si bola na rodičovskej dovolenke. Hlavne je to už šesť rokov dozadu. Verím, že postup @evittam je pre teba vhodný. Jednoznačne odporúčam zájsť ku gynekológovi, či sa s bábätkom všetko dobré vyvíja.

evittam
28. aug 2018

@magdalenaza Cize tebe musel dat gynekológ potvrdenie, že si uz bola tehotná pred 31.10.2012 ak by nie tak si nebola v OL.
Ak nejakým skratkam nerozumie nech sa spyta. Ja podávam platne informacie a xy zien mi vďačí za max.MD a nielen to.

magdalenaza
28. aug 2018

@evittam nie, nedával mi žiadne špeciálne potvrdenie, odovzdávala som do Sociálnej poisťovne klasické tlačivo so žiadosťou o materskú potvrdenú gynekológom a zamestnávateľom (resp. správcom, keďže firma išla do konkurzu). Gynekológ sa riadil len mojou poslednou menštruáciou, ktorá bola toho 28.10., od toho dátumu sa aj vypočítava termín pôrodu, bolo to len tak-tak, ale spadala som pod ochrannú lehotu. Keby som otehotnela o týždeň neskôr, tak by som nárok na materskú nemala. To len na margo toho, že si písala, že som nemohla otehotnieť po ukončení pracovného pomeru a spadať pod ochrannú lehotu.

evittam
29. aug 2018

@magdalenaza Tak SP neriešila,ale stava sa,ze ziada potvrdenie v takýchto prípadoch. Čo sa tyka OL-len som dobre napisala.😉 Dalsia vec ak bysi obnovila NP (nemocenske poistenie) a riesila situáciu tak by si nárok na MD mala ako moze mat aj zakladatelka diskusie a este aj maximalnu. To len k tomu zavádzaniu, pretože pises,ze ak neotehotnela pred koncom PP tak už nebude mat narok na MD ale len na RP.