Ako riešiť tandemovú materskú pri druhom tehotenstve?
Ahojte. Dietatko ma 2 roky a ja som opat tehotna. Povodne chcel ist na matersku aj ocino ale akosi teraz neviem ci sa to da, ked ja som opat tehotna. Ja som sa chcela vratit do prace, ked bude mat dcerka 2,5 roka a tato by cerpal na nu matersku. Vobec netusim ako sa to vsetko pocita a ako sa to da alebo neda skombinovat, aby to bolo pre nas co najlepsie. Cela situacia nas dost prekvapila, ale teda dietatko prijmeme s laskou. Ide o to, ze som mala aj rizikove a musela som robit z domu. Som len na zaciatku tehotenstva. Z coho sa bude pocitat materska? Tehotenska davka? Vie nejako aj otec ostat doma a pomoct so starsim dietatkom, ak by som to nezvladala? On zrejme nemoze byt na materskej ak ja poberam aktualne rodicak na dcerku.Alebo je vhodnejsie sa vratit potom ako poslem zamestnavatelovi oznamenie, ze som tehotna, do prace, ocko na matersku, a ja ked to nebudem zvladat tak PN? Cele si to musime premysliet a najst nieco najoptimalnejsie,tak sa pytam ako ste to riesili vy a ake mate skusenosti a ako je to asi najlepsie poriesit.
@sasesoe ja mam aj plno dovolenky. Je aj taka moznost ze vratit sa cerpat teda dovolenku a mat potom aj vyssiu matersku? Ci to je uz jedno? Aj tak sa bude MD pocitat z predch.roka, ze?
Dovolenka vie pokaziť MD ďalší rok. A dovolenku asi nemáš na čele obdobie co bude muž na MD
čo sa týka tvojej úvahy že budeš na PN, neviem či si uvedomuješ že v tom prípade musíš byť doma a dodržiavať liečebný režim, čo asi nebude optimálne pri malom dieťati.... Pri PN sa nerozlišuje či si tehotná alebo nie, tam chodia kontroly aj tehotným čo sú na PN....

Ahoj, nie je možné poberať MD aj RD súčasne. Ale je možné poberať MD na mladšie Ty a MD muž na staršie. Len neviem ako to stíhate, či ak on bude čakať za Tvojou ďalšou MD, či stihne potom celú alebo iba nejakú časť.
Ak by si išla na ďalšiu MD reťazové, to znamená, že by si mala MD, RD, MD a pracovný pomer stále trvá, tak výška MD bude podľa pravdepodobného príjmu, ktorý nahlási zamestnávateľ a platí, že nemôže byť nižšia ako bola tá predchádzajúca.
Ak budes mať pomedzi to čerpanie dovolenky, PN, OCR alebo pôjdeš naspäť do práce, tak už nebudeš mať reťazovú MD I keď nárok na MD vysoko pravdepodobné budeš mať.
Predpokladám, že na MD pôjdeš budúci rok, čiže výška by sa počítala z príjmu z tohto roku (pn, OCR sú vylúčené obdobie, to neovplyvní výšku priamo,len retazovost)
Je možný i scenár, že pôjdeš spať do práce a po jednom dni alebo i okamžite na PN, manžel na MD so staršou. Len si to odkomunikuj so zamestnávateľom, či Tab má reálne čakať alebo nie. Po správnosti by si mu mala mesiac vopred oznámiť nástup do práce - ukončenie RD taktisto prípadný návrat na RD (aj to je možné, že by manžel išiel hneď na MD a potom sa Ty ešte vrátiš na RD).
Odporúčam pozrieť stránky, FB a knihu od p.Mihala - Materska