Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@cicimon hm, zial toto budes riesit aj dalej - ja mam napr. malu v sukromnej skolke z obycajneho dovodu - aj ja aj muz robime klasicky od 8-mej a koncime o 17-tej - teda ja... muz obycajne neskor - statne skolky koncia ale vaecsinou o 16-tej - proste ja nemam sancu malu vyzdvihnut skor... preto sme museli hladat skolku ktora je otvorena dlhsie - v ba su to na 90% len sukromne skolky - platime tu 450euro a to je jedna z tych najlacnejsich... ( a stat mi uz nepreplaca nic - pritom som na RP s mladsim synom...) - zo skolky ju ale vyberat nemienim - pokial to uvladzeme tak je to po hypoteke priorita cislo 2 v plateni - mala skolku aj decka miluje a vela jej dava 😉
@dai no to mi je jasne, tu co poznam tak su statne do 17tej, s odretymi usami by sa to dalo stihat - a ako sa tvaria ucitelky, no nie moj problem... len nas vtedy zarazilo, ze sukromna do 16tej
zatial to neriesim, aj tak je toho roku zbytocne malu zapisovat, kedze este len bude mat 2r, uvidime na buduci rok - a ked tie riaditelky zistia, ze budem na MD, tak ju urcite nevezmu....
@maminuska no ja tiez viem o jasliach, kde maju otvorene do 20tej, ved nakoniec uvidime, kde pojde
Baby, a toto sa chcem spytat. Stala plati, ze ked dam dieta do statnej skolky, tam mi RP vezmu?
A ked si zaziadam o prispevok 230 eur, tak mi tiez ten RP vezmu a ja musim preukazovat tych 230 eur fakturou od opatrovatelky (SZCO) alebo zo sukr. skolky?
Dik za odpoved. Neviem, ci tomu dobre rozumiem.
@xenia555 nevezmu do 3 rokov je prispevok tvoj ci je v skolke jasliach opatrovatelka, doma s tebou. Tych 230 je prispevok s nejakeho socialneho fondu o to si musis poziadat na UPSVaR . Ked si das ziadost o tento prispevok, prestanes dostavat rodicovsky ale spatne ti budu preplacat naklady na skolku/jasle/opatrovatelku. Podmienkou je ze musis mat pracovnu zmluvu na TPP a presne musis tie peniaze co si zaplatila preukazovat fakturou
Tento prispevok by bol viac v pohode pokial by stat ponukal ine sposoby na podporu rodiny. Sikla by sa taka bezurocna pozicka na byvanie od statu, alebo stavanie viac statnych najomnych bytov. Garancia nizsich cien za zakladne potraviny kua. 😉 a na margo zuctovania situacia slobodnych, ci mat alebo nemat deti..vhodna situacia podla tychto nazorov by nebola nikdy..🙂 tiez nazor typu najskor sa "zabezpecit" je dost ujeta pre mna..neviem, ci vy vlastnite vestecku gulu, ja nevlastnim a hoc si mozem teraz sveta zit a mat vhodnu podu pre zalozenie rodiny, tato istota sa moze zvrtnutim na pate obratit necakane hocikedy..tak to z mojho pohladu nema zmysel, nikdy nemas istotu a garanciu, ze ked mas teraz dostatok hmoty tak to bude tak aj o par rokov..lutujem akurat rodinky ktore namaju podporu svojej rodiny..pretoze odjakziva odkedy clovek chodi po zemi, to bolo tak, ze s vychovou mu pomahala sirsia rodina..nie vsetci maju vsak takuto moznost a ti to maju najtazsie..preto takym vam drzim o to viac palce! cuc 🙂
"Mami, kúp mi značkové tenisky, mám samé jednotky, poslúcham, zaslúžim si ich... a je mi jedno, že na to v rodinnom rozpočte nemáme peniaze, že by to muselo ísť na úkor napríklad stravy a nájomného. A je mi jedno, že ty si myslíš, že mi radšej našetrené peniaze dáš na vzdelanie, cestovanie, poistenie a sporenie. JA chcem tenisky a basta".
Asi tak mi pripadá ten prvý príspevok potom mnoho ostatných...
Rodičovský príspevok nie je vysoký a žiť sa z neho nedá, v tom sa zhodneme, ale dávať viac je pre štát absolútne neefektívne, krátkodobé a nesystémové riešenie. Mne ako mamičke by oveľa viac pomohla iná systémová zmena - krajšie, čisté a bezpečné verejné priestory, zachovanie parkov, ihrísk, športovísk, lepšia predškolská starostlivosť, kvalitnejšie školstvo. Ďalej podpora mamičiek pri návrate do práve po MD alebo RD (napr. daňové úľavy pre zamestnávateľov, ktorí zamestnajú takúto ženu), viac možností pre čiastočný úväzok, zamestnanie hendikepovaných ľudí a pod. O tom by mal byť podľa mňa sociálny štát, nie o vysokých dávkach.
Keď nám najbližšia "sociálna" vláda zvýši príspevok, zaplatia to naše deti niekoľkonásobne v budúcnosti tak, ako my doteraz platíme za 40 rokov komunizmu a frfleme, že "na západe" je sveta žiť. Keď tu bude za nejakých 15 rokov Grécko, môžte vašim deťom povedať, nevadí, hlavne, že ja som mala prvé tri roky tvojho života vysoký rodičák. Čo na tom, že to budeš ty teraz splácať 30 rokov.
Je aj mne jasné, že "štát" vynakladá aj inde peniaze veľmi neefektívne a dalo by sa ušetriť aj inak, ako na mamičkách, ide mi o principiálny problém - že dávky ako také sú vyhodené peniaze v tom zmysle, že sú krátkozraké a neriešia problém komplexne, akurát ho nabaľujú. Súčasná podpora matiek na MD a RD, čo sa týka dávok, je dosť veľkorysá, možno až príliš, rezervy sú však inde.
@zeleny_cajik skvely komentar, prispevok. palec hore 🙂
@zeleny_cajik , veľký súhlas 😉
@zeleny_cajik presne tak..
na margo celej temy ma este napada jeden zazitok... Pred 11 rokmi som pracovala ako casnicka v zahradnej restauracii, raz pristupil k pultu stary pan, dedko, tazkopadne sa zohol a dvihol zo zeme 10 halierov. Podaval mi ho a ja som pravdaze posmesne povedala, ze pre taky "šušniak" sa ani neoplati zohnut.
Stary pan sa na mna pozrel a povedal: Kto si halier nevazi, korunu si nezasluzi.
No hanbila som sa ako pes! Nezmohla som sa na odpoved, ale tvar toho muzam rovnako ako jeho slova si budem pamatat navzdy.
Niekedy by ludom stacilo trochu pokory a vdacnosti za male veci, lebo bez nich tie velke nikdy nedosiahnu.
Ludia si i nas hned beru do ust zahranicne zarobky. Lenze zabudaju, ze ked niekto normalne zije v zahranici nefunguje systemom byvania piatich ludi v jednej izbe, zit na konzervach a vsetko si odkladat. My platine vsetky odvody, platime kazdu navstevu lekara a kazdy zakrok este mimo poistky. Skolka mesacne na dieta stoji osemsto plus dolarov a je na pol dna bez jedla. Hypoteku mam ako pat slovenskych platov dokopy, za jedlo dam ako dalsi plat.atd. Skratka tie vydavky su na slovenske pomery astronomicke. Preco to ludia tiez nezapocitaju? A nemame matersku vobec ziadnu, ziadne pridavky na deti a ziadny rodicovsky ani iny prispevok. Ked pozeram vo fotkach tu, na svadobnej a stavebnej stranke vychadza akurat jedine. Ludia si obec nevazia co maju a frflu koli nicomu. Trosku si pocestujte po svete-do Azie, Afriky,Juz. Ameriky a otvorte si oci ako slusne sa u nas zije.
@zeleny_cajik , ja som si v duchu predstavovala tú situáciu, že stane sa ten zázrak, zo 20-30 mamičiek nakluše s transparentami pred parlament, nová vláda sa rozhodne, že urobí hneď na začiatok veľké gesto a od apríla je tu zvýšený RP v jeho dajme tomu "ideálnej" výške. Aká to je? No predsa taká, aby neslúžil len na prilepšenie, ale aby z neho rodič s dieťaťom (deťmi) doma mohol vyžiť. Čo tak napríklad 500,- eur do 3 rokov veku dieťaťa - pri určitej skromnosti by to matke v priemere s 2 deťmi malo stačiť 😉, samozrejme každý rok zvýšenie o plánovanú infláciu.
A teraz si to živo predstavujem - mamičky húfne odhlasujú deti z jasieľ a od opatrovateliek - keď si vyrátajú svoj príjem - náklady na opatrovanie, cestovanie do práce - no jednoznačne ostať doma. "Výroba" detí sa stáva výnosným artiklom - nemáš prácu? - dieťa ti na 3 roky zabezpečí príjem! Zrazu sa všetky deti rodia rodičom v presných 3-ročných intervaloch 😀 😎 - pri troche snahy a šťastia sa tak dá doklepať pomaly až do dôchodku. Na ihriskách a pieskoviskách pomaly niet miesta pre húfy matiek a detí. Pred parlamentom sa začína zhlukovať ďalšia kopa ľudí - pýtajú prácu - sú to majitelia súkromných jaslí a živnostníčky - opatrovateľky. 😀
@bodka70 No ved od toho nie sme daleko, ked si vezmes, ze RP dostavaju vsetky matky bez ohladu na to, ci niekedy platili co i len korunu odvodov... a inak ako autorka katastrofickych scenarov by si sa celkom uzivila 😀
@briketa Preco si to ludia nespocitaju? No lebo pocut len to, co sa nam hodi a potom frflat a zavidiet je jednoduchsie. Ludia (resp. takych 45% 😉 ) stale ziju v tom, ze "stat sa ma postarat". O vsetko a o vsetkych.
@briketa , ja to chápem, hoci žijem na SK. Veď poznám x takýchto ľudí. Aj moja neter, hoci síce už býva v prenájme s priateľom a viac menej sa v zahraničí (Švajčiarsko) aj zabývala, aj tak sa snaží, ako väčšina takto zarábajúcich sedieť na dvoch stoličkách, čiže využiť výhody oboch krajín. "Švajc" je dobrý na zárobok, ale keď treba opraviť zuby či navštíviť iných lekárov, tak pekne nakluše na Slovensko, tu za pár dní obehá gynekológa, kožného, zubára atď. , aj ako samoplatcu ju to vyjde omnoho lacnejšie ako tam, nakúpi si tu oblečenie a iné veci, čo sú tam drahšie a hajde znova zarábať vonku 😉.
Keby tam mala žiť natrvalo, mať tam deti, zdravotné poistenie, kúpiť si tam byt (takmer nereálna vec), proste tam naozaj žiť, tak to už by bolo iné.
@bodka70 suhlas, my mame par clenov rodiny tiez dlhodobo zijucich v zahranici, kde dobre zarabaju , ale ked treba zubara, dr. pre syna, kadernika - tak vsetko tu lebo tu je to omnoho lacnejsie...
a samozrejme aj o "porodne" tych cca 850e si poziadali, ved preco nie, aj ked tu uz x rokov neziju a v podstate tomuto statu nedavaju nic..
@briketa , ja vždy hovorím a rozprávam sa o tom aj so svojimi deťmi, že ak niekto volá po férovosti a spravodlivosti, nech sa zamyslí, či chce skutočnú spravodlivosť alebo len výhody pre seba či pre úzku skupinu ľudí. Lebo ak by sme naozaj, úprimne túžili po spravodlivosti, vyslali túto túžbu do vesmíru a ten by nám ju obratom splnil 😉 ... možno by sme zrazu zistili, že máme toho oveľa menej, ako sme mali predtým, lebo všetko by sa "spravodlivo" rozdelilo medzi všetkých tých 7 miliárd ľudí na celej zemeguli 😉 . Možno by sme si vtedy uvedomili, že sme doteraz patrili medzi tých 5-10% najbohatších ľudí na svete. 😉
Takisto, ak niekto túži po "spravodlivom potrestaní" niekoho, mal by porozmýšľať, či by skutočne takúto tvrdú spravodlivosť chcel aj pre všetky SVOJE činy a skutky.
@bodka70 wau, klobuk dolu za tento prispevok a vobec pristup 🙂
@bodka70 zhodou okolnosti som v CH chodila na vysku (10 rokov nazad) Pamatam si velmi dobre vysku vsetkych poplatkov. Vtedy sme si este museli platit aj viza. A liecil ma vzdy frajer, kt. bol o par rocnikov starsi a mohol uz predpisovat lieky... inak by som si u lekara moc netukla.
@dai Dovolim si trosku opnovat s tou kvalitou zivota....Myslim, ze si to uplne nepochopila. Moj priatel zaraba velmi velmi vela, pretoze je v managemente americkej IT firmy, nie je Slovak. Je mimoriadne sikovny, dokonca studoval na Harvarde, bez srandy. Zil v Irsku, potom 10 rokov v USA, naslednej v UK, Polsku, Holandku. Makal a makal a makal, vzdelaval sa dalej, robil si skusky, isiel za svojim snom.
Teraz je na Slovensku, v praci je de facto 14 hodin denne, ....na pivo nechodi vobec mimochodom.....Boli casy, ked robil aj vikendy.
Ja sa na to pozeram inak - kaslem na tie peniaze, ked nema cas byt so synom. Ja som si tiez nezarobila zle, naopak. Odpracovala som 15 rokov, kym som sla na matersku. Uplne v pohode by nam stacila polovica ci tretina, co mame. Firma na neho kladie obrovske naroky a uz je tak zniceny a vystresovany, zacina mat zdravotne problemy, ze by s tym najradsej sekol. To potom uz nie je bohvieco taky zivot.
Ja si pod kvalitou zivota predstavujem nejaku rozumnu rovnovahu - byt pracovity, ambiciozny, ale na druhej strane mat aj cas na seba a rodinu, pripadne svoje zaujmy. Nemyslim si pod tym zahalanie a chodenie na pivo. Prave pre toto je napriklad v Holandsku skrateny pracovny tyzden, no oni si to mozu dovolit....
S tym ohodnotenim vo firmach - no ono najma vo velkych zahranicnych firmach to dnes dost funguje tak, sa ta zbavia bez ohladu na to, co si pre firmu urobil, bez ohladu na to, aky si sikovny....Jednoducho zrusia poziciu, pretoze pridu na to, ze to je lacnejsie robit napriklad v Cine, alebo to zlucit s inou poziciou niekde v Londyne napriklad....Mne sa to nestalo, ale stalo sa to dost vela mojim znamym. Takze nie vsetko je cierno-biele.....
Preto mna osobne trosku uz irituju tie prispevky ci rady, ze makat a makat a makat...cely zivot sme to robili. Kde je potom zivot?
Ja osobne nepoznam ziadneho lenivca, co sa stazuje, stale sa to tu spomina. Prave naopak, som z Ba a vsetci moji znami su v praci minimalne 10 hodin denne.
@mircalla preco sa citis oslovena mojim prispevkom ked nie je o tebe?Ja som tam pisala o vela slovakoch - skus ssi vyhladat temu co som spominala tu na modrom koniku, pozri sa na sk dediny ako tam vela rodin funguje...ty si zase opacny extrem - ved nikto ti nekaze, nekazal len makat - ta rada je pre tych co sa stazuju ze maju malo...tie peniaze sa zial nekotia v state, ani nam ich nikto nedaruje - bez prace to zial nejde...
Najst rovnovahu medzi osobnym a pracovnym zivotom je velmi tazke- sama tuto otazku casto riesim, ale prisla som nato ze opaet je to len na mne a mojom muzovi ako to vyriesime - my sa snazimemat vikendy pre seba a aspon hodinu denne aby sa muz venoval detom, niekedy sa zadari viac, niekedy menej..chodime casto na dovolenky kde muz neberie mobil ani notebook-trvalo to pokial si toto mohol dovolit, ale uz mu nastastie ttak funguje firma ze si to dovolit moze-on ale nie je zamestnanec-ma to podla mna ale omnoho tazsie ako zamestnanec.
Keby som svojho muza nemala ani vidiet ako je tyzden dlhy tak pracu urcite prehodnotime - ci to stoji zato- uprimne, tak ako tybpopisujes vas rodinny zivot by som asi zit nechcela - myslim tym cas straveny v praci - ine je ak robi po nociach a medzitym je doma s vami - to by sa dalo, tak to niekedy robime aj my, ale nie kazdy den...
No, iste v zivote nie je nic iste- ziadna praca - iba smrt a dane 🙂myslim ale ze ak je niekto taky sikovny ako tvoj muz, tak si pracu urcite najde - keby nieco -jeho postavenie, vzdelanie a skusenost mu ale tiez nepadli len tak z nebicka - aby bol tam kde je musel urcite poriadne makat 😉
@briketa Vždy platí že lidé používají a vidí jen to, co se jim hodí do krámu... Takže pokud se někdo ometá tím kolik v zahraničí kdo dostává plat, ale neřekne taky kolik z toho platu jde do luftu, tak není normální... Většinou je to tak vyšší plat v zahraničí = vyšší výdaje na život... Jedno ale opravdu uznám na Slovensku je dost věcí poměrně drahých, ale platová třída už tomu neodpovídá... Kdysi jsem četla co napsal jeden kluk ze Slovenska a je v tom opravdu dost pravdy... Napsal "My jsme v EU, máme evropské normy, ceny, no jen evropské myšlení a platy nám schází" 😎 A aby se někdo neurazil, tak to samé lze aplikovat v Čechách... 😉
@dai No ja som tu prave spomenula termin kvalita zivota, tak preto. Je to skor termin pouzivany vo vyspelych krajinach, kde si to mnohi mozu dovolit, nejaky vyssi level, uvedomenie si, ze treba hladat rovnovahu medzi pracou a volnym casom.
Zial u nas mnoho rodiny musia makat, aby sa uzivili, tak to inak nejde, ale na druhej strane nejaka honba za peniazmi za kazdu cenu tiez nie je dobra. Vidim to okolo seba casto. Aj u nas zial. Casto sa tu spomina, ze ludia su lenivi a nechcu robit, preto sa maju zle....Ja mam naopak okolo seba kopec ludi, co stale makaju a nemaju na nic cas, casto sa nezastavia....Fakt si ocdychnu len na dovolenke, co si vyberu. Zijem v Bratislave, nezamestnanost tu nie je, na druhej strane dost vysoke naroky na ludi a pracovny cas, osobne ozaj lenivca nepoznam. ono uznavam, ze nemam skusenost s dedinami, ako to funguje tam, takze to berem.
Na vylety chodime aj my, aj dovolenky, cez tyzden sa ale moc nevidime. Ono mne skor vadi, ze to uz ide do zdravia a tiez psychickej frustracie. Rozmyslame uz nad niecim inym, nejake podnikanie.
@mirabelca neviem, či by som to riskovala, lebo ja som zamestnaná. Ak by mi podnikanie nevyšlo, prišlaq by som o prácu, čo mám po skončení rodičáku. Ale ďakujem za skvelý typ.

tak som si precitala aj prispevky na moju adresu... nebudem reagovat na ziaden z nich , len pripomeniem par faktov:
- nezijeme v prvotopospolnej spolocnosti - neviem ci by sa tym co tak obhajuju solidarnost pacilo pracovat a zo svojho platu podporovat svoju susedku, ktora si povie ze pre nu a jej deti je najlepsie aby bola doma cely zivot, tak stat davaj prachy - ved ja predsa vychovavam...
- nie, nie sme vsetci rovnaki - sme rozne vychovavany, sme rozne vzdelany, rozne inteligentny, rozne priebojny, rozne zmyslajuci, mame ine zivotne skusenosti etc. ... mame rozne vela stastia v neposlednom rade.... a napriek tomu ja suhlasim s tym co uz povedal kedysi edison - 5% talentu a rozumu, 95% snahy a prace - to vedie k uspechu... preto nesuhlasim s tym ze clovek s IQ 80 nikdy nebude mat vela a clovek s IQ 150 je automaticky bohac - nie, nie je to tak... poznam vela sikovnych remeselnikov ( vid minerwin elektrikar ), ktori makaju, vzdelavaju sa, idu si za svojim snom, a ano, aj obetuju cas straveny s rodinou - a su omnoho uspesnejsi ako mnohi VS ktori cakaju kedy im co padne do pusky a radsej teda akoze travia cas s rodinou ( v ich preklade to znamena ze su lepsi rodicia - co teda ja by som tam rovnitko urcite nedavala...) pripadne idu po praci na pivo, aby mali teda aj tu akoze kvalitu zivota ( staci sa pozriet do temy ci aj nasi manzelia chodia na pivo - pomaly kazda druha mamina tam priznava ze je to normalka...) a adekvatne tomu aj zarabaju...
- nemozeme mat vsetko... veci su otazkou priorit - majte kludne aj 10 deti, ale preberte/preberme za ne zodpovednost - za ich dusevne zdravie a vyvoj ale aj materialne zabezpecenie...
- a z toho mi vyplyva posledny bod - ked chce byt niekto doma 3 roky, nech je... ale nech nesomre ze chce od statu viac...jednoducho nie je viac ( to ze je tu korupcia etc. ... no, zial my slovaci taky sme - ako som uz pisala skor - treba zacat od seba pri malej korupcii - typu zneuzivanie systemu, vymyslanie a podplacanie lekarov aby bol papier na predlzenu matersku etc. ...)
A predsa jedna reakcia - nevycitajte tym co maju viac ze su nesolidarne a neempaticke a podobne - myslim ze vaecsina z nas je tu z normalnych rodin a ak nieco ma viac, tak si to sama zarobila, mnoho preto obetovala etc. ..solidarita pre mna znamena spolucitit s nudznymi nie vlastnym pricinenim - t.j. starymi, chorymi etc. ... ale preco by som mala byt solidarna so zdravymi mladymi ludmi? ja mam pocit ze ti ktori nechcu - vzdelavat sa, pracovat, obetovat vlastne pohodlie etc. ... si vzdy najdu nejaku vyhovorku preco sa to neda...
V normalnom systeme je to zial tak ze niekto kto je lahko nahraditelny a nie su do neho investovane ziadne peniaze zo strany firmy je zial aj tak zaplateny - ale nikto predsa takemuto cloveku nekaze aby sa snazil viac, aby bol lepsi ako ostatni a dosiahol vo firme vyssie postavenie, aby si ho firma viac vazila, viac ho potrebovala etc. a tym padom ho aj lepsie ohodnotila... zial ak chcem byt lepsi ako ostatni, nieco preto obetovat musim - obycajne je to prave ten cas... ak to obetovat ochotny nie ste , tak sa necudujte ze ste pre zamestnavatela nic a dostavate min. mzdu ☹