Ako postupovať pro predlžení rodičovskej dovolenky.

pekarovamonika
14. júl 2019

Ahojte maminky, potrebovala by som radu ohľadne predlženej RD. V septembri mi končí RD.Teraz v auguste by som chcela požiadať o predlženie RD z dôvodu nepriaznivého stavu dieťaťa. Do práce sa však tak či tak vrátiť nechcem z viacerých dôvodov. Viem, že zamestnávateľovi musím mimim. mesiac dopredu dať vedieť, že nastupujem do práce po RD. Poradte mi ako postupovať. Ak mi predlženie RD schvália, tak musím znova zamestnávateľa upovedomiť, že ostávam na ďalšej predlžnej RD? A v tom prípade platí aj ochranná lehota, že mi nemôže dať výpoveď počas predlženej RD? Alebo keď viem, že tak či tak sa do práce nechcem vrátiť, tak sa dohodnúť o rozviazaní prac. pomeru na dohodu? čo je pre mňa výhodnejšie? ďakujem Vám za rady😘

evittam
14. júl 2019

@pekarovamonika Ako pises-si povinná oznámiť pisomne aspon mesiac vopred,ze vtedy a vtedy ti konci RD a nastúpis. Ak ti schvália plateny predlzeny RP tak mas narok znovu ist na RD. A co je výhodnejšie? No to uz ty musis vediet ci si chces pracu udržať alebo nie. Ak nie tak dohoda o skončení PP tak,ze vycerpes 1-2dni dovolenky a zvysok preplatia=max.podpora za predpokladu,ze mas dovolenku a nemala si za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu iny zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. Pozor nemôžeš poberať RP aj podporu zároveň.

pekarovamonika
autor
14. júl 2019

@evittam dakujem ti za rady. Ak mi ho neschvália, tak si chcem vyčerpať dovolenku a potom sa dohodnúť na ukončení PP na dohodu. Ak ho schvália, tak potom musím nanovo informovať zamestnávateľa, že teda nenastupim ako som písala, ale že ostávam na predlženej RD? Nemôže ma potom vyhodiť?

evittam
14. júl 2019

@pekarovamonika Ak to bude plateny predlzeny RP zo zdravotných dôvodov tak nie nemoze. A ak chces dobru podporu tak urob ako pisem. Nie ze vycerpes celu dovolenku.

pekarovamonika
autor
14. júl 2019

@evittam ale čo robiť, keď viem, že môj zamestnávateľ mi nechce preplatiť dovolenku. Bude ma tlačiť do toho, aby som si ju celu vyčerpala a potom ukončila PP na dohodu.☹️

evittam
14. júl 2019

@pekarovamonika No ak sa nedohodnete tak nic. Btw.jemu to môže byt jedno. Financne je to pre neho to iste. Je jedno ci ti dovolenku preplatí alebo ju vycerpes. Alebo teda kedy ti konci RD? Kolko mas dovolenky? Da sa to este aj kombináciou s PN.

pekarovamonika
autor
14. júl 2019

@evittam 22.9. 2019 musím nastúpiť do práce, teda ak mi neschvália predlženú RD zo zdrav.dôvodov dieťaťa. Netuším koľko mám dovolenky, lebo som mala reťazový pôrod. Takže som v podstate mimo z práce už skoro 6 rokov. V podstate všetko záleží, či budem vedieť k 22.9. či mi ho schválili alebo nie. Ak ešte nebudem viedieť výsledok, tak som sa chcela dohodnúť, že si v práci vyčerpám tú dovolenku a počas nej hádam už príde rozhodnutie či predlžili RD alebo nie. Ak nie, tak by som dala výpoveď dohodou, ak by schválili tak by som z dovolenky nastupila zasa na RD.

deti95060810
14. júl 2019

oznámiť zamestávateľovi by si mala dopredu či žiadaš o predĺženie Rd, alebo ideš naspäť do práce.... bola som presne v tejto pozícii. Poviem ti len jedno, že už ani nestihneš vybaviť predl. RD.
Najskôr musíš vypísať žiadosť a dať ju na doplnenie pediatrovi....Ten to tiež nespraví v ten deň, ale musíš počítať min. týždeň - vypisovania je tam pre lekára dosť. Potom zanesieš na úrad, kde majú 30 nato, aby ti poslali odpoveď....odpoveď musíš poslať zamestnávateľovi spolu s tvojou žiadosťou.... Tak kedy to chceš prosím ťa stihnúť?
Ak zamestnávateĺovi nenapíšeš včas - môže s tebou rozviazať okamžite prac. pomer. ak začneš vybavovať hneď zajtra, možno to stihneš...Možno. 😉

pekarovamonika
autor
14. júl 2019

@deti95060810 zamestnávateľovi pošlem začiatkom augusta oznámenie, že nastupujem do práce 22. 9.2019. Takže splnenú povinnosť budem mať. Vtedy ešte nebudem vedieť, či mi predlženie schvália alebo nie. Ale voči zamestnávateľovi si povinnosť splním.

evittam
14. júl 2019

@pekarovamonika Výpoveď dohodou neexistuje.

evittam
14. júl 2019

@pekarovamonika Ak chces max.podporu tak este možnosť že sa dohodnes ze budes cerpat dovolenku, 26.9.sa dat PN ak mas moznost a ukončit PP dohodou najlepsie k 30.9.

pekarovamonika
autor
14. júl 2019

@evittam áno, prepáč, zle som to napísala. Na dohodu by som ukončila.

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

Ahojte dievčatá, obnovujem diskusiu a vopred ďakujem za Vaše rady.❤️ Moja situácia je aktuálne taká, že som rozviazala prac. pomer dohodou ku dňu ukončenia rodič. dovolenky, resp. 22. 9. by som mala byť už prvý deň v práci, ale budem si čepať 2 dni dovolenky, zvyšok mi preplatia a dňa 24.9 mi konči pracovný pomer. Podala som si žiadosť o predlženie RD zo zdravotných dôvodov. Ak mi žiadosť neschvália, tak 25.9. sa pôjdem zaevidovať na úrad práce a budem poberať podporu. Táto verzia mi je jasná, ale čo v prípade, keď mi žiadosť schvália. Aký je postup? Mám ísť na úrad práce sa zaevidovať alebo nie? Moja predstava je taká, že by som zostala teda na predlženej RD a po jej skončení by som poberala dávku v nezamestnanosti - nárok na ňu mám.

evittam
23. júl 2019

@pekarovamonika Bud podpora alebo RP. Co sa ti viac oplatí

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam chcela by som poberať ten predlžený RP a potom keď ho skončím, tak podporu. Ale neprepadne mi nárok na podporu, kým budem poberať RP ?

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam musím sa ísť zaevidovať na úrad práce, aj keď mi schvália ten predlžený RP?

evittam
23. júl 2019

@pekarovamonika Nemôžeš poberať oboje naraz. Na podporu mas nárok do dvoch rokov od skončenia PP. Nie nemusis sa evidovat ako nezamestnana pokial budes ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam čo to znamená osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov prosím ťa?

evittam
23. júl 2019

@pekarovamonika No osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Tak sa nahlásis na ZP.

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam viem,že nemôžem poberať ich naraz. Práve preto by som ostala s dcérkou doma, kým bude mať predlžený RP a potom ak si nenájdem prácu tak by som si čerpala tú podporu. Len som nevedela či sa mi tá podpora neprepadne po nejakom čase. TAkže do dvoch rokov si ju môžem vyčerpať.

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam a do ZP nemám íst teda s rozhodnutím o predlžení RP?

evittam
23. júl 2019

@pekarovamonika Ty aj citas co pisem?

pekarovamonika
autor
23. júl 2019

@evittam jasné že čítam, a ďakujem ti za rady. Len som už celá popletená z tých pojmov. 😒

pekarovamonika
autor
24. júl 2019

@evittam prepáč, ale ešte mám otázku. ked by som sa nahlásila v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak dcérku môžem dať do škôlky len na max. 4 hodiny? Alebo to už neplatí?

evittam
25. júl 2019

@pekarovamonika Presne tak. V prípade neplateneho predlzeneho RP.

pekarovamonika
autor
25. júl 2019

@evittam ale ja žiadam o platený predlžený rodič. príspevok zo zdravotných dôvodov dieťaťa, vtedy môže byť aj celodenne v škôlke? Alebo aj tam je to časovo obmedzené?

evittam
25. júl 2019

@pekarovamonika Ak v rozhodnutí od UPSVaR nebudu žiadne obmedzenia tak moze na cely den. Nic sa nezmenilo.

pekarovamonika
autor
25. júl 2019

@evittam aha, ok. ďakujem za info.

pekarovamonika
autor
26. júl 2019

@evittam a prosím ťa okrem ZP, kde ešte všade po úradoch musím ísť? na sociálnu poisťovňu kvôli dôchodkovému alebo aj ešte niečo iné?
Ak sa teda nahlásim ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov v ZP, tak bude za mňa platiť štát ZP počas predl. RP a tým pádom sa nemusím ísť hlásiť na UP. UP by počas evidencie za mňa platil len ZP však? Podporu by som aj tak nepoberala, keďže by som poberala predl. RP. TAkže iné výhody z evidencie na UP by som nemala, okrem toho zdravot. poistenia. Jedine si musím dosledovať aby sa mi ten dvojročný nárok na podporu neprepadol.
A vieš mi povedať, či aj predlžený RP sa dá v prípade potreby prehodiť na pracujúceho otca?
ďakujem ti vopred.❤️

evittam
26. júl 2019

@pekarovamonika Riesis len ZP. A UP ti nic neplatí nema preco. Si poistencom štátu. RP je možné aby poberal otec.

pekarovamonika
autor
26. júl 2019

@evittam a v sociálnej poisťovni sa mám prihlásiť na dôchodkové poistenie?