Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@mataharyy ano dám čosi do toho, veď ja to teraz robím, len predávam cez inzeráty, tak to nemám také rozbehnuté. Musím si dať živnosť? Budem platiť odvody? Som na rodičáku
@mircalla ja tiez zijem v ba a mam okolo seba tu podobnych ludi ako ty spominas - preto prave vidim co vsetko musia mnohi obetovat aby mali tie super peniaze ktore im tu mnohe maminy nedopraju - teda ja mam aspon ten pocit - chcela som tym len povedat ze nic nie je zadarmo - ak niekto chce zacat pracu o 8-mej a o 3-tej padla, tak asi vela hold nezarobi - na druhej strane vidi viac svoju rodinu - cize neprinasa obetu straty travenia casu so svojou rodinou... tiez robim inak v nadnarodnej it firme v managmente - vsetky tu pravdepodobne funguju podobne, takze viem asi ako funguje tvoj manzel - ja nastastie nie som zivitelka rodiny, takze som si mohla dovolit po navrate z materskej hladat ine miesto kde som si lepsie vedela zmanagovat cas a robit aj z domu... viem ze toto iste ma je dost mozne ze bude cakat opaet teraz - uvidim ako bude... ale ako som pisala, myslim ze pre sikovnych, flexibilnych a jazykov znalych ludi sa praca vzdy najde - teda ak pracovat chcu...
ja som z maleho mesta, takze casto chodim mimo ba - preto viem ako funguju ludia - mnohokrat mlady, zdravy... dokonca aj vzdelany - mnohym sa nechce cestovat, odchadzat z hotelu mama, pripadne ist niekam kde nebude zabezpecene opatrovanie ich deti ( vyhovorka sa vzdy najde - od tych typu ze sa musia starat o rodicov - co je akoze humanna vyhovorka, az po tie ze predsa nemozu ist vsetci do ba...), inym sa zda ze im ponukaju malo penazi ( pritom na zaciatku vzdy sa ponuka malo, treba sa vypracovat aby clovek dostal viac...) a pod. ...
U nas zial hlavne co sa tyka vzdelanosti je velmi zle nadstaveny system - nehovoriac o tom ze pomaly 70% mladych ludi je VS vzdelanych ( pritom toto vzdelanie by malo byt len pre tych ktory nato naozaj maju, este za mojich cias co nie je tak davno, studovalo mozno 20 % na VS , teraz zrazu kazdy vseliake socialne prace a pod. ... len aby mali titul...), druha vec je ze vela mladych ludi sa rozhoduje pre studium na popularnych skolach bez ohladu na uplatnenie po ich ukonceni ( a potom nadavaju ze nemaju pracu... pritom v IT napr. sa stale hladaju ludia s nastupnymi platmi okolo 1500 euro - a to absolventi - a cuduj sa svete, nie su☹ ), no a zial, vela ludom sa nechce pracovat - moj muz hlada napr. studentov na rozne take male projekty ktore robia - vyhladavanie dat, spracovanie, reserse a pod. ... a ma teda dost problemy najst nejakych ( lebo ved na VS si treba uzivat, nie predsa pracovat...)
podnikanie je fajn, len treba ratat s tym ze ak nechces kradnut tak hlavne na zaciatku to stoji strasne vela casu - teda moj muz si zalozil firmu hned po VS a az teraz - 10 rokov po si moze dovolit vypnut mobil a pod. ... lebo az teraz tam ma ludi na ktorych sa moze spolahnut... a stale su mesiace kedy treba ist naplno, niekedy je lepsie , niekedy sa prejavi kriza - ale zamestnancov musis zaplatit vzdy ( aj ked tebe tvoji odberatelia nezaplatia...) - takze je to aj o nervoch a hlavne zodpovednosti k ludom ktorym davas pracu... preto som pisala ze je to tazsie ako byt zamestnancom ( tam sa staras len sama o seba ) - ale samozrejme ze zalezi od typu podnikania a od pristupu zamestnavatela...
tak som teraz dost ustupila od temy, ospravedlnujem sa, ale chcela som zareagovat 😉
@fantagiro31 Tak oficiálně by jsi měla mít živnost (tuším tady je taky limit, ale nevím přesně kolik, ten když přesáhneš už živnost mít musíš) pokud vyděláváš více peněz, protože jináč je to obohacování na úkor státu a to si stát asi líbit nenechá 😀 S placením sociálního a zdravotního nevím, sociální asi ne, zdravotní netuším... 😉
ja som z toho bez seba 😠 dieta postihnute hypoteka na krku...super zit ☹
Zas jedna téma čo som sa pobavila 😀 Ako zakladateľku témy chápem že je asi frustrovaná, ale možno by bolo rozumné keby s materstvom trošku počká. V 25- ťke matka dvoch detí, to si hocikto v súčasnosti veru nemôže dovoliť. Ako čakať len na to že sa štát postará asi nie je najrozumnejšie. Lebo štát môže rozdávať len to čo našim mužom zoberie na daniach a a odvodoch. A čím nenej to bude tým lepšie, aspoň podľa môjho názoru.
Ja uplne suhlasim s @martuska75 , my sme s detmi cakali do mojich 32 rokov, aby sme mali dost nasporene a vladali splacat hypoteku aj popri detoch. Manzel ma dve prace, ja som zacala robit z domu ked mala mala 6 mesiacov. Bolo to narocne, robila som ked spala a cez vikendy, ked bol drahy doma, niekedy som uz od unavy vobec nevladala. Ale nemozme predsa cakat ze sa o nas postara stat. Z mojho pohladu keby zrusili vsetky prispevky a zaroven zrusili dane, tak sa mame omnoho lepsie, lebo mame vsetko co sme si zarobili a nemusime z dani zivit dalsie rodiny.
@poussin Nie je pekné, že nás všetkých hádžeš do jedného vreca a dosť ma to štve. Nevieš, aký prípad som ja. Ale ak ťa to zaujíma, od 16 robím to, čo som sa vyučila na hotelku - čiže kuchárku, barmanku a čašníčku. Robila som cca v 15 podnikoch v PO a Ke. Prvé leto som sedela doma na zadku toto, lebo som bola na rizikovom.... Ale nemyslím si, že keď sa pôjdem uchádzať o miesto účtovníčku, bude ich zaujímať, že viem francúzsky servis.... Pracovala som popri škole vždy. Aj deň po mature mi o 11 začínala smena... Ale ďakujem, aspoň si ma naštartovala...
@jana776 klobuk dolu,si sikulka aj tvoj manžel.skoda,že si taketo rodiny,rodičov štat nevaži.
@jana776 ja som tiez z tych ,,mladsich,,mamiciek a myslim si ze nemas pravdu.... ak by vacsina z nas cakala nato kedy budeme dostatocne zabezpeceny nato mat dieta tak by to dieta v zivote nemala... hypoteka sa splaca cca 20rokov a viac, o zamestnanie mozes prist aj o 10 rokov a potom mi das aky argument ze do kedy sa ma cakat s dietatom...
a dalsia vec, je tu xy mamiciek ktore takto cakali a zial nedockali sa.... pretoze to babenko uz mat nemozu...
takze si myslim ze vek az taku rolu nehra..kedze v dnesnej dobe raz pracu mas a na druhy den nemas....
z mojho pohladu je mi skor cudne ze ak niekto vie ze to horkotazko zvlada s jednym dietatom tak si dam sakra pozor nato aby som nemala aj druhe.. ale stane sa...
@dai este doplnim....trefne s tym studiom socialnej prace...hlavne teda externe....kvoli titulu...je to uz uplna klasika...🙂)
tiez som zvedava ako budem stihat maleho vyberat do 18 hod zo skolky, ked sa vratim do prace, ale dako si poradim, ked sa mi daky den nezadari. som tiez inak IT firma, len konkurencia priatela. no nastastie moj zamestanavatel je v tom uzasny - su velmi napomocni mamickam na materskej, zriaduje sa dokonca firemna sukromna skolka, a zamestnavatel bude prispievat polovicu. tiez mamicky mozu obcas po dohode robit z domu
priatelov zamestnavatel taketo vyhody ani zdaleka neposkytuje, a asi malokto. aj preto si chcem tuto pracu udrzat. samozrejme som tam robila vela nadcasov, myslim, ze teraz to budem musiet riesit inak, zobrat si pocitac domov, a pripadne dokoncovat po nociach, ak to pojde. no bude to docela fuska, ale aj tak, ja som rada, ze robim, kde robim...su narocni, ale vela aj ponukaju, co sa benefitov tyka. priatelova firma ani zdaleka nie je taka family friendly....
@lenusiknr Suhlasim s tebou,my s manželom sme 8 rokov chodili do zahraničia,každy niekde inde,naš vztah bol tvrdo skušany.Potom som nasla dobru pracu v PD,on prcoval v PB,kupili sme pozemok,vzali hypoteku,postavili dom,a v 35 som zistila že mam zdravot.problemy a až na 4 krat sa podarilo umele.Mam pomaly 37,hypoteku,ktoru zdedi Eliška,manžel je zrobeny viac ako hociktory stary chlap.Nema nam kto pomoct,len nasi,ale ti z tychto ubohych dochodkov vela nenapomahaju,maju sami problemy.Keby sa to vrati,dieta riešim omnoho skor,ale taky je život,človek si niečo naplanuje a vždy to vypali inak.Vsety maminy,čo tu pisete,mladšie,či moja vek.kategoria,sae niečo zazili,tak sa prosim navzajom neuražajme,už len to,že sa starame o naše ratolesti,je krasne a naplnajuce.dychalo by sa nam krajsie s materskou ako v nemecku alebo inych statoch ale ako som pisala,nebudeme hadam okradat nase romske rodiny,ktre si tak svedomito plnia funkciu rastu populacie,už aj tym,že rodia od 12 rokov.Berme si z nich priklad......
@bojovnicka , ak hovoríš o vzájomnom neurážaní, tak by si si mohla odpustiť tie štipľavé poznámky na tému rómov a rómskych mamičiek - možno by si bola prekvapená, aj také tu chodia a sú to prevažne slušné mamičky starajúce sa o svoje deti a takéto zovšeobecňujúce napádanie by ich právom mohlo uraziť.
A mimochodom, problém nie je ani tak v nich, ako v nastavení systému. Ak systém umožňuje niečo zneužívať, ak existuje korupcia, podplácanie a nerovnaký prístup zo strany štátu, úradníkov - vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa nerozpakujú to využiť. A zdaleka to nie sú len rómovia, i tu na koníku môžeš nájsť množstvo tém, ako vybabrať so systémom. Napriek tomu však aj tie tvoje spomínané "milióny" sú len zlomok z toho, čo sa v našom štáte neefektívne prešustruje. Ale 100 malých zlodejíčkov vidno viac, ako jedného veľkého v slušivom obleku a kravate. 😝
@bojovnicka myslim, ze nikto nema nic proti mladym maminam- ak je dievca zodpovedne a pripravene nech rodi aj v 18-tich a kazdy rok jedno - len nech necaka ze ju bude zivit stat - lebo to by uzz bola rovnaka ako skupina ktoru spominas ty, ci nie?
Bodka70 - velmi dobre sa citaju tvoje prispevky -na urovni, slusne a plne ziv. Pravdy - rada by som ta poznala aj osobne 😉
@dai , díki, ja tu mám ešte sestru-dvojičku, máme podobné názory 😉 .
Ja sa tu nechcem púšťať do nejakej veľkej diskusie o rómskej problematike, je to napokon jednak mimo hlavnej témy, jednak je to príliš široká problematika na jeden-dva príspevky. Ale takéto zjednodušené názory mi proste dvíhajú tlak 🙄 . Ja neviem, ľuďom sa nechce rozmýšľať alebo čo - len verklíkujú otrepané frázy, predsudky - je jednoduchšie nájsť nejakého dobre viditeľného nepriateľa a na ňom si vyliať svoju frustráciu. 😒
@lenusiknr vela ludi nevie, ako si ma spravne vzat hypoteku. existuje totiz nastroj na to, aby ju nemuseli platit 20-30 rokov, ale 10-15. ale zase je to o tom, ze si radsej najdu vyhovorku, ze musia platit 30 rokov hypo nez by nasli sposob, ako ju platit menej pri zachovani splatky. 😉
@zabka8423 to by zaujímalo aj mňa, ten nástroj, lebo o hypo práve premýšlame... a teda už nám na krk dýcha 30 a tak zas do 60 platit, to je dost dlho 😀
zrejme mate hypo so statnym prispevkom, ci? pretoze je to uspora oproti klasickej hypo. hypo sa da vzdy k vyrociu fixacie splatit, netreba sekat hypo na co najkratsi cas alen a co najdlhsi, tych 30 rokov, pricom usporu na splatke davam na sporiaci ucet prip. inak zhodnocujem a po roku, dvoch, 3 al. 5 kedy konci fixaciu mimoriadne znizim istinu. tym padom zase splacam z nizsej sumy. ked to takto par krat otocite, tak hned mate po polovici obdobia splatenu hypo.
priklad - na hypo so statnou premiou a na 30 rokov usetrim oproti beznej hypo na 20 r. napr. 100 e mesacne. tie odkladam, pricom mam 5 rokov fixaciu uroku. cize 100x12=1200x5=6000 eur. taaakze mate napr hypo vo vyske 40 tisic, vratit mate 60000 splacate 250 mesacne, co je rocne 3000 eur, zo 60 sa vam ponizi istina splacanim, po 5 rokoch by ste ju mali mat ponizenu o 15000+ to, co mimoriadne splatite 6000 e. cize 21000 a dalsich 5 rokov sa to zopakuje a mate pomaly hypo v suchu. a samozrejme plati, ze cim mensia istina, tym splatka klesa a strasne to zalezi od typu hypoteky,. ale da sa. len toto ludia nevedia, toto im v banke nikto nepovie. a upozornujem, toto bol len priklad s tymi sumami. ocakavam, ze teraz mi vsetci napisu, ze 100 eur nemaju mesacne 😅 ale da sa, lebo riesia to aj ludia, ktori ziju velmi skromne 😉
lebo urok sa vzdy plati len z nesplatenej istiny. len toto neviem ci v banke niekto hovori klientom, sak by sli sami proti sebe 😀 oni su radi, ked sa to dlho splaca, banka na tom brutus zarobi, lebo fakt ze 30 rokov splacat a zaplatit raz tolko, ehm 🙂
@bodka70 ale ja niesom frustrovana,len som napisala svoj nazor,a nespkojnost sestričiek v spominanej nemocnici.ak vy na vychode mate ine skusenosti s mamičkami spominanej sk.tak vam len možme gratulovat.ja proti vašim nazorom nemam nič.su naozaj rozumne.
@zabka8423 ja som vychytla ešte pred dvoma rokmi uver v Em banke.
princíp funguje tak že splácaš splátky všetok možný prebytok dávaš na tkzv.bilančný účet.
Znamená ak máš uver 100 , z toho sa ti počítaju uroky, dáš tam 50 na bilančný účet, počítaju sa ti uroky len z rozdielu teda 50 , vlastne ked sa to tak vezmeš, sporíš.
@maminuska no ved je to o tom. ale nevadi. ved vezmem hypo a vo vseobecnosti pud sebazachovy mi radi splatit ju cim skor a nepreplatit ako si hryzt nechty 30 rokov a byt v strese. a o tom je to, ze co tu niektore stale omielame, ze privyrobit si sa oplati a necakat, ze nam niekto da nieco a zit len z RP a z davok od statu 🙂 a hlavne, cim skor je splatena, tak tym skor sa cloveku ulavi a ma minus jednu velku polozku mesacne 🙂 hej, hej, mBankove hypo boli super 🙂

@zabka8423 trochu sa bojím, ja sem tam čo si predám zarobím asi 20 euro za mesiac,ale ja mám takú radosť , keď čo si mimo zarobím ešte vačšiu ako s peňazí 😀