icon

Ako sa vypočíta materská pre otca na úrade práce?

blondie5k
6. okt 2024

Čaute, som chlap a s partnerkou máme dilemu, ktorú teraz pri večernej debate riešime.
Plánujeme bábätko, teraz rozmýšľame čo by bolo lepšie, či aby som ja šiel na materskú alebo partnerka. Momentálne som na úrade práce, partnerka pracuje, ja poberám dávku v nezamestnanosti, ktorú mi vypočítali vo výške 1XXX eur, kvôli predošlým pobytom v zahraničí. Viem, že existujú všelijaké kalkulačky na výpočet, ale tie ma momentálne nezaujímajú, pretože nemám hrubú mzdu. V zahraničí bola moja hrubá mzda cca 3000 eur. Nepracoval som tam nepretržite, bol som tam tento rok na dva mesiace, predtým som 1,5 roka pracoval na SK, predtým zase v zahraničí. Takže s poistením 270 dní by problém nebol.
Otázka znie, z čoho by mne počítali tú materskú, keďže pri dávke v nezamestnanosti sú podobné podmienky na jej zisk ako pri materskej.
Ide tu hlavne o to, či sa mi to oplatí a z čoho sa to teda počíta a či sa do toho zahrňuje aj poistenie a ostatné srandy v zahraničí.
Ďakujem za všetky rady.

basska_b
6. okt 2024

No takto, ak sa nemylim, pri nastupe na MD musis mat aktivne nemocenske poistenie. Ked si na urade prace neda sa ist na MD, ale opravte ma, ak sa mylim (da sa to mozno nejako kompenzovat dobrovolnym soc.poistenim?)

milanemila
6. okt 2024

@blondie5k podla mna na matersku narok nemas ak si nezamestnany, kedze na chlapov sa nevztahuje ochranna lehota v rovnakej dlzke ako na zenu (kedysi bola sa mi zda 7 dni). Podmienka 270 dni je iba jedna z viacerych, kt musi ziadatel splnit.

blondie5k
autor
6. okt 2024

@milanemila neberie sa ani do úvahy, že pracujem na momentálne na dohodu?

milanemila
6. okt 2024

@blondie5k to si ale v prispevku neuviedol, ze pracujes na dohodu 🤷🏼‍♀️ v tom pripade by si mal mat aktivne nemocenske poistenie a povedala by som, ze sa ti to vypocita z dohody.
Nechcem ti tu ale napisat nejaku blbost, najlepsie je napisat do socialnej poistovne, na stranke maju formular. Urcite pis a nevolaj, lebo mam pocit, ze do telefonu povedia kadeco, ale ak pisu tak si davaju pozor na to.

jajanka31
6. okt 2024

Ak pracujes na dohodu a za posledna 2 roky mas zaplatene nemocenske 270 dni.. bude ti pocitana materska z dohody. Plus ak sa nemylim musis na tu dohodu robit min. 90 dni.. rataj ze ak oficialne mas platene odvody co ja viem z 300 eur dostanes z toho 75%... podla mna sa ti vobec neoplati ist na matersku. Dokonca hned na matersku ani nemozes az po 6 tyzdnoch od porodu..

ovaaa
7. okt 2024

Ja by som začala asi tým, že partnerka by mala otehotnieť a potom riešiť tieto veci. Nie vždy sa to podarí hneď a môže sa vám to aj dlho ťahať a dovtedy môžete byť situačne úplne inde.

jajanka31
7. okt 2024

@ovaaa nechcem byt zla ale to by si zacala velmi zle.. najprv si treba toto pozistovat a pripadne sa zariadit. Podla tvojho modelu vela zien ostava bez materskej lebo pokial oficialne zistia ze su tehotne je uz casto neskoro nieco riesit. Tak je proste nastaveny system. Aby sa nedal obchadzat. Ked je zena uz napriklad v 8tt uz toho vela nevymysli. Su tam napriklad ochranne lehoty. A socialna poistovna neprizmuri oko ze je vam chybaju 2 dni to nevadi to sa spravi. No nespravi. Posle rozhodnutie ze nie je narok lebo nie su splnene podmienka.. je velmi dobre ze sa zaujimaju dopredu. Radsej nez platia viac mesiacov odvody.kludne aj ako samoplatca a potom viem ze mam narok a nevypadne prijem. Nez neplatit nic a tak chciet od statu nieco.

ovaaa
7. okt 2024

@jajanka31 Jedno s druhým v ruke.....

mamina7070
7. okt 2024

vyska materskej sa ti vypocita z tej dohody tj bude nizsia ako RP
aj ked mas teraz maximalnu podporu cca 1400 podla poctu dni v mesiaci
z dohody ti bude pocitana aj ked odpracujes menej ako 270 dni
a podporu mas len 6 mesiacov partnerka este ani neni tehotna tak hadam dovtedy bude este normalne pracovat lebo inak si rodinu ani nezakladaj

jajanka31
7. okt 2024

@mamina7070 no veru tak. Chlapi maju ochrannu dobu len 7 dni.. ak na tom urade je viac tak uz sa mu nebude ratat ziaden prijem z minulych zamestnani.. ako zene...

luciaaaaa
7. okt 2024

@blondie5k ak planujete dieta, najdi si cim skor velmi dobre platenu pracu. Po porode zostane na MD a RD s dietatom matka, ty pojdes na MD neskor, ked budes mat narok. Mas cas ist na MD do dovrsenia 3 r.veku dietata. Momentalne by si mal narok na MD nizsi ako je RD, urad by ti do vysky RD doplacal.