Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@sorciera24 jasne ze hovorim o mnichove, lebo v Mnichove zijem, pracujem, tak viem najlepsie ako to tu je ake su najomne, ceny bytov/domov na kupu, sluzby, atd. Viem ze v mensich mestach ci na dedinach je lacnejsie ale adekvatne k tomu su aj platy nizsie. Tiez je rozdiel medzi vychodnym a zapadnym nemeckom.
@yanni jasne, chapem, nemyslela som teba, ze odsuczujes...a suhlasim s tym posl. prispevkom, kde som dala laik...asi tak nejak som to myslela.... 😉
No ja som rada, ze tu konecne niekto pise, ake to v zahranici je. Lebo ja neznasam, ked niekto pride po mesiaci zo zahranicia a celemu okoliu ssa chvali, ako super zaraba, ako si moze dovolit vsetko co chce. Ano, ked tam zije v nejakej kobke a vari na dvojplatnicke, pride na Slovensko ako velky pan 😉 Ale realne tam zit, mat nejaky spolocensky status, to je velka drina. Myslim si, ze najlepsie je pracovat v zahranici ale byvat na Slovensku. Pracovat tu a zaroven tu aj zit je ovela horsie.
@yanni ahoj no na koniku som strasne malo 🙂 dakujem za chlapcov.. 🙂
vela lidi ma skreslene info dokonca ja slovaci cesi ktori odisli za pracov na kratko do zahranicia kedze vidina penazi je rychla jedia skonzerv a neplatia mnohe veci ako ludia trvalo zijuci v danej krajine//
@viki2912 boze moj len nie americky styl!! to je uz uplne radikalne a od socialneho systemu to ma daleko , americania v europe zijuci si praveze chvalia nas sosiclany system a radi by ho lai aj v ich krajine to je len na margo.. 😉 myslim tym socilano system eu, i ked len par krajin s amoze pochvalit takytmto systemom. 😉
byt doma s detmi nie je lahka vec a psychika si to samozrejme ( dostane na frak) 🙂 ale zase nebyt s dietaom vobeca davat ho do ruk cuzdim a nebyt pri tom ked zacne samo jest alebo ked zacne stvonozkovat ; alebo ked zacne chodit proste radosti a starosti ktre by kazda matka mala preist s dietaom /// a hlavne ked ma dve a viac deti tak je to doslova nutnost byt doma...
osobne ja viem ze necelych 200e ni eje vela ale lepsie ako nic... 😉 a myslim si ze moznost byt so svojim dietatom a preizt tieto prekrasne chvile je na nezpaltenie nato mnohe zeny prichadzaju neskor casom a vekom ako ten cas leti a co vsetko zameskali pri prvom dietati ked neboli s nim o co ho okratili a podobne.... kazda vec ma dve strany mince.. 🙂
a teda zivot tu a na slovensku financne sa neda porovnat... tazke.. este stale to beriem ze to nie je take zle na slovensku co sa materskej tyka.. pretoze s prepacenim niektore zeny radsej pojdu pracovat vsetka cest ale ked si spocitaju naklady na opatravetelstvo + naklady na cestovanie a ine mam pocit ze by boli vitaznejsie ked ostanu doma financne s materskou ako ked p^racuju alebo sa mylim??
ps ja osobne som matersku nedostala nikde nemala som pravo.. bohuzial.. 🙄 ale chapem obe strany.. pro a proti.. 😉
@erikasadek nemam pocit, ze by som nebola pri tom, ked deti same zacali jest, stvornozkovat a vsetky tie krasne veci. to, ze pracujem a deti boli s opatrovatelkou, so mnou alebo v jasliach neznamena, ze ich cely rok nevidim. pridem domov z prace a tie deti vidim, citim a venujem sa im. tiez su spolocenske a chcu byt s inymi detmi. co im ako matka dam na materskej tri roky? iba behat s mopom a handrou, byt nervozna, ze nestiham, ze mam toho vela, vid zakladatelka. alebo si zvysit prijem, byt v pohode a moct dopriat detom lepsie chvile stravene spolu a vsetci v pohode. viac si to vazime, viac si ma vazi chlap a deti sa ucia, ze nikde nic nedostanu zadarmo. deti su take, ako to vidia doma. suhlasim s prispevkom, ze 3 roky pri zdravom dietati je vela. nasa generacia je doslova jaslickova a mate pocit, ze nas to poznacilo? ja ten poit nemam, sme lepsie vybaveni v interakcii s inymi ludmi, s cudzimi. zato si ale vsimam, ze cim je dieta viac prilepene na mamine a cim dlhsie, potom ma aj nastup do skolky a dapataciu dost stazenu a zase je len mamina v strese. myslim si, ze nic netreba prehanat, dnes je doba taka, ze treba tie deti pripravit na svet vonku a extremne ich nemojkat u seba, ked to netreba. sice sa moj nazor nemusi pacit vela maminam, ale ja to takto vidim a vsimam si dost okolie. a som rada, ze moje deti nevisia na mojej sukni, ale ze su s rovesnikmi. ten cas spolu si uzijeme o to intenzivnejsie. z vlastnej skusenosti viem ako to bolo u nas. s bratom sme sa neskutocne tesili na vikendove akcie s rodicmi. tyzden bol pracovny-skola, jasle, skolka, povinnosti, ale vikend bol nas. a vzdy iny a za toto som vdacna, lebo som ako decko nezazila stereotyp. a mozno preto nevnimam svet teraz cierno-bielo.
@zabka8423 svagrovej syn bol doma do 4och. reval, ze nechce ist do skolky. nechali ho doma s babkou...
teraz ma 8 a nema kamaratov, ma problem sa zaclenit, ani vonku nechodi.. presne tak ako pises, drzal sa maminej sukne. tiez si myslim,ze pre tento rychly zivot to bude mat neskor tazke. ziadne ekruzky, nic. len sediet doma. ale priklad ma vo svojom otcovi 😀 .. sa nepohne jak je rok dlhy.
takze vsetko je na rodicoch a vychove. 🙂
@yanni jasne, ze ma vsetko svoje pre a proti... ja som nepisala, ze sa v zahranici zije lepsie, len tu sa tusim porovnava, alebo teda diskutuje o tom, ci staci rodicovsky prispevok. a niektore tu pisali, ze mozeme byt radi, ze ho vobec mame. tak ja som sa len ozvala, ze na dve deti je to malo, dvojicky su v tomto velmi znevyhodnene, najma, ked sa to porovnava, ked ma clovek dve deti za sebou. a v zahranici sice ten RP nemaju, mamicky mozu s dietatkom zostat doma kratsie (aj ked v rakusku tiez drzia pracovne miesto zo zakona tusim 2,5 roka), ale ja som len pisala na porovnanie, ze mamicky tam zo svojho platu tu skolku alebo opatrovatelku utiahnu. ja keby mi muz nezarabal dobre, tak neviem, ako by som im tu skolku a vsetky vydavky platila z jedneho platu. moja profesia je tlmocnick-prekladatel 🙂
Mna tato tema tiez velmi zaujala viem ze na slovensku veci niesu idealne ale ja by som bola vdacna aj za to malo.
Zijem z manzelom v UK radi sa medzi vyspele staty a som tehotna a do prace budem musiet chodit az do 8 mesiaca minimalne co asi si viete predstavit nieje nic moc. a po 6 mesiacov budem musiet moje male dat do jasiel ktore vas stoja tak 25-35 libier na den aby som isla naspat do prace lebo by sme velmi nevyzili a to nemam narok na ziadne vymozenosti lebo samozrejme niesme socialne pripady ziadne jednorazove prispevky na dieta nic.
Tak si nemyslim ze na slovensku jeto az take zle.
a mozno si poviete ze ved platy su tu vysie len na porovnanie prenajom jedno izboveho bytu 750 libir mesacne a to je bez energii a dane ☹
@dibik ved ja sa nehadam. Ja som uz vela stran dozadu napisala, ze sa tu nema porovnavat zivotna uroven ale len materska 194 € a materska 0 €. O to tu ide. Ale nejak stale niekto zacne, tak sa to tu potom rozvyja. Inak mas pravdu, na dvojicka by mali dat ked nie raz tolko ale aspon o 50 % viac, lebo dvojicky potrebuju samozrejme dvakrat tolko. Ci uz su to plienky, oblecenie, strava, energie, automaticky väcsi byt, cize aj vyssie vydavky na byvanie. Ale to zial nemas ani tu. Ziadnu väcsiu matersku ☹
@dibik ved ja sa nehadam. Ja som uz vela stran dozadu napisala, ze sa tu nema porovnavat zivotna uroven ale len materska 194 € a materska 0 €. O to tu ide. Ale nejak stale niekto zacne, tak sa to tu potom rozvyja. Inak mas pravdu, na dvojicka by mali dat ked nie raz tolko ale aspon o 50 % viac, lebo dvojicky potrebuju samozrejme dvakrat tolko. Ci uz su to plienky, oblecenie, strava, energie, automaticky väcsi byt, cize aj vyssie vydavky na byvanie. Ale to zial nemas ani tu. Ziadnu väcsiu matersku ☹
Ako prekladatelka mozes robit aj z domu a vela robi takto na zivnost. Inak aj ja som na SK studovala prekladatelstvo-tlmocnictvo v BB. Ale sa tym nezivym. By ma svihlo, byt doma a prekladat. Ja potrebujem aj kontakt s ludmi. NAkoniec v DE som sa dala na pravo. Tam mam aj tie svoje milovane knihy aj sa dostanem z domu do kancla a dokonca aj z toho kancla 😉
@sorciera24 dovolim si polemizovat - mali sme akurat stretavku a bol tam aj kamarat - ucitel v ba - jeho zena je tiez ucitelka, tak som sa pytala ako sa da z toho vyzit a tak... sama mam aj pedagogicke minimum ale kedze som sa v ba musela uzivit rozhodla som sa ucitelku nerobit...
kamarat hovoril ze to ide - robi ucitela, vedie kruzky, popritom sa zapaja do mimoskolskych aktivit, spolupracuje na nejakych projektoch ku ktorym sa dostal vdaka tym mimoskolskym aktivitam - hovori ze ho to strasne bavi - je to mlady chalan, vdaka nemu jeho skola ziskala niekolko grantov ( bol parkrat aj v tv kvoli tomu...) - je optimisticky a povedal mi ze je rad ze robi co ho naozaj bavi 🙂 preto mam pocit ze sikovny clovek sa nestrati - ani na pozicii ucitela - iste, zena matka ak je ucitelka tak nema tolko casu... ale zas dieta ma aj otca - mimo vynimiek ...
k tym predavackam - ja som robila predajcu - vlastne je to nieco ako predavacka len nie za tu minimalnu mzdu - predavala som nemeckym zakaznikom - a to som si vypocula aj rasove utoky a pod. ... napriek tomu pri kazdom dalsom zakaznikovi som musela byt profesionalna, nasa firma by sa so mnou velmi rychlo rozlucila, keby som si dovolila spravanie ako vidim niekedy u nas na pokladni ( ziaden pozdrav, o usmeve mozem len snivat etc, ... s tym sa clovek na pokladni v zahranici naozaj malokedy stretne - a nemyslim si ze v zahranici patria predavacky k tej lepsie platenej casti obyvatelstva...)
inak k tej cene sukromnych jasiel a skolok - stat prispieva do veku 3och rokov velmi slusnou sumou na sukromne skolky - v ba to teda naklady nepokryje ale myslim ze v mensich mestach by to mohlo stacit...
@m.i.r.i ja myslim ze kali to myslela tak, ze ak dostanes 1600 mesacne ako normal plat, tak mas sancu si z neho aj nasetrit a potom ked mas bejby, tak ak s nim chces zostat dlhsie doma, vyuzijes prave to nasetrene, kdezto na sk ak zarabas 450e, mazel 550e, platite bud najom alebo hypoteku 370e (dala som priemernu cenu za najom trojizbaku v malom mestecku) mate tri deti, uz viac ako trojrocne, na ne dostava clovek 23x3...no nenasetris nic....strava draha, do prace sa musis nejako dopravit....o to podla mna ide. V zahranici si na tu matersku mozes nasetrit a ak sa rozhodnes ze budes doma 2roky, dostanes od statu za prve mesiace slusne peniaze, a potom mozes skromnejsie zit z nasetreneho...u nas sa moc setrit neda....
no ja neviem. ale svagor zije v Blave a ze jednoizbak platia okolo 500e- 😕
@sissmiss neviem, podla mna ak mas plat 1600 tak tomu zodpoveda aj tvoje byvanie, hypoteka teda bude asi vyssia ako 370 euro etc. ... ako pozorujem okolie tak obycajne so zvysujucim sa platom sa zvysuje aj zivotna uroven ludi - kupuju si drahsie auta, drahsie nehnutelnosti, investuju viac do zazitkov etc. ... cize clovek ktory viac zaraba obycajne aj viac mina... hlavne v porovnani so zahranicim - tam sice viac zarobis ale aj viac minies na hypo pripadne na sluzby, na najom etc. ... cize ta sanca usetrit zas az taka super nie je...
neviem, ja si stale myslim ze mat dietatko je kazdeho slobodna volba - narodili sme sa na sk a vieme ake su tu nadstavene podmienky - iste, mozme sa porovnavat s krajinami kde je to lepsie a nadavat na sk... ja by som len rada pripomenula ze v 80% krajinach sveta sa maju horsie ako na sk, cize my by sme mali byt vdacni zato ako sa mame, ze nase deti maju co jest, mozu sa vzdelavat, maju sancu nieco zo svojho zivota spravit a prezit ho kvalitne...
@lauritka nie je BA ako BA a hlavne treba pozerat sukromnu inzerciu, nie realitky 😉 som v januari sa stahovala a velmi som rozmyslala nad BA a hladala som byty a v pohode 3i za 500 so zakladnymi energiami ale zo sukromnej inzercie. to iste od realitky za 700 a viac. a tiez je rozdiel ci zariadeny, nezariadeny, lokalita. kamoska zije v bA v prenajme v dubravke a plati 500 e za 120m2 byt krasny velky aj s energiami, cez sukromny inzerat nasla a nemusela platit ani kauciu. to iste mala v karlovke, 400 2izbak a rovnake podmienky. ak chce niekto byvat v centre alebo blizsie k centru, tak nech sa necuduje, ze ceny su vysoke. a dalsia vec, v BA by som vobec nespekulovala, v ktorej casti byvam, ked je tam silno dostupna MHD. ludia nemozu chciet za 500 e 3i v centre mesta a blizkosti centra este nebodaj full vybaveny a zariadeny. to su potom hodne naivni. ale nakoniec som sa rozhodla ist na zahorie, mam tu vsetko pod nosom a najom za 290 3i full s energiami. BA mam do hodinky autom, mam brno do 45 minut, rakusko 20 km, co mozem viac chciet. a nie je to rit sveta. kazdy ma moznost si vybrat kde bude a ako bude a za kolko. potom nech neplacu. 🙂
@dai opat je to o t om na koho v akej chvili natrafis....nemecky zakaznik sa podla mna sprava inak k nemeckym predvacakam ako k slovenskym !predajcom!.....urcite ich neuraza ako slovensky zakaznik slovenske predavacky.....mm komunikuje bezne s nemeckymi zakaznikmi a o ziadnych rasistickych narazkach nehovori.....to len na okraj.... 😉 a btw. opat je rozdiel robit predajcu a predavaca napr. v Lidli (skus si pohaldat video ako sa tam zaobchadza s predavackami...) a takisto je rozdiel nemecky zakaznik, slovensky zakaznik a tym padom nemecka predavacka, slovenska predavacka......
http://blog.palsoft.eu/preco-sa-pokladnicky-v-l...
tu je video, rpeco sa predavacky neusmievaju.... a hadam sa uz k teme predavaciek nemusime vracat, ja mam vcelku dost🙂
@sorciera24 znama mi v lidli robi takze viem ako sa tam zial zamestnavatel sprava k svojim zamestnancom - myslim ze tu by uz mal zasiahnut aj stat... 😒 no, ja som predavala roznym nemeckym zakaznikom - obycajnym ludom... a ked hovoris s nejakym rasistom tak ver ze si rad tvoj prizvuk zoberie za terc, pripadne zacne mat narazky na zeny z vychodu a pod. ... k muzom su mozno slusnejsi - a samozrejme aj vzdelanejsi zakaznici su menej utocni ( pripadne ti co nieco dosiahli - ked som presla do oddelenia kde sa komunikuje s firemnymi zakaznikmi tak tieto utoky prestali a komunikacia uz prebiehala na inej urovni...)
asi mas zlu skusenost - beriem... ja sa ale spravam k predavackam slusne a nie vzdy sa to vrati - aj ked usmev vela spravi - myslim tym ked ja ako zakaznik sa usmejem prva, tak mnoho predavaciek sa nato chyti - mas pravdu - nebavime sa tu o predavackach ako o teme... ja by som skor vseobecne povedala ze ked clovek robi nieco co ho nebavi, tak to nikdy nebude robit so srdcom a na jeho praci to bude aj vidiet - a myslim ze peniaze su v tomto pripade az 2-he v poradi ( mnoho ludi radsej robi pracu ktora ich bavi za menej penazi - ak ich to uzivi, ako inu, ktora by ich otravovala...)
@dai s tymto prispevkom mozem len suhlasit....takze sa chapeme, vzdy je to o ludoch, a ano vela ludi robi pracu, kt. ich nebavi...ci predavacky, ucitelia, robotnici, hocikto...len bohuzial, niektori fakt na vyber nemaju 😒
@yanni materska davka je davka socialneho zabezpecenia.patri matke.tak si neviem predstavit,ako by to bolo,ak by sa vyplacal podla poctu narodenych deti.na to su tu rodinne pridavky.socialne zabezpecenie je predsa iny pravny institut. 😉 v de moze byt za urcitych podmienok materska davka 100%z platu poistenkyne.nezavisle na pocte narodenych deti.ide tiez o davku soc.poistenia.
@zabka8423 suhlasim s tvojim nazorom.matka aj ked pracuje,tak vidi svoje dieta jest.,ci rast.ved sa z tej prace vrati a niektore zeny pracuju dokonca na skrateny uväzok.ci maju pruznu pracovnu dobu.zalezi na kvalite starostlivosti a pobyte s dietatom.nie na kvantite.poznam uspesne pracujuce matky,co maju viac deti.a predsa sa im venuju. tie deti su uspesne,sebavedome,stastne.ale poznam aj zeny,co su z detmi doma stale.a deti su nervozne,nesamostatne.zalezi na pohode matky.ak je ona v pohode,stastna a vyrovnana,tak sa to odraza aj u deti.zalezi ozaj od kazdej zeny a rodiny,aky model si zvolia.ak chce byt doma a podmienky jej to dovolia ,tak super.ak chce pracovat,preco nie.
@daireagujem na tie prispevky zo vcerajska.o obleceni,lyzovani a pod.ja nevidim najmensi dovod,aby si ty alebo niektora,ktora je financne zabezpecena zena musela obhajovat svoje financne a ine postavenie.ak je niekto solventny,moze si dovolit oblecenie ake chce ,travit cas ako chce.a nemusi sa nikomu ospravedlnovat za svoj uspech. 😎

@sorciera24 ja nikoho neodsudzujem, ale kedze ja na sude s tym robim, tak to jednoducho vidim, ze kolki sa stazuju a stazuju ale nic pre zlepsenie nerobia. Aj zakladatelka tejto temy, je mi jasne, ze s dvomi malymi detmi zatial vela nenarobi ale ked je doma, tak nech si aspon zvysi vzdelanie. Teraz bude este dalsie 3 roky sediet doma, ak nema maturytu nech si ju po veceroch dorobi, su aj vecerne gymnazia, ak ma nech skusy studovat, za tri roky ma balakara v dialkovom studiu. Popripade nech sa dohodne s muzom, ked ma on fajront alebo volny den, nech si najde v tom case brigadu. Hned ked to bude len raz za tyzden a zarobi za mesiac 100 e za upratovanie atd. Ale je to 100 e k tym 194 naviac.. Ale nie nariekat. Tym si nepomoze ani sebe ani inym. A ked moze trca na kocovi cele hodiny, tak radsej nech ide tie hodiny niekde robit.