Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
praveze me to pripada spravodlive ze len do urcitej vysky ktoru ma rodina a na pocet deti to je tiez kvota dostane dana rodina pomoc... vam nikomu nevadi ze niekto kto na slovenske pomery zaraba aj cez 2000 e co je na slovenske pomery dost dostane od statu tie iste peniaze ako vy na deti.. mne by to vadilo....
kocky, to tych 800 eur sa tyka manzelovho platu alebo mojho? viem, ze prijem mame ako rodina. ale ja napr. ani zdaleka nemam 800 eur (teraz som na rd a prac.pomer mi trva). ???
@erikasadek veru, mali by to nejako rozlisit, do skupin podla prijmov rodiny a pocet deti. uvidime, s cim pridu, toto su zatial vsetko len spekulacie.
@erikasadek mne sa nepaci stedry politika voci cigaom co mi predomnou vykradaju moj doma a ja sa bojim vyjst von ked som doma apolicia nepride...tam treba zacat..teraz vypalili krasnu horku..a z mojho ma na nich ist??? stacilo a preco sa rozkrada,,,tam treba stopnut a nie mladym rodinam ale ked tu citam niektorych zasuzime si taku vladu..dobre tak takemuto slovensku
@erikasadek mne to ak je niekto sikovnejsi a zaraba nevadi ..to preco mam zavideit preboha abrat niekomu kto pracuje???? ved odvadza aj vyssiu dan to co je toto za aurgument...mne vadia nepracujuci a ti co kradnu a to dost
@erikasadek inac preco zijes vo francuzku ked sa ti tu tak paci nech sa paci vrat sa naspet a zi z nasich prijmov a zober si hypoteku...sup suo na slovensko je tu ulny raj a si preto si utiekla
@erikasadek ano, ale sa nezohladnuje celkove postavenie rodiny, to nie len o prijme ale aj o nutnych vydavkoch...
my mame 4 deti a prijem nad 800 eur nie je pre nas ziaden luxus ale zivotna nevyhnutnost, okrem toho budu postihnuty ti, co sa viac snazia, predtym bol mm vo firme kde zarobil 50 -60 percent terajsieho platu no ale sa neudrel, hladal si lepsie zamestnanie, to jest vacsi prijem ale hodne vacsiu drinu, aby sme mohli vyzit a nesli do minusu. "CENOU" vacsieho prijmu je aj to ze robis viac, dlhsie, si menej z rodinou... 😒 😒
nemohol radsej pohodlne ostat v starej praci ? robil by menej a este by ho stat ocenil...tak to co snahou zarobi navyse , pride o to, lebo je prilis "bohaty" 😖 😖
tym naozaj bohatym moze byt rodicak lahostajny, je ci nie je..ako psovi malina, dotkne sa to najviac strednej vrstvy, ktora je vzdy najviac zatazovana a zdanovana...
...nič tu nevydumeme kočky...to je to...proste my bieli pracujuúci sme tu diskriminovaní .... 😢 a bude ešte horšie...len by som chcela vidieť naše panie političky, žeby šli zo svojho príjmu na 190....a manžel nech im donesie 500...a nech sú múdri ...samozrejme hypotéka jak sviňa na krku...
@jolinka ved preto som pisal prijem + pocet deti ako to funguje naprikald tu.. samozrejm ten co ma 800e ako priklad na jedno dieta nemoze mat tie iste naklady u 3 a viac chapeme sa. 😉
ale vkazdom pripade to vidim tak...ze sa priblizime v tomto europe ☹ par tyzdnov materska, nekojene 4 mesacne deticky v drahych jasliach [ak mas stastie a zozenies}
@dusika11 ja nehovorim o zvideni ale nepotrebuje pomoc od statu to ze su ludia sikovni je super vec nie kazdy moze mat tu ide o to ze tito ludia nepotrebuju pomoc od statu skor naopak beru nieco co nepotrebuju a ja som skor zato aby dostali ti primerane poctom deti a zarobku a mozno a =j viac , pretoze ka stat da len tim co ma dat tak usetri amoze dat aj viac tym co treba.. 😉
@erikasadek - nie nevadi mi to, ze kazda rodina dostava rovnako, je to vypomoc na dieta a tie naklady ma ta aj bohatsia rodina rovnake. A dobry plat je u nas vyvazeny robotov od nevidim do nevidim, kopou sluzobiek a tak podobne... sa len usmievam, ked mi kamoska o stvrtej povie, ze manzel prave dosiel domov.
Napr. my dostavame pridavky na dieta z nemecka a to je cca. 200€ na kazde dieta, a manzel zaraba velmi slusne, ja asi tiez od septembra 😅 Je to rovnako ako na slovensku plosny prispevok.
Ale o to mi vobec nejde - sme vo vyssej danovej triede, v skolke mame najvyssi poplatok - 390€ mesacne plus strava (v zavislosti od prijmu), rovnako v skole za druzinu (budeme platit 250€), vsetko je to odstupnovane prijmom. Za opatrovatelku budem platit 860€ a urad mi nic neprispeje (keby som zarabala menej, tak aj 60% mi moze preplatit urad). A takto to pokracuje.... oni si to navyse "pri bohatych" zoskrtaju inde neboj nic...
@dusika11 ja som nikde neutiekla ja som idsla pred 18 rokmi a kde zijem moze ti byt suma fuk ty pises ako by ludia v zahranici nemali financne problemy akoby nemali hypoteky aproblemy jedine slovensko ich ma??? zobudt sa a prestan snivat ze zahranici pâdaju holuby do ust a vsetciu mame plne vrecka penazi! na rozdavanie 😅 🙄 😀
@erikasadek ale ty si mimo diania nasi politici rozkradaju nehorazne prachy...a vyhadzuju na ciganov ktori ich volia...viem ze pozeras so scojho pohladu ale ten..je skresleny.a pozerat inemu do hrnca je tak ehm slovenske..to mam brat dietatku rodica co zaraba??, to ma byt dietatko diskriminovane??
@anjelicek26 dakujem za nazor lebo..lepsie by som to nenapisala..
@erikasadek - no ved to, za vsetky sluzby platime viac, splatka za dom nam vychadza 1000€ mesacne a tak podobne, podla mna je ten pohlad "domaceho" na ludi zijucich v zahranici veeeeelmi skresleny a zidealizovany, vidi len sumu, kolko clovek zarobi a nie to, kolko nakladov clovek ma.
@erikasadek jemine ja nesnivam mojaj mamka pracuje v rakusku uz desat rokov..si 18 rokov mimo...netusis aky je tu zivot preto podla mna mas skreslene nazory...a ja som sa nevyjadrila ze tam pecene holuby letia do ust...takze bud konstruktivna..ja hovorim ze na sk je to trufalost to co chcu schvalit a ja ako danovnik tohto statu ..kde som aj zostala a odvadzam dane s tym nesuhlasim
@erikasadek chapem , ty myslis nejaku spravodlivost v ramci zarovnania prijmov, tak ci tak si myslim ze 800 eur je nizka hranica. ak mas aj 1 - 2 deti a splacas hypo nie je to o luxuse...navyse v oblastiach s vyssim prijmom, vacsie mesta su aj vyssie naklady na obstarania byvania, vyssie najmy aj ceny nehnutelnsti...zaratat tieto faktory do nejakeho spravodliveho systemu chce kumst 😉 😉
@anjelicek26 ja som sa nikdy nevyjadrila o zahranicnom ziti...ja hovorim o sk...tieto kraviny ja neriesim...ale 800 eu v hrubom absolutne nie je luxus ked oditas dan..vyjde ciste..kolko..kde je na byt...strava na deti...preboha luxus je 3000 a 2000 eu mesacne..mozno nie 800
@dusika11 - mne vadi, ze je stale tendencia - vsetci sa musia mat rovnako dobre. Co je to prosim za hovadinu? Kto studoval, makal cely zivot a pracuje xy hodin v zodpovednej praci - musi proste na konci mesiaca mat viac, ako niekto, kto ide domov o pol tretej zo sichty! Mi to prijde ako uplne logicke zmyslanie. Rovnako sa rodina takehoto cloveka musi mat lepsie, ako rodina cloveka, co maka menej. Ved to su pre mna uplne zakladne veci. Asi som aj ja prilis dlho v zahranici, lebo nerozumiem, zoberme bohatsim, dajme chudobnejsim, nech zije Janosik! A co prosim pekne ma tych "bohatsich" motivovat robit nadcasy, makat, postupovat v praci, ked pod ciarou maju rovnako, ako chlap na linke a ma navyse svoju rodinu a moze sa jej venovat, nie, ze len pobozka deti na noc? Sa na to kazdy zvysoka vyprdne, pardon za vyraz. Ale uz odbocujem od temy....
@erikasadek dievca ty si asi padla z jablone, alebo si už na slovensku - najmä tom východnom dávno nebola, lebo tam to presne funguje tak ako popisujes, že ti co zarabaju malo resp. nezarabaju vobec dostavaju okrem rodinných prídavkov aj iné financne kompenzácie napr. deti maju stravu v škole zadarmo, ale aké deti! Romske!
@rikarika - tak do buducich volieb odporucam zalozit stranu - Stop rasovej diskriminacii na slovensku alias rovnake prave a povinnosti pre vsetkych!
@karinkaeich to zatial neviem ani ja... ale myslim ze sa to tyka asi manzelovho alebo mozno prijmu ako rodiny... zatial sa o tom len hovori nic nie je iste ale aj tak ma to stve
@erikasadek, citujem ťa: " vam nikomu nevadi ze niekto kto na slovenske pomery zaraba aj cez 2000 e co je na slovenske pomery dost dostane od statu tie iste peniaze ako vy na deti.. mne by to vadilo...."
tak toto je prepáč logika ako hovado 🙄 🙄 . Takže mne by malo vadiť, že niekto zarába viac ako ja a dostáva od štátu rovnako ako ja? a prečo? Lebo závidím? Zobral ich snáď z mojho vrecka? Je občanom nižšej kategórie a má menšie práva? toto je podľa teba spravodlivosť?
takže ja napríklad budem makať 10 hodín denne a zarobím 1000 eur. Niekto druhý bude robiť 5 hodín denne a zarobí 500,- eur. Takže podľa tej tvojej spravodlivosti, by som od štátu mala dostať menej alebo nič ako ten druhý.
Ja si spravodlivosť predstavujem trochu ináč. Spravodlivé podľa mňa je, ak v štáte sú si všetci občania rovní a majú rovnaké práva. Ak štát chce svojim občanom pomôcť v určitých životných situáciách a môže si to dovoliť, tak nech pomáha - a je jedno či to bude 1 euro, 100 alebo 500. Solidarita podľa mňa spočíva v tom, že VIAC dostanú len tí, ktorí kvôli špecifickej situácii, do ktorej sa dostali (zdravotný postih, starostlivosť o choré dieťa, blízkeho, staroba, dieťa atď.) nemajú možnosť si vybrať, či budú zarábať viac alebo menej, alebo nemôžu pracovať vôbec.
Všetko ostatné - počet detí, kde budem bývať, koľko dlhov si narobím, atď je na našej slobodnej voľbe.
Áno, tí čo toho majú viac, môžu pomáhať tým, čo majú menej, dokonca aj keby mali rovnaké, či takmer rovnaké možnosti, malo by to však byť na dobrovoľnosti a ochote, nie na násilnom odoberaní peňazí od jednej príjmovej skupiny k druhej. Napríklad ak si združenie rodičov dobrovoľne odhlasuje, že viacdetné rodiny budú mať zľavu na obedoch či školskej družine, prečo nie?
...moj zarobi tak 820,..cize pre 20 pridem o 194 a pridavky na 2 deti....
jo a aby osm nezabudla..za min. rok šlo na platy poslancov 48 milionov eur...(ked dobre pamatam lebo to manžel včera kdesi čítal...) toto nemôžu zoškratať?...a tak 50 poslancov by nám nestačilo? miesto 150
@madalena188 no to je rozum tohto statu...hlavne ze ake pekne reci viedli ze oni len bohatym budu brat... by som chcela vidiet jeho ci by sa citil byt bohaty keby jeho zene nemala nic a on 800eur a hypoteku a male dieta

@dusika11 argumet slovakov ze v zahranici sa zaraba inak naozaj zboznujem vsetci nemaju miliony a vsetci nezarabaju cez 1000 e mesacne!! su ich miliony ja osobne nevidim dovod preco ludoa ktori zarabaju aj na slovensku ako je priemer by mali dostavat tie iste pridavky a poplatky ako ludia co ziju mesaic na meisac len tak tak!! teraz tebe s ato nemusi pacit ale slovensko nemoze donekonecna mat stedru politiku co sa socialnych vyhod tyka!!