icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 no je to tvoj nazor, ja mam iny ...inak akosi som nepochopila.. vezmu rodicak ak len zena zarobi nad 800 alebo ked muz zarobi to neva ? nemam v tom akosi prehlad

terina25
27. mar 2012

keď sme sa tu my nespokojné mamičky ozvali,že nie sme spokojné s výškou RP ,tak ste nás vy ,ktoré máte vyššie príjmy dobre že nie ukameňovali.a teraz sa vy idete sťažovať ,že to nie je spravodlivé?vy tých cca 200 eur beriete ako ,,bonus,,od štátu(ako tu niektorá mamička napísala) ,ako vreckové. tak sa potom bez tohto bonusu určite zaobídete,pretože vy to beriete ako BONUS , my - nespokojné mamičky ako peniaze na prežitie.

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 podľa mňa je to jedno,či muž alebo žena

mataharyy
27. mar 2012

@terina25 Ale ty jsi to vůbec nepochopila...! Ne jen ty s vyššími příjmy napsali že jsou spokojené, naše rodina má podprůměrný příjem, ale to neznamená že nutně musím být nespokojena s výškou RP, jsem spokojená a jsem ráda alespoň za to, kdyby na to stát měl (aniž by zadlužoval naše děti), tak bych rozhodně proti zvýšení nebyl, ale stát na to nemá a tak můžeme být rádi za to, že vůbec něco je...! Takže doporučuji si přečíst celou diskusi ještě jednou a paušálně tu neútočit proti lidem s opačným názorem! A ano je nespravedlivé, aby někdo kdo pracuje a vydělává více byl trestán za to že si obstaral vyšší příjem, tu možnost má každý, tak nač trestat ty co jí využili?? 😕 A to se tedy rozhodně neřadím k těm co by každý měsíc měli celkový rodinný příjem nad 1000€ a i přesto nechápu proč by měli "bohatým" brát? 🙄

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 no ..napisem ti to takto.. pre mna 200 eur urcite nie je bonus... ja som od 19 drela za pasom 12 hod denne 6 dni v tyzdni + brigadnicke hodiny aby som zarobila aspon 400 . manzel chodi na kamione. jazdi do EU . a plat ma cca 3 az 4 nasobne vyssi ako som mala ja . ale to neznamena ze 200 eur je pre nas bonus. vazim si kazdy cent, nechodim na luxusne dovolenky ani si nekupujem oblecko... ved ja som si od kedy som ostala tehu kupila jedny leginy a nejake tricko aby som don aj brusko napchala... tot vsjo. manzel zarobi, ale za cenu, ze nie je s nami, a ze ma rizikove povolanie.. naposledy mu horela pocas jazdy kabina kamoina .
viem ze su rodiny aj s nizsim prijimom.. presli sme si tym aj my s mm, ja som nepracovala a mm mali v praci krizu.. na krku laesing 350 eur, najom 200 , odvody + strava + telefony a my sme mali takmer nulovy prijem....
teraz zaciname stavat, nekuúpujeme ziadne ubytocne veci, nekupujeme drahe saty, nechodime sa zabavat von ......
ked rodicovsky tak pre vsetkych ... urcite by som ludi s 800 eurami nenazvala hornych 10 000 ako bolo napisane v jednom clanku a urcite by som takym ludom nebrala tuto davku . mozno tak ludi nad 3 000 eur mesacne uz ano.... ale 800 ? je to smiesna suma, na to aby ludom s takymto prijimom nieco vzali

lucka1987
27. mar 2012

@mataharyy plne suhlasim s tvoji nazorom ... 😉 clovek co ma 800 eur na paske urcite nie je bohaty . vsetko taktiez zavisi aj od vydavkov .. niekto ma 800 eur a ma byvanie uz svoje, jedno dieta a manzelku tiez s vysokym prijimom.. a niekto ma 800 eur ma ma 4 deti a na krku hypoteku na dom a manzelku na MD

terina25
27. mar 2012

@mataharyy asi preto by mali bohatým brať,pretože je to sociálna dávka.

a ja som diskusiu čítala a aj som tu písala,ale asi sa nepamätáš...ja na nikoho neútočím,ja hovorím svoj názor.neviem prečo si to ,,vzala,,hneď na seba.o tebe som nepísala...

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 ja som nepísala konkrétne teba,že pre teba je to bonus.písal to niekto iný.

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 ja viem... len som ragovala.. citala som to tu.. lenze netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca.... ja poznam aj socialne pripady, ktore v realy nevykazuju ziaden prijem, a ziju si honosne ako pani , kedze dnes sa da pekne si zarobit aj mimo zmluvy ...

ono co sa tyka prace.. podla mna tej je dost kazdy ma na vyber. a muzi obzvlast .. ked nie je muz spokojny s prijimom, nic mu nebrani v tom skusit nieco ine. pozeram inzeraty a je YX miest kde nemusi muz ako zivitel rodiny zarabat 500 eru ale 1500 . lenze to chce sa trochu rozhybat. a potom nemusime plakat nad nizkym rodicakom.... aj ked vzdy by padol vyssi, uz by to nebolp take biedne, keby nasi muzi ako zivitelia rodin donesu domov riadne peniaze

terina25
27. mar 2012

a ešte to napíšem takto - niekto maká 15 rokov.či je víkend,sviatok,nočné,denné a zarobí 420 eur aj s bonusom na 2 deti+má doma ženu na RP ,ktorá dostane cca 230 eur a niekto má len sám príjem cez 800 eur a ten má dostať ešte aj RP?tak keď už chceme byť spravodlivý,tak buďme.

janulap
27. mar 2012

@lucka1987 to by aj mna zaujimalo,ako sa to bude posudzovat.Ci:
manzel zarobi 750
manzelka nezamestnana
tak nevezmu

alebo

manzel zarobi 750
manzelka 300
vezmu?
Nevieme ako to bude posudzovane,ci prijem celej rodiny alebo jednotlivca.Je to cele nejake divne....ale co je na 100% ciganom to zase ostane-myslim tych neprisposobivych 😔

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 no,neviem akú prácu máš na mysli.ale u nás v KE 1500 eur zarobí možno tak človek ,ktorý robí pre IT firmu.a tam musí mať človek VŠ alebo to naozaj ovládať. ale človek so strednou školou alebo učilisťom si prácu nad 1000 eur nenájde.teraz hovorím o normálnej práci nie o fuškách.

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 vies lenze ten kto zarobi 800 si myslis ze sa na ne nenadre ??? myslis ze ten clovek nemaka ako kon ? ze jednoducho pocka do 15 teho a ma vyplatu na ucte a nemusi pohnut ani prstom ??? maka, a zasluzi si ju, je ohodnoteny za svoju celomesacnu pracu ..

tak moj muz neporacuje 15 rokov .. zial len 12 . ale maka neskutocne kilometre za den.. tyzdenne prejde cca 4500 km . ma zodpovednost a tiez je unaveny.....
ak chces dam ti kontakt na viacere firmy ktore mm pozna, kde by tvoj mm zarobil 1500. a potom porovnaj ze ci je to spravodlive.
nie je praca ako praca totizto...

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 no tak nech si tvoj mm kukne prace v kamionovych firmach napr DHL logistic . alebo nech ide do unie jazdit ako 90 % vychodniarov s ktorymi sa mm pozna... momentalne nie je doma, ale ked dojde z jazdy ti viem napisat aspon 5 firiem , kde by take peniaze zarobil ..

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 a kto povedal,že ja som mala na mysli mojho manžela? 😉 a ten kto nemá vodičšký preukaz alebo nemá VP na kamion sa má kde zamestnať?

lucka1987
27. mar 2012

@janulap no evidentne .. opat stat dopraje tym, co nepracuju alebo behaju len po brigadach za 300 e mesacne ... a tí co zivia zo svojich odvodoch tychto prizivnikov, budu len oberat .. to je ku--a sa system 🙄

mataharyy
27. mar 2012

@terina25 Ale to je jedno jestli jsi psala o mě nebo o někom jiném, napsala jsi to paušálně, tak jsem ti psala že to nemůžeš brát paušálně, k tomu ten příklad mé osoby... 😉

Je to sociální dávka, tak ano ať jí zruší, ale všem co nespadají do kategorie "sociálně slabších", tedy by se to posuzovalo podle toho komu vzniká nárok na sociální dávky = máš auto, televizi, PC, máš životní minimum... Tak nemáš nárok na sociální dávku... Podle tohoto výčtu pravděpodobně spadáš do kategorie "bohatá" a tedy právě ti zanikl nárok na sociální dávky (RP, přídavky...). Takto by se ti to líbilo? Asi moc ne, že? Takže potom podle čeho chceš soudit kdo je "bohatý" a zaslouží si tu či onu dávku a kdo už ne?? 😕 Víš já znám více lidí, kteří mají takový příjem že to nedá dohromady ani má půl roční výplata, ale ty lidi v konečném důsledku mají podstatně méně než my... Protože jeden z nich je podnikatel, takže musí mít určitou úroveň, takže si kupuje (musí kupovat) obleky, košile, kravaty, musí pořádat určité akce, aby si našel novou klientelu, k tomu potřebuje prostory, takže si koupil větší dům, aby nemusel při každé akci platit pronájem sálu za nehorázné prachy, tak platí vysokou hypotéku, vlivem práce musí dost cestovat, takže spoustu peněz prolétá, projede... Ty by jsi řekla že má vilu, tak je to zazobaný snob a jeho ženě by jsi nedopřála RP, protože přece mají dost, jenže pro ně je v konečném důsledku RP životně důležitý příjem...
Ono ne vždy je vše tak jak vypadá a pokud jsme tak omezený že vidíme jen to na povrchu a ne věci jako celek a dokud budeme jen závidět a zkoumat co má soused a já ne, tak se z místa nepohneme... 😉

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 vies , lenze toto je to .. ludia by chceli aby praca prisla za nimi .. nie su ochotni pre nu nic urobit.... ked chces mat supúer pracu vo vyssom manazmente ides studovat VS , ked cches byt kadernicka ides tiez do skoly.. ked chces ist na kamion lebo vies ze tam su tiez celkom pekne korunky, urobis si VP.. jednoducha matematika.... u nas mzi v zavode nemenovanom v PB zarabaju okolo 800 cisteho .

tiuska77
27. mar 2012

@terina25 ide ti... to svedči fakt o Tvojej úžasnej inteligencii........ záviďme ľudom aj chorobu ...choré... asi ten čo tých 800€ zarobí sa o to aj nejako musí aj zapríčiniť.........

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 ja som nepovedala,že ten kto zarobí viac ako 800 eur sa nenadre a že nemaká.ale bavíme sa tu o sociálnych dávkach a nie o tom,kto ako tvrdo pracuje. a to si treba uvedomiť.lebo RP je sociálna dávka a treba to dať naozaj len tým,ktorí to potrebujú.aj keď to budú cigáni.tak to je a tak to bude.ty osobne ,keby si mala napr.2 deti - jedno by zarobilo 1000 eur mesačne a druhé by bolo bezdomovec.komu by si pomohla tou ,,sociálnou,, dávkou?

kali23
27. mar 2012

@terina25 ..bohatým brať... čo u nás znamená bohatý?
keďže sa v tom "šetrení" uvádza, že sa to dotkne 40% ludí, tak myslím, že sa nebude posudzovať príjem jedného tých 800, ale spolu... 🙄
podla mna naozaj bohatých ľudí ( a to ludia s príjmom 800E nie su) sa tieto "šetrenia" nijako nedotknú, lebo v prenes. význame sa ide šetriť práve pre nich, aby mohli opat raz rozkradnut, co sa dá, aby si nabalili vrecká na dohodnutých tendroch, províziách atd... ☹

janie80
27. mar 2012

@terina25 co to znamena byt bohaty? ked vezmeme ako priklad tu hranicu 800,-... tak ten, co ma 790,- tak si RP zasluzi a ten, co 810,- uz nie? a kto bude teraz bohaty? ten s 810 alebo ten so 790 + RP? 😕

lucka1987
27. mar 2012

@terina25 no tak potom je to jednoduche..... nie je problem povedat vedeniu ze pracovnik si praje mat na paske len 790 eru a ostatne do ruky.. pravdu povediac.. to tak aj v praxi funguje....

osobne sa mi zda 800 e dost malo na to , abymohol niekto povedat ze nie som hodna tejto davky... mali by teda posuchovat celkovy majetok..
pretoze aj ked jedna rodina s 2 detmi na prijem spolu 800 eur a ma uz v hotovosti kupene auto a svoje vlastne byvanie bez uveru , je to ine ako
rodina s 1200 eurami spolu s dvoma detmi leasingom na krku a hypotekou na dom..
pretoze realna cena majetkov je taka ze ta rodina s nizsim prijimom ma viac ako ta rodina s prijimom vyssim

terina25
27. mar 2012

@tiuska77 neviem kto tu komu závidí.a urážky si nechaj pre niekoho iného...a pardon,ale asi ten kto zarobí v práci len 400-500 eur sa nenadre.a napr.taký poslanec sa naozaj o to ,,pričiní,,...

lucka1987
27. mar 2012

no .... nema zmysel to tu analyzovat. Jednoducho dnesny system je nastaveny tak aby clovek pracoval do 40 tky a potom mozno s kuskom odvahy si zalozil rodinu, pretoze stat praje len tym, co nepracuju a tým co maju co najmensi prinos na sk ekonomiku... je jasne ze clovek s 1500 eurovym prijimom ma vacsie odvody a tak aj vacsi prinos do statnej kasy ako clovek so 400 eurami ...

taki je uz slovenskí obmedzení lud . ked nemam ja, nebudes mat ani ty . preto sa mamicky mile, ktore to vidia trosku triezvejsie nad takymto nazorom len treba pousmiat a ist dalej a zbytocne sa nerozculovat 😉

kali23
27. mar 2012

Vláda a parlament ľudu nevládnu, ale len dočasne spravujú veci verejné. Sú platenými zamestnancami občanov a sú voči nim v podriadenej pozícii.
- poslanec=zamestanec
- občan=majiteľ firmy
toto som si kedysi myslela aj o nasej vlade...akosi sa neviem zbavit pocitu, ze žijem v inej galaxii

pridavam link, naozaj zaujímavé čítanie...
http://jozefbielik.blog.sme.sk/c/290318/Hribov-...

janie80
27. mar 2012

@lucka1987 moj mm maka ako blazon aj 16 hodin denne... na odvodoch odvedie tolko, co mam ja vyplatu... a preto si zasluzi, aby ho zase len skasli a ja ked budem na MD si nezasluzim nic? aj ked do systemu poctivo davam na odvodoch uz 14 rokov??? toto je nas stat... fakt nema zmysel riesit to, lebo aj tak nic neporiesime... 😉

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 že to hovoríš práve ty s tou 40-tkou 😉 nebavíme sa tu o tom,kto koľko prispieva do ekonomiky.ale bavíme sa o RP - ktorý je sociálnou dávkou.a myslím si,že na neho majú mať nárok naozaj len tí ľudia,ktorí sú na tom finančne zle.nebavíme sa o hypotékoch,dlhom,o tom koľko ako kto dlho robí,ale o tom,že je to sociálna dávka.a tá sa má vyplácať naozaj len ľuďom na to odkázaným. a tí určite autá,domy,vily a pod.nevlastnia.aspoň ja takých nepoznám.

terina25
27. mar 2012

@lucka1987 a ešte som zabudla dodať - keď urážaš slovenský ľud,tak nezabúdaj,že aj ty si Slovenka 😉

lucka1987
27. mar 2012

@kali23 no inak ja sa tiez smejem nad pouckami v knihach obcianskej vychovy . nad charakteristikou socialnej politiky nad lavicovym systemom . a skutocne mozem sa len zasmiat.. alebo aj poplakat si nad participaciou tohto statu na zivotnej urovni obcanov..... tiez rada citam blogy politologov a nazaujatych ludi . clovek si aspon urobi trosku prehlad .
vsetko je tu postavene na hlavu.. vsetko je inak ako by malo byt . cim viac clovek pracuje, cim viac dani plati, cim viac sa snazi rodinu zabezpecit, tym viac dostava rany pod pas od statu a tym viac mu stat berie.
v dnesnej kapitalistickej dobe je fajn, ked clovek kradne, oficialne nepracuje a sam seba menuje za socialny pripad... vtedy mu hned bezi fico dat par eciek, ktore vsak tesne pred tym stihne vziat prvemu obcanovi, co podstivo zaraba aby uzivil rodinu a poskytol jej kvalitny zivot