Ako požiadať o tehotenský príspevok?
Ahojte, su tu uz diskusie na tuto temu avsak neviem najst presne to co hladam. Mam 2 otazky.
1, som momentalne na rodicovskej (syn bude mat dva roky). mam narok na novy tehotensky prispevok?
2, ak ano, ako mam o neho poziadat? je nejaka ziadost na nete, ktoru treba vyplnit a poslat?
zial neviem sa dovolat uz dlhsie do socialnej poistovne, inak by som to riesila tym, ze sa priamo tam opytam, neviem ci komunikuju mailom alebo nie resp koho tam kontaktovat.
Dakujem za vase rady.
@dadus_ka tehotenska davka sa ziada od 1.4.2021 a poskytuje sa spatne, cize mame cas poziadat pocas celeho aprila a od maja bude poskytnuta, nebudem sa teraz mojho gynekologa ani pytat, je mi jasne, ze este nemaju ziadne informacie a zeny ho s tym otravuju asi od decembra 🙂 podla bab v nasej skupine uz niektori gynekologovia tlaciva maju, takze asi to distribuuju postupne alebo tam je nejaka logika
@petamich a môžem sa opýtať - táto dávka sa určite nebude spätne vyplácať? Myslím tehotným poisteným, ale vo vyššom štádiu tehotenstva.. Ja som momentálne 35tt, takže nárok budem mat od tohto týždňa do konca tehotenstva? Tie spätné týždne pred 1.4.2021 poisťovňa vyplácať asi nebude...?? Ďakujem
Aspoň tak som sa o tom dočítala, že spätne nárok nebude... Len či náhodou sa medzičasom niečo nezmenilo, keďže novšie články k tejto téme sa ťažko vyhľadávajú a teda články, ktoré píšu o tom, že spätné vyplácanie nebude, sú staršie články, niektoré ešte z min.roka (momentálna situácia je, že čo dnes platí, zajtra už pravda nie je 😁) . Preto sa pýtam, či náhodou neviete k tomu viac
@zuzulka0171 určite nie. Pokiaľ raz zákon platí od 1.4.2021 nie je prečo vyplácať spätne čo pred týmto dátumom neexistovalo. Tu sa určite nič meniť nebude - nemá to logiku.
@zuzulka0171 nie nebude, my uz dlhsie tehotne mame proste narok az od 1.4. do porodu, je to takto schvalene a pochybujem, ze niekto pojde robit novelu, na stranke Socialnej poistovne je uvedeny detail a tym sa teraz budu riadit pri vyplate 🙂
@petamich v podstate som to vedela, len som si to chcela potvrdiť. Ono minulý rok sa vo veľkom rozprávalo o zavedení tejto dávky od 1.1.2021, ale vzhľadom k tomu, že nastávajú aj iné zmeny od 4/21 v SP, tak to uzakonili od spoločného dátumu, aby nemuseli na dvakrát meniť systém... Aspoň nejaké také vysvetlenie som k tomu čítala... Tak musím byť spokojná aj za 1mesačnú dávku - lepšie ako nič 😁
@zuzulka0171 ano od 1.1.2021 by sa to aj mne bolo viac pacilo 🙂 ale tak niekde to zacat muselo, tie po nas sa budu tesit
@petamich ja viem ze od 1.4. lenze to je uz zajtra a dr vobec nemaju info a ani tlaciva, nikto s nimi nekomunikuje. Ak mozeme ziadat od 1.4. tak by tlaciva uz mali byt dostupné, od 1.1. na to mali casu dosť a nie ze behom aprila aby sme si museli furt kontrolovat ci uz tlaciva su alebo nie.
@dadus_ka mne osobne je to jedno 🙂 ked pojdem v aprili na poradnu, to uz snad to tlacivo mat lekar bude a ked nebude aj tak s tym nic nenarobim a ani ja ani lekar s tym nic nespravime :D a to ze to takto v statnej sprave funguje, na to som uz akosi zvyknuta, takze ma neprekvapuje, ze s touto novou davkou je to podobne
A neviete prosím, či to platí aj pre tretie tehotenstvo, ked som v jednom kuse buď na Md alebo RD? Mam TPP na dobu neurčitú. Takže počítam, že aj materskú dostanem.
Ak pojdem ku gyn.22.4.cize az po tomto datume zanesiem ziadost o TD tak mi ju vyplatia za april?ja len ci to nebude neskoro takto na konci mesiaca prist zo ziadostou.Dakujem
@mmama vyplaca sa spatne a ako vsetky davky maju cas na vyjadrenie do xy dni, cize ak nestihnu spracovat pride v juni za dva mesiace (najpesimistickejsi scenar), asi s tym aj treba pocitat, kedze za april asi poziada narazovo vela zien, vsetky, ktore uz su tehotne + tie co prave splnili narok 🤷♀️
@petamich prosim ako pri dnp je to inak prosim?
Ja mam momentalne dnp a som PN .... vznikol mi narok aj na nemocenske tak dnp neplatim.... narok na tehotensku davku by mi mal vzniknut ci ?
@andula1988 ak ti vznikol narok na nemocenske tak si pred PN uz mala tych 270 dni a v tom pripade by malo platit toto:
PN po získaní 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, vznikne nárok na nemocenské a doba poberania nemocenského z dobrovoľného nemocenského poistenia sa zahrnie do doby 270 dní poistenia potrebných na vznik nároku na materské (a tym padom aj tehotenske by tak malo byt)
ale pri tom tehotenskom, ked asi ani oni nevedia, kde je sever, ja by som skusila poziadat a pockal na vyrozumenie 🤷♀️🤞🏻
@petamich ja som normalne pracovala skoro 5 rokov subezne, potom bola na urade a ked som zostala tehotna tak som si dala dnp a cca o 3 tyzdne zostala na PN az do nastpu na matersku budem .....
podla vsetkeho by som mala mat narok na tehotenske a materske vyratane z dnp ..... riesila som to podla p.Mihala
Ale je pravda ze ani oni nevedia kde je sever
@andula1988 aj ja si myslim, ze by si mala mat narok 🙂 ale este nas asi par pripadov prekvapi, tetusky to budu zrejme posudzovat podobne ako matersku, kedze podmienky su viac menej rovnake
@petamich ano ano tiez si myslim ale tak splnam aj tych 270 za posledne 2 roky aj aktivne poistenie tak by to malo byt v poriadku podla vsetkeho .....
Spätne sa vyplácať nebude, to znamená, začne sa vyplácať od 1.4. A nezáleží v ktorom týždni si, samozrejme musíš byť po 13.tt
Baby, som znova tehotna a som na RD. Moja otázka je, už som v podstate na urade práce keďže mi bola ukončená pracovná zmluva, minulý rok, matersku som riadne poberal. Vznikne mi nárok na tehotenské? Ďakujem
@majka1994410 nie nevznikne, ak zmluva nebola ukocena uz pocas tohto tehotenstva = ochranna lehota, tak ti narok nevznikne, podmienka je okrem 270 dni NP ak aktivne nemocenske poistenie a to ty teraz nemas
@petamich ďakujem za info 😊

Ahojte, máte už nejaké nove info o príspevku? Gynek. ambulancie vobec nemaju tlaciva a ani s nimi zatial nikto zo socky nekomunikuje....