Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...ako vreckove na zaplatenie benzinu a mobilu staci... 😝 ale kebyze mam z toho tahat domacnost, tak to by som si rovno maslu uviazala, neexistuje!!!!! to nie je rodicak, to je almuzna!!!! 😝
@baklik policajti a vojaci neplatia klasicke odvody do soc poistovne, oni maju nastaveny vlastny system odvodov, kde prispievaju cca dvojnasobnymi odvodmi ako ostatni zamestnanci.........ale suhlasim s tym, ze ti, co sedia v kancli by mali byt odliseni od tych, co su v prvej linii
@gloria9 ved s tým idú niečo robiť, som volakde čítala že najlepšie ho úplne zrušiť 🙂 teda ak máš tiež manžela čo robí, tak má nás vraj živiť on a nie ešte štátne príspevky 😒 Už mám pocit že to zakladateľka témy privolala, sťažujete sa tak vám treba 😀
@baklik vojaci na tom vôbec nie sú tak úžasne, ako sa to všeobecne javí. Môj muž je vojak. Odvody má iné, ako ja, takže napríklad, keď ho vyhodia (vojaci majú vždy záväzok na 2-3 roky) tak nedostane ani žiadne odstupné, proste mu končí záväzok a nedostane ani podporu z úradu práce, pretože vojaci neplatia odvody na poistenie v nezamestnanosti. Čo sa týka výsluhových dôchodkov, tak slovenská armáda je na tom tak, že vojaka sa snaží po odslúžení 14-teho roku z armády vyhodiť, aby nedosiahol 15 rokov výsluhy a tým pádom nedostane žiadny dôchodok. Nariadenie europskej únie je dorovnávať platy vojakov do priemeru únie. Slovensko radšej zaplatí pokutu za nedodržanie nariadenia, ale nezdvihne ich. Okrem toho som čítala, že dostávame dotáciu z únie, ale tie peniaze ja jednoducho roztopia inde, ale na platy vojakov nejdú.Tie mzdy sú otrasné. Môj muž je profesionálnym vojakom 9 rokov a zarobí v čistom 650 Eur. A to má poddôstojnícku hodnosť. Obyčajní vojaci bez hodnosti zarábajú 400 Eur. Naši vojaci na misii majú za tú istú prácu a riziko niekoľkonásobne nižšie odmeny ako iní. Francúzsky vojak na misii zarobí 5000 eur, naši cca 1000.
Vojak nie je zamestnanec, ale slúži vlasti a nasadzuje svoj život v prípade vojnového konfliktu a od toho sa odrážajú aj mzdy (hoci aj smiešne). To že sa práve nezmietame vo vojne a naši vojaci v kasárňach zametajú buzerák, lebo armáda nemá ani halier na to, aby sa vojaci venovali výcviku, je druhá vec.
Tým som chcela povedať, že priestor v hľadaní finančných prostriedkov na pomoc rodinám sa musí hľadať tam, kde tie peniaze sú a odkiaľ sa rozkrádajú a zle prerozdeľujú. Armáda to určite nie je.
@hadassah moj sluzi 21 rokov, ma dostojnicku hodnost a domov donesie ledva tisicku a to niekedy z prace nepride aj dva, tri dni domov, je v terene bez jedla....na nich proste zakonnik prace neplati, ani ziadne soc davky zo statneho.............ako vravis.....a tiez je v silovom rezorte..........
@aduskatt viem si predstaviť. Môj muž je z toho celý frustrovaný. V armáde neexistuje niečo ako pracovná motivácia, on sa svojou pracovitosťou a inteligenciou nedostane na vyšší post. Tak isto je to na hlavu postavené s hodnosťami, to ty určite vieš, ako to je. Robia tam z nich debilov, najdôležitejšie je, aby na rannom nástupe mali naboxované kanady a zapnuté gombíky a diriguje ich vždy banda vypatlancov, ktorí nepochopili, že všetci aj podriadení sú profesionálni vojaci a kolegovia a nie bažanti v prijímači.
@aduskatt my nemáme ani šajnu, kde sa odlievajú milióny Eur z rozpočtu. Politikom vyhovuje, keď ľudia ako my žijú v presvedčení, že peniaze zožerie armáda, alebo policajti, alebo "nenažraní" lekári, pretože to len odvráti pozornosť od skutočnosti, že zopár jedincov sa obohacuje na úkor všetkých pracujúcich v tomto štáte.
@aduskatt nic v zlom, ale "ledva" tisicka je na slovenske pomery nadstandardny plat.... myslim, ze ine rodiny by sa potesili. a teda neoznacila by som to, ze "ledva"...
kde by tolko zarobil inde, ak by nechodil po fuskach, prip. nemal VS? poniektori stoja za pasom, prip. fuskuju od rana do vecera alebo dlhe roky na taky plat studovali. takze je to o uhle pohladu...
a zas, ked neodvadzaju odvody do fondu nezamestnanosti, tak si tie peniaze usetria. ja ako zamestnanec, keby som si mohla vybrat, by som tiez radsej do fondu nezamestnanosti dlhe roky neodvadzala nic. pravdepodobnost,ze to v mojom pripade vyuzijem, nie je az taka vysoka... takze by som tie peniaze radsej mala "usetrene"
@baklik cena práce pri čistej mzde 650 eur je 1200 Eur. To znamená, že 550 Eur ide na odvody. Vojak dostane 650 eur, ale nemôže si dovoliť platiť ďalší balík dobrovoľného poistenia z minimálneho vymeriavacieho základu vo výške 150 eur. A to by dostal z toho podporu v nezamestnanosti vo výške do 200 eur.
@baklik neusetria, lebo odvadzaju do svojho systemu dvojnasobne odvody ako ostatni..............a co sa tyka tej tisicky, tak tu tisicku zarabaju tu na zapadnom Slovensku vo vyrobnych halach ludia pri pase, co nemaju ani maturitu........a moj ma aj VS........tu ani neslo o to, kto kolko zarobi, ale o to, ze z vojakov a policajtov robia vsetci nenazrane svine, ktore sa topia v prachoch a nic nerobia
@aduskatt minule sme sa na túto tému s mužom bavili. Všetci nadávajú na vojakov, ale nikto tam nechce ísť robiť 😀 asi vedia prečo. Ktorý chlap by chcel 3x za rok absolvovať trojmesačný výcvik na Lešti napríklad? Chlap keď počuje, že vojna, tak mu stoja vlasy dupkom, hlavne tí, čo zažili základnú vojenskú službu. Lebo odvtedy sa tam ničovaté nič nezmenilo.
@hadassah ved to☹ k policajtom tiez nikto nechce ist, ale vsetci im zavidia, ako sa maju bohovsky dobre...ved ked teda maju take uzasne platy, tak nic nebrani ostatnym, aby sa tam zamestnali taktiez..na stranke ministerstva je teraz zopar volnych flekov..................akurat ten nastupny plat je tam uvedeny taky aky je........a je dost odstrasujuci.....
ale to uz je tiez mimo temy
@aduskatt a ešte doplním takú pikošku a uzavriem dialóg na tému armáda, lebo ma admin upozorní.
Môj muž NESMIE ani v civile, v čase voľna spraviť žiaden dopravný priestupok, mať haváriu ani nič podobné, lebo môže prísť o prácu. Ak by niekto na neho podal trestné oznámenie, udelia mu niečo ako domáce väzenie, príde o príplatky, a bude doma sedieť, kým sa vec nevyšetrí. Kľudne aj pol roka. Čiže ak by nejaký neprajník toto vedel a bezdôvodne z prče alebo pomsty by podal na neho trestné oznámenie, aby mu uškodil, tak môj muž príde o peniaze, kým sa inkriminovaná vec bude vyšetrovať. O hotovosti nehovoriac. Keď zavolajú, že je hotovosť, do 120 min. sa musí hlásiť na útvare. Bývame 100 km od jeho útvaru, keď je hotovosť, tak sedíme ako pečiatky doma a nemôžeme nikam ísť.
@aduskatt tak ja neviem, mam kamaratku, ktorej manzel je vojak z povolania (ma VS) a ona sama hovori, ze sa nenamakaju, hocikedy v praci pozeraju filmy na PC, rano maju vycvik, potom porobi nejake papierovacky a ide domov. ta moja kamoska zaraba dost, je controllerka v dobrej spolocnosti, ale povedala, ze na jeho plat nedosiahne na svojej pozicii asi nikdy. a nik tam malo nezaraba... ale otazka je, co je to malo - to je uhol pohladu. a pokial viem, aj hypoteku na byt platili... a on sam hovori, ze je super, ze po 15 rokoch dostanu vysluhovy dochodok, ktory sa pravidelne aj valorizuje a keby aj od armady odisiel, ostane mu navzdy. takze si moze najst aj slabsie platenu pracu, plus vysluhovy dochodok bude mat k tomu.
ono mne je to vlastne jedno, kto kolko penazi zaraba, len som chcela poukazat na to, ze priestor na skrty je aj v inych oblastiach a nie vzdy len v socialnej politike - to je vsetko.
@hadassah no ved jasne......ani moj nesmie nic take.dokonca im chceli zakazat v case osobneho volna dat si pohar vina, aby v pripade potreby mohli ist hned do akcie........
@baklik ja som, ak sisi vsimla nehovorila o vojakoch, ale o policajtoch🙂)a teda moj sa veru namaka.neraz nam o tretej rano zvonil telefon, ze poplach a nastup do sluzby.ale to je jedno.......
jasne, nech sa skrta aj inde, nie len v soc politike, ale nech sa skrta tam, kde je.🙂
@baklik je veľmi veľký rozdiel medzi hodnosťami vojak, poddôstojníckymi hodnosťami alebo hodnosťou praporčíckou, alebo kapitán, major a pod. Od tých dôstojníckych hodností (väčšinou s vojenskou VŠ) to je už celkom dobré. Tá "spodina" v armáde je čistý priemer, ako v ktoromkoľvek inom zamestnaní.
@aduskatt no že tisícku zarobia ľudia za pásom, tak prepáč, tomu neverím, napíš podnik, rada si tam pôjdem privyrobiť. 😉
pokiaľ viem, v samsungu robia za úplne minimálnu mzdu a v automobilkách v trnave alebo v bratislave nemá väčšina ani priemernú mzdu ani vtedy ked nemajú skoro žiadne voľno a robia v kuse. nie ešte tisícku...
@hadassah zaujmave , ze si nemoze zobrat hypoteku. moj muz si veru bral, ja som bola na materskej a mali sme len jeho prijem..a tiez mu predlzuju kazde 2 roky 😕 ale brali sme ju pred 5 rokmi..ci sa nieco zmenilo? a zase aaaz tak tazko sa tam nenarobia...zehej 😀 ved vieme....dobre im je..ja to stale vravim..inde by museli makať a mozno by zarobili polovicu co v armade..to je moj nazor
a čo sa týka vojakov a policajtov. policajti čo celý život nesedia v kancli majú fakt náročnú prácu, nezávidím im to, je to náročná práca, často sa môžu dostať do riskantných situácii, takisto aj ľudia sú rôzny, často veľmi agresívny alebo psychicky chorý a zvládnuť komunikáciu s nimi je fakt náročné.
a vojakov, ja si vážim každého čo išiel na misiu, lebo to nie je len o tom, že si chcel tak privyrobiť, lebo také prilepšenie je fakt veľmi náročné a nezvládne ho hocikto.
ale na druhej strane poznám tiež vojakov, čo majú rodičov vo vyšších pozíciách a tí im aj cez kontakty pomohli do armády a ak potrebujú peniaze, radšej robia niečo úplne iné vo svojom voľnom čase alebo v čase dovoleniek, ale na misiu by nešli ani za svet.
tu je potom otázne, že čo sú to za vojaci a či sú nám vlastne na niečo platný, či nie je jedno či mať takého vojaka alebo žiadneho vojaka a ušetriť peniaze...
ja som rada,že tým ,ktorý majú príjem 800 eur a viac zrušia rodičovský príspevok.je to predsa sociálna dávka a myslím si,že ten kto má príjem nad 800 eur určite sociálny prípad nie je...

@zuzkat1 vazne?je to niekde napisane?posli link na clanok som zhrozena