icon

Ako postupovať pri žiadostiach o prídavky na deti?

bebusikbebi
16. nov 2025

Dobrý deň,
Mam priatela ktory pracuje vo svajciarsku Mame spolu 3mesacne babo , Ona ma Este 3 neplnolete dieting zijuci s matkami 6rocny chlapcek s 3rocnim dievcatkom ziju s matkou v PL. 9rocne dievcatko zije s matkou na Sk.
Pridavky uz ked sa naj mensie babatko narodila mne schvalit nechceli kedze otec pracuje v zahranici ma poziadat tam , mne tie pridavky uz schvalili lenze stat a agentura pre ktoru priatel pracuje ziada info AJ na ostatne deti vraj kezde ma pod rodnim cislom vedene 4deti kvoli daniam on musi dodat co si ziadaju a ze pridavky sa poriesia na ostatne deti , lenze matky deti nechceli spolupracovat a dodat nechceli Ani Len rodne listy deti naco ma otec pravo, odmietaju Ako kolvrk spolu pracovat , no priatel si bez ich spolu praci si viziadal info co svajciarska firma ziada odneho a tim padnom boli matke starsej dceri odobrate pridavky a vyhraza sa ze priatela za toto uda chcela by som vediet Ako ma priatel dalej pokracovat ci sa ma bat ze ostane v dlhoh alebo dalsie sudi aby riesil ? A ci matka dceri moze podat o zvisenie alimentov AJ led je tam na dobu neurcitu Kim si nesplati nedoplatol alimentov

tundra
16. nov 2025

@bebusikbebi nerozumiem o akych dlhoch pises.
Pridavky na deti vo Švajciarsku vyplaca prislusna Ausgleichkasse, cez zamestnavatela.Nevyplacaju sa automaticky,ale musi o pridavky poziadat a vydokladovat pozadovanymi dokladmi.
Pokial byvale manzelky alebo priatelky pracuju,maju narok len na rozdiel, tzv.diferenz,cize doplatok do vysky svajciarskych pridavkov.
Pridavky sa zapocitavaju do zdanitelneho prijmu.
Ked byvale nechcu spolupracovat,nebudu pridavky,pretoze bez uplnej ziadosti a bez dokladov, sa tym nebude nikto zaoberat.Vzhladom na situaciu,to vobec nebude jednoduche vybavit.
Ja som dokladoval kazdych 6 mesiacov potvrdenie od deti,ze navstevuju skolu.V pripade,ze doklad nedorucim,pridavky su automaticky pozastavene...