Ako požiadať o tehotenský príspevok?
Ahojte, su tu uz diskusie na tuto temu avsak neviem najst presne to co hladam. Mam 2 otazky.
1, som momentalne na rodicovskej (syn bude mat dva roky). mam narok na novy tehotensky prispevok?
2, ak ano, ako mam o neho poziadat? je nejaka ziadost na nete, ktoru treba vyplnit a poslat?
zial neviem sa dovolat uz dlhsie do socialnej poistovne, inak by som to riesila tym, ze sa priamo tam opytam, neviem ci komunikuju mailom alebo nie resp koho tam kontaktovat.
Dakujem za vase rady.
@petamich nevadí, tak to budeme ťahať s rodičakom asi dlhšie no ako sme čakali 🤣
Si zlata, este raz ďakujem 😊
Ahojte, už niektorej schválili ten tehotenský príspevok?
@handmadebracelet nemali sancu od 1.4. sa to da podat a na rozhodnutie maju 60 dni, takze skor ako o 30 dni necakam stanovisko 🙂 aj PNku v minulosti som mala skor na ucte ako mi prislo stanovisko, ze mam na nu narok :D
A je tu niekto kto už v apríli aj porodil? Kto vám vystavil Potvrdenie o ukončení tehotenstva?
Gynekológ mi nechce vystaviť žiadosť o tehotenské, keďže som už porodila. Nestihla som si ísť pre žiadosť ešte pred pôrodom. Je to správne?
Porodila som 21.4.2021 a volala som mu 23.4.2021 že či sa môže manžel zastaviť pre žiadosť.
@ali0308 nie je to správne, je to nemocenská dávka a dávky sa vyplácajú za kalendárne dni, čiže nárok vznikol a alikvotne by mal byť príspevok vypočítaný za príslušné dni v apríli. Potvrdenie má vystaviť gynekológ a takisto mi sestrička vravela, že keď porodím, tak mi zas vystaví tlačivo k ukončeniu tehotenstva.
@zuzulka0171 Ani mne sa to nezdá. To všetky aprílové tehotné sme mali nabehnúť 1.4. ku gynekológom pre žiadosť? Nerozumiem prečo by sa to spätne nedalo vybaviť. Sestrička sa ohradila, že dátumy nebudú sedieť. Ale veď na žiadosti sa dáva termín pôrodu (25.4.2021) a vystavenia mohol byť ten 23.4.2021 keď som im telefonovala. A druhý papier je potvrdenie o pôrode a tam už by bol uvedený dátum pôrodu 21.4.2021. Je to vypísané ručne, alebo to ide cez nejaký počítačový program? Chcem len to, čo mi štát ponúka. Veď to nedáva doktor zo svojho.
Písala som aj na sociálku, tak uvidím čo mi odpíšu.
@ali0308 takže tu žiadosť o ukončení mal obvodný gynekológ áno? Nie v nemocnici.
@ali0308 stačí poslať od doktora tlačivo na sociálku, elektronicky to nie je potrebné podávať.. Keď ide o postup lekára, kľudne mohol dat dátum vystavenia žiadosti aj 10.4.2021, keď sa sestričke nevidí, že by dátumy nesedeli, veď nikto by nezisťoval, či to ozaj vystavil 10.alebo 23. 🤦♀️ sociálka to aj tak bude vyplácať spätne, má stanovenú lehotu, do ktorej to má poistenkyni odobriť a vyplatiť, ja si myslím, že aprilova dávka skôr ako v júni vyplatená nebude 😁
A teda dopĺňam, že tlačivo sestrička vypísala ručne, poslala som poštou na pobočku SP doporučene a teraz už len čakám, tak isto im potom pošlem potvrdenie o ukončení tehotenstva.
@zuzulka0171 aj ked je to nova davka , nevidim dovod aby aprilova prisla v juni 😂
@anastazia93 mne môj gynekológ povedal, že mi to vypíše, keď porodim. No nakoniec mi to v pôrodnici vydali s prepúšťacou správou. Takže buď, alebo 🤷♀️...
@zuzulka0171 no to je asi okej pre zeny co boli uz vo vyssom stadiu tehotenstva ale taka, ktora ma od dnes narok, lebo je v 13tt predsa nebude cakat 27 tyzdnov kym jej to nejaky dobrak uraci vyplnit a potom to dostane za 5 mesiacov spatne ved to je hlupost a inak skontroluj si co ti dali v porodnici - kedze ta dava tlacivo B (na ukoncenie naroku) a tlacivo A dava gynekolog (na vznik naroku z pohladu tehotenstva)
Ahojte, chcem sa len spýtať prišlo vám už niekomu rozhodnutie aj z online podania? Či iba na tie podania ktoré ste posielali poštou? Ďakujem
@viktoria86 nie mne ešte neprišlo.
@viktoria86 u nas v julovkach prislo babam aj aj - teda aj takym co online aj takym co pisomne - ale nie je v tom nejaky "vzorec" aspon sme neidentifikovali, ja som podavala online a tiez mi este neprislo ale tak BA 🤷♀️
@petamich aha, super, ďakujem krásne za info, nebola som si istá či nie sú opletačky ohľadom online podaní.
Ahojte. Ja som. Porodila 28.4. A nedostala som ziadne tlacivo o ukonceni tehotenstva. Ale zda sa ze peniaze mi uz prisli (spolu s materskou a sudim len podla toho ze davka bola zodpovedajuco vyssia). Myslite ze je mozne ze to automaticky poslala porodnica? Mam to este nejak riesit?
@mo_12345 mne sa zdá že to tiež nejako poriesila pôrodnica. Lebo mi prišli peniaze s materskou, a len za tých 19 dní čo som bola tehotná. Poslala som potom tlacivo pre istotu, ale ono nemocnica automaticky nieco hlási socialke tak asi je to, prekvapivo, nejako prepojené.
@petamich ja som písala o tlačive k ukončeniu tehotenstva, že mi ho vydali v pôrodnici, lebo predošlá debata bola o tlačive k ukončeniu (najskôr mi môj doktor povedal, že keď porodim, že mi to vydá on, len mám zavolať, no nakoniec mi to dali v pôrodnici spolu s prepúšťacou správou). Tlačivo žiadosti o tehotenský príspevok mi vydal gynekológ hneď začiatkom apríla, keď som mala poradňu

@majka1994410 no asi nie uplne potesujuce :( ale za malo!