Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@yanni A ja inac velmi schvalujem to, aby sa veci oapkovane pouzivali. Je to jednak ekonomicky efekt a druhak aj efekt na prirodne prostredie. Ved veci treba pouzivat, co najdlhsie. Nie znova si kupit nove, ked na to mam. Treba rozmyslat trochu aj nad odpadom, ktory neustale vytvarame.
@zabka8423 presne o to ide aj mojej mame. Volakedy davno bola nieco zaniest niekde do detskeho dopmova po bratovi, kedze on je odomna ovela mladsi mal uz vias menej super vecu, nie ako ja same 70a 80te roky 😀 A vybehli tam na nu, ze oni beru len nove, nenosene veci. Tak povedala, ze to vsetko po babke co je este pekne a nositelne donesie ku mne. Babka nebola ziadna stara dedincanka, boal to moderna zena, urcite su z tych veci niekto bude tesit.
A ano, ja som tiez nie za kazdy vystrelok, povedala som, pokym na funguju mobily, tak nam netreba ziadny iphone, televizor mame 10rocny normalny, ziadny flat, pokym funguje novy sa nekupuje. Spalen ze uz len z principu bez telky, pocitaca a vsakovakej techniky. Akurat radio s budikom je tam. Jedine na co si potrpim je moje auto a umyvacka riadu. A samozrejme pracka 😀
@dai čítam tu o tom, ako je v menších mestách, či dedinách, či na východnom SR málo práce...a pod...keď som ponúkala dlhodobú brigádu - upratovanie už spomínaných apart. - väčšinou poobede, vyplácanie buď na ruku, buď týždenne, buď mesačne - kto ako chcel alebo potreboval, upratovanie niektoré mesiace veľmi často, niektoré menej často - ja som potrebovala výpomoc - čiže by som sa vždy mohla striedať, pokiaľ by brigádnik nemohol...podľa mňa za to upratovanie celkom slušný zárobok (na vých. SR) - a bola som veľmi prekvapená, že sa nikto nenašiel, žiadna mamka, študent...čo som si myslela, že sa ozvú.. 😅 😨
@sissmiss môžem ti povedať (ak som nepochopila kontext príspevku, ospravedlňujem sa, dočítavam psotupne)- čisto len za vých. SR, konkrétne za Košice a Gelnicu - Košice - kto chce, prácu si nájde - ak pochopí, že je potrebné nejaké obdobie napr. na preklenutie, kým si nenájdem vhodnejšiu prácu, ak pochopí, že ak aj finančne to vyjde o niečo lepšie byť na "podpore" - je lepšie byť v styku s ľuďmi, pracovným procesom, aktívne pristupovať k nájdeniu práce. VŠ v KE celkom určite zarobí viac, ako 350eur.
Gelnica - je malé okresné mesto, hladová dolina, kde skapal pes. Je tam pár podnikateľov, ktorí nejaké to pracovné miesto vytvoria, určitý obmedzený priestor pre služby, ale každý ďalší - buď sa presťahuje do nejakého väčšieho mesta alebo za prácou musí denne dochádzať. Je to otázka priorít.A je to fakt, ktorý treba prijať - že malé mestečká a dedinky majú obmedzené pracovné príležitosti.
@minewka musim ti dat za pravdu. Brat studoval v KE a o brigadu nebola nudza. Co sa tyka stalej prace, este pocas skoly mu ponukaly pracu s nastupnym platom vyse 1000 e. A to este ani nebol inzinier. Dokonca by sa mu aj prisposobili skolskym povinnostiam aby dostuudoval. Takze kto chce, ten si najde.
A ty si z Gelnice? Jeeeej odtial som mala na gymply kamosa, zial od gympla o nom nic neviem. Skoda, ale co narobis.
@yanni zatiaľ mám s Nemcami veľmi dobré skúsenosti, ako s hosťami 😀 dochvíľni, slušní, čistotní..aspoň tí, čo boli 🙂
No a služby turistom sú u nás zatiaľ dosť mizerné 😒 hrozne sa hnevám, že nedokážeme dostatočne spropagovať čo všetko tu máme. Nevieme sa predať, je to škoda.
Vysvetľuješ dobre - avšak tu je obrovská psychická bariéra - na SR stále prevláda názor, že kto robí a maká a niečo má - to má pre to, že je namyslený, bez pokory, povýšenecký a neviem čo ešte - a nie pre to, lebo je šikovný, pracovitý, snaží sa. Je to pozostatok sociku, kde sa nikto snažiť nemusel - nič mu nehrozilo, robiť musel každý, či dobrý, či zlý, či sa snažil, či sa nesnažil, všetko bolo štátne, o všetko sa staral štát, ľudia nemali žiadnu zodpovednosť - za nič. Padol socik a niektorí dodnes nechcú priznať, že ten, kto tú zodpovednosť má už dávno nie je štát, sú oni sami.Doteraz som si myslela, že je to zväčša problém dôchodcov a povedzme ľudia okolo 50tky..neskutočne ma prekvapuje, koľko mladých ľudí zdieľa tento názor.
ľudia v kapitalistických krajinách, alebo západných - nežili v sociku, niektoré veci sú im nepochopiteľné (napríklad že dodnes je kopec bytov, kde napr, nie sú merače na vodu - ale je jeden centrálny v bytovke) , vedia, že ak nie sú spokojní so svojim životným štandardom, musia niečo pre to spraviť.
@yanni nie že kto chce ten si nájde...ak by neštudoval brat to čo študoval, tak ho v tej firme popri štúdiu a za 1000e nevezmú...to treba pochopiť. Áno, ak je niekto vzdelaný, a nemá nejaké záväzky či voči deťom alebo rodičom, lebo bábätká a chorí rodičia potrebujú pomoc, tak sa môže presťahovať za prácou. A tak mladí budú v mestách a dediny budú vymierať. Ja tu hovorím aj o ľuďoch ktorých je kvantum, väčšina, ktorí pracujú za minimálnu mzdu a berú sa ako robotníci, nechceš robiť za minimálnu mzdu? Tam sú dvere, čakajú na tú prácu ďalší.
@minewka súhlasím s udržiavaním pracovných návykov, to je nesmierne dôležité...ale ak je k dispozícii práca ktorá je za minimálnu mzdu a treba k nej cestovať, platiť dieťaťu opatrovanie a keď sa tieto dve položky odrátajú tak zostane menej ako podpora...tak sa to neoplatí...ani pre udržanie pracovných navykov, lebo dieťa je s cudzou osobou a náklady napr.na stravovanie vonku sú vyššie ako keď sa prestravuje s rodinou...a tak, proste pre rodinu je to finančná záťaž a ak nie je vyhliadka pracovného postupu, prípadne toho že si nájdem lepšie platené miesto, tak chápem tých ľudí že sú neschopní niečo robiť, zmeniť situáciu, pohnúť sa z miesta. V meste odkiaľ pochádzam sú platy iba málo nad úrovňou minimálnej mzdy (a to je západné slovensko). Iné je to v bankách a úradoch, ale to je pár miest. Sú tam veľké výrobné firmy, ktoré zamestnávajú kvantum ľudí.
Sorry ale v tejto téme mi to pripadá akoby každá ktorá je na tom finančne dobre, musela to dávať najavo práve necitlivým prístupom. Nejaké kastovníctvo alebo čo. Ale všetci nemôžu robiť právnikov, zomreli by ste od hladu a aj ten mor by došiel ,lebo by nemal kto vyčistiť záchody. Len toto si treba uvedomiť. Každý svojou trochou prispieva. Aj upratovačka. Dostane síce menej zaplatené, čo je fair, ale prečo ju treba trestať tým že jej práca je ohodnotená úplne mizerne, že ledva prežije. A polemizovala by som o tom, či je právnik pre spoločnosť užitočnejší ako pekár....nie je. Pokoru....
@stanka02 Tu nejde o to, ci chce. Ale za aku cenu? Nie vsetko su peniaze. Ako som uz napisala, ked mam byt cely den v robote a vysledny efekt je, ze deti su pri cudzej pani a ja mam len o 100 eur viac, tak sa na to vykaslem. Sorry, ale ja mam aj ine prirority ako peniaze. Su dolezite, ale ak mi nemaju zabezpecit krajsi zivot s mojou rodinou, tak na ne kaslem. Nespravne, ze nechcem pracovat jak fretka za hocjaku cenu? Nie, proste si vyberam z ponukanych moznosti.
@sissmiss k tvojim posledným slovám - dovolím si nesúhlasiť, ja osobne mám pocit, že tí, ktorým sa až tak robiť nechce, ktorí stále nájdu nejaký argument, prečo nie (v mojom okolí - od ľudí s nízkym po ľudí s VŠ vzdelaním - nie je žiaden, ktorý sa snaží - a nemá. Väčšina sa nesnaží a nemá), sú nevraživý voči tým, ktorí niečo majú. Ale tí, čo majú - to nemajú zdarma, ani neprišla dobrá víla, ktorá im to hodila do vienka. Drvivá väčšina ľudí v mojom okolí, ktorí sa majú dobre ( resp. lepšie v porovnaní s tými, čo si myslia, že sa majú zle ), si to zaslúžia. .
Mne sa zdá, že každá v tejto téme, ktorá je na tom finančne zle, to tiež tak trochu kastuje - štýlom - dokážeš si privyrobiť, si na tom finančne lepšie, radíš, ako na to = si namyslená, povýšenecká, bez pokory, živí ťa muž, pomáhajú ti rodičia (hoci to nie je pravda), nevenuješ sa deťom, máš pokrútené priority, zamysli sa nad sebou, chýba ti pokora, atď 🙂
no ja mam dvojcata a dostanem o 25 % viac ako tie, co maju 1 dieťa. mám VŠ vzdelanie, pracujem v zdravotníctve, musím sa celoživotne vzdelávať, za všetko si sama platím, 12 rokov odrobených...manžel pracuje od vidím do nevidím, aby som nemusela popri 3 deťoch /dvojčatá majú len 9 mesiacov/ hneď teraz do práce. nemám v meste kde žijem nikoho, všetci bývajú 350 km, takže všetok chod okolo rodiny si zabezpečujem sama. z toho čo mi poskytne štát by som ani deti nenakŕmila, napriek tomu, že vždy som si všetko riadne platila a nikdy som nikde nemala dlh. ale o tom je slovensko. ale zase komu sa nepáči môže ísť inde, nie?
@stanka02 padli tu slová ako leniví...to je útok. Nebudem hľadať tie ďalšie negatívne...
Skús mi dať teda návod pre ženu, upratovačku, má IQ 90. Má dve deti, pre zjednodušenie obe zdravé. Exmanžel platí súdom určené výživné po 50e. Chodia do škôlky. Príjem je jej plat, dajme tomu na strednom slovensku 350e (nerobí celých osem hodín, dajme tomu šesť, aj to som jej asi dala vysoký príjem), ďalej výživné 100e na dve deti (4 a 5r) od štátu 46e na obe deti. Spolu 500e. Nájom je 250e. Škôlka stojí na dieťa aj so stravou okolo 30e, pre dve to teda 60e....Strava pre ňu a deti (jedia aj doma-raňajky a večere plus víkendy) neviem odhadnúť...150e? No ja toľko nechám za dva stredne veľké nákupy, ale dajme tomu že sa dokážu tak uskromniť...kde sme? 250+60+150....nie je tam žiadne oblečenie a že 4 a 5 ročné dieťa oblečenie potrebuje veľmi často. Poraď jej. Inú prácu ako upratovačka nezoženie, deti jej občas povarujú rodičia keď sú choré aby nemusela vynechať v práci...takže má tam výhodu kde býva. Ak by sa presťahovala inam, do väčšieho mesta, plat extra vyšší mať nebude, zato náklady na bývanie oveľa vyššie a stratí výhodu pomoc od rodičov. Občas cez víkendy vezme nejakú brigádu, ale je to únavné toľko manuálne pracovať...
Viem cca ako si to myslela. Zdravý šikovný človek má vyššie IQ, má nejaké vzdelanie, má prácu, rozmýšľa, má možnosť postupu. Ale je úplná väčšina ľudí ktorí si inú, lepšie platenú prácu ako majú nenájdu...a toto treba vidieť. Že "ľudia" to nie je len tých pár percent hore a pár percent dole. Ale dofrasa baby veď tie čo tu píšete ste poväčšine študovali, Gaussova krivka vám snáď niečo hovorí, radíte sa predsa k tej inteligentnejšej časti, ktorá je taká šikovná že pohla zadkom aj rozumom...Takže toto vám vysvetľovať nemusím....
@minewka ja som makala celý svoj krátky mladý život 😀 a necítim tu žiadnu nevraživosť voči sebe. Robila som sakra zaujímavé pozície aj dobre ohodnotené...a nevšimla som si že by sa tu niekto do mňa staval. Takže sorry, som na tej strane pomož si človeče aj pán boh ti pomôže aj keď som zatiaľ od štátu okrem rodičovského ešte nič nedostala. Stretla som sa aj so závisťou, to áno, ale čo už, aj takí sú ľudia a je ich veľa. Ale pri tebe som si všimla že vo viacerých príspevkoch píšeš o závosti voči sebe. Sorry, ja som nič také nezaregistrovala. A poznám niektoré čo sem písali a majú sociálne cítenie a pritom sa ich dotkne aj fickova milionárska daň...a aj napriek tomu súcitia s ľuďmi ktorí majú málo, takže majú možno viac ako ty a aj tak im nie je jedno že niekto žije na hranici biedy....Takže závosť by som sem fakt neplietla...cítila som to len možno z jedného príspevku keď sa pisateľka potešila že fico tým milionárom ukáže...
@minewka IP je prave na toto - ak mam co dodat ku konkretnej diskutujucej ci potrebu si s nou daco vydiskutovat a uz sa to netyka temy, ktora je ak sa nemylim rodicovsky prispevok, ludia to riesia cez IP.
Myslim, ze nikoho nezaujima moj ci tvoj denny rezim v teme Spokojnost s vyskou RP.
Nemam potrebu sem kopirovat, co si popisala ty mne, i ked to priamo aj nepriamo teraz robis.
A si vedla ako vzdy - nie som na tom financne zle ani nahodou a ziskala som to tvrdou pracou, nicim inym. Takze uz prestan s domniekami, nikoho nekastujem, vyjadrila som sa konkretne k tebe a jedine k tebe
@minewka To s tym urazanim a provokovanim plati aj pre teba. Nikde si ma neoslovila, ale je uplne zrejme, kam si mierila predposlednym prispevkom, nie som idiot. Citujes tam takmer vsetko, co som ti napisala do IP.
A prosim - uz sa s tebou nechcem bavit. Mrzi ma, ze som sa vobec zapojila do tejto diskusie.
@sissmiss pokiaľ viem - o závisti som napísala ako reakciu voči tvojmu príspevku. Možno som to všeobecne a spoločensky spomenula ešte 1x. Ale ok.
A nalejem vodu niekomu na mlyn - nie, ja nemám sociálne cítenie s ľuďmi, ktorí si za svoju situáciu môžu sami. Nie, nemám sociálne cítenie s matkou, ktorá má 8 detí a plače, že má málo, že je ťažko, nemám sociálne cítenie s ľuďmi, ktorý majú zdravé ruky, zdravé nohy , IQ aspoň 90 a aj tak akýkoľvek argument, či radu, ako si dá pomôcť si, vyhovoria, zahovoria.
Mám sociálne cítenie s ťažko zdravotne postihnutými, chorými ľuďmi, resp,. s rodinami, ktorá má ťažko chorého člena, či už dieťa, alebo je to dospelý - toto je jediná skupina, ktorá skutočne za to, čo sa stalo nemôže a jediná skupina, kde sa skutočne matka nemôže zamestnať (ak je choré dieťa) - a musí byť doma. A z časti mám sociálne cítenie s osamelými matkami (ale to som už napísala)
som spokojná s príspevkom v tejto výške. Prečo? mám dve deti, poberám rodičovský príspevok, pracujem, starám sa o dve deti, ktoré nemôžem umiestniť v škôlke, teda som s nimi doma, Vytvorila som si prácu, ktorá sa dá robiť doma. Neprimerane šediviem zo všetkého, čo musím stihnúť. Keby nechodím na jogu, zbláznila by som sa. Viem kolko penazí mi ostane a keby nemám vlastné bývanie, sme s deťmi na ulici. Jednoducho by som to nedala... Som rada, že štát mi prispieva touto sumou.
@minewka tvoj názor je zvátený. Ľudia sa nedajú takto posudzovať.Mala by si menej kategorizovať a viac prežívať. tvoje srdce vie viac, ako tvoja myseľ.
@mirabelca a ktorýže z mojich názorov je taký zvrátený? 😕 🙂
Inak ďakujem za odporúčanie, ako mám žiť, vážim si tvoju radu - myslím, že prežívam presne tak a presne tak intenzívne, ako chcem 😉
A či si cením viac svoju myseľ, alebo srdce - to neviem povedať - nekategrizujem to - rozhodujem sa podľa konkrétnej situácie 😉
Ozaj baby, co stihate doma, ak ste na MD, ci RP? Aku robotu? Ja klasika za PC. 🙂 Pisem, tvorim, pocitam.
pane boze ste tu toho popisali za 24 hodin... ja som zatial mala plodny den s dvomi detmi, cely den vonku a starsi zalahol o 21.30...
napadlo ma, preco sa vlastne koceny co sa stazuju na vysku RP nezamestnaju ak sa m mali? budu mat plat + RP... ja som sa takto dobrovolne vzdala platu cca 700 eur mesacne a zijem/e z RP. podotykam, ze moj muz nezaraba nad 1000 e.
ked som bola na materskej 1x, tak mudre hlavy z parlamentu vymysleli (od 1.1.2009), ze rodicak nebudu vyplacat v plnej vyske pracujucim matkam. od starsieho som po MD nastupila do prace. tak vymysleli prispevok na starostlivost o dieta vo vyske 41 eur. takze som bola ukratena o 120 eur. vtedy bola vyska RD tusim 164 eur. mala som kam dat dieta, tak naco budem kvasit doma a sup do prace. dalo sa to v pohode. od dvoch deti by sa mi slo tazko, kedze mladsi je mojkacik starsieho mi nezobrali do skolky - prave teraz mal 3 roky, tak este min. rok vbydrzim doma, ale urcite nie dva roky i ked sa hovori nikdy nehovor nikdy.
a este sranda bola, v case ked som sla na druhu matersku, zrusili prispevok na starostlivost o dieta a aj pracujucim matkam zacal byt vyplacany RP v plnej vyske... tak o kolko ma stat osklbal?? 😲
takze prestante sa stazovat a vyplakavat a hajde do prace, alebo si uzivajte to, co vam socialne davky poskytuju. dokonca stat z eurofondov prispieva do vysky 230 eur na detske jasle. 500 eur vam nik neda za to, ze sa starate o svoju rodinu, o svoju domacnost a na to, ze pripravujete do zivota dalsieho danoveho poplatnika 😀 😀

no ja som tu raz nieco niesla do azylaku a este mi to zacali rpeberat 😠 ano, v DE som si to vsimla, vo frankfurte, strasne sa mi to pacilo taky system 🙂