Ako sa vybavuje predĺžená rodičovská dovolenka?
Ahojte kocky, prosim Vas ako sa vybavuje predlzena rodicovska? Staci mi sprava od odborneho lekara, alebo je nejake uradne tlacivo, ktore musi lekar potvrdit? V zamestnani len oznamim, ze zostavam na predlzenej RD, alebo ich musim poziadat o schvalenie? Dakujem
@annamisi2016 podla mna musis o RP poziadat
@annamisi2016 nepride to automaticky, to je len posudok ze zdravotny stav je nepriaznivy ale treba si podat novu ziadost o RP.
Dakujem za rady este sa chcem spytat, podala som si zaciatkom septembra ziadost o RP na upsvar a prilozila som aj vyjadrenie od posudkovej. Pride mi uz teraz v oktobri rodicak? Alebo ako dlho mam cakat?
Ja som podala este v auguste a stale nic...takze neviem. Ale zevraj doposielaju aj spatne. Tak snad 🙂
dobrý večer, chcem sa opýtať tých čo poberajú predlženy rd, že sumu vám vyplatili od dátumu podania, alebo odkedy sa dieťa lieči na odbornej ambulancii, u nás alergologia,?a koľko ste čakali na schválenie?my to dnes máme presne mesiac :/
@annamisi2016 treba zavolat na to posudkove, tel cislo mas v rozhodnuti v hlavicke lista urcite. Alebo upsvr v tvojom meste a daj sa prepojit na posudkove zo sdravotnych dovodov dietata oni ti povedia
Dnes som tam bola, tak nastastie schvalili...ale netvarili sa, ze by nieco planovali poslat :D
Ahojte, mna by skor zaujimalo, či mám vobec skusit o to poziadat. mam dve dcery. starsia ma 6, a končí skolku, byva často chorá. druhá ma dva a pol roka a od pol roka byva tiez velmi casto chora. skoro kazdy týzden. má šelest na srdiečku, čo nieje nič závazne, ale či to budu tiez brat do uvahy, ma alergiu na vaječný bielok, chodíme gastroenterologovi, riesi aj to ze je podla nej podvyzivena s velkym bruskom, a potom časté zapaly hornych a dolnych dýchacích ciest, zapali priedusiek, tri krat do roka črevné chrípky, jačmene na očku, skoro kazde dva týzdne ma atb. či máte skusenosti s tym ze uznaju aj taketo časté ochorenia.
@hotelka
@beata116
@chocky11
no tak aby som trochu skorigovala nepresné info:
- RP sa vyplatí od podania žiadosti - najskôr od troch rokov veku, najdlhšie však 6 mesiacov spätne, ak počas celého obdobia nároku bol ten zdravotný stav nepriaznivý /napr. dieťa má 4 roky, pred mesiacom mu bola zistená cukrovka - môžeš žiadať 6 mesiacov spätne ale priznané bude odkedy ten stav trvá, t.j. 1 mesiac dozadu/
- na rozhodovanie je v zmysle zákona o správnom konaní lehota 30 dní, ktorá môže byť predĺžená na 60 /nikde nejestvuje lehota 31 dní/
od úradu určite dostaneš posudok a ak bude negatívny, aj rozhodnutie /pri priznaní dávky sa nevydáva písomné rozhodnutie/
beata 116, za pokus to stojí , najmä tá potreba častého užívania atb, možno bude potrebné doložiť imunologické vyšetrenie, určite ale nezaváži alergia na bielok, šelest a jačmeň na oku - to má predsa každé druhe dieťa ..
Ahojte.Ja by som sa chcela opýtať,či neviete ako je to pri neplatenom rodičovskom do 6roku ,či treba na socialke žiadať o predĺženie alebo nie,či to automaticky plynie ďalej?
Včera som bola na sociálke,pani za okienkom mi dala papiere+že potrebujem presvietený rodný list.Dnes tam prídem,iná pani za okienkom,tá na mňa pozerá,že čo chcem,že o to si nemusím žiadať,že mi to plynie automaticky ďalej do6roku ďieťaťa,len akurát že na zdravotke sa mám nahlásiť,že som naďalej doma s dieťaťom do 6roku.Tak ja teraz neviem čo si mám o tom myslieť,jedna mi povedala tak a druhá inak.Ešte mi pani dnes povedala,že prísť sa treba akurát odhlásiť v prípade keby som sa zamestnala...
@katrinka12 hovoríš o platenom alebo neplatenom rodičovskom?
@fidorka7 neplatenom
@katrinka12 neplatena RD - ked ti na ucet pride posledny rodicovsky, tak zbehni na UPSVaR, vypytaj si doklad od kedy do kedy ti bol RP vyplacany. Je to na pockanie. Sprav si kopiu. S tym chod na tvoju zdravotnu poistovnu, to im odovzdas, plus vypises ich tlacivo. Plus zober si aj kopiu rodneho listu dietata, tiez treba odovzdat na zdravotke.
vybavene.
Ak by dieta nastupilo do skolky, moze, ale ina pol dna, tj. na 4 hodiny, aby za teba stat platil zdravot. odvody.
Na Socialnej poistovni nic neriesis, tam si dalej vedena ako FO starajuca sa o dieta do 6r., stat ti do 6r plati dochodkove.
V pripade, ze sa zamestnas, treba sa ist odhlasit. V pripade dalsieho porodu, sa treba prehlasizt na "nove" dieta.
@katrinka12 presne ako ti odpovedala elanor
@elanor Ďakujem za radu,keby mi to tak vysvetlili aj tam kde treba,a ešte sa chcem opýtať,prídavky mi plynú naďalej,alebo tiež niečo k nim treba vybaviť?
@katrinka12 ked dieta dovrsi 3r, treba ist na UPSVaR a vypisat tlacivko kde a s kym sa dieta nachadza.Da sa najst aj na nete, stiahnut a vypisat dopredu a na urade prace len nechat potvrdit, ze prevzali. Teda ak sa ti da, tak si vytlac 2x - aj 2x vypis. Jedno im tam nechas, a druhe si pre seba nechas podpisat, ze prevzali, aby sio mala o tom doklad 😉

Chcem sa poradiť ako postupovať? v apríli mi končil rodičovský, no kvôli zdravotnému stavu chlapca sme dávali žiadosť na predlženú platenú rodičovskú dovolenku, vyjadrenie mi prišlo koncom júla, že nám to schálili so spätnou platnosťou od mája na 1 rok a potom treba znova žiadať. čakala som že v auguste mi prídu aj peniažky, no neprišlo nič a ani tento mesiac neprišlo. Mám s tým papierom - rozhodnutím niekde ísť? (Kamarátka mi spomínala že by to malo prísť automaticky- tak neviem). Ďakujem za Vaše odpovede