Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@nkaps tak, poskatulkovala si, uzavrela si 😀 tiez pojdem do prace omnoho skor ako mnohe matky uvedene v prvom tvojom stlpceku - lebo vypadok mojho platu je oproti RP prispevku omnoho v nasej rodine citelnejsi ako niekde kde zena zarabala 300 euro...
mam pocit ze si bud necitala alebo nepochopila o com sme pisali... o vyssiu almuznu nikoho ziadat nebudem - len o to co si zasluzim 😉
@nkaps fuuha to je aká kvalitná štatistika 🙂
akurát rozmýšlam prečo som v prvom stlpčeku, nikde nemôžem nájsť svoj komentár ak som sem nejaký dala..
aale nevadí len tak v rýchlosti : ten príspevok je popri dnešných cenách na bode mrazu 😢 ešte som ani neporodila a už som sa pristihla nad tým kam dám moje dieťatko keby som išla skôr do práce.. 😖
no asi som neni sama teda ten rodičák radej ani nekomentujem ja dostávam ešte doplatek s Čr ale že by som bola spokojná to nie.Manžel podnikateľ ale naozaj keď zaplatíme nájom (ešte štastie že žijeme v Čr lebo neviem s čoho by sme ho na SVK platili je tu nájemné lacnejšie) ale poviem po pravde malej je teprve 10 mesiacov ale určite by som sa už videla v práci.Žial realita je dnes taká no podľa mna je rodičák na dnešné pomery dosť nízky už len keď si vezmeme že tie deti už dnes malo ktorá kojí a umelá víživa drahá a to nehovorím o plienkach atď.A myslim si že netreba sa pozerať na maminky čo chcú ísť skor do práce ako na nejaké mrchy.Chceme len žiť tak aby sme sa mali dobre a aby naším deťom nič nechýbalo(veď to neznamená že tie deti nemáme radi) len ich chceme zabezpečiť a dopriať im))))))))))
@dai no ja som teda nesledovala túto diskusiu, asi som len niektorý príspevok označila že sa mi páči 🙂 ale to nevadí..nikoho neodsudzujem, kto chce ísť do práce nech ide, kto nechce nech nejde..slobodná voľba rozhodnutia 🙂 ale možno keď porodím budem tú situáciu vnímať uuuplne inak..
no a čo sa týka tej štatistiky, si to perfektne vystihla, určite to použijem na najbližšej skúške na VŠ ktorú mám práve zo štatistiky 😢 😢
@nkaps v uvodnom prispevku si ´´nariekala´´ ze sa musis starat o domacnost a dve deti.tak by ti stat za to mal nebodaj platit.? 😀
a vies si ty predstavit, ze existuju matky co maju aj viac deti ako ty a su uspesne aj v praci a osobnom zivote?nemaju ako ty problem s vedenim domacnosti ani s casom stravenim s detmi.a popri tom su uspes
ne lekarky,pravnicky ,politicky managerky atd.
mnoho deti z mojej generacie bolo v jasliachci skolkach.ked ich uspesni rodicia pracovali a teraz tie ´´deti´´ su uspesni ludia.a uspesne matky.to ze boli v jasliach nijako neposkodilo ich intelekt ani ich to nepoznacilo citovo.su na rozdiel od teba schopni byt zodpovedni.maju deti ak na to maju podmienky a su na to aj mentalne zreli.nevyplakavaju na forach,ake je to tazke starat sa o deti a domacnost.a cuduj sa svete,neuzatvorili manzelstva z rozumu.ale si zrelo zvazili spolu s manzelmi,na kolko deti maju podmienky.a tolko maju.neziadaju stat o prispevok.mnohe i ani rodicovsky prispevok neberu.a ich deti su stastne,citovo vyspele a spokojne.su bud u patrovateliek,alebo v skolkach ,ci aj v jaslickach.no a niektore tie zeny su aj doma.maju na to ,aby boli v domacnosti.ale tie prostriedky neprisli len tak.ale zasa len z prace.
ci sa niektora zena´´dobre´´ vyda je len na nej samej.aj na tebe to bolo.
a bohatstvo k nikomu/ak neratame mafiu/ neprislo bez prace.ak su aj zeny bohate pretoze sa bohate narodili to neznamena,ze bohatstvo prislo len tak.ich rodicia ,ci prarodicia boli proste uspesni:a makali.
a to iste zeny,ktore si svoju dobru materialnu poziciu vydobili same.proste vedeli pouzit svoje schopnosti a boli a su uspesne tiez.
ty nariekas ako su tvoje deti chudata ,ked musia do jasiel.tak si si mala najskor pripravit podmienky aby tam nemuseli. a to skor ,ako si ich splodila.hadam by si nechela,aby ti stat nebodaj platil sluzku ?ved ti prispeje na jasle ci opatrovatelku?to sa ti zda malo?
ak si chcela byt doma s detmi,mala si vopred pripravit podmienkyna to.alebo si mala mat deti vtedy,ked na to mas.kedze ich mas teraz a nemas ani peniaze,tak musis pracovat.ako mnohe ine aj ovela uspesnejsie zeny ako ty.
kazdy si musi uvedomit svoje moznosti.a podla toho sa zariadit.mozes byt rada ,ze stat pri tom aky je zadlzeny a ekonomicky slaby ti este aj dava rodicovsky prispevok.moze sa stat,ze prispevok moze byt aj zruseny.co by bolo len rozumne vzhladom na ek.situaciu statu.
mozno bvy to naucilo niektore zeny zodpovednost za svoj zivot prevziat na seba.
@nkaps Tak na tvém místě bych si ještě jednou přečetla co se tu celou dobu psalo... Prostě ty chceš být litována, ale promiň, já tě litovat nebudu, mě taky nikdo nelituje a nebude, takže co si neobstarám sama, to mít nebudu... No jestli si myslíš že všichni v druhém sloupečku mají doma milionáře s vilou, bazénem a minimálně BMW, tak jsi celkem rychle s věcí hotová a když pominu sebe, tak vím o mnoha z nich které opravdu toto nemají... To že jsme spokojené s RP neznamená že jsme spokojené s finanční situací v rodině, protože to jsou dvě velmi odlišné věci... A pokud s něčím nejsem spokojená, tak se postavím a udělám něco pro to aby se to změnilo a nebudu si stěžovat že stát dává málo... Dává málo, ale můžeš být ráda že dává vůbec něco a to je to co jsme tu celou dobu psali, protože státní finance jsou na tom tak jak jsou, takže ti nikdo víc nedá... Můžeš se nad tím rozčilovat, nadávat, ale uživit sebe a své děti musíš jen ty a jejich otec, ne stát! Ale víš co, počkám si, protože tak dlouho bude většina lidí frflat, až to dopadne tak že opravdu nedostane nikdo nic a bude... Pak teprve chci vidět co tu vznikne... 🤐
Tu ani tak nejde o to aky je ten rodicovsky prispevok..ale co ine stat ponuka mladym rodinam ktore su zakladnou bunkou statu do buducnosti. Pri dnesnych podmienkach aby niekto obhajoval 192 eurovy rodicovsky prispevok je trosku tuk tuk..PRETOZE stat okrem tejto sumy nic neposkytuje a nepodporuje mlade rodiny, takze v pohode rodicovsky prispevok by casom mohl byt napriklad mensi keby sa stat staral o ine socialne faktory pre mlade rodiny. Niektore ste dobre tuk tuk na hlavicku...vidim ze aj psychologicky na danu tematiku sa tu pozbierali lol..
@mahalo , presne tak.
@nkaps , ja som nikdy nikde nenapísala o tebe že si príživníčka ani nič podobné, ani raz som na teba priamo v diskusii nereagovala ani ti neodpovedala.
Samozrejme že RP sa ti zdá primalý, to naozaj nie je suma, z ktorej by vyžila matka s dieťaťom či viacerými deťmi. Ale na to RP ani nie je určený.
Ale rozmýšľaj trochu - na to aby z RP sa dalo vyžiť, by musel byť minimálne vo výške 300-400 eur- takáto výška by jednak štát položila, jednak by podporila rodenie detí na zárobok a jednak by brzdila postupné zaraďovanie matiek do pracovného procesu - pretože len máloktorej by sa pri takomto RP oplatilo vrátiť do práce skôr. A niektoré ženy by tým riešili svoju nezamestnanosť - nemám prácu? Hajde na ďalšiu MD. V konečnom dôsledku by to zvyšovalo chudobu, pretože kvôli krátkodobému riešeniu nedostatku financii by asi mnohé rodiny mali viac detí, ako dlhodobo reálne vedia uživiť.
Ani ja netúžim strčiť svoje polročné bábo do jaslí a ísť pracovať. Ale oveľa viac, ako zvýšenie RD by mi (a mnohým ďalším mamičkám) pomohla možnosť čiastočného úväzku, väčšie možnosti práce z domu atď. - aby sme mali šancu byť zo svojimi deťmi a zároveň šancu si zarobiť a realizovať sa aj v práci.
@mahalo Tak to je trošku ubohé toto napsat... Ono co školství, co zdravotnictví, co daňové bonusy (které zatím jsou)...? Takže co by ještě měl stát platit, tu uklízečku, nebo chůvu...? A to ťuk, ťuk si klidně můžeš odpustit, protože to tedy nevypadá že by jsi stála o diskusi, ale máš jen potřebu shazovat lidi s jiným názorem...
To že nejsou státní školky atp. je věc druhá... 😉
@nkaps mam iny nazor na celu vec nez ty, ale v tvojom prispevku je loz, nikde som sa nevyjadrila, ze si citujem: ,,leniva, vypocitava mrcha" ja nemam za potreby sa takto urazat vo fore 😖
mam len iny nazor, ale nepaci sa mi, ze aj pod mojim menom figuruje tento vyrok, ktory som nikdy nepovedala, vlastne som sa ani nevyjadrila k tebe, napisala som len tusim dvom maminkam, ze suhlasim s ich nazorom 😉 predstav si, ze ani ja nemam muza milionara, a nevydala som sa z rozumu - vydata zatial nie som, stale studujem a vydavat sa planujem az po skolach, studujem individualne, popri tom som mala za minuly rok 6 dohod, dva mesiace som robila vykladanie tovaru v tescu a v kauflande, no ked som sa dozvedela, ze som tehotna, nechala som to za tie peniaze nestoji zbytocne riskovat, okrem toho robim pre 4 firmy dorucovanie letakov, mam priatela - ma 21 rokov, ziaden milionar, zaraba na naš nie velmi bohaty okres priemernu mzdu, co je 400 eur, robi v pekarni nocne 12-tky, teda ziadna malina, no popri tom robi na dohody, vyklada tovar v hypermarkete a momentalne mi velmi pomaha s roznosom letakov a obalok, pretoze ako cakam babo nechcem lietat po meste s tazkymi taskami plnymi letakov, no vzdy mu ich skladam a triedim ja, lebo to trva niekolkonasobne dlhsie nez samotny roznos. Snazime sa, ked som robila v tescu tak vzdy len na nejake 2-3 hodinky parkrat do tyzdna , pracu na hlavny pomer, kde by som musela byt cely den som si nehladala a ani nehladam, lebo sa chcem venovat detom a nechcem dat celu moju vyplatu na opatrovatelku. Vsetko sa da, da sa mat brigady aj len cisto na vikend, ako su tie letaky, alebo len na par hodin tyzdenne, kedy si dieta ani neuvedomi, ze doma nie si, ja som si to vzdy tak rozpisovala, aby bol doma priatel. Pomoc od rodicov nemam, iní rodicia maju, ocino zomrel minuly rok a mamina ma este dve neplnolete deti, ale nikdy ma nenapadlo od nej nieco pytat, sama som chcela dieta, chceli sme aj druhe, tak preco by som mala moju zodpovednost za ne prenasat na inych? tiez som nedostala od nikoho auto, ani dom, momentalne berieme hypoteku, aby sme si mohli byvat vo vlastnom, auto si poctivo splacame, ale ratam s tym, ze aj ked sa mi to nepaci, mozno nam vezmu aj tento rodicak co mame a ked si ludia planuju deti, musia vediet, ze tie vydavky na ne su zdaleka vacsie nez 190 euro, preto musia ratat s tym, ze si treba popri tom aj privyrabat, da sa aj z domu, netreba ani nikam chodit, sprav si kurzy uctovnictva, alebo jazykove kurzy, prekladaj, rob uctovnictvo pre firmy, vsetko sa da zvladnut a nemusis sa ani vracat na 8 hodin do prace a mozes su uzivat rodinu. Kazdy mame svoje problemy a ver nikto nema zivot lahky, no cakat od krachujuce statu, ze da viac je velmi optimisticke a nerealne. A ja som realistka, preto mam taky nazor ako mam, a rodicak beriem ako prijemnu pomoc na uhradzanie par vydavkov.
@mataharyy Tu nejde o uklizecku, ktoru napriklad v niektorych statoch zena po porode dostane automaticky a zadarmo..ako to ma moija priatelka napriklad vo Francuzsku. To som ale vobec nemala na mysli. Ide o podporu rodinu ako zakladnej bunky spolocnosti. To aby boli napriklad rodinne ceny pre volnocasove aktivity, stanovene maximalne ceny za zakladne potraviny, ine financne ohodnotenia, ci zabezpecenie statnych bytov na prejnaom, alebo bezurokove pozicky pre rodiny od statu a takto mozme pokracovat na niekolko riadkov. Ked si napriklad ty spokojna s takouto situaciou tak si ju aj zasluzis, takych cusipukou a domaserov tu mame dost, tak to potom aj vyzera, len si teda zvykajte ze je normalne mat takuto zivotnu uroven. Tu totizto nejde o vysku prispevku, ale o to co ine stat ponuka, alebo v tomto pripade neponuka mladym rodinam ktore su stavebnou bunkou spolocnosti. A co akoze skolstvo a zdravotnictvo a danove bonusy?? Nerozumiem..tie si akoze chvalis, alebo poukazes ze aj tam treba popracovat? A ziadne tuk tuk si tu nebudem odpustat, to som napisala este velmi pekne..ked niekto obhahuje to co sa u nas deje, aka politika sa tu uplatnuje tak to je len na vysmech prosiiim pekne! A tak bude stastne teda ako sa o vas stat stara, lebo podla vaseho myslenia to inak ani nejde a mozme byt vobec radi, ze mame tento prispevok aleluja aleluja! Ja som uz zaplatila dost dani, rozhodovat o ich smerovani tiez nemozem, to ze idu na menej dolezite subjekty ako su v dnesnych casoch potrebne to je tiez uzasne..ale tak si len pekne pokyvkajte ze takto to je uz maximalne najlepsie ako to moze byt, lol!!!
@ela2710 , presne tak, hoci som napísala, že štát by mohol pomáhať s čiastočnými úvazkami (aby boli výhodné aj pre zamestnávateľov) a s vytváraním prac. podmienok, to neznamená, že sa na to spolieham a čakám so založenými rukami, kým mi takýto druh práce spadne do lona. Moje bábo sa ešte len o 4 mesiace narodí a ja už teraz tuho rozmýšľam, organizujem, rozhadzujem siete 😉. mám v hlave rôzne možnosti (chcem robiť to spomínané účtovníctvo plus si privyrábať kreslením). Pretože ak nechcem od niekoľkomesáčného bába sa vrátiť do práce na celý úväzok do práce, musím pre to niečo urobiť. A nezdá sa mi, že by mi burcovanie mamičiek do boja za vyšší RP a vymýšľanie hesiel a básničiek, v tom nejako pomohlo. 😝
@nkaps nuz, neviem, v ktorom prispevku som ta ja oznacila za "lenivú, vypočítavú mrchu, ktorej nestačí almužna 200 eur", ale budiz.... nie na tom stoji svet. ja ti zelam vela stastia a nepotrebujem ta urazat, akurat sa nestotoznujem so vsetkymi tvojimi nazormi. tot vsjo.
maj sa pekne
@bodka70 bolo by fajn, keby sa dalo robit viac prac z domu 🙂 a ze by vymysleli aj nejake zaujimave ponuky pre mamicky popri MD/RD nielen na dohodu, ale aj na ciastocny uvazok, len stat v prvom rade malo podporuje podnikatelov - zamestnavatelov a tym sa pri takych podmienkach neoplati zamestnavat viac ludi.Len ked si vezmeme kolko plati mesacne odvody taky zamestnavatel 😒 No keby sa chcela zakladatelka postazovat na finacnu situaciu, tak ok, ale ona vypisala do uvodneho prispevku take veci, ktore su uplne bezne aj pre zenu, ktora nie ja matka, alebo pre zenu, ktora uz ma davno po materskej, neupratujeme a nevarime pre financny zisk, ale aby sme boli najedení a nezili v pajzli - ale platit za toto je uplny nonsens, ako naozaj tie veci robia aj slobodní muzi, no proste robime ich vsetci, ci sme zamestnaní, alebo na materskej, atd. Pozerala som tvoje albumy uz davnejsie a kreslis nadherne 😵 mat tak taky talent 😀 ak naozaj zacnes kreslit aj na objednavku kludne sa ozvi, uz dlhsie chcem obrazok maleho na pamiatku, ale v mojom okoli som sa este s nikym, kto kresli nestretla. Mna naozaj bavilo to vykladanie tovaru, asi to znie cudne, lebo nie je az take lahke dvihat tazky tovar, no vzdy som tam akoby na chvilku vypla z kazdodenneho kolotoca a nasla som si tam vela ,,kolegýň" s ktorymi sa dalo uplne super pokecat. 🙂 kurz podvojneho uctovnictva mam, no zatial si netrufam tak aj pracovat, skor by som chcela zacat jednoduchym, u nas je vela zivnostnikov, ktorý maju stale nejake ponuky pre uctovnicky 🙂 urcite si rychlo nieco taketo na doma najdes a budes si moct cez den naplno uzivat malu 🙂
@mahalo Mam pochybnosti o tom, ze stat podporuje rodinu ako zakladnu stavebnu bunku. Uplne bez ohladu na to aka strana je pri moci, to nebudem riesit a nie je to dolezite, lebo to vsetci robia rovnako - nikto sa nestara o to, co bude o 20 rokov. Rozhodnutie mat deti je vylucne sukromna zalezitost a clovek za to nemoze dnes ocakavat akekolvek peniaze.
@mahalonta ´´upratovacka´´ je mozna len vtedy,ak niekto v rodine platil konkretnu ciastku poistenia,ktora sa na tuto sluzbu vztahuje. poistenie sa plati v ramci pracovnej cinosti./napriklad manzel.takze nic nie je zadarmo.a uz vobec nie automaticky.soc.pripady mozu mat urcitu danu pomoc,ak nemaju inu moznost pomoci.a nie je to upratovacka v pravom zmysle slova.ide o pomoc ,ked clovek je chory,nevladny a nema moznost inej pomoci.
a porovnavat vyspele ekonomiky so slabou ekonomikou sk je nezmysel.
tie tvoje ´´poziadavky´´ mi pripadaju ako propagacia relaneho socializmu.presne tie iste slovne spojenia:rodina zakladna bunka spolocnosti.pevne stanovene ceny potravin,bezurocne pozicky. 😀
a mozes mi povedat,kde na to vezme slovenska ekonomika?najskor sa treba pricinit o tom,ab y aj produktivita prace ludi bola vysoka.potom mozno uvazovat,ci stat pojde touto nezmyselnou cestou rozdavania bez efektu a zadlzovania sa.
ty by si chcela zrusit podmienky volneho trhu?to tu uz bolo a dufam,ze sa to nevrati.prave aj preto je sk tam,kde dnes je.pre taketo myslenie.
ale v jednom s tebou suhlasim.a to v tom,ze na sk chyba moznost volneho prenajmu bytov.nemusia to byt byty statne.v zap.eu skoro vobec statne nie .su .
na sk nie je dostatok bytov k prenajmu.a to brzdi pracovnu migraciu.tam ma stat rezervy.mal by vytvorit podmienky pre majitelov domov,aby mohli otvorit trh s prenajimanim bytov.to by podporilo aj zamestnanost.

@terina25
@1ivanka1
@stanislava
@jennika
@bea1971
@kbeata
@miminika
@cat
@vlcicaa
@kokorunecka
@seminkads
@korenbaba
@sisinka8
@annie13
@vefi89
@qetinka
@bastyna
@darinka17
@mkiss
@yashmin
@jankohrasko
@kralicica
@chisa
@marci1408
@dadapu
@kristy73
@jolly84
@1982zuzka
@gabriela69111984
@vendulka80
@monika15
@mircalla
@henulienka
@monika2712
@martinaaaaa
@hviezda22
@majka508
@jajusa18
@jezibosorka
@jajatko
@rabiva
@miskaatinka
@vierkasteffi
@kokorunecka
@zuzin78
@zuzkabeno
@natyadko
@kali23
@rora
@m.i.r.i
@aamanda
@fantagiro31
@piacere
@marianka0101
@raona
a ostatné, ďakujem Vám za podporu a niektorým za príspevky... bohužiaľ som neprečítala všetky.... ak niečo na mňa máte tak prosím pošlite poštu... tú určite neprehliadnem... takže si to zrekapitulujem mám 2 roč. syna a dcérka bude mať 4 mes. nie som spokojná vôbec s príspevkom pre moju rodinu... preto v máji idem do práce, deti dám do jasličiek a bude... je mi z toho do plaču... pre tie dole uvedené a ostatné, ktoré sa k im názorom hlásia: odkazujem že nie som slabomyselná, žobráčka, ktorá chce vykorystiť štát, len aby mala na chleba, plienky, mlieko atď.... viem pracovať a chcem pracovať, ale nechcem to na úkor detí... a myslím si, že ani tie hore uvedené sa nechcú priživovať na štáte... ja len dúfam, že sa mi v jasličkách o ne dobre postarajú a nebude to mať psychycký dopad na ich vývine....
@lujza123
@mataharyy
@lujza123
@sisaha
@yanni
@viera27
@bodka70
@tilly
@dada1212
@baklik
@ela2710
@dada1212
@minewka
@dai
vy a ešte pár ostatných ste ma označili za lenivú, vypočítavú mrchu, ktorej nestačí almužna 200 eur., no nestačí... kebyže nemám muža môžem si to rovno hodiť niekde... nie každá sa dobre vydá, nie každá sa vydáva z rozumu, nie každá môže mať miliónára, nie každá si môže dovoliť ísť do práce keď potrebuje.... na mňa sa všetci známi kukajú ako na krkavčiu matku, ktorá sa chce zbaviť detí... tak som zlá keď si chcem zarobiť a aj keď chcem byť s deťmi a právom dostávať viac... ja som nikdy neplánovala byť 3 roky doma, ale ísť do roboty skôr ako malá dosiahne pol roka to tiež nie.... mali by ste sa poobzerať okolo seba a nie vidieť len seba... každý nemá také šťastie ako my a mali by ste sa trošku zamyslieť nad povýšeneckosťou a nad opovrhovaním tých, ktorý v živote šťastie nemali, (nestačí mať len ruky nohy, tie má predsa každý,) lebo nikdy neviete kedy "príde na psa mráz" a kedy vy budete žiadať o vyššiu almužnu... to vše
O F F