Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?
Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?
@kate211 60 eur + 140 eur danovy bonus, podla výšky platu.
@andreakotesova Wau, tak to je super 🙂
@andreakotesova za to,ze takto fungovala tvoja mama,neznamena,ze kazdy tak fungoval. Ja poznam z rozpravania starych rodicov ako fungovali na dedinach a ako aj zena mala na starosti vsetky deti z rodiny. Bolo to rozne,rozne si pomahali.
@viestta Ano mozno na lazoch na druzstvach, ale v mestach urcite nie. Ale tak dobre nie sto rokmi ale 70rokmi dajme tomu to bolo uplne bezne aj u nas, V mestach a na zapade makali zeny uz davno, v podstate pocas prvej svetovej museli zacat, by pomreli od hladu ;) . A o deti sa staral kde kto, vynasli sa. To som tym vlastne chcela povedat🙂) Nie ze, pracovat nemozem, lebo mam dieta, a nemam ho kam dat. .
@andreakotesova ano ja viem, moja tiez pol roka a deti do jasiel, ale teda to nebolo 100rokov dozadu. presne tak to je, susedu som mala lekarku na dochodku, tiez mala dceru, (r.75-76) a opatrovatelku/susedu aby mohla pracovat... Pred par rokmi, moja rodina v UK, deti naraz mali baby, jedna doma so vsetkymi, 2 v praci zarabali, proste bud zivoris, alebo si sposob najdes
@maminka940 naozaj boli rodicovske nizke.. ja som zarabala a mala najvyssi vymeriavaci, rodicak som mala presne 190,10 € /r.2011 :DD som to kvoli tebe normlane vyhladala. A vies co, bolo t odobre, boli zeny motivovane najst tie jasle a ist pracovat, prispevok na ne bol totiz vyssi ako ten rodicak a v podstate az na stravu, celu sumu sukromnych jasli som z toho zatiahla. Ziadne extra prispevky, priplatky, otec na MD take nieco neexistovalo. A tu sme, prezili sme to :DD a ano aj drahe vsetko bolo :D
@kate211 140EUR danovy bonus, 60EUR pridavky, len nikde tam nepise, ze nam zvysi stravu v skole z 30 na 60EUR, skolky a jasle poplatky vraj tiez isli hore atd... :D cize vpodstate nic.. no..
@simca06022011 poplatky by šli hore, aj keď by nezvysili rodinne a danovy bonus.
@andreakotesova samozrejme :D
@simca06022011 My mame danovy bonus na jedno dieta 1267 kc, pridavky ziadne (v CR su pridavky cca 800 korun a to len pre ludi s nizkymi prijmami, neviem teraz presne podmienky). To je cca 50 eur. Strava a poplatky v skole sa zvysili v prepocte o 60 eur. Ja som ale toho nazoru, ze dieta ma zivit rodic, nie stat. Ja si len hovorim, ze slovensko je bohaty stat, ved 200 eur na dieta je super. Nejaku cast pracovneho uvazku si dam asi na SK :D (robim si srandu). A to na kazde dieta? Ci sa danovy bonus pri viacerych detoch nejako krati?
@kate211 db je 140 pre dieta do 18 rokov, nad 18 rokov je 50 eur. Ten db je ale viazany na vysku prijmu, 140 eur je maximum pri hr. mzde cca 1450 eur a vyssie. Inak percentom z ciastocneho zakladu dane, ktory sa zvysuje od poctu deti, je to trochu zlozite ale da sa to vypocitat. su na to uz aj kalkulacky.
@zuzubb007 ja som bola od 2017 a mala som 370€ mesačne až do 5rokov 🙂 čo bolo minulý rok 🙂
myslim, ze moznosti su jasne: bud potiahne muz, alebo pojdes do prace. neviem, ci sa da nieco ine vymysliet. ja som od synovych 6m pracovala, ale tak ja som szco a robim z domu, cize som robila po veceroch a on o tom ani nevedel. len ja som bola nevyspata 🙂
@simca06022011 ja viem že boli ale náklady neboli vtedy také ako teraz v tej dobe som som zarobila 380-400€ a bolo ok
Teraz mám cez 900 a je to málo
Plus mám bonus a prídavky
Keby mám žiť s rodičaku tak si skrabem asi rit .
Hypotéka šeky auto škôlka škola
Strava no inflácia je veľká špina
@mamula20 Je vyssi? Aktualne je to tak, ze pri poberani materskej a nasledneho poberania RP do troch rokov to vychadza na 10000, co je 400 eur. Na SK dievcata pisali, ze 412 eur. A ano, zatial je to tak, ze RP si mozes rozdelit na 2, 3, dokonca 4 roky a potom sa podla toho odvyja vyska RP. Ked to zvolis na 2 roky, je vyssi, ale potom nedostanes nic. Teraz je nejaky navrh zakona, ze chcu skratit RD len na dva roky.
Buď rada ja som dostáva rodicak190 .A bežné majú taku sumu ľudia na výplatu
@maminka940 rodicak v roku 2017 určite nebol 370€, bol okolo 200€, na 370 ho zdvihli v roku 2020
@monulienkamt zadubene mozgy vidia len zdražovanie ale to ze do 2020 sa dvíhal RP o par eur ROCNE, ich nezaujíma....
V 2012 som mala rodicovský tusim okolo 205€. Tak som teraz neni az taka spadnutá... do prace sa tentokrat nehrniem ako u predoslych, uzivam si poslednú rodicovskú, aj ked sa uskromnujem.
@monulienkamt ja som dostávala 370
Zbytočne sa hadas
Mala som ho toľko
@maminka940 na Slovensku rodicak v roku 2017 určite nebol 370€, tak ako si ho mohla vtedy poberať...ani na dvojičky toľko nebol...

Trocha mimo temu, ale aky je pridavok na dieta na Slovensku mesacne? 60 eur alebo 200 eur? Po dlhsej dobe som bola na slovensku a na kazdom kilometri bilboard, ze matovic splnil pridavok na dieta 200 eur mesacne. Tak ako to teda je?