icon

Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?

8. mar 2023

Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?

bublinka1426
8. mar 2023

@zuzubb007

jojo tak tak.
plakala som bo mna to lizlo len na par mesiacov to zvysenie...a teraz zeny fnukaju ze nemaju ako zit z Rodicaku neviem ci mam plakat ci grcat....

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
8. mar 2023

@andreakotesova Dalo sa byt vtedy doma s dietatom do 2 rokov, ale nebol ziaden prispevok po materskej. Moja mama tak bola so mnou doma. Zivil nas otec.

milanemila
8. mar 2023

Podla mna sa po poslednych vymysloch a novych prispevkoch mame luxusne na slovensku co sa tyka socialnych davok “na deti” 🤷🏼‍♀️ a pride mi na hlavu rozhodnutie ci mat/nemat dieta robit na zaklade toho, kolko dostanem od statu, lebo o dieta sa ma vediet postart hlavne rodic a nejaky prispevok je iba bonus nie zivobytie. Podla mna je fajn aj to, ze konecne ten kto odvadza viac aj dostane spat viac (az na spekulatky klamarske, kt maju max matersku a ani poriadne nevedia, co je to robota), potom z tych penazi viem prispiet aj dalej. Ja som rodila 2020, teraz budem rodit 2023 a medzitym som 1,5 roka v praci. Ide mi teda od tohto roka 412e rodicak, 60e pridavok na dieta, tehotensky prispevok (za rok 2022) cca 350e a plus danovy bonus 140e 🤷🏼‍♀️ a k tomu teda plat. Jasle stoja 550e. Tak ja naozaj neviem o akych almuznych tu autorka pise. Ked sa narodi druhe tak 1800e materska, 120 pridavky a muz bude poberat 280e danovy bonus, zas podla mna nejde o almuznu.

maciatkolulu
9. mar 2023

@marca12 však píšem, že to je problém, že sa prihlasujú už pomaly tehotné ženy. Nemysli si, že dostaneš do jaslí, skolky, školy dieťa mimo TP, do súkromných moznooo hej, aj to možno a to zaplatíš. Môj syn chodí do školy do iného mesta, to bol cirkus taky, že som neverila, že také niečo existuje, papierovaciek a povolení.... A to sme mali trosku uu uľahčenie, lebo tam chidli do predškolskej.....takze nie, nemajú vôbec podmienky a nikoho absolútne nenazujima, či máš, či nemáš kam dat dieťa. Môžeš ostať doma sedieť, bez peňazí.... Nikomu to nevadí, ale rozhodne ti nikto nebude platiť 460 eur "almužnu"do troch, pripadne 6 rokov. A ešte aj to s tým, že decko ne OZ navštevovať kolektív a preto mu je umožnené tam byt cely den🤣.... V tej 70eur škôlke. A mama doma s almužnou...takze tak... Ja sa vždy bohovsky na tom bavím, ako sú v zahraničí aj hovna krajšie. Iste, je veľa vecí čo funguje, ale ono to je aj o ľuďoch, vsakze. Ojedrbavaz systém, to je národný slovenský šport. Ako, kde a tak. Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu🤣. A napriek tomu, stále ostáva na almunzny. Divne. Dokedy...

terezka1947
9. mar 2023

Máš vyšší štandard.
Čiže v čom je problém?
Dokonca si ešte odkladas do fondov.
Netreba sa sťažovať,keď si chces udržať svoj štandard.
Je to tvoja voľba.
Sú ľudia,kt.si ani hypo nemôžu dovoliť,kde ešte odkladať na materskej.
Život prispôsobím situácii.
A fakt sú na Tom ľudia horšie.

elizita
9. mar 2023

@aaadkaaa niekto tu aj tak bude trepat hovadiny aj ked sem das dokaz..

44janica44
9. mar 2023

To je tak keď niekto nemysli na "zadné vrátka". Úplne najlepšie zobrať hypo co zožerie celý jeden plat a druhy mat na réžiu a welnesiky a potom keď sa situácia zmeni (inflácia, PN,rodicak) tak sa z toho idu pototo , že na to nemajú. Hold finančná gramotnosť by mal byť predmet co sa vyučuje v škole.

Ale k otázke zarábala som co ty, predtým ako sme mali dieťa sme splatil hypo a mali nasetrene - nieže sme sa obmedzovali ale míňali sme s rozumom dopriali si aj výlety aj dobre jedlo proste sme len neminali na blbosti ( napr. 50-te tričko, 15-ty hrncek z pepca...)

Teraz som na rd z almužny ako máš ty krásne vyžijeme.
Muž má tabuľkový plat - žiadny nadštandardný príjem horných 10 000 a v pohode nám nič nechýba ešte aj ušetríme. Nemam problem kupit dietatu co potrebuje. Odkedy som na rd sme kúpili nove auto, záhradu a stále máme velmi slušnú rezervu.

Kamoška v anglicku zostala s dieťaťom doma lebo jej vyšlo ze by robila iba na opatrovateľky čiže je bez prijmu a o luxuse ako je platená rd u nás môže iba snívať.

jaroe
9. mar 2023

@andreakotesova prečo sa v roku 1980 nemohlo byť doma dlhšie? Ja som 79, mama bola so mnou doma, aj niektoré susedky a všetky moje tety boli s deťmi doma do 6 rokov...Naozaj mi to nie je jasné, lebo za prizivnictvo ženy s deťmi nezatvarali, v OP bol zápis "žena v domácnosti"

tiezjedna
9. mar 2023

@jaroe ja som podobný ročník a mama so mnou doma teda nebola do 6 rokov ani omylom

monulienkamt
9. mar 2023

@jaroe v tých časoch bola materská 6mesiacov alebo do6 mesiacov dieťaťa,potom už žena nedostala nič mohla byť doma ale nemala na nič narok, žiaden rodicak, dieťa do jaslí a žena do prace...

oli18
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
9. mar 2023

@jaroe ja som 77 a teda všetky deti boli v jasliach a škôlke, ja od pol roka. Ale asi z dediny, tam to možno bývalo aj v týchto rokoch zvykom. V meste reálne žiadna rodina s dieťaťom do 6 rokov doma. A ani do troch.

simca06022011
9. mar 2023

@maminka940 akoze neboli naklady vtedy? :DDD vzdy boli naklady vysoke v porovnani s rodicakom, lebo to je priespevok, to nie je na to, aby niekto doma lezal a z toho tahal domacnost, byvanie...
@kate211 na ten danovy bonus si vyhladaj tabulku, je to rozne poctom deti a vyskou prijmu, cize ak niekto nema vysoky prijem, nedostane taky vysoky danovy bonus (140EUR), pridavky klasika... cez urad prace, to neviem ci je nakazdy dieta, nesledujem to, mam len jedno :D

andreakotesova
9. mar 2023

@jaroe lebo nie každá žena chcela sedieť doma bez príjmu ako žena v domácnosti 🙂😉

andreakotesova
9. mar 2023

@maciatkolulu my sme vtedy bývali na dedine a mama šla do práce 😊

kristiii
9. mar 2023

@negymama @kate211 ja len troška poopravim, dúfam, že správne, ten daňový bonus závisí síce od hrubej mzdy, ale nie až nad 1450 eur. Pri jednom dieťati je to cca 850 a pri dvoch 1200, takže je vcelku dosiahnuteľný.

negymama
9. mar 2023

@kristiii mas pravdu, ja som to prepocitala az na tri deti,😀
https://www.peniaze.sk/dane/danovy-bonus-na-die...

kristiii
9. mar 2023

@negymama aha, ja som zas až tak ďaleko nešla, keďže ja mám len jedno a stačí mi na tých 140 nižší príjem, tak som mrkla tabuľku na dve deti, že si to asi prepočítala na konkrétny prípad autorky a mi to podľa nej ani tak nesedelo. Ale to ja len tak mimo tému, nech je to tu naporiadku 😅

negymama
9. mar 2023

@kristiii vies, co momentalne som prepocitavala bonusy niekolkym ludom s troma detmi, tak mi to tak utkvelo v pamati.

kristiii
9. mar 2023

@negymama jasné, rozumiem. Ja len, že veľa ľudí prezentuje ten DB ako niečo nedostupné pre ľudí nie až tak super zarábajúcich a len pre tých, čo sa majú aj bez neho nadpriemer, tak aby sa toho niekto nechytil 😉

majka99999
9. mar 2023

Ze almuzna, pred 5-6 rokmi to bolo za 200 eur. Plus ak teraz manzel zaraba slusne, tak poriadny bonus, predtym pridavky+bonus 50 eur na dieta, teraz je len samotny pridavok 60. Takze normalne sme zili, skromnejsie, aj sukromnu skolku sme zaplatili (250 eur za pol dna pre starsieho).

fiafia
9. mar 2023

Ja som o tejto "almuzne" mohla len snívat. Pár rokov dozadu to bola sotva polovica a museli sme prežiť. Tiež neexistovalo tehotenské a niekomu je stále málo 🙃

majka99999
9. mar 2023

@fiafia ano, na tehotenske som zabudla 🤣 plus teraz je tusim aj o nieco vyssie percento materskej z platu (ako som ja mala matersku pred 8 rokmi).

negymama
9. mar 2023

@fiafia pravda. ja mam najmladsie 11,5 rocne /zo styroch/...,.a kdeze "tehotenske" a dvojita vystriedana materska a bonusy boli len cca 22 eur na dieta. Nas minuli dokonca aj u vsetkych styroch deti "kocikovne" cize priplatok k narodeniu dietata.

pri prvom /dnes 18,5 rocna/ to este nebolo, len zakladny prispevok
pri druhom zaviedli, ale len na prve dieta, ze druhe ma vybavu po prvom
pri tretom to dali na tretie a druhe...ale minuli sme to o 55 minut, syn sa narodil 31,12.2008 pred polnocou a zaviedli to od 1.1.2009
a pri stvrtom tiez nic, lebo vsak len do tretieho dietata...

No nic, uzivili sme ich vlastnou pracou 😀 a nestazovali sme sa na "almuzny"

simca06022011
9. mar 2023

@negymama bozeeee to je "smola" :D normálne mam dosť... to ja som frflala za tu materskú otcov :D strašne...

kikulienkadd
9. mar 2023

Ahoj,terajší rodičovský príspevok je už fajn oproti 199€,ktoré boli do roku 2020. Priznám sa,keď som v 2019 prešla z materskej na rodičák, rozplakala som sa... Ale mám muža,otca našich detí a on to všetko dorovnal.

mery333
9. mar 2023

Detto 190e som mala s 2 malými deťmi. Muž nečakane prišiel o robotu, v tom case sme k tomu este 9 mesiacov zili z huby do ruky. Z uradu podpora ziadna, vsak predajte auto. Zamestnat ho nechceli nikde, lebo je ing. s xy-praxou a skusenostami, ze by sa dostal na podhodnotene miesto. Zili sme skromnejsie z nasporenych penazi. Vsak 400e mas teraz pomaly po odcitani dopravy a stravneho mininalnu mzdu. Dobre citaj, zeny Ti tu dobre radia ake mas moznosti. ;)

luccija
10. mar 2023

@simca06022011 nás tak minulo kocikove bolo o 2 m neskôr odsúhlasené teraz, keď zrátajú všetky príspevky to už je fakt nízky plat

jaroe
10. mar 2023

@maciatkolulu som z mesta