Ako preukázať starostlivosť o dieťa bez rodičovského príspevku?
Ahojte. Zo zákona to chápem tak, že sa musím starať o dieťa do 3 rokov (resp. 6 v prípade zlého zdravotného stavu), ale nikde sa nepíše, že by som musela na to dieťa aj poberať rodičovský príspevok.
Ale účtovníčka v manželovej práci vyžaduje doklad z úradu práce, že ktoré mesiace som poberala rodičák - že len za tie je vraj nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (mňa).
Čiže ak nepoberám rodičák - ako preukážem, že som sa celý minulý rok starala o naše dieťa (1,5r)?
"Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za
a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované maloleté dieťa podľa osobitného predpisu".
Osobitný predpis: "Dieťaťom podľa odseku 1 písm. a) je dieťa
a) do troch rokov veku,
b) do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav"
@tiika ano, ale dokladovat som musela... neviem , asi sa to uctovnikom preverovat jednoducho nechce a tvrdia, ze bez podkladov neuplatnia... taka je prax?
@tiika mňa hlavne mrzí, že kto si nezisťuje, nevie, kde zistiť, tak ho takto odbije. Isto to nemyslí zle, je veľmi milá. Ale je možné, že takto pripravila kopu rodín o stovky €. Aj preto som jej chcela dokázať, že sa mýli. Lebo ja by som jej mohla teda dať potvrdenie zo zdravotnej poisťovne, že som poistenec štátu - ale čo tí, čo nemajú aké potvrdenie dať, ale nárok na nčzd majú...
Ďakujem ti za tvoj čas
@krasneleto ona nič navyše preverovať nemusí, stačia jej potrebné doklady.

@krasneleto Ok, v poriadku. Téma bolo iná, resp.bavili sme sa o niečom inom, nie o tom, či ti niečo vrátili.