Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a na upresnenie: mám na mysli ,,špinavých a hnusných,, nie slušných ľudí, ktorí pracuju a spravaju sa slušne.
@zabka8423 Ahoj zabka,evidentne sa tomu rozumieš,minimalne ako profesional,a zaujal ma sposob splacania a dlžka uveru.mas pravdu,v banke nam asi vela veci nepovedia.my mame tiež uver na 30 rokov,a zaujimal by ma tvoj nazor na sposob a vysku splatok,ale ak možem na inter,poštu,nakolko tato tema je mimo temy diskusie.
@bojovnicka tak napis do IP 🙂
@mataharyy Dost s tebou suhlasim. Zijem v zahranici a ide ma od jedu roztrhat ked si ludia myslia, ze nam tu pecene holuby padaju do ust. A vidia len to, kolko moj muz zarobi, ake ja dostavam prisepvky (inak dostavam len pridavky na deti) a ako nam tu je neskutocne dobre. A ked poviem kolko platime najomne a cestovne tak mi nikto nechce verit. Lebo im to kazi ideal aky si o zahranici vysnivali. Takze i ked nie je 194eur vela....ale dostavat to 2,5 roka je celkom slusne. Keby niekoho zaujimalo preco sa nevratim na Slovensko ked mi je tak zle... odpovedou je otazka...preco teda neodidete zo Slovenska ked vam je tak zle?
@lillah Jááj, Londýn jo? No to je opravdu jedna z nejdražších možných "destinací" k pobytu 😅 Ono od jedu tě trhat může, ale kdo chce to prostě nebude poslouchat, nebo spíš bude poslouchat jen to co chce... Už neuvidí že jít do řadové hospody znamená za dvojku vína vypláznout nějakých 6€, už nevidí kolik tam stojí jídlo, kolik tam jsou nájmy... Oni chtějí žít v utopii a ideálu, aby si mohli chronicky stěžovat na to jak tady je špatně a všichni co jsou za čárou se mají jako prasata v žitě... No chraň ruka páně takovému člověku říct ať zabalí kufr, že mu to za dvě hodiny letí 😝 😀 Zkusila jsem to a myslím že už někteří drželi i kámen v ruce, aby ho po mě hodili 😀 Pak zvolili argumenty jako že vím hov... protože jsem tam nebyla, no pravda nebyla, ale mám tam tolik známých, příbuzných a kamarádů, že opravdu vím jak to tam funguje 😎 A nic si z toho nedělej, já jsem šla z Prahy na Slovenskou mikro vesnici a i to mi někteří závidí, švagrová mi vyčítala že mám mateřskou dvanáct tisíc, pak se změnil zákon ve vyplácení dávek v rámci EU a pro změnu teď ochuzuji chudinky Slovenské matky, protože beru rodičák tady... Takže nikdy se nezavděčíš a přísahám bohu někteří lidé jsou schopný opravdu závidět i sádru na zlomené noze 😎
baby, tie ktore sa tu bavite o tom ako sa zije v zahranici tak jedna vec je tam zit a druha byt tam len ako turista. kazda krajina to ma tak nastaveny system tak ze od vyplaty do vyplaty tak ako aj tu na SK. Ja som tiez bola v zahranici asi tak rok kym tam clovek pracuje a pride sem na SK na dovolenku tak ano v zahranici je lepsie ale ked tam mate zit je to take iste ako tu. Takze sa to neda uplne porovnavat 😖
@kalifa28
@bojovnicka , aj som rozmýšľala či na to odpovedať, kedže v tom akosi nevidím zmysel, ale snažím sa, lebo je to slušné, odpovedať na otázku. Nie preto, žeby som nemala argumenty ale myslím, že naše zmýšľanie v tejto veci je tak diametrálne odlišné, že by sme sa nepochopili, nesúvisí to s mojou či vašou inteligenciou, proste sme každý inde.
Kto dokáže, pochopil čo som myslela, kto nie smola, ja nemám dosť času ani energie ani dôvod niekoho meniť. 😉 . Navyše išli by sme dosť ďaleko od témy diskusie, každá odpoveď by vyvolala ďalšie otázky atď.
Snáď niekde inde v inej diskusii .
@xenia23
@xenia23 no tak toto iste so ja tu pisala uz dobrych par desiatok stran dozadu. Ale vysvetluj, aj tak si kazdy zoberie z toho co chce a co sa mu lepsie hodi.
Raz som sa uz musela aj zasmiat, otec je uz dve detiatky sam sebe sefom a ma ludi aj vyucenych aj brigadnikov a dokonca aj ciganov, kto chce robit robi ale tie hlasky, jaaaaaaaaaaaaj ved ty mas dceru v Mnichove, ta ti predsa dava. KEd si nassi kupili nove auto, tak zase ta zavist a ze, to ti dcera kupila? Ktovie ci vedia, ze ma uz aj syna v Mnichove. Asi by ich od zavisti roztrhlo.
btw: s výškou RP som spokojná, ale prečo som spokojná? lebo mám chvalabohu dostatok prac. príležitosti a hlavne mám priležitost (vdaka mojmu mm) tieto možnosti realizovat a nakoniec mám ešte manžela, ktorý chodí z roboty utahaný ako kon, ale vie prečo taký chodí, odraža sa to na jeho vypl. páske, žial aj na zdraví, čase stravenom z rodinou, adt..... nič nie je len čierne, alebo biele... keby sedel doma a pomahal mi varit, tak by som zase ja sedela na konovi a plakala, že sa z RP vyžit nedá.... takže tak...
@bodka70 Mrzi ma že sa to tak zvrtlo,a,len koli nazoru.Vas som nechcela ničim urazit,nahnevat,len som reagovala.Musim uznat,čitala som vaše staršie prispevky,su rozumne,trochu idealisticke,keby to bolo po vašom,svet by bol krajši.ale bohužial,viem ,že to tak nieje,ani nebude.Vela ženam,rodinam tu i v zahraniči nieje čo zavidiet.Kalifa ma pravdu,pre vas je doležite aby ste boli v pokoji,a nie si tu dvihat tlak.Ukončim to pozdravom a prianim zdravia a nech vam to dobre dopadne.Ostatne,my aj tak nič nezmenime 🙂
oprava: nie do toho ciganskeho INTRAKU ale Kauflandu so myslela. Aj ked ten ich intrak, to bol bordel riadny. A za to este aj prachy pytali 😠
@yanni , vieš otázka nezneje tak - ČO robia rómovia zlého, ja viem rovnako ako každý iný vymenovať x zlých skúseností s Rómami, ja viem veľmi dobre, čo robia v osadách, ako žijú na Luníku IX (mimochodom bývala som za študentských čias na tom istom internáte ako tvoj brat 😉 , nepasujem sa za hovorkyňa z rómskej osady 😉 .
ak pôjdem odzadu v tvojom príspevku - už som to síce písala, ale napíšm to podrobnejšie. Toto je chyba systému, systém je využívaný a zneužívaný len vtedy, keď je to určitej skupine ľudí umožnené. To je všetko, veľmi jednoduché. V našom štáte je toto Rómom umožnené najviac, preto ho najviac zneužívajú. V krajinách kde je to umožnené iným skupinám, to tieto skupiny takisto zneužívajú a využívajú a je jedno či je to róm, pakistánec, poliak, slovák, čech, angličan... Je to bežný postoj bežného človeka - "keď štát dáva, by som bol sprostý, keby som to nevyužil."
Ja nie som za to, aby sa rómom dávali peniaze do natrčených rúk, ja som posledná z tých, čo podporuje systém takejto pomoci, napokon to odzrkadľuje aj môj postoj k RP. 😉. Ja osobne si myslím, že štát si tým trochu zalepuje svedomie, že nie je schopný riešiť rómsku problematiku systémovým spôsobom.
k prvej časti - akí rómovia sú či nie sú - bežný názor väčšiny "slušných bielych" ľudí je taký, že nájdu sa medzi nimi aj slušní a pracovitý ale väčšina z nich je špinavá, zlá, zlodeji atď. Druhí najčastejší názor: rómovia si za to môžu sami, keby CHCELI, mohli by žiť inak.
Problém je v tom, že biely gáďžo s bielou riťou má biele myslenie a všetko pomeriava svojou optikou. 😉 . Takže všetko je to len o dobrej vôli a snahe a to oni nemajú. Prečo? No podľa nás to majú predsa v génoch.
@mataharyy to sa mi nezdá, aby som mala mať živnosť pre 20 euro za mesiac, skusím si to ešte preveriť. o je také orientačné, čiže niekedy može byť nula.
@fantagiro31 Ne, tam je nějaký limit za rok, vím že v Čechách to bylo 20000,- za dvanáct po sobě jdoucích měsíců, ale kolik a jak přesně je to tady to nevím 😉
@bojovnicka , v pohode, ja som sa neurazila, len som rozmýšľala či to má zmysel sa o tom baviť. Tiež mám jednu kámošku, ináč je super, len v tomto jednom má veľmi podobné názory vašim. Už sme sa o tom x krát bavili, ona nepresvedčila mňa, ja som nepresvedčila ju. Tak sa radšej bavíme o iných veciach a sme kámošky nadalej. 😉
@yanni
@bojovnicka
@bodka70 Já jsem asi před týdnem četla článek od jednoho blogera, co žije na Šluknovsku (teď momentálně hodně zmiňované v Čechách pro etnické rozbroje...) a on tam probíral právě problémy, kde je z jeho pohledu chyba atp. no to vynechám, ale nakonec psal že my se všichni rozčilujeme nad tím jak jsou nepřizpůsobiví oni, ale logicky vzato nepřizpůsobiví jsme právě my, protože oni se naopak přizpůsobili dokonale tomu co jim systém dovolil... 😎 No ať se to líbí nebo nelíbí, z logického hlediska je to pravda... Oni prostě dělají jen to co jim systém dovoluje a zkoušej co si ještě můžou dovolit... No a pod tím článkem byla diskuse, jak se nesla si domyslete, těchto pár stran co si tu vyměňujete je oproti tomu hodně slabej čajíček 😉 Ale psal tam kluk, Rom, a říkal že jen velmi malé procento z nich má šanci se zařadit a adaptovat... Říkal že když chodil na střední, tak se lidi chodili dívat jestli opravdu chodí do školy, pak odmaturoval a šel na výšku, teď je nějaký ekonom, či co, ale všem to přišlo strašně divé, ale sám řekl že on měl štěstí, dostal se do pěstounské péče kde se mohl naučit, že se dá žít i jinak a lépe, ale je si vědom toho že kdyby vyrůstal v osadě nikdy by tohoto nedocílil, protože tam by mu nikdo neukázal že to jde jinak, protože i to procento/promile lidí kteří se tam odtud chtějí dostat to po čase vzdá, protože si připadají jako cvičené opičky, jsou na ně kladené podstatně větší nároky, stále jsou pod drobnohledem, když se někde něco semele jsou první na koho se ukáže... A že jako dítě, případně puberťák, toto jen málo kdo dokáže ustát, takže potom se prostě stáhne, doma na něj přestanou koukat jak na cizího za to že chodí do školy, nebo pracuje, no a ve škole nebude za opičku na kterou lze vše hodit... 😅
vidim, ze tema sa zvrtla do etnickych otazok 🙂 mna povodna tema zaujala, lebo fakt ma pobavili tie prve prispevky 🙂 fakt, niektore mamicky si myslia, ze materska, resp. rodicovska dovolenka je zarobkova cinnost..osobne som privitala, ze radicovej vlada predlzila matersku aj ju zvysila ..idealne by bolo, ak by dotiahli co mali v plane - predlzit matersku na jeden rok a na 75% vymeriavacieho zakladu..berie to do uvahy to, ze zena pred materstvom pracovala a prispievala do systemu, rok sa mi zda take optimum byt doma..rodicovsky prispevok 194 eur nie je nic moc, kazdopadne je to slovensky luxus, ktory vo vacsine europskych statov nema obdobu 🙂 radsej keby sa statne peniaze investovali do vytvarania statnych jasli a skolok..
@vierka0 Ono to je uhol pohladu, lebo mne zase nevyšiel 75% vtedy to ešte nebolo, potom zase 250 euro už som nestihla, potom zase zrušili, čo vracali peniaze ak niekto šetril deťom. Tak mňa ubrala a to 3 krát.Niekomu sa mohlo polepšiť zo 160 na 190 a iným sa polepšilo ( Len škoda, že akurát tým, čo robili pred MD )
@fantagiro31 mna tiez vsetko nejak obchadzasom zle planovala 🙂
@dai aj ja, stradegia nevyšla 🙂 ale nemôžeme mať všetko 🙂
@fantagiro31 ani teraz nie je 75%, plan bolo zvysovat materske o 5% kazdy rok a predlzit o 6 tyzdnov, skoncilo to pri 65% co je momentalne aktualne.. co sa tyka tych 256eur, resp. 194eur, to nie je materske ale rodicovsky prispevok a ten nie je zasluhovy..
tym co pracovali pred MD sa v konecnom dosledku polepsilo na materskom aj ked sa ponizil rodicovsky prispevok, resp. bolo by sa polepsilo, ak by tu vlada bola styri roky a materske BY bolo mozne poberat az rok v sume 75% z VM (co je cca. 100% cistej mzdy)