Ako riešiť prechod z materskej na rodičovskú dovolenku?
9. apr 2025
Ahojte,
ako sa riesi tento prechod? Z prace mi volali a povedali ze potom nemam zabudnut nahlasit zmenu, ak mi daju termin na urade. Podla mojich vypoctov, by mal byt termin nastupu na RD 10.5. Zamestanavatelovi vraj treba nahlasit aspon mesiac vopred. To mam uz teraz poziadat o rodicovsky? Alebo ako sa to robi aby som dostala datum a nahlasila ho do prace?
Dakujem
autor
•
9. apr 2025@katusik456 dakujem ti velmi pekne 🙂 našla som
Rado sa stalo 😊

Z prace potrebujú vedieť či sa vraciaš ma svoje miesto - nie , oznamujes im že pokračujes od toho dňa na rd termín si vieš pozrieť v lehotniku. Oznamujes to mesiac vopred čiže ano treba im dať vedieť už teraz. Žiadosť o rodičovský príspevok - dokument nájdeš na stránke UPSVAR. Zanes alebo pošli ho ale až po skončení md inak ti ho zamietnu lebo máš ešte nárok na md a nemôžeš poberať 2 naraz, čiže po 10.5 vieš im to odniesť aj s rl dieťaťa pre istotu.
Lehotnik si pozrieš na sociálnej poisťovni a tam si vyhľadás predpokladaný dátum pôrodu aký bol všade na papieroch - nie dátum pôrodu dieťaťa, a skontroluješ či to sedí s dátumom kedy si nastúpila na MD, nájdeš tam pekne kedy ti konci md.