icon

Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?

8. mar 2023

Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?

bublinka1426
8. mar 2023

@viestta tak hold ma pocit prazdnej penazenky, ale neviem co caka ze jej poradime??? ked odpoved je jasna.🙊

mamula20
Odpoveď bola odstránená
gladys_07
8. mar 2023

Tak muz musi platit nechutne odvody, aby bolo z coho platit tvoju almuznu 😂😂

lienka.7
8. mar 2023

@autorka môžem sa opýtať, aku zdravotnú poistku si platis? To ako nejakú komerčnú?
Ja mam RP+pridavky vylucne pre seba a pre deti. Jedine co si z toho zaplatím je 20€ mobil. Dokonca mm mi dava aj danovy bonus za obe deti. A v zivote ho nenapadlo mi povedať ze mam z toho niečo zaplatit, co sa tyka beznych výdavkov. Nikdy všetko neminiem, odkladám si to. Deti sme chceli spolu, cize bol uzrozumeny s tým, ze bude chvíľu hlavným zivitelom rodiny on. Rodicak je dávka pre dieta, neslúži ako náhrada prijmu matky. O tu (aj o dieta) sa ma starať predovšetkým chlap v ramci vyzivovacej povinnosti.

negymama
8. mar 2023

no fakt, strasne nespravodliva ta almuzna. Spravne by ti mal stat platit cely zvyseny standart...zaplatit celu hypo, poistku aj tie fondy a este k tomu pridat tu "almuznu". najlepsie aspon do 18steho roku dietata.

viestta
8. mar 2023

@bublinka1426 tiež neviem. Keď si zvýšili štandard, tak si ho znížia lebo sa im zníži príjem.
V mnohých civilizovaných krajinách matka, ktorá sa stará o dieťa nedostane nič, o to aby rodina neskapala hladom sa stará muž. To len tu si veľká časť matiek a aj otcov mysli, že to štát má zabezpečiť matku aj deti. Veľka časť otcov si myslí, že žena z rodičaku zabezpečí všetko, stravu pre deti aj celú rodinu, oblečenie, lieky, a co ja viem co ešte. Chlap v tom lepšom prípade zaplatí bývanie a zvyšok sú "jeho peniaze".

drahomirrra
8. mar 2023

Aha, rodicak je almuzna, tak hybaj do druheho dietata 😁 Logika zostala v keli.

marca12
8. mar 2023

@mogaa vo svete na to maju podmienky,u nas nie. Jasli nie tolko,ze by sa tam zmestili vsetky deti a opatrovatelku si malokto moze dovolit

aurora33
8. mar 2023

@drahomirrra akokeby štát mohol za to, že oni si dvihlo štandard, kúpili si dom a teraz majú hypo 🤦‍♀️🤦‍♀️ ja niekedy fakt žasnem čo tu citam.

beronsche
8. mar 2023

S muzom sme tim.. cize spolu znasame vsetko, aj fin.vydavky. Preto som tu "almuznu" nijako vyrazne neriesila ( a to bola o dost nizsia vtedy).
A sice toto nechces pocut, ale nereptala som, pretoze prve dieta sa mi narodilo v krajine, kde byt 3r doma s dietatom a udrzat si aj zamestnanie je utopia.. Takze som bola rada, ze to je, ako to je.

@zmrzlinka2021 to co pises o domoch a bytoch, nie je vzdy pravidlom. Ale ano, je totalny nezmysel, zobrat obrovsku hypo, co ledva vladzu splacat, len aby mohli byvat vo vysnivanej nehnutelnosti..

lucia147852
8. mar 2023

A čo ti má stát platiť plnú materskú celé 3 roky, lebo si si zvýšila štandard? Ako sorry, tak ste nemali ísť do ďalšieho dieťaťa, alebo ostať v byte, keď nemáte na dom. Aj môj je SZČO, tiež platí odvody, aby som ja a aj iné ženy mohli mať po pôrode materskú a rodicak. Tak choď späť do práce, alebo hold znížte štandard. O nás sa postará muž. Nedelime moje, tvoje. Všetko čo príde domov je naše.

jaroe
8. mar 2023

neberiem rodičák ako almuznu, som rada, ze je, aký je a až do 3 rokov. Ak nevyžijete z manželovho príjmu, treba ísť do práce.

maciatkolulu
8. mar 2023

@marca12 aké podmienky? Ze ta štátna škôlka vyjde 400 eur, jasle, štátne rovnako? Ze rovnako nie sú miesta, že sa pri hlasujú pomaly tehotné ženy za miesto??? Vieš koľko stojí stravna jednotka v štátnej škôlke, škole, družina atď? Koľko krajín má 3rocnu,prupadne 6 ročnú platenú dovolenku? Na ekzém a intoleranciu🤣🤣🤣. Najprv skus reálne vedieť a poznať a potom píš o podmienkach. Tipujem, že žiješ na sk a kamošky, sestwrky, či kto ti povedali🤣@mogaa ma absolútnu pravdu, ak je na sk 560 eur almuzna za sedenie doma 3 roky, tak potom zlaté Slovensko....

riyadh
8. mar 2023

@marca12 prosim ta ake podmienky? Jasle cca 1000e mesacne, preto su v zahranici popular ne aupairky... Co ked su tam Jasle. Ktore si nemozes dovolit mudra pani.. U nas na SK stale hovorim. Ake maju matere vyhodybaj 10 r sediet doma, ze retazovy porod tomu hovoria a este ti dama napise ze almuzna rozumej odvody plus 500e pomaly... Ze autorka hanba nefacka..

jaroe
8. mar 2023

@lienka.7
@aurora33 tiež ma irituje, že nazvala rodičák almužnou, ale žena s malým dieťaťom nesedí doma na riti. Za seba môžem povedať, že som si sadla málokedy.

sundew
8. mar 2023

@mogaa presne tak! Ze almužna,na SK sa dostáva tehotenske,rodicak a este aj prispevok pri narodeni. Ked je to almužna ,dieta smer jasle a praca

fineta
8. mar 2023

1. Z tej pomerne slusnej mzdy si nieco usetrila pre pripad, ze ostanes na rodicovskej… 🤔
2. Prijem z prace ma zrejme muz a peniaze spolocne, ci?

milanemila
8. mar 2023

Tak z toho sa nema zit je to iba prispevok, takze rodinu zivil pocas mojho rodicaku cisto manzel 🤷🏼‍♀️ nahodou mi pride dost luxus, ze stat do 3 rokov plati zenam 400e mesacne, to vobec v inych krajinach nie je bezne. Ja som isla po 1,5 roku do prace, lebo som dostala super ponuku a mala do sukromnych jasliciek. Takze ak niekomu chybaju financie, nie je povinnost byt 3 roky doma.

aurora33
8. mar 2023

@jaroe mám dve mega živé deti, tiež som si málokedy sadla, ale toto vyplakávanie ma tak irituje. Kebyže ma niečo takto hnevá ako túto autorku jej ,,almužna”, tak namiesto lamentovania ,,zdvihnem zadok” a idem s tým niečo robiť. Myslela som to takto.

zenulkaaa
8. mar 2023

No su len dve moznosti. Bud sa budes spoliehat na manzela, v com ja teda nevidim ziadny problem. Vedeli ste do coho idete, je to aj jeho dieta, tak asi bude istu chvilu zivitelom on. Bohuzial. Nechapem vztahy, ked sa zena za kazdu cenu dusuje, ako chce byt nezavisla atd. Preboha spamatajte sa.. niekto sa musi starat o dieta a niekto zarabat. Komu sa nepaci, tak je tu
druha moznost - najst si nejaku pracu. Existuju rozne druhy prace, kde nemusis byt kazdy den, alebo sa daju robit z domu.
Ja som pocas rodicaku mala jednu pracu co som robila z domu, a vdaka ktorej som mala cca 250€ mesacne a plus som chodila vypomahat raz tyzdenne do jednej firmy cca na 5 hodin, takisto + cca 200€. A dieta mi strazila mama. Takze vsetko sa da ked sa chce. Ale tak ci tak bol hlavnym zivitelom muz.

lienka.7
8. mar 2023

@jaroe je to myslene tak, ze ini ludia za tu "almuznu" chodia cely mesiac do prace. Ona je doma. O "podmienkach" vedela, keďže majú uz 2.dieta. takže kde ma problem?

lienka.7
8. mar 2023

@aurora33 presne tak 👍

zoja1234
8. mar 2023

@adalmba a kto sa ti staral o dieťa?

ruzovakrava
8. mar 2023

Môj muž je tiež szčo, tiež platí "nechutné" odvody, tiež platíme energie, tiež jeme. Na materskú som si odkladala odkedy sme plánovali rodinu, keď som nastúpila ako oddelenská sestra mala som výplatu presne 650e (2015) 🙂 a hlavne mm berie ako samozrejmosť že som bez príjmu kým sú deti menšie. Rodičák s prídavkom na deti v dnešnej sume by som almužnou rozhodne nenazývala 🤔
Po nástupe na rodičák sa môžeš so zamestnávateľom dohodnúť na skrátenom úväzku, čo iné môžeš robiť ak potrebujete peniaze a jasle u vás nie sú

cubo2
8. mar 2023

Zrušte si poistky, aj je to tak veľa peňazí. Nejaký finančný "poradca" sa na vás dobre nabalil.

ailiba
8. mar 2023

Podla mna ti to povie, ked to bude aktualne... A da ti papier automaticky.

zuzanaete
8. mar 2023

Dnesny rodicak urcite nie je almuznou. Plus peniaze pocas tehotenstva, po porode, materska a potom teda rodicovska, pridavky na deti, danovy bonus. Ak chce niekto ukazovat, ake pridavky su na zapade, tak nech poukaze aj na poplatky. SK na tom nie je ani zdaleka az tak zle, co sa penazi na deti tyka.

rebeka7501
8. mar 2023

Jeden z dôvodov, prečo som išla po polroku do práce. A to bolo v r. 2001.

veronicka88
8. mar 2023

Tri a tri roky som bola doma(hovorím to s hrdosťou) a som za to manželovi nesmierne vďačná...že potiahol,aj nadčas,aj robil druhu robotu občas do polnoci,ak sme sa museli uskromniť.za tých 6 rokov s mojou prestávkou 3r v práci kde som robila v 2016 za 550eur v cistom sommu strašne vďačná. Vraciam to teraz,keď som nastúpila po rodičovskej do práce. Doprajem mi väčší oddych a myslím že aj jemu sa lepšie dýcha.ale vždy mi povie a dokazuje že to pre nás všetkých rád urobil. Som rada že sme to zvládli dvaja ako rodina nie ja ako samostatná jednotka(aj s hypotékou,ak s kúpou väčšieho auta kvôli druhému dieťaťu na úver,...).nie každá si to možno takto predstavuje ale nám to takto vyhovovalo,obaja sme sa obetovali.

adalmba
8. mar 2023

@zoja1234 však manžel, o všetky 4 deti