icon

Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?

8. mar 2023

Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?

negymama
8. mar 2023

412 rod. prispevok, 60 eur pridavok na dieta, 140 eur dan. bonus ak druhy rodic zaraba aspon cca 1400 v hrubom. To je 612 eur v cistom, v podstate ako min. mzda. Okrem toho si moze muz, ak ste manzelia v roku kde poberas rod. prispevok uplatnit nezd. ciastku na manzelku, nieco cez 4000 eur rocne, co je dajme tomu cca 760 eur rocny preplatok na dani k dobru.
a to neratam kadejake prispevky pri narodeni.

lienka.7
8. mar 2023

@autorka nedostával almužnu 400€, ale plus 60€ pridavky a plus 140€ tvoj chlap danovy bonus. Cize od statu mas "almuznu" vyše 600€. Za to ze sedíš doma na riti. Ini ludia za to chodia do prace cely mesiac, keby si nahodou nevedela.
Pokial ti to nestačí, tak tu almužnu pouzi na zaatenie jasiel a ty môžeš ísť makať za tých svojich 1300-1500€. Nikto ti v tom nebrani👍

aurora33
8. mar 2023

Ty kokos že almužna 400€ rodicak. Nie si trochu nevďačná? Tak nesed doma na riti, to ti naozaj nik nekáže a ťahaj do prace. V zahraničí sa nik nepýta kde necháš dieťa. Chudera jedna

bolarazjedna
8. mar 2023

Nie je to 400 eur, ale 412, plus 60 eur prídavok na dieťa a 140 eur daňový bonus. To je už veľmi slušne na to, že človek nepracuje. Plus mame jeden byt v prenájme, aj z toho máme nejaký zisk každý mesiac. A manžel pracuje, mame aj nasetrene, ak by bolo veľmi zle, vrátim sa do práce na čiastočný úväzok. Zatiaľ ale plánujeme druhé dieťa.
Tak človek s tým ráta, že to budú roky, keď nemôže veľmi rozhadzovat, ja si myslím, ze dieťa ma teraz potrebuje viac, a som rada, že máme na SK umožnené ostať doma s nimi.

viestta
8. mar 2023

Riešiť to bolo treba včas. Mat úspory a zároveň mat po boku chlapa, ktorý chápe, že je jeho zodpovednosť postarať sa o dieťa a ženu, ktorá sa o neho stará a preto nemôže zarábať, nespoliehat sa, že žena, dieťa vyžijú z príspevku štátu na starostlivosť o dieťa.

kakakina
8. mar 2023

Uskromnis sa, ja som bola na dvoch rodicakoch, to bolo vtedy 180€, a zvládli sme to. Bola som rada že si mozem užiť chvíle s detmi.

autor
8. mar 2023

Zaplatím hypoteku, zdr. poistku a 100 odlozim na fondy a rodicak je v cudu. Ano, je to pre mna almuzna. Dik vsetkym na relevantne komenty a rady. Pomohli ste. Navyše som prave zistila ze mam narok aj na tehotensky prispevok, tak aspoň niečo pôjde bokom.

divokykonik
8. mar 2023

Normálne vyžijeme 🙂. Mám dosť našetrené, manžel vie zabezpečiť rodinu, čiže z tej almužny viem aj celkom ušetriť. Jasné, že je to iné ako pri plných dvoch platoch, ale vyžiť vieme slušne. Ale teším sa do roboty no 😂.

autor
8. mar 2023

Muz je szco, plati nechutne odvody, vodu, plyn, elektrinu, tv, net a svoju poistku.

zmrzlinka2021
8. mar 2023

@autorka
Ale ty mas hospodarit spolocne s manzelom? Co sa s nim stalo?
On sa ma o teba postarat. On ma finančnú zodpovednosť za celu rodinu. A hlavne peniaze v manzelstve su spolocne.

Inak, tie odvody platime tu vsetky - co si myslis, z coho sa vyplacaju dochodky, a poskytuju sluzby v zdravotnictve.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
8. mar 2023

@zmrzlinka2021 nic sa s nim nestalo, len nemam potrebu na neho zhodiť teraz všetko naraz.

mandymoore123
8. mar 2023

@luccija konečne pekná odpoveď 💜🙏

zmrzlinka2021
8. mar 2023

@autorka
Lenze to je jeho rola. A hlavne, je to dočasná rola (aj trvalá ak obom partnerom vyhvouje), keď žena sa aktívne stará a venuje bábätku.
Ty sa vzdávaš zárobku, možného karierneho rastu v danom čase - tak je to na tvojom manzelovi.

O tom je manzelstvo - o spolupráci. Raz ťahá jeden, raz druhý. Vždy je možnosť, že ty teraz nastúpiš do práce a manzel na materskú a rodičák - aj tak si to môžete stanoviť.

Lenze financie musíte riešiť spoločne, nie aby si ty uvazovala ako "vyjst".

Urob si v rodine s muzom poriadok! Raz ked ste sa rozhodli ist do babatka, tam musi byt jasne nastavennie sa a nie "zhodiť teraz všetko naraz"

nafka0483
8. mar 2023

Takze ty prides o prijem lebo budes doma s dietatom ktore je aj tvojho muza ale financne sa hrate na moje a tvoje? Ze na neho nechces vsetko zhodit? A ako si myslis ze pokryjes vsetky vydavky?

Bud budes pracovat aby si neprisla o prijem alebo si nasporis tolko ze ti to vykryje rozdiel, co ine ti radit.

Ked sa stazujes na "almuznu"... mozes byt rada ze ti stat prispeje, inde nemas taketo vyhody.

autor
8. mar 2023

@zmrzlinka2021 je to uz druhé dieta. Rozdiel je len v tom ze zatiaľ co pri prvom mi rodicak bohate stačil a zivil nas ako pises muz, teraz mame velke vydavky na moj vkus a mam z toho len obavu.

autor
8. mar 2023

@nafka0483 dvihli sme štandard, vzali hypo, kupili dom, atd...

aurora33
8. mar 2023

Kazdy kto je szco platí tie nechutne odvody, nie len tvoj muž.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
8. mar 2023

@mamula20 opytam sa poistovaka ci sa to da, ďakujem. Premyslala som nadtym prave

autor
8. mar 2023

@mamula20 nemame tu jasle

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ailiba
8. mar 2023

My mame tiez druhe dieta. Treba mysliet dopredu a nieco si odkladat, prip. Znizit na cas standard. Je aj moznost pravdaze opacna (to je otazka priorit) a hned po materske zacat pracovať. Tak si vyber. Je to na kazdom. Aj tak sme na to este najlepsie ked porovnam okolite krajiny.
Ty si nevedela, ze mas narok na tehotensky prispevok? Mne gynekologicka automaticky dala vyplnene tlacivo. Prispevok pri narodeni dietata, RD a detske pridavky, samozrejme danovy bonus... Nie je to tak malo.

autor
8. mar 2023

@ailiba nevedela, som v 11.tyzdni

nafka0483
8. mar 2023

No ked ste dvihali standard a kupovali dom tak ste nevedeli ze si tehotna? Nemysleli ste na mozny vypadok prijmu? Napr choroba, uraz, dalsia rodicovska? Bolo potrebne planovat vopred ci na to clovek ma.
Teraz len odkladaj tehotenske a spor z vyplaty kolko sa da 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
8. mar 2023

@autorka

Skúste zosekať výdavky a dosť radikálne, kde to ide. Proste je to prirodzené, a robí to takmer každá rodina. S manželom si odkladajte každé euro, čo sa dá.

Každopádne dostávať do 3r. dieťaťa 400 eur a ešte ti štát platí aj zdravotné odvody, to je niečo výnimočné. Vo svete toto takmer nikde neexistuje

viestta
8. mar 2023

Tvoj muž platí odvody, z ktorých v konečnom dôsledku dostaneš ty rodičak, raz z nich vypočítajú jeho dôchodok a aj každú maródku, ktorú dovtedy bude mať. Platí odvody, z ktorých sa budu platiť napríklad lieky pre jeho deti aj pre neho. Takže tie odvody nie sú nechutne.
A áno, treba vám prekopat všetky body financovania chodu vašej domácnosti. Pretože "jeho" prímy sú vaše spoločne, "tvoje" príjmy sú vaše spoločne a z týchto spoločných príjmov musíte vyjsť. Nič iné vám neostane. Štát vám prispeje na starostlivosť o dieťa do veku 3 rokov, ale je predovšetkým vaša zodpovednosť aby ste vyšli. Určite to nie je zodpovednosť štátu

riyadh
8. mar 2023

Ze almuzna, v zahranici dostanes po par tyzdnoch mesiacoch h... o, a uz vobec nesnivaj ze za teba budu platit zdravotne.. Ja len zasnem ako su ludia nenazrani na SK.. Hadam by si damicka necakala 1000e mesacne dalsich 2 a pol roka.. Vsak ked mas taky suoer plat zaplati si opatrovatelku

zmrzlinka2021
8. mar 2023

Ja len nechápem, ze slovenský trend je za kazdu cenu vlastniť rodinný dom, aj keď vieme, ze:

- je podstatne drahsí ako kúpa bezného bytu
- jeho prevádzka, opravy, starostlivost je dosť náročná

Ludia si potom beru sialené úvery....

bublinka1426
8. mar 2023

ALMUZNA????????? MOJA, 400 PLUS 60 EUR PRIDAVOK PLUS DB TO MAS KOLKO. DOST. takze cca 560 euro urcite, pre dakoho je to skrateny uvazok. a ked mas problem, zacni robit. hoc na polovicny ;) a dieta daj do jasli