icon

Ako postupovať voči Sociálnej poisťovni?

marges
20. júl 2011

Ahojte, neviete mi poradiť postup voči Soc poisťovni (tlačivo a lehotu) - ak je potrebné niečo nahlásiť/vyplniť/zaslať , keď nechcem prísť o príspevky do 2. piliera. ? MD, 34týždňová, mi skončila 14.6., prešvihla som niečo ? Po pôrode som čosi pre SP vypisovala...
Isto tu tá informácia už niekde je, ale diskusie čo som načítala začínali pred viac rokmi a medzičasom skĺzli k pôrodom a anízovým čajíčkom 🙂
Ďakujem

sisaha
20. júl 2011

@marges no neviem ci si to uz nepresvihla. to tlacivo, aby stat za teba prispieval do 2. piliera sa nahlasuje ked nastupujes na MD.. zajdi tam a over si to pre istotu.

krajinka
20. júl 2011

@marges to tlacivo sa malo vypisat do 45 dni po porode

lilianka851
20. júl 2011

TO TLACIVO SA MA VYPLNIT DO 15 DNI OD PORODU

gapa
20. júl 2011

porodila si predpokladám v r.2010, ked má malý už 8mesiacov.
Vtedy platilo (myslím do 31.12.2010), že si musela doručiť do SP do 30dní od právoplatonosti rozhodnutia o priznaní materského vyplnené tlačivo oznámenie o účasti na dôch.sporení, podpísanú časť A. 4asť B sa potom dávala ako príloha k prihláške, ktorá sa mala podať najneskôr prvý den nástupu na RD.

Je podsttné či si odovzdala na SP len toto tlačivo o účasti na dôch.sporení, alebo prihlášku na dôch.poistenie štátom. LeBo ak len to prvé a v zamestnaní čerpeš od 15.6. rodičovskú dovolenku (tj. mzdárka ti nástupom na RD nahlásila prerušenie poistenia=ukončenie), tak od 15.6 nie si dôch.poistená ani ako zamestnanec a ani ako poistenec štátu - osoba riadne sa starajúca od dieťa do 6rokov. Prihlášku bolo treba vybaviť najneskôr 15.6., aby si mala súvislé dôch.poistenie bez prerušenia.

zober kopiu rodného listu dieťaťa a zájdi čo najskôr na soc.poistnovu podla bydliska.Tam vypíšeš prihlášku na tlačivo registr. list fyzic.osoby + prehlásenie o riadnej starostlivosti, k čomu priložíš kopiu rodn.listu. Urob si pre seba kopiu RLFO alebo ho vypln 2x, aby ti na tvoju kopiu alebo rovnopis potvrdili prevzatie prihlášky soc.poistovnou. Toto založ k zápočtovým listom do dôchodku. Prihlásia ťa ale najskôr dnom podania prihlášky, tj. nedá sa spätne od 15.6., preto treba zájsť tam čo najskôr. Teraz sa už tá časť B podla info od mamičiek nedáva, je to automatické, ak si v II.poliery, že ti tam začnú odvádzať. NO radšej sa spýaj pri podaní prihlášky.

predpokladám odvody do II.poliera budeš mať do ukončenia MD a potom odo dna podania prihlášky.

ak si ale podavala prihlášku hned po pôrode ( aj ked to platí pre mamičky zjednodušene povedané nezamestnané od 1.1.2009 a tie tak robia do 45dní od pôrodu, aby boli od pôrodu dôch.poistené státom a do konca roku 2008 platilo tu spomeutých len 15dní od pôrodu ale pre všetky mamičky aj zamestnané), je to možné, lebo predpokladám niekde brali aj takto prihlášky, nedá sa vylúčiť. No treba to istotne overiť.

marges
autor
22. júl 2011

@gapa tak dík... škoda že si poriadne nespomíname čo sme to po pôrode vlastne vybavili..obháňal to manžel - niečo išlo do pobočky v sídle zamestnávatela a čosi aj v mieste bydliska, ale čo to bolo, už nevieme :( len ho ubezpečili že je všetko o.k., aj s druhým pilierom... ale či treba znova prísť pri prechode z MD na RD, to už si nespomíname

gapa
23. júl 2011

@marges
na tvojom mieste si tam radšej zájdem a overím si, či ti to dôch.poistenie trvá, lebo asi som písala, vybaviť sa spätne nedá.