icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mirabelca
Odpoveď bola odstránená
mataharyy
17. mar 2012

@xenia555 Já stíhám někdy dost obstojně šílet 😀

dada1212
17. mar 2012

no tak toto už nemám šancu prečítať, pribudlo veľa strán, takže nič hoci ma to zaujímalo.
a odkaz pre tie, ktoré sa sťažujú a mali čas to prečítať, keby namiesto vysedávania pred pc niečo robili, tak by aj zarobili a nemuseli by byť odkázané na ten príspevok.
roboty je síce málo, ale prác na privyrobenie je kopa, či už niečo vyrábať a následne to predávať, nejaký eshop, založiť zaujímavú stránku a zarábať z toho čo návštevníci kliknú na reklamy, alebo roznášanie letákov, práca anketárky a podobne, také sa vždy nájde a to som zámerne uviedla len práce, kde je flexibilná pracovná doba.
tým nechcem povedať, že je to možné vždy, napríklad ak je dieťa veľmi malé, prípadne má nejaké trvalé zdravotné problémy, ale tie čo sa majú čas neustále sťažovať zjavne toľko času majú...

zabka8423
18. mar 2012

@mirabelca
@dada1212

no presne 🙂 ja teda neviem, ale ved ked mam dieta, v prvom rade si vytvorim rezim, nie? a ked je rezim a organizacia casu, tak potom je cas aj na ine. osobne nechodim spat pred polnocou a vstavam o siedmej a mam denny rezim. a ide to. a nielen mne, vam dvom, ide to tu xy maminam, ktore to vzali do svojich ruk.
Lenze ako som uz pisala, ludia hladaju dovody, preco to nejde. nehladaju sposoby, ako sa to da.

fantagiro31
18. mar 2012

Môžte mi dať presnejší návod, čo treba e shopu ( ako ste ho vytvorili), odkial beriete tovar atď.Rozmýšlala som aj na kurzom učtovníctva, ale neviem, či to má zmysel, lebo nemám prax a kontakty.

mataharyy
18. mar 2012

@fantagiro31 musíš si zřídit živnost, rozmyslet si v jakém objemu budeš prodávat (všechny, nebo většina již hotových e-shopů má omezený počet položek které můžeš inzerovat a od toho se odvíjí i jeho cena), pak si nasmlouváš velkoobchodní dodavatele a podmínky - googl pomůže, musíš si sepsat obchodní podmínky dle zákonů a tvých potřeb, naházíš to do obchodu a začneš inzerovat a dělat reklamu (to je velmi důležité pokud chceš opravdu něco vydělat), no a pak už jen čekáš na objednávky... Záleží či máš finanční základ aby jsi si udělala skladové zásoby, nebo budeš objednávat na základě objednávek, tam záleží jakou budeš mít dodací dobu, protože ta některé lidi odrazuje. Taky doporučuji najít dodavatele s co nejvíce položkami, aby jsi z jedné objednávky mohla vzít více... 😉

mataharyy
18. mar 2012

@fantagiro31 Jo a ještě jedna věc, rozmysli si zda máš dostatečný finanční vklad, aby jsi případně mohla nějaké věci brát skladem, protože většina velkoobchodů má minimální hranici za kterou musíš objednat... 😉

zabka8423
18. mar 2012

@fantagiro31
@mataharyy

mataharyy to dobre opisala. zajdes na zivn. urad, 5 e kolok/zivnost, tebe staci maloobchod - predaj tovaru konecnemu spotrebitelovi. potom si najdes Velkoobchod, ktory ti bude dodavat, spravis s nimi zmluvu alebo sa zaregistrujes na odber. ak nechces vytvarat skladove zasoby, da sa aj tak, pretoze vacsinou VO ti doda behom par dni tovar, kurierom aj do 24 hodin, cize vies velmi expresne odosielat tovar zakaznikom. mozes mat speci sekciu "tovar na objednavku" a tam das vylozene take, ktorych dodacia doba je dlhsia. no a bez reklamy to nejde. odporucam e-targety, rozhodne google reklamy a facebook reklamy. pretoze na fb sa premelie tolko ludi, ze nielenze zdielaju, ale platena reklama bezi napravo na stranke. a nie je to AZ tak drahe. zadarmo e-shop vytvoris na webnode.sk, ale je to limitovane, no myslim si, ze na zaciatok ti tych 50 poloziek staci a ked zarobis, predplatis si balik sluzieb a ropzsiris e-shop - toto tiez nie je velka investicia a hlavne - nemusis si platit cloveka a tvorbu web stranok. ide to cez redakcny system, v par klikoch si spravis vsetko sama 🙂 drzim palec a keby si potrebovala, pytaj sa cez IP 🙂

zabka8423
18. mar 2012

@mataharyy vzdy sa da dohodnut. staci napisat, ze je nova, ze rozbieha, ci by jej vysli v ustrety. ale zato musi objednavat pravidelne a preberat od kuriera tovar. vyjdu jej v ustrety 🙂 a uz je potom na nej aka bude sikovna a ako sa vie obracat, aby VO ukazala, ze dobre, ze sa s nou dohodli 🙂
treba to riesit tak, ze ak jej znizia hranicu min. odberu na polovicu, tak im ona garantuje, ze pol roka - rok budu oni pre nu vyhradnym dodavatelom.
napriklad. clovek by sa cudoval, ale s velkoobchodom sa da dohodnut vzdy. na 99%.

mataharyy
18. mar 2012

@zabka8423 ano dá se dohodnout, je to jen o šikovnosti, má zkušenost je taková že se mi dobře jednalo s většinou dodavatelů z ČR, ze SR jsem jich několik oslovila a oni ani neodepsali, na opakovaný dotaz taky ne, nebo mi napsali že se mnou nebudou spolupracovat protože se jim to nevyplatí. K webnode, e-shop zdarma máš do deseti položek a ne na vlastní doméně (tu jsem zapomněla zmínit, tu si musí zaregistrovat, je více možností kde a stojí to do cca 15€ za rok 😉 ), ale je mnoho zřizovatelů kteří za malou částku nabídnou už poměrně velký objem a mají nějaký čas na zkoušku zdarma, který stačí (pokud se tomu budeš věnovat) na to aby jsi si e-shop připravila k ostrému provozu), konkrétně webnode má moc pěkné šablony, ale je to jeden z těch dražších, ale perfektně se v něm pracuje, mají to pěkné, přehledné a je tam možnost i reklamy jak placené, tak neplacené, jsou tam návody jak na to atp. Já měla jeden stěžejní e-shop u levnější společnosti (no šablona nic moc, ale pro začátek...) a u těch co měli omezené e-shopy zdarma jsem měla "reklamní" na těch pár produktů, které jsou např. v akci, nebo na nich je trvale zajímavá cena atp. Google totiž od webnode najde dost rychle 😉

kubuliatko
18. mar 2012

samozrejme ze ziadna zena na slovensku nie spokojna s ohodnotenim statu. ale myslim si ze mame manzelov na to ze by nas pocas materskej zabezpecili a je ich povinnost sa o nas a deti postarat. a vnimamma k o velke plus to ze si uz mozu matky privyrobit. v zapadnej europe alebo len v polsku nejaka platena 3 rocna materska neexistuje

kubuliatko
18. mar 2012

zeny co maju manzelov tak nech sa muzi onas postaraju. horsie to maju sloboden a rozvedene matky. pred nimi klobuk dole ako to zvladaju

zabka8423
Odpoveď bola odstránená
zabka8423
Odpoveď bola odstránená
mataharyy
Odpoveď bola odstránená
kubuliatko
18. mar 2012

@minewka . plne s tebou suhlasim. mam podobne citenie a nazory ako ty

zabka8423
Odpoveď bola odstránená
yanni
18. mar 2012

babyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ja som tu teraz tolko toho popisala a je to vsjo fuc ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

yanni
Odpoveď bola odstránená
mataharyy
18. mar 2012

@zabka8423 Já absolvuji online kurzy ohledně práce na dálku, jen bohužel to ještě není tak rozvinutý ani v Čechách, no o Slovensku nemluvě, ale přesně co popisuješ, na co platit prostory když můžeš pracovat doma a jsi vlastně produktivnější, protože neztrácíš čas přejížděním do kanceláře atp. no když je i třeba (když máš tým lidí) udělat nějaké školení atp. tak je pořád levnější si pronajmout jednorázově nějakou školící místnost... Je to podstatně efektivnější práce než současný model, ale než se k tomu lidé dopracují, tak to bude ještě chvíli trvat, ono vše nové budí určitou nedůvěru a i tato práce má jak své klady, tak zápory a stejně jako podnikání je to dost zkouška vlastní disciplíny 🙂

zabka8423
18. mar 2012

@mataharyy myslim, ze sme odbocili od temy, ale v tomto smere rada podiskutujem, preto zakladam temu novu 🙂 hned poslem link 😉

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 možno by bolo dobré pre nás nesociálne mamičky aj sukromka .

mataharyy
18. mar 2012

@zabka8423 Výborně, třeba získám poučné a cenné informace, abych opravdu rozjela něco co mi jednou dá finanční a časovou svobodu 😉 😵

zabka8423
18. mar 2012

@mataharyy
@maminuska
aby sme neodbacali od temy a nemarili tu nespokojne mamicky s vyskou RP a aby sa mamicky, ktore sa chcu realizovat aj nieco dozvedeli alebo sa inspirovali, tak tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/pracujuce-maminy-podnikatelky-a-tie-ktore-chcu-pracovat/

lebo amm pocit, ze dost z nas tu slo mimo temy, co sa zakladatelke temy nepacilo a ani dalsim. nechcem preto, aby sme sa dohadovali, to radsej debatujme my "ine" v inej teme. kazdy ma predsa pravo si vybrat 🙂

hailey
Odpoveď bola odstránená
mataharyy
18. mar 2012

@hailey To ne, strop je těch 230€ ostatní jde z tvé kapsy 😉

mirabelca
18. mar 2012

@fantagiro31 neviem, či ti to tu baby napísali, ale ak chceš podnikať na rodičovskom príspevku, môžeš si požiadať na úrade príspevok na podnikanie, len pred tým musíš byť 3 mesiace na urade práce. Stačí tam ísť prihlásiť sa a povedať , že chceš ten príspevok a podnikať. (výška záleží od bydliska) u nás v Žarnovickom okrese to bolo 4000 eur. Veľmi mi to na začiatok pomohlo.

zabka8423
18. mar 2012

@hailey do troch rokov sa bud staras o dieta sama a mas RP 194 alebo das k profikovi, ktory ma na to zivnost (profi opatrovatelka, jasle a podobne) a vtedy nedostavas 194 RP, ale prispevok na starostlivost o dieta max do 230 E mesacne. cize aj ked das za jasle 400, stat ti preplati 230 eur. cize ty nebudes platit 400, ale 170.
No a tu by som chcela vyvratit mytus o jasliach za 400 a viac. Take sa nachadzaju na 90% v BA, v inych mestach su okolo 300 eur - 350 so stravou. V nejednych su v cene aj plienky. V BA je ta cena taka preto, ze jednak prenajmy priestorov su tam vysoke, myslim hlavne priestory prevadzkove, ale aj sa tam lepsie zaraba. Ak niekto otvori jasle v malom okresnom meste na vychode napriklad a pyta 400 eur mesacne, tak mu nejde o deti, ale o zisky. asi tak. su male mesta, kde su jasle sukromne aj za 270 eur.

maminuska
Odpoveď bola odstránená
cicimon
Odpoveď bola odstránená