icon

Ako riešiť materskú, ak dieťa nejde do škôlky?

martinab54
12. aug 2024

Dobrý deň prajem 😊 chcela by som sa opýtať mamičiek ako to riešili z materskou keď vam končila moja dcéra bude mat 3 roky vo febuary 2025 , no do škôlky ešte nemôže ísť pravdepodobne by ju nezobrali ešte lebo má plienky a nerozpráva ešte 😞 , dúfam že do tej doby to bude Ok , len sa chcem informovať ako ste to riesily materska vam skončila hneď po 3 rokoch alebo pokračovala keď dieta nešlo do škôlky ? Ďakujem pekne

Strana
z2
veronikaszabova
13. aug 2024

@martinab54 nekonci ti materska, ale rodicovsky prispevok - su to dve rozdielne veci. Posledny RP dostanes v marci 2025.

martinab54
autor
13. aug 2024

@veronikaszabova Aha ďakujem ❤️ A ako mám ďalej pokračovať keď dcéra ešte nemôže ísť do škôlky ? Rieši sa to nejako ?

mogaa
13. aug 2024

@martinab54 nie nerieši...takže môžeš ostať doma ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov...ale na predĺžený RP má nárok len žena ktorej dieťa nevzali do spádovej škôlky a do septembra dosiahlo 3 roky , čo tvoje dieťa nemá....takže buď ostaneš doma alebo práca a dieťa súkromná škôlka

januska12323
13. aug 2024

Keď si chcela aby šla do škôlky mala si ju prihlásiť. Rodičak ti skončí môžeš ostať na neplatenom alebo pôjdeš do práce a dcéru zatiaľ niekam upraceš a v máji ju zapíšeš do škôlky od septembra tam bude chodiť.

basska_b
13. aug 2024

Chyba informacia, ci sa ty musis vratit do prace. Mam kopec kamosiek, ktore proste ostali doma, ci uz na urade prace, alebo dobrovolne nezamestnane. Ak sa staras o dieta do 6 rokov, da sa poziadat o to, aby povinne poistenie za teba platil stat. Pockas do septembra a das do skolky. Alebo sa kludne chod popytat do skolok, ci je volne. Kamoska sa v januari stahovala do Bratislavy a zohnala miesto v skolke, stacilo sa spytat. Uz si asi nebudes moct az tak vyberat, ale nevadi. A to, ze nerozprava, nevadi, ta plienka vadi viac

eva233
13. aug 2024

Nerozpráva absolútne ani zvuky? Nereaguje na pokyny? Čo znamená že nerozpráva ako na tom pracujete? Chodíte k logopedovi?
Ako s plienkami? Vidíš posun, že v najbližšom období by si začala s odplienkovanim aspoň na deň? Rozmýšľala si využiť teraz letné teplé dni na odplienkovanie?
K veci posledný príspevok dostaneš v marci 2025. Následne ak neoziadas o platenú predĺženu rodicovsku dovolenku zo zdravotných dôvodov a nebude ti uznaná tak od dňa narodenín dcéry musíš ísť do práce alebo na upsvar sa hlásiť ako nezamestnaná. Ak si nezamestnaná môžeš sa nahlásiť na upsvar ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r a síce bez príjmu ale štát za teba platí zdravotné poistenie.
Pripadne ak si zamestnaná môžeš dat výpoveď a pol roka poberať podporu, teda ak se ti to oplatí.
Dcéru môžeš dat takisto do súkromnej škôlky.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
13. aug 2024

@eva233 vela ludi caka na zazrak

vierkainka
13. aug 2024

Ja sa tu trochu zamiesam...s dovolenim sa opytam aj ja ak by mi niekto vedel odpovedať...ak sa po skončení rodicaku poziada o vypoved dohodou zo zamestnania bude mať takáto osoba narok na podporu ?

bublinka1426
13. aug 2024

@vierkainka ved ked ma za posledne 4 roky aspon 730dni odmakanych a uhradene vsetky odvidy, tak ano. 🙂

kris_tin257
13. aug 2024

@martinab54 môj syn chodil do škôlky od 2 rokoch, mal plienky a rozprávať začal až v troch rokoch čiže to problém nie je, súkromné škôlky a týmto nerobia problémy... Keď je dcéra februárová tak súkromná škôlka na polroka a od septembra štátna

eva233
13. aug 2024

@vierkainka výpoveď dohodou neexistuje ak chces poradiť ohľadom podpory po rodicaku pokojne napíš správu 😉 nie nemám z toho niečo, ani neponúka nijaké poistky a podobne 😆😃

zalka
13. aug 2024

@martinab54 kamoška mala takú nerozprávajúcu... Aj do škôlky chodila a ticho bola par zvukov... Do cca 4 rokov. Minule som kamošku a malú stretla a ustocka sa jej nezastavili. Ako ta rapotala, sa jej pekne rozviazal jazýček a pritom ešte pred rokom ani tuk.

zalka
13. aug 2024

@bublinka1426 opravím ťa... Stačí byť poistená TJ. Ak počas rodičaku zamestnanie trvá nárok na podporu vzniká.

martinab54
autor
13. aug 2024

@bublinka1426 ja určite nečakam na zázrak 😄 ja som sa len chcela informovať nakoľko mám jedno dieta a neviem ako ďalej postupovať ďakujem 😉

martinab54
autor
13. aug 2024

@eva233 tak má svoje pár slov ktoré rozpráva a na plienky je to znou taške ona sa boji veľmi nocniku neviem čo mám robiť znou :( výpoveď nechcem dat prácu mám rada a nechcem si zase hľadať nové zamestnanie , len dcéra je veľmi naviazaná momentalne namna keďže sme sa rozviedli z manželom

martinab54
autor
13. aug 2024

@zalka ďakujem dievčatá ale ja podporu nechcem poberať a chodiť sa ešte hlásiť ja mám prácu len som chcela vedieť ako pokračovať po skončený materskej

zuzanockamt
13. aug 2024

@martinab54 A ako to chceš teda vyriešiť s prácou?

eva233
13. aug 2024

@martinab54 v tom prípade by som spravila nasledovne do marca máš ešte 3/4roka...su rôzne priroavkt krúžky, čo najviac chodiť medzi deti aby sa osmelila a možno aj rozrozpravala ale keď aj nebude veľa rozprávať v škôlke to dobehne.. Co sa týka plienky ak nechce nočník kúp rovno redukciu na záchod a netreba z toho robiť žiadne divadlo. Ísť von na dvor/ ihrisko bez plienky a keď vidíš ze ide cikat povieš ideme cikať chytíš a dáš cikať. Takisto aj doma. Jednoducho to brat ako normálnu činnosť žiadne divadlo okolo toho ani na silu proste pozri takto cika mama jej môžeš ukázať môže ísť spolu s tebou na záchod a podobne...ale zase za 3/4 roka, rok sa dá veľa zmeniť.
Potom súkromná škôlka alebo ostať doma na neplatenej rodičovskej dovolenke a do septembra si platiť zdravotné poistenie, pripadne čerpať dovolenku, byt PN, OCR... A následne sa vrátiť do práce. Netreba sa vzdávať držím palce 💪😉

januska12323
13. aug 2024

@martinab54 mala si ju prihlásiť do škôlky alebo jaslí inak sa do práce nedostaneš. Môžu ju zobrať aj počas roka ale s tým veľmi nerátaj.

martinab54
autor
13. aug 2024

@eva233 ďakujem pekne skúsim to 😊

zalka
13. aug 2024

@eva233 opravím ťa, ak by ostala zadávateľka na neplatenej rodičovskej tak odvody do ZP platiť nemusí, ak sa nahlási do ZP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov, tak bude aj naďalej poistencom štátu. Detto aj v SP.

eva233
13. aug 2024

@zalka ale to vtedy ak by bola nezamestnaná a na upsvare aspoň pokiaľ viem, keďže by bola stále zamestnaná a dobrovoľne na neplatenej RD tak viem tak ze ZP si musí platit sama 🤷

zalka
13. aug 2024

@eva233 vôbec... To by musela čerpať neplatené voľno co by v jej prípade bola hlúposť ak môže byť na neplatenej rodičovskej.
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

K) fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov, ak za inú osobu nie je platiteľom štát podľa písmena C) alebo písmena O) prvého bodu na totožné dieťa a za inú osobu nie je platiteľom štát z dôvodu celodennej a riadnej starostlivosti o to isté dieťa,

eva233
13. aug 2024

@zalka tak ďakujem za opravu a info 👍

lilinka88
13. aug 2024

@zalka lenže na neplatenej RD nemôže ostať, keď je zamestnaná, či? Zamestnávateľ jej musí urobiť prerušenie a to je asi neplatené voľno.

zalka
13. aug 2024

@lilinka88 áno ako píšeš a príde do ZP a nahlási starostlivosť o dieťa do 6 rokov a nič neplatí. Aj v SP nahlási starostlivosť a je za ňu odvádzane dôchodkové poistenie, lebo iné nemá.

lilinka88
13. aug 2024

@zalka áno, toto viem. Len ma zmiatlo, keď si vyššie písala,že neplatené voľno by bolo hlúposť. Tak že či je nejaké iné prerušenie, ktoré jej môže zamestnávateľ dať

zalka
13. aug 2024

@lilinka88 no áno, to je jedna časť a treba dokončiť krok na neplatený rodičák .. ak by som nenapísala ako som napísala, tak by sa človek uspokojil .. šak mám neplatené volno ale nedoriešil by si poistenie ..

lilinka88
13. aug 2024

@zalka jasné, už rozumiem

Strana
z2