Ako splniť podmienky reťazovej materskej?
Dobry den. Na matersku som nastupila 15.4.2013 a porod som mala 3.6.2013. Pokial by som mala splnit podmienky retazoveho porodu a dostavat opat materske, musim porodit do 15.4.2016 alebo 3.6.2016? Podotykam, ze som stale zamestnana. Dakujem vopred za odpoved
@dena1973 to by potom mohol každý žiadať o materské z práce po dvoch mesiacoch pracovania 😉 to by sa vyuzivalo jedna radosť. Akonáhle nastúpi do práce, ochranná lehota konci a musí pracovať opäť 270 dní. U nás to tak funguje... Tak buď pôjde pracovať aspoň na 3mesiace a potom otehotnenie alebo to stihne do 3rokov veku dieťaťa.
@zalka prosim ta, vnes trocha poriadku do tohto chaosu 😉
@senta_sofia tiež by ma to zaujímalo lebo takto by firmy skrachovali jedna radosť keby po mesiaci, dvoch v praci opäť vyplacali materské. Veď za čo??? Je iné to, že ti musia držať miesto kým si na MD a RD, to musia... Ale pokiaľ je to tak, tak som sa nemusela teda ponáhľať otehotnieť znova 😀
@adula12 Je to naozaj tak, ako som pisala nie je potrebne znova odpracovat 270 dni (to nie je v zakotvene v zakone) a aj RP sa pocita, ak RP bolo este v ramci PP.....No ak neveris, tak si to overuj dalej....materske plati SP, takze zamestnavatel s tym zataz nema...za tuto dobu ani neplati odvody....
A este jedna vec slovne pojenie " retazovy porod " uz neexistuje. To slovne spojenie sa pouzivalo a platilo asi tak pred 4-5 rokmi....Teraz sa kazde materske posudzuje zvlast......ci podmienky naroku su splnene resp. nie....
@adula12 ved materske vyplaca stat, nie firma...? Nasla som toto, pozri pripad c.2: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
@adula12 nie skoncila som rodicak,automaticky cerpas v praci zostatkovu dovolenku a vtedy som zistila,ze som tehu...po vycerpani dovolenky som nastupila do prace,hned v prvy den som ale zacala krvacat-nemocka,automaticky PN a prve 2mesiace som bola PN a potom som nastupila do prace do zaciatku materskej...
@adula12 inak aj ja som sa ponahlala otehotniet, konkretne do tohto oktobra a bola som z toho dost v strese. Ale odvcera, odkedy som si ujasnila tieto veci, sa mi dost ulavilo. Ja som si totiz myslela, ze ak do ukoncenia rodicovskej nenastupim na dalsiu matersku, ze sa mi pracovny zvazok ukonci a koniec. Normalne sa mi dnes lahsie dycha, ked viem, ze mozem ist robit aj tehotna a potom opat dostavat materske, jednoducho ze sa nemusim tak stresovat s co najrychlejsim otehotnenim🙂
Dievčatá, ja pracujem v štátnej správe, tak asi my to máme inak. Lebo mne hradí MD firma, nie sociálna poisťovňa. Takže asi preto to mám inak. ☹
Ahojte, mozem i ja poprosit o radu? Moja dcerka bude mat 18.3. uz svoje tretie narodeniny a teraz cakame druhu, ale tam mam predpokladany datum porodu 6.5. a som stale zamestnana, teraz som na RD, budem mat narok na MD? Ak ano aky datum by som mala mat ako nastupny na MD? Dakujem
@adula12 ako píše @luliu materské vypláca Sociálna poisťovňa, nie zamestnávateľ. Je jedno, či robíš v štátnej správe, alebo vo firme.
To, že si papier od gynekológa niesla na personálne, znamená len toľko, že pracovníčka tam vyplnila potrebné údaje a odoslala na Sociálnu poisťovňu. Odtiaľ Ti mal prísť papier, či ti materské priznali, v akej výške a od akého dňa.
Teoreticky je možné, že máte v kolektívnej zmluve nejaké ustanovenia ohľadom príplatku/odmeny pri narodení dieťaťa. To ale nie je materské.
@liebling98 soc. poisťovňa mi dala papier len k dobrovoľnemu pripoisteniu, nie k materskej 😉 takže mne vypláca MD zamestnávateľ.

@erienka a co je natom špekulatívne? Nejako cas vyplniť musis...ak sa citis nato chodiť do prace, chod-ja som chodila, ak nie, mas zdravot.problémy, rozikovu prácu, smeny, lekár napíšte PN. ..