Ako správne formulovať odvolanie na nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa?
Dobrý deň, ja by som sa tu chcela spýtať hlavne mamičiek čo majú choré detičky napríklad autizmus, mentálnu retardacia a podobne ...Mám dcérku má 4 roky a má všetky tieto poruchy a k tomu ešte aj poruchu vyvoja a reči,boli sme s ňou u psychiatra hneď nám napísal tieto diagnózi ešte k tomu máme že nesmie cestovať, a keď mi pôjde do škôlky má mať špeciálnu starostlivosť,mám 6 detí toto jedno je iné nikdy som také niečo nevybavovala tak som si podala o predĺžení rodičovskeho príspevku do 6 rokov,ale dnes mi prišiel papier že nám to neschválili pretože dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý stav ja nerozumiem tomu keďže ja sa naozaj v takýchto veciach nevyznám,ale myslím si že keďže naozaj máme takéto problémy tak nato narok máme, pretože v našej dedine poznám mami, ženy ktoré deti nemajú takého poruchy a poberaju takúto davku nerozumiem tomu čo na tej posudkovej robia podľa čoho to posudzujú,osobne poznám mamičku ktorá dieťatko je zdravé len ma cumel a bolo plienkovane a dostali to tak nerozumiem tejto logike prečo choré naozaj choré dieťa nemá narok podľa nich na ten príspevok.Tak neviem čo ďalej mám robiť dovolanie nám neprišlo nemám to ani v tom papieri napísané ale určite pôjde manžel za advokátom aby sa niečo vymyslelo ...viete mi prosím poradiť ako postupovať alebo či naozaj na to taketo choré deti ktoré majú autizmus poruchy nemajú nárok?lebo ja už naozaj neviem fakt. Ďakujem vopred za každú odpoveď
@mirus1989 ak je dieťa aj trošku pozadu, tak zväčša je neurológ ten prvý, ktorý bez mal dieťa vidieť. Predsa len je to mozog, on vie zhodnotiť. Nám napr napísal neurológ, že porucha pozornosti a problém s inkontinenciou (lebo v rámci tej poruchy pozornosti je komplikovanejšie odplienkovanie) a ešte nám aj plienky predpísala, nech nekupujeme.
@mirus1989 to sú čísla diagnóz tu klikni máš tam tabulku. https://mediately.co/sk/icd?chapterCode=F00-F99...
@mirus1989 takze mas spravu od psychiatra, s peciatkou, mudr., uzatvorenu diagnozu?
a napisane ze dieta ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav?
@mirus1989 F70 - mierna duševná zaostalosť, F80 - špecifická vývinová porucha reči a jazyka, F84 - pervazívna vývinová porucha.
Nemá diagnostikovaný autizmus. Nežiadal psychiater doplniť vyšetrenia? Od neurologa?
@gabu_lienka keby sa to dalo tak to tu aj zverejním,v správe máme napísané od psychiatra:že sa jedná o vyvinovu porúchu reči a jazyka, vety neotvorí+poruchu autistického spektra -mentalna retardacia ľahkého stavu(c samoobslužných činnostiach vyžaduje asistenciu.Nieco neurologický nález sym, Dop: naďalej vyžaduje 24 hodinovú zvýšenú starostlivosť,v prípade zaradovania do kolektívu bude vyžadovať špeciálnu škôlku s asistenskou podporou s minimalizovanim zaťaženia.Vylucit cestovanie hromadnou dopravou pre potenciálne rušivé prejavy.
@mirus1989 Pravdepodobne čo sa stalo je to že nemáš dostatok vyšetrení. Kedže sa málo vyznáš v problematike tak ti odporúčam kontaktovať centrum včasnej intervencie - sú asi v každom meste. Tam majú pracovníkov čo ťa krok po kroku navedú ako a čo treba vybaviť a aj za ktorým doktorom máš ísť. Tam si zavoláš a objednáš sa - oni ti zo všetkým pomôžu. odkial si?
@gabu_lienka a prečo tam máme napísané porucho autistického spektra?nie nežiadal len mi dal kontrolu a to je celé.
@mirus1989 určite zmeňte aj pediatra ak sa vám dá, že máte ku komu prejsť. Reči typu načo vyšetrovať dieťa ak má takéto problémy by som ja netolerovala najmä u takéhoto dieťaťa. A to odvolanie podajte, to ide už priamo do Bratislavy. A posudzuje to iný lekár nanovo.
@mirus1989 skuste zavolat osobe, ktora Vas na upsvar vybavovala. Ved pises, ze psychiater v odporucani napisal “doporucujem 24 hod starostlivost..” jedine co mi napada, ze sa im zdalo malo sprav z vysetreni? Chodite k tomu psychiatrovi pravidelne? Kolko ste mali od neho sprav? Jednoznacne su diagnozy dcery medzi tymi, ktore vyzaduju osobitnu starostlivost (vid foto). Ked uz dietatu s takymto stavom neuznaju, tak uz neviem lomu. Drzim palce, aby ste to vybavili. Toto je vase najmladsie dieta?
@mirus1989 na stanovenie diagnózy detský autizmus potrebuješ vyšetrenie u klinického psychológa a diagnostický test ADOS a až potom ti to psychiater potvrdí. Zrejme toto bude dôvod zamietnutia. najbližšie centrum včasnej intervencie mi našlo v trenčíne https://cvitrencin.sk/
@lilizzachy jasné zmením ,no áno keď som jej povedala že psychiater nám doporučil logopedovi tak mi povedala že načo a ešte spochybňovala že mala toto diagnózi ma bavila sa so mnou ako z nejakým zvieraťom.To odvolanie prosím môžem napísať aj sama?A neviete kam to mám zaslať ku komu do Bratislavy?Ďakujem vám ste milá
@gabu_lienka
To je takto dcérka sa nám zdala byť do určitej miery v poriadku,zdala sa mi že je nejaká iná ale keďže by ma takéto niečo nenapadlo že bude mať som myslela že je len spomalená vo vývoji pretože nie každé dieťa hneď všetko vie...ono sa to začalo prejavovať tak keď mala 3a pol roka ale nie celkom len nám malo rozprávala a ešte stále je plienkovane nedáva som tomu moc význam hovorila som si tak je trošku po zadu naučí sa veď každému dieťaťu to ide inak,chodisla som snou aj pediatricke na všetky kontroli a keď sa má aj pýtala hovorila som jej že mi menej rozpráva a také tie veci do deti malé bežné robia ona to písala do karty ale nič nepovedala ,tak som myslela že tak sa to napravi no ako náhle už mala 4 roky a nič sa nezmenilo ona netvorí vôbec vety ako iné deti v jej veku ona hovorí po slovách netvorí vetu, hrávala sa sama s mladšími sa moc nechce hrať len skáče na mieste na gauči hore dole a máva rukami ako keby lietala robí to hlavne keď papa alebo keď je šťastná,keď niečo chce tak vtedy som videla že niečo nieje v poriadku a ešte k tomu nechce vôbec na serblik mi chodiť ja neviem aky má problém prečo nechce napr na malu niekdy ide sama ale keď ma ísť na veľkú tak proste vôbec ju tam nedostanem ona to bude radšej udržiavat skúšala naozaj všeličo ale tak nejde to ja uz neviem čo ako ,no a teda keď som videla že toto už nieje normálne tak som sa ja sama objednala k detskému psychiatrovi aby mi povedal či je to normálne alebo nieje pretože som vedela že niečo nieje dobre samozrejme ono to má toho viacej len to tu rozpisovať to je nadlho,takže som sa objednala tam keď malej boli 4 roky lenže najbližšie sme mali Trenčín detského psychiatra a tam to je že čakáte aj 3 mesiace na voľní termín nakoniec som sa dočkala dal nám termín 24.09.2024 to bolo naše prvé vyšetrenie,žiadne iné sme nemali ani viac papierov nič dal nám kontrolu aj v januári takže ja nemám mať odkiaľ aké ďalšie papiere táto diagnóza sa zistila až toho 24.9.no povedal keď si budem žiadať o predĺžení rodičovskeho že mi vylatci ďalší papier ktorý bude slúžiť na vybavenie týchto veci,tak som išla na úrady sa informovať čo teda k tomu potrebujem tam mi dali tlačivá na predĺženie rodičovskeho a tlačivo žiadosť o zdravotnom stave dieťa ktorý som mala dať pediatricke vypísať aj s diagnózami,keď som to konečne mala aj od psychiatra aj od pediatricky zaviedla som to na posudkovu kde sa to má čakala som až do včera na rozhodnutie a v tom včera prišlo že mala nemá dlhodobo nepriaznivý stav,takže to zamietli.No a teraz ja neviem čo ďalej veľa mi píšu že sa mám odvolať veď ja sama ale neviem či naozaj mame na to nárok alebo nie keď mi tam napísali že nemá dlhodobo nepriaznivý stav 🤦 takže máme alebo nemáme na to nárok?lebo ja už fakt neviem nikam má naša pediatrická po vyšetreniach neposlala preto som napísala tu keďže viem že váľa mamičiek tu píše ktoré majú podobné problémy,a ja sa v týchto veciach vôbec nevyznám ja neviem čo ďalej ako postupovať no neviem nič 🤷
@mirus1989 napr. ja som mala predĺžený rodičovský do 6 rokov,ale ja som mala vyšetrenia od neurologičky, detskej psychiatričky a z UK v Bratislave,kde sa zameriavali na stanovenie diagnózy autizmus a to mi dcéra chodila sama na nočník už od 1,5 roka, na veľkú od 8 mesiacov. Ale v tomto konkrétnom prípade si myslím, že niektorí by mali ozaj radšej štrikovať ako písal alkoholik 😆 ( a kľudne vymažte aj tento môj príspevok, ak Vám to spraví radosť)
@mirus1989 Tam si zavolaj, povedz že máš problém s dcérkou. Oni ťa objednajú - spravíte pohovor kde im toto všetko povyprávaš a povedz im že si nevieš vybaviť predlžený rodičák. Oni ti pomôžu nasmerujú ťa na vhodných lekárov, pomôžu vypísať papiere, ukážu ti ako pracovať s dcerkou, odporúčia terapie, pomôžu vybaviť škôlku.
@tulipanik12 ja troška nechápem koncu vášmu komentáru "že niektorí by mali radšej štrikovat' a čo to má spoločné so mnou? Samozrejme že vy máte iný prípad ako ja .
@mirus1989 to podáte normálne na svoj upsvar a oni to posielajú do ba
@lilizzachy môžete to sama napísať hoc aj rukou len to treba doručiť na upsvar do 15 dní od prevzatia
@lilizzachy napísala si samej sebe 😜
@mirus1989 nepočúvaj hlúpe reči. Od @tulipanik12
@mirus1989
F 80 - špecifická porucha artikulácie reči, F84 - detský autizmus, F70 - ľahká duševná zaostalosť
Je potrebné napísať odvolanie, ale skúste doplniť ešte správu. Keby Vám napísal psychiater alebo psycholog, že dieťa má problém nadviazať kontakt s rovesníkom, je veľmi naviazané na matku, ťažkosti s rečou sú také, že mu nikto okrem mamy nerozumie, a tak sa nedajú uspokojiť potreby dieťaťa. Prípadne, že dieťa, vie byť aj agresívnejšie, keď nemá uspokojené potreby, napr. kričí, plače... a ťažko ho je upokojiť. Prípadne, ak bolo choré častejšie, treba napísať od detskej pani doktorky aj to, že ona neodporúča dieťa dať do kolektívu v školke, pretože potrebuje celodennú veľkú starostlivosť a má sklony k častejšej chorobnosti. Treba si za tým ísť.
Ak sa nemylim, tak z UPSVR prisiel len posudok o tom, ze dieta nema dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav - voci tomu sa odvolat neda, to nie je rozhodnutie.
Takze alebo si dat nanovo posudit dieta - s tym, ze sa dolozia nove aktualne nalezy, spravy z vysetreni.
Alebo si podat ziadost o rodicovsky prispevok, prilozit k nemu ten posudok, oni na zaklade toho posudku rodicovsky prispevok nepriznaju - pride rozhodnutie a az vtedy sa da odvolat a samozrejme k odvolaniu prilozit aktualne nalezy a spravy.
@bebe69 ahaaa už rozumiem ďakujem za vysvetlenie a aké aktuálne nálezy mám priložiť keď najbližší termín s malou u psychiatra mám až niekedy januári,a od detskéj som tam mala vypísané to isté čo mi napísal psychiater 🤷jedine sa asi budem musieť niekde po vyšetreniach snou objednať asi tomu neurológovy ako tu písali a neviem ešte kam veru,ale ďakujem vám za komentár určite mi pomohol som o niečo múdrejšia.
@mirus1989 dalej by ta mal nasmerovat a odporucit prave ten neurolog
@alenkaorava tak uvidím čo ďalej máme kontrolu v januári samozrejme to poviem a on sa s malou aj rozprával ale ona mu nič nepovedala,ona sa boji medzi ľuďmi strána sa ľudí aj deti nehrá sa doma ani zo súrodencami len sama ja som to všetko povedala ale napísal mi len to čo som tu napísala román normálne tak keď pôjdem na kontrolu poviem a určite si zatim pôjdem lebo mala v poriadku nieje,ja sa bojím čo hlavne nastane stou škôlkou keď ona sa ľudí boji neviem čo bude uvidíme,ale ďakujem za podrobnejšie vysvetlenie to potrebujem lebo mne nikto nič nevysvetlil neporadil čo kde mám robiť ja som sa obrátila sem na stránku lebo viem že veľa mamičiek tu má také detičky.
@bielasovicka ďakujem ste milá

@mirus1989 ospravedlňujem sa už som tie čísla našla ale vôbec neviem čo znamenajú máme tam F80,F84,F70